Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
16
Cevap
848
Tıklama
6
Öne Çıkarma
Çinli hibrit otomobil, tek depo ile 2208 km katederek Guinnes Dünya Rekoru'nu kırdı
D
2 hafta
Binbaşı
Konu Sahibi


Çinli otomobil üreticisi SAIC'e ait olan Roewe'un D7 DMW modeli, şarj edilebilir hibrit otomobiller içerisinde en uzun mesafeyi katederek Guinness Dünya Rekoru'nu kırdı. Tek depo ve şarj ile 2208 kilometrelik mesafe kateden otomobil, 100 kilometrede 2,49 litrelik ortalama yakıt tüketimine ulaşmayı başardı.



Zorlu koşullarda rekor sürüşü gerçekleştirildi



Guinness Dünya Rekoru, Çin'in Lanzhou kentinden Urumçi'ye kadar uzanan dört günlük bir yolculuk sırasında kırıldı. Bu süre zarfında araç, Jiayuguan, Dunhuang ve Turpan şehirlerinden geçti. Rota ve test koşullarının tüm detayları açıklanmasa da, 30 derecelik sıcaklık farkları, -8 dereceye düşen hava sıcaklığı, 1600 metrelik rakım farkı ve Gobi Çölü'nden geçiş gibi zorlu koşullar içerisinde sürüş gerçekleştirildi.



Ayrıca Bkz.Xiaomi'nin elektrikli süper otomobili SU7 Ultra, Nürburgring pist rekorunu kırdı!



Roewe D7 DMH'nin şarj edilebilir hibrit güç aktarma organı, 110 beygir güç üreten atmosferik 1,5 litrelik benzinli motor ve 201 beygirlik bir elektrik motorundan oluşuyor. Benzinli motor %43 termal verimliliğe ve 16:1'lik yüksek sıkıştırma oranına sahip. Motorun, vites sayısını iki azaltan koaksiyel P1 tahrik ünitesiyle eşleştirildiği ve tek vitesli DHT hibrit şanzımanla yüksek verimlilik sunduğu belirtiliyor. Araçta ayrıca, hibrit araçlara göre büyük sayılabilecek 21.4 kWh kapasiteli LFP batarya yer alıyor. Bu batarya ile araç, sadece elektrik modunda 125 km, hibrit modunda ise 1400 km'ye kadar mesafe katedebiliyor.



 




Kaynak:https://carnewschina.com/2024/10/28/new-guinness-range-record-for-a-phev-set-in-china-by-roewe-d7-dmh/

 Haberi Portalda Gör

16:1 sıkıştırma oranı benzinli araç için çok yüksek değil mi. Benzinli araçda 10:1 12:1 sıkıştırma olur. 16:1 dizel araçların sıkıştırma oranları. Sıkıştırma oranları art...
Yoruma Git
Yorumun Devamı darkaura - 2 hafta +4
D
2 hafta
Yarbay

16:1 sıkıştırma oranı benzinli araç için çok yüksek değil mi. Benzinli araçda 10:1 12:1 sıkıştırma olur. 16:1 dizel araçların sıkıştırma oranları. Sıkıştırma oranları artıkca arçların verimliliği artar, patlama/sıkıştırma oranı büyüdükce yakıttan daha fazla enerji alınır harekete dönüştürülür. Konunun uzmanı değilim ama benzin motorinden daha düşük yanma sıcaklığına sahiptir, benzinin bu oranlarda sıkıştırdığınızda erken patlama yapar, motorun dengesini bozar hatta zarar verebilir. Bu derece sıkıştırabilmek için büyük ihtimal çok saf yüksek oktan bir benzini özel katkılarla hazırlamışlardır.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
2 hafta
Yarbay

Çinlilerin bu teknoloji kopyalama hızına şaşırıyorum. Bahsettiğiniz doğru ve bunu Mazda geliştirdi.
Linkteki aracın motoru tam olarak bu:
https://www.auto-data.net/tr/mazda-3-iv-hatchback-2.0-e-skyactiv-x-186hp-48889



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
D
2 hafta
Yarbay

Detaylı anlatım:

https://www.youtube.com/watch?si=neFZo5JbWHHfiw3F&v=f1LVeEOi2Ng&feature=youtu.be



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
2 hafta
Yarbay

21kw batarya koymuşlar, zaten elektrik menzili tek başına 150 km yi bulabiliyor. benzin deposunun yanına ne kadar çok batarya koyarsan o kadar yüksek menzil olur.
ama 2.49 litre ortalama benzin tüketimi çok çok düşük. normal kullanıcı o değeri sittin sene yakalayamaz.



D
2 hafta
Yarbay

Biraz araştırdım. Mazda direct injection ve ileri buji kontrolüyle bunu başarıyormuş. Silindiri düşük yakıt hava karışımı ile doldurarak erken patlamayı engelliyormuş. Patlama zamanı geldiğinde silindire zengin yakıt hava karışımını direct injection ile enjekte edip buji kıvılcımı ile tam zamanında patlatıyormuş. Oldukça yenilikci zekice teknikler. Mazdayı takdir ettim. Çinli üreticide muhtemelen bu teknikleri kopyalamıştır.

Tabi burda başka bir soru geliyor, bu kadar yüksek sıkıştırma oranı havayla gelen azotunda yanmasına neden olur, dizel motorlardaki gibi NOx gazları çıkar. Mevcut emisyon regülasyonlarına nasıl uyum sağlıyor. Dizel araçlar gibi adblue mu kullanıyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @Darklord Sauron
M
2 hafta
Binbaşı

21,4kw/sa pil kapasitesi
55 litre benzin deposu
0,23 sürüklenme katsayısı
135nm tork
Tek vitesli (dht şanzıman)

1,5 lt yatay ve karşılıklı yerleştirilmiş 4 silindirli atmosferik motor kullanılmış. 6 yıl 150bin km garantiliymiş.

Batının temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp aynısını allayıp pulladıkları geri kalmış teknolojili arabalarına tokat gibi bir araba olmuş.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
2 hafta
Binbaşı

Çabuk gaza gelip bilet kesiyorsunuz. ilk yazdığınız veri bu menzilin anahtarı, 21.4kwh'lık kocaman pil ve yine plug-in hybrid için oldukça büyük 55 litrelik yakıt deposu. yoğun bir kaynak kullanımı var burada menzil elde etmek için. mesele bu ise depoyu 70 litre yaparsın 2500km'ye de çıkar bu menzil, bu kadar kaynak kullanacaksan, bunun "rekor kırdık" tanımı hariç pek anlamı kalmıyor.

Motorun 16:1 sıkıştırması güzel başarı ama bunu çok nadir devreye girip soğuk çalıştığı için başarıyor belli ki. soğuk çalıştığın sürece detonasyon riskini minimize ediyorsun zaten, motor ısındığı zaman o sıkıştırmadan eser kalmaz merak etmeyin. ha koca pilin ve elektrik motorunun yanında yancı makina olduğu için ısınmasına da gerek kalmıyor.

Asıl büyük başarı Mazda'nın yaptığı tek başına 16.3:1 sıkıştırma ile çalışan motor. ne büyük-küçük bir lityum pil var, ne hybrid sistem var, yakıtı koyuyorsun 16.3:1 ile gidiyor makina. 190hp otomobil hiçbir destek olmadan 5.5 litre tüketiyor. popüler olamadı çünkü Avrupa artık tek başına içten yanmalı motora izin vermiyor. ne kadar iyi veya verimli olduğuna bakmıyorlar. mutlaka bir elektrik desteği şart.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mystiery_
M
2 hafta
Binbaşı

Mazda övücüler bir bitmedi. Madem bu kadar çok iyiydi neden Guiness rekorunu bir çinli araba kırdı. Meselenin gazla, deniz tuzuyla alakası yok. Tek depo ile menzil rekoru kırılmış ve bu rekoru kıran mazda değil, çinli bir otomobil markası.



TL olarak hesaplarsak;

21,4kw elektrik = 135₺ (4$)
55lt benzin = 2359₺ (69$)
+________________________

Toplam: 2494₺ (73$)

ile

2208km yol gitmiş.

mazda denilen araba da 5,5lt/100km harcıyorsa 121 litre benzin tüketmesi lazım 2208km menzile ulaşabilmesi için. Yanisi şu mazda mastürbasyonunu bırakın artık.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @SuperVeloceJota
S
2 hafta
Binbaşı

Yazmayı sökmüşsün de okumada eksikliğimiz var biraz herhalde?

ben menzilden falan bahsetmedim. o menzili elde etmek için kullanılan kaynakların yoğunluğundan bahsettim. burada asıl başarı 16:1 sıkıştırmalı motoru yapıp kombine edebilmek, bu motor olmasa koyarsın 100kwh pile ortalama verimde bir motor 3500km menzil de yaparsın. napacan 3500km menzille aya falan mı yolculuk?

Çin'lilerin olayı biz ucuza böyle büyük bir pil ve böyle bir motorlu aracı yapıp satabiliyoruz diyebilmek. Avrupalı japon marka bunu asla Çin'lilerin yaptığı fiyata yapamaz, hayal dahi edemezler, maliyetleri kat be kat yüksek. yoksa Aman yarabbi muazzam bir teknolojileri olduğu için falan değil, yaptıkları şey bildiğimiz anam babam plug-in hybrid sistemin daha büyük kapasitelerle hazırlanmış hali. işin Mazda ile ilgili kısmı bunu 2019'da tek başına çalışan bir motorda yapabilmiş olmaları ve bu motorun dünyada ilk olması, sadece buna değinildi. çekemiyorsan yazmazsın olur biter, abuk subuk türk lirasıyla buraya abaküs açıp bakkal hesaplarına girip boş yapmanın anlamı yok.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mystiery_
M
2 hafta
Binbaşı

Bu paylaşılan haberi okuma sebebi nedir?

Verimliliği görmek. Teknolojinin ne kadar ilerletildiğini görmek.

Şimdi 2208km menzille ne yapıcaksın aya mı çıkacaksın demek kendinle çeliştiğini gösterir. Bir taraftan verimliliği teknolojinin ne kadar geliştirildiğini merak ediyorsun, diğer taraftan da ne yapacaksın bu kadar verimliliği aya mı gideceksin diyorsun. Biraz tutarlı olmak lazım. 2500₺ para ile 2200km yol giden arabayla aya da giderim, marsa da giderim. O araba benim kıymetlim olmuştur çoktan.

Bir diğer mesele, ister türevle hesaplarım ister bakkal hesabıyla hesaplarım bu kendi tercihimdir. Sonuca en pratik yoldan ulaşmak hedeftir. Bu da benim düşüncelerimde ve fikirlerimde verimliliğimin yüksek olduğunu gösterir.

Zaten benim en baştan yerdiğim nokta da avrupalı ve japon araba üreticilerinin bu kadar verimli bir teknolojiyi müşterilerine sunmak yerine temcit pilavı gibi aynısını allayıp pullayarak yeni diye sunmalarıydı. Halbuki menzil açısından yenilik yani verimliliği arttırıcı yenilik sunamadılar bunun yerine atmosfere yaydıkları sera gazlarına kafayı taktılar. Bu da müşteriye yolunacak kaz gözüyle bakmalarına sebep oldu. Çünkü teknolojik gelişime yatırım yapmak yerine karbona harcadılar eforu. Bir asırdır da müşteriyi yoldukça yoldular. Çinlilere bayrağı devredecekler bu gidişle de.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SuperVeloceJota
L
2 hafta
Yarbay

bu teknolojiyi eğer ulaşılabilir fiyatta sunmazsan hiçbir anlamı yok.. söyleyeceklerim bu kadar..



S
2 hafta
Binbaşı

@mystiery_

Yahu güzel kardeşim.. şu konudaki sistem bir plug-in hybrid sistem. Bu batı'daki, doğu'daki kuzey ve güney'deki markaların en az sene 2014'ten beri yaptığı bir sistem zaten. Bu zaten batı'daki üreticilerin keşfi. ultra yüksek sıkıştırma oranını kovalamak da doğudaki bir üreticinin vizyonu idi. SAIC motorun yaptığı şey, yüksek miktarda kaynak kullanarak yani daha büyük bir pil, büyük bir yakıt deposu kullanarak, bunu da çok verimli bir içten yanmalı motorla kombine ederek, toplam menzilde rekora ulaşmak.

Motorun kendi başına neredeyse hiç bir fonksiyonu yok, 110hp atmosferik bir motor. bu ağır arabayı yürütmesi bile çok zor, belli ki maksimum ısıl verimle koca pilleri şarj edip menzili uzatmak için kullanılıyor, büyük yakıt deposu da buna yarıyor, bu kadar.

Yani Nissan e-power teknolojisi ile, minicik 1.8kwh'lık bir pille ve %50 termal verimli (konudaki motordan daha verimli yani) menzil arttırıcı ile fişsiz şarjsız 1000km menzile ulaşıyor ya? Bu onun içine 10 kat büyük pil takılıp, birde yanına fiş takılmış hali. herşey kullanılan kaynağın miktarı ile ilgili yani, teknolojiden ziyade, ok?

Şunun, eğer Guinnes rekorlar kitabı mevzusu olmasa haberi bile yapılmaz ve araştırayım dedim araç ve motor özelliklerine bakmak için, bir tane ana akımda ingilizce haber yok, arabanın detaylı verilerini de bulamadım. tamamen ses getirmek için yapılmış, pazarlama işi. Xiaomi'nin 4 kapılı en hızlı sedan manipülasyonundan hiç bir farkı yok.

Çin'lilerin bunlara kadar yaptığı bin kat önemli işler, üretim sürecinde başarımlar, harika dizaynlar var. Batı'nın hayal bile edemeyeceği bir esneklik ve üretim çeşitlilikleri var. ürettikleri harika araçlar var. dünya üzerinde bir kişinin bile ihtiyaç duymayacağı 2bin bilmem kaç küsur km menzil meselesi haber olmamalı.

Son paragraf yok avrupa karbonu kovaladı da Çin başka bişey yaptı, bizi kaz gibi yoldular falan (seni devlet yoldu, bir asırdır o araçları bedavaya aldı Avrupalı da). Kusura bakma da Necmetin Batırel otomobil gazetecisi olsa böyle bişeyler yazardı heralde bu yüzden son paragrafı ciddiye alamıyorum.




Bu mesajda bahsedilenler: @mystiery_
O
2 hafta
Yüzbaşı

O
2 hafta
Yarbay

100 km de 2.49 litre, hybrid bir araba için çok fazla değil mi yaaa?



Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
2 hafta
Yüzbaşı

Bence de çok, ben yakıt üretmesini beklerdim...



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @OverClocK1ng
E
2 hafta
Yarbay

şükür istediğim menziller gelmeye başladı 3 bin km olursa menzil inş alıcam bir tane elektrik hibrit araç



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.