Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
337
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Bir avukat, dava için ChatGPT kullandı! Peki ama işe yaradı mı?
M
11 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Bir avukat, dava için ChatGPT kullandı! Peki ama işe yaradı mı?



Yapay zeka şirketi OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, Kasım ayında yaptığı çıkışın ardından neredeyse her sektörde kullanılmaya başlandı. Gerek medikal tavsiyeler gerek yazılım mühendislerine katkılar ve gerekse de hukuk alanındaki bilgileriyle süreçleri kısaltmak gibi pek çok amaç için kullanıldı. Son örnekte ise bir avukat, dava dosyasını hazırlamak için ChatGPT kullandı. Peki ChatGPT’yi kullanmak işe yaradı mı?



Detaya girmeden önce ilk olarak davanın arka plan hikayesinden kısaca bahsedelim. Roberto Mata adlı bir kişi Avianca havayollarına, 2019 yılında havayolu şirketindeyken bir servis arabasından kaynaklandığını söylediği yaralanmalar için dava açtı ve sorunların ihmal kaynaklı olduğunu iddia etti. Yaklaşık 30 yıldır avukatlık yapan Steven Schwartz ise Mata'nın temsilciliğini üstlendi.



ChatGPT çuvalladı



Ancak Yargıç Kevin Castel, Schwartz'ın bir özet için araştırma olarak sunduğu davalardan en az altısının "sahte alıntılar ve sahte atıflar içeren hayali yargı kararları" ile dolu olduğunu söyledi. Sahte davaların kaynağı ise ChatGPT’den başkası değildi.



Bir avukat, dava için ChatGPT kullandı! Peki ama işe yaradı mı?
Yargıç Castel, yaptığı açıklamada "Mahkeme eşi benzeri görülmemiş bir durumla karşı karşıyadır" dedi. Schwartz ise yeminli ifadesinde, bu davadan önce ChatGPT'yi yasal bir araştırma kaynağı olarak hiç kullanmadığını ve bu nedenle "içeriğinin yanlış olabileceği ihtimalinden habersiz olduğunu" söyledi. Sohbet robotunun sunduğu kaynakları teyit etmediği için ise sorumluluğu kabul etti.



Ayrıca Bkz.ChatGPT mobil uygulaması 6 günde 500.000 kez indirildi



Schwartz şimdi 8 Haziran'da bir yaptırım duruşmasıyla karşı karşıya. Schwartz, verdiği yeminli ifadede, "Burada gerçekleştirilen hukuki araştırmayı desteklemek için üretken yapay zekadan yararlandığı için büyük pişmanlık duyduğunu ve gelecekte gerçekliğini kesin olarak doğrulamadan bunu asla yapmayacağını" söyledi.



Üretken yapay zekaların en tehlikeli sorunu



Üretken yapay zeka araçları inanılmaz boyutta faydalar sağlayabilir. Bir şirketin daha verimli çalışmasını, bir yazılımcının işini daha hızlı ve iyi yapabilmesini ve eğitimin daha kaliteli olmasını sağlayabilir. Aynı şekilde hukuksal yapay zekalar daha iyi adalet dağıtabilir.



Ancak bunların olması için yapay zeka “halüsinasyonu” sorununun çözülmesi gerekiyor. Bu araçlar hiçbir gerçeğe dayanmayan tamamen “uydurmabilgiler üretebiliyor. Üstelik bu araçlar, ürettikleri sahte bilgileri “doğru” olarak savunabiliyor. Bu dava örneğinde de ChatGPT verdiği bilgilerin doğru olduğunu söyledi. Öte yandan gelişim duracak gibi görünmüyor. Son olarak kısa bir süre önce Yargıtay, emsal kararlar üzerine eğitilen bir yapay zeka üzerinde çalıştığını açıkladı.




Kaynak:https://edition.cnn.com/2023/05/27/business/chat-gpt-avianca-mata-lawyers/index.html

 Haberi Portalda Gör

E
11 ay
Yarbay

Saçmalık zaten. Kendi başına düşünemeyen bir yapay zeka.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

E
11 ay
Binbaşı

Unutulan şu, ChatGPT epey genel bir sürüm. Hukuk alanında özelleştirilirse ve kanunlara/kararlara atıf yaparak sonuç verirse, neden olmasın?

Hepsini geç, danışma için tarife açan avukat düzenini değiştireceği kesin. (Avukat olanlar alınmasın ama gerçekleşme ihtimali var.)




P
11 ay
Yarbay

okuduğum haberden hiç bir şey anlamadım



Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
11 ay
Yüzbaşı

avukatın teki dava için yapay zekaya ne yapması gerektiğini sormuş google'a yazar gibi. yapay zekaya sorduklarını da araştırmadan hemen almış. yanlış çıkmış.





Bu mesajda bahsedilenler: @ProjectMan
F
11 ay
Yüzbaşı

Kıraathanede de bi insana sorsan o da yalan yanlış bilgiler söyleyecek o herif tehlikeli olmuyo da internete bağlı bi makina mı tehlikeli oluyo haber değeri artsın diye olayı büyütmüşsünüz. ona bakarsan yapay zeka sayesinde ambulans polis kişiyi tespit ediyo.




D
11 ay
Yarbay

ChatGpt bu özelliğini aylar öncesinden keşfetmiştim. Sunduğu bilgileri sakın akademik olsun yada resmi işlerde kullanmayın bilgilerin mutlak teyidini yapın. Avukatın bu konudan haberi olması gerekirdi yada en azından kaynakları kendi veritabanında da aratabilirdi.




D
11 ay
Yarbay

Şaşırtmadı



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.