Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
635
Tıklama
7
Öne Çıkarma
Canon, devrimsel çip üretim makinesinin ilk teslimatını yaptı
D
2 ay
Binbaşı
Konu Sahibi

Canon, devrimsel çip üretim makinesinin ilk teslimatını yaptı
Canon, geleneksel DUV veya EUV litografi makinelerinden farklı olan ilk nanobaskı (nanoimprint) litografi (NIL) makinesini geçtiğimiz yıl tanıtmış ve büyük ilgi görmüştü. Ancak geleneksel yöntemden çok farklı çalışan bu sistemle ilgili birçok şüphe bulunuyordu. Bu hafta Canon, Teksas Elektronik Enstitüsü (TIE)'ye  FPA -1200NZ2C isimli nanobaskı litografi sisteminin ilk teslimatını yaptı. 



Bu büyük bir haber gibi görünmese de, Canon ve nanobaskı litografi için büyük bir atılım olabilir. Teksas Üniversitesi'ne bağlı olan Teksas Elektronik Enstitüsü, Intel, NXP ve Samsung dahil olmak üzere büyük yarı iletken şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum tarafından destekleniyor. Ayrıca, yakın zamanda TIE ve UT'ye askeri ve sivil uygulamalar için çoklu çiplet tasarımlı 3D işlemciler geliştirmek üzere 1,4 milyar dolarlık hibe veren DARPA tarafından da destekleniyor.



TIE'de, Canon'un FPA -1200NZ2C nanoimprint litografi sistemi, konsorsiyumdaki çip üreticileri tarafından araştırma ve geliştirme için kullanılacak. Şirketler, nanoimprint litografinin yeteneklerini inceleyerek, gelecekte çip üretiminde NIL teknolojisini benimseyebilir. Canon, önümüzdeki 3 ila 5 yıl içinde yıllık 10 ila 20 adet satış hedeflediği için bu denemelere çok büyük umut bağlıyor.



Ayrıca Bkz.Intel, 18A süreciyle üretilen ilk işlemcilerini sergiledi: Şirketin kaderini belirleyecek



Nanobaskı litografi nedir?



Nanobaskı litografi tekniği, klasik litografi teknikleriyle oyma baskı yapmak yerine levha üzerine damgalayarak baskı yapıyor.  Bu yenilikçi yöntem, optik bir sisteme olan ihtiyacı ortadan kaldırarak karmaşık tasarımların tek bir adımda daha doğru bir şekilde çoğaltılmasına olanak tanıyor. Dolayısıyla lazerlere dayanan geleneksel DUV ve EUV litografi teknolojilerinden önemli ölçüde ucuz ve enerji açısından verimli olmayı vaat ediyor.





Ancak, geleneksel litografi tüm plakaları aynı anda işlerken, NIL seri olarak çalışıyor, bu nedenle daha yavaş olabilir. Canon'a göre, NIL şu anda 5nm teknolojisiyle yongalar üretebiliyor, gelecekte ise 2nm seviyesine inebileceği belirtiliyor.



Ancak, teknoloji yaygın olarak benimsenmeden önce NIL'in karşı karşıya olduğu birçok zorluk var. Üretim sırasında toz parçacıklarından kaynaklanan kusurları en aza indirme konusunda hala sıkıntılar bulunuyor. Ayrıca, Canon'un yaygın endüstri kullanımı için bu yeni litografi yöntemiyle uyumlu malzemeler oluşturmak için diğer şirketlerle iş birliği yapması gerekecek. Son olarak NIL, DUV veya EUV içeren geleneksel yöntemlerle uyumlu olmadığı için, üreticelerin herşeyi sıfırdan tasarlamaları gerekiyor. Bu, hem pahalı hem de büyük risk içeriyor.



 




Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/canon-delivers-first-nanoimprint-lithography-tool-to-us-institute-backed-by-intel-samsung-darpa
Kaynak:https://global.canon/en/news/2024/20240926.html

 Haberi Portalda Gör

Asml tekeli kırıldı
Yoruma Git
DaggeredByRuhtan - 2 ay +10
D
2 ay
Yarbay

Asml tekeli kırıldı



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
2 ay
Binbaşı

Canon farklı bir odağa çalışmıyor



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @DaggeredByRuhtan
A
2 ay
Binbaşı

öyle de olsa tek bir firmanın tekelindeki bir pazardı bu. canon başarırsa başka firmalarda buna casaret edip deneyebilir.





Bu mesajda bahsedilenler: @idrisezman
D
2 ay
Yarbay

Şurda okuduğum haberlerin yüzde 99u şu başarıldı ama üretime geçmek için 50 yıl var...




D
2 ay
Yarbay

Canon mürekkepten filan bahsediyor bunu yaparken ; büyük ihtimalle zaten mürekkep kartuşları makinadan pahalıdır. Normal yazıcılarında öyle çünkü.




D
2 ay
Binbaşı

Anlamadığım konular ama daha pratik gibi :) :)

Metal döküm işçiliği gibi olmuş sanki. Hazır kalıp, bas geç bas geç :) :)




C
2 ay
Yarbay

Canon'un Nano baskılı litografi adı verilen yeni teknolojisi, ASML'nin tekelini kırabilmiş değil. Şu anda bu teknoloji, 5 nm'ye kadar düğümlerin oluşturulmasına olanak tanıyor. İlk ASML High EUV makinesini alan Intel, 20A üretimle 24 Ekim'deki Arrow Lake lansmanını bekliyor. AMD'cilerin gözü yaşlı, Intel 10 nm altına inemez, inse bile 5 GHz'i göremez, 2 nm ve 3 nm üretemez.

The new technology, called nano-imprinting lithography, allows for the creation of nodes down to 5nm, something which currently requires extreme UV systems to do.


https://www.electropages.com/blog/2023/11/canons-latest-nanolithography-systems-outperform-competitors-still-subject-trade-restrictions





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 30 Eylül 2024; 11:32:23 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.