Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
20
Cevap
742
Tıklama
5
Öne Çıkarma
Çin’e uygulanan ambargo Hollanda’yı vuruyor
E
geçen yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Çin’e uygulanan ambargo Hollanda’yı vuruyor
Küresel çip krizinde değerini altıya katlayan ve 300 milyar dolara ulaşan Hollandalı yonga ekipmanı üreticisi ASML, global ekonomik krizden payını alıyor. Firma yavaş yavaş Çin ambargosunu eleştirmeye başladı.



ASML Çin’e tedarik yapmak istiyor



Daha verimli yonga üretimini sağlayan EUV teknolojisi tabanlı döküm makinelerinin tek üreticisi Hollandalı ASML. 200 tonluk bu cihazlar 100 bin parça barındırıyor ve fiyatı 150 milyon dolar. Ne var ki Çin’in bu makinelere erişimi yasak.



Ayrıca Bkz.Küresel çip krizi Hollandalı ASML’i uçurdu



Biraz daha az verimli DUV teknolojisine sahip döküm makinelerini ise ASML yanında Canon, Nikon gibi devler de üretiyor. Çin’in bu cihazlara erişimi var ancak rekabet nedeniyle ASML biraz sıkıntı yaşıyor.



Ambargoya rağmen Çin’in kullanıma hazır yonga tasarlayan bir düzine firması var. Yine ambargo altındaki SMIC bir şekilde 7nm üretim sürecine geçmeyi başardı. Ekosistemini yavaş yavaş oturtmaya çalışan Çin yonga sektörü çok önemli bir gelir kapısı haline gelecek. Haliyle Hollanda hükümeti fırsatı kaçırmak istemiyor.



Hükümet yetkilileri bitmek bilmeyen ambargolardan bıkmış durumda. Ülkenin çıkarları doğrultusunda Çin ile ticaretin eski haline dönmesi gerektiğini zira mevcut durumda gelir kayıplarının çıkarlarına zarar verdiğini dile getiriyor. G-20 toplantısında da Çin devlet başkanı Xi, Hollanda Başbakanı ile bu konuda bir görüşme gerçekleştirdi. ABD ısrarla Çin’in devlet destekli siber ajanlık faaliyetleri gerçekleştirdiğini dile getirse menfaatler başka şeyler söylüyor.




Kaynak:https://www.phonearena.com/news/dutch-tired-of-us-ban-on-chinese-purchases-of-euv-machines_id143899

 Haberi Portalda Gör

Sadece Hollanda değil Almanya da etkileniyor.
Yoruma Git
interwap - geçen yıl +6
Habere bir açıdan bakınca ASML haklı gibi ama diğer açıdan bakarsak, Çin riskinden dolayı ABD ve Avrupa'da döküm için devasa yatırımlar yapılıyor ve bunun kaymağını y...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Darklord Sauron - geçen yıl +6
Gerizekalı mısınız? Niye Amerika’nın ağzına bakıyorsunuz, sizin aklınız yok mu? Amerika ambargo yapıyorsa yapsın, siz niye kendi ayağınıza sıkıyorsunuz? Bak elinizde ne gaz, ne petrol, ne değerli made...
Yoruma Git
Yorumun Devamı isakoc - geçen yıl +4
İ
geçen yıl
Yarbay

Sadece Hollanda değil Almanya da etkileniyor.




_
geçen yıl
Binbaşı

Doları abd basıyor karşılasın zararlarını.




F
geçen yıl
Yarbay

insanligin kabusu oldu bu devlet ya resmen



Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
geçen yıl
Yarbay

Habere bir açıdan bakınca ASML haklı gibi ama diğer açıdan bakarsak, Çin riskinden dolayı ABD ve Avrupa'da döküm için devasa yatırımlar yapılıyor ve bunun kaymağını yiyecek olan yine ASML





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Darklord Sauron -- 26 Kasım 2022; 12:48:1 >

Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
geçen yıl
Binbaşı

bütün ülkeler onun parası ile ticaret yaparsa, paranın aktarımıda onun sistemi uzerinden olursa kontrol eder tabi.





Bu mesajda bahsedilenler: @Fearless_tr
W
geçen yıl
Yarbay

ABD: Paranın köpeği olmuşsunuz




D
geçen yıl
Yüzbaşı

Haklı :) çin riski abd riski yok mu lan bu milletin üzerinden geçmişler bir çoğudan cumhuriyet kuruldukdan sonra hazıra konanlar bu kadar şuursuzluk olması normal





Bu mesajda bahsedilenler: @Darklord Sauron
Z
geçen yıl
Binbaşı

Çin dünyanın başına gelmiş en büyük beladır Hollanda sadece parayı düşünuyor zaten döt kadar ülke kimseye bir tehdit oluşturmuyor onlarda bunu bildikleri için çin bize ne yapıcak bize para lazım diyorlar yani tamamem bencillik.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
geçen yıl
Yüzbaşı

çin i dünyanın başına bela eden de amerika nın kendisidir.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @zdniz
W
geçen yıl
Yarbay

bu konuda yapılabilecek bir şey yok, japonyayı dünyaya hediye eden de abd, çini bela eden de.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @baybay17
Z
geçen yıl
Binbaşı

Kesinlikle haklısınız




Bu mesajda bahsedilenler: @Whitebeard.
G
geçen yıl
Yüzbaşı

Geçen Rusyaya yaptıkları gibi ambargoyu tamamen kaldırırlar olur biter. Bunun için nabız yokluyorlar





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gidi -- 26 Kasım 2022; 15:45:7 >


N
geçen yıl
Çavuş

Abd nin ambargo politikası Çin i ancak yavaşlatıyor ama asıl Avrupa yı vuruyor. Ama Abd bu konuda kendince haklı Rusya bunun kanıtı Avrupa kısa vadeli düşünüyor ve uzun vade de daha çok zarar görüyor.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

M
geçen yıl
Binbaşı

ha ha ha iki ucu sihirli değnek oldu ambargo. Eğer ciddiyse sözünde tam kuşatma yapar ülkesindeki tüm çinlileri gönderiri , iphone vb üretimini komple iptal ederdi. kedinin fareyle oynaması gibi dünya samin keyfine kalmış.f35 parçalarını bile çinden alıyor , irana siha parçaları satıyor sonra barışçı oluyor




K
geçen yıl
Yüzbaşı

Amerika tek tek kendisine pazar ve sonsuz refah yaratan sömürgelerini kaybediyor. Kabadayılık yoluna başvurdukça hem kendi akıbetini hızlandırıyor, hem de Avrupa'da "illa bir kabadayımız olacaksa bari ekonomik açıdan fayda sağlayan alternatif kabadayılar bulalım" düşüncesini meşrulaştırıyor ve onları Rusya/Çin'e yaklaştırıyor.

Avrupa'nın Rusya ve Çin ile dost olacağını elbette bekleyemeyiz Ancak çok yakında onların da denge politikalarına yöneleceğini, kendi çıkarlarını her şeyin önüne koyacaklarını söyleyebiliriz.




İ
geçen yıl
Yüzbaşı

Gerizekalı mısınız? Niye Amerika’nın ağzına bakıyorsunuz, sizin aklınız yok mu? Amerika ambargo yapıyorsa yapsın, siz niye kendi ayağınıza sıkıyorsunuz? Bak elinizde ne gaz, ne petrol, ne değerli maden var. Hepsini başka ülkelerden alıp ürüne çeviriyorsunuz, parayı bu sayede kazanıyorsunuz. Eğer ambargolara daha fazla devam ederseniz, bu sürede değerli metallleri elinde olan ülkeler sizin ürettiklerinizin aynısını yakın kalitede üretirse bir daha o ürünlerde fiyat performans rekabetine giremez aç kalırsınız.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
geçen yıl
Binbaşı

Kardeşim çok zekice soru sordun, Leonardo da Vinci ile bir akrabalığın olabilir mi




Bu mesajda bahsedilenler: @isakoc
V
geçen yıl
Yarbay

Hollanda Çin ambargosundan rahatsız ama kasesi yemiyor ki kendisi bağımsız bir devlet olarak adım atıp "ben malımı satarım kardeşim, para bu dünyadaki tek gerçektir" diyebilsin.

Neden? Kağıt üzerinde bağımsız çünkü. Yoksa bunların hepsi ABD ile koordinelidir, ondan habersiz selamsız sokağında kuş uçamaz.

Diğer taraftan, sayısız örneği olan Batı'nın ikiyüzlülüğünün bir başka örneği bu; işin başında Çin şöyle böyle diyerek kuvvetli ambargo uyguladılar, Huawei'yi falan neredeyse bitirdiler vs, şimdi de aauuvvv paramız bitiyor diye zırıldıyorlar.

İbretlik.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
geçen yıl
Binbaşı

şirketin bir kısmı Amerikada zaten Wiltonda ve amerikanın tüm dünyayla ticaret anlaşması var. Türkiye de aynı şekilde bu anlaşmalardan dolayı iş yapamaz. yasaklı sektörlerde yasaklı ülkelerle ticaret yapan da yasaklı listesine eklenir. yani iş devletin büzüğünde değil, kimse yapamaz. yaparsan İran olursun, kuzey kore olursun.

Bu ambargo tüm dünyayı etkiliyor. çip krizi bitti ancak üretimi hızlandıramıyoruz. Çin boş durmuyor ASML nin imalatını yapan firmalara siber saldırı düzenliyorlar ısrarla. Olayın detaylarına hakim olmayıp iki yüzlülük demek boş bir yorum olmuş





Bu mesajda bahsedilenler: @V4LKyR