Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
14
Cevap
1265
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Başkanlık sistemli gelecek
D
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Birçok kişi başkanlık sisteminden şikayetçi. Bunların çoğunluğu, AKP ve Erdoğan karşıtlığı sebebiyle otomatik olarak bu sisteme karşı. Aslında başkanlık sistemiyle pek bir şey değişmedi. Erdoğan ve AKP yine her istediğini önceden olduğu gibi yapabiliyor. Bu şimdilik böyle. Bu sistemin asıl gücünün ortaya çıkacağı dönem seçim barajının kaldırılmasıyla mümkün olacak. Şuanlık hiçbir partide barajla ilgili bir hareket yok, bunun sebebi aslında hepsinin şuanki durumdan memnun olması. Barajın kalkması demek, hepsinin sandalye sayısının azalması demek.

Barajın kaldırılmasıyla büyük partilere oylarını kaptıran küçük çaplı partilerin de meclise girmesiyle başkan seçilen kişinin aynı zamanda mecliste de çoğunluğu elde etmesi imkansıza yakın olacak. Bu sayede hem daha adaletli temsil sağlanmış olacak, hem de yürütmenin yasama üzerindeki hakimiyeti kırılmış olacak.

Bu sistemin dar bölge sistemiyle desteklenmesi önerilse de bunun Türkiye üzerinde Britanya örneğine benzer olumsuz etkileri olabilir. Birleşik Krallık'ta bu sistem nedeniyle Amerika'da Trump'ın çoğunluğu kaybedip başkan seçilmesine benzer durumlar mecliste ortaya çıkıyor. O yüzden milletvekili seçim sisteminin şuanki haliyle denenmesi daha iyi sonuçlara ulaştırabilir.



trollerin anlayacağı dilden sistem budur


&
Yoruma Git
Yorumun Devamı bjkyener - 3 yıl +14
Trollere tavsiyem bu hal böyle sürerse önce siz aç kalırsınız
Yoruma Git
wehrmacht - 3 yıl +5
M
3 yıl
Binbaşı

Türkiyedeki sistem başkanlık sistemi değil.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
3 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: muradisdan

Türkiyedeki sistem başkanlık sistemi değil.
1.meşrutiyete benziyor; yalandan bir meclis var monarşi ile yönetiliyor. fermanla ülke yönetilemez. cumhuriyet meclis ile olur.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2DF0CD106 -- 29 Kasım 2020; 16:44:19 >


Bu mesajda bahsedilenler: @muradisdan
B
3 yıl
Binbaşı

trollerin anlayacağı dilden sistem budur


< Resime gitmek için tıklayın >



C
3 yıl
Yarbay

Gayet güzel gidiyor, daha da gitmeli.



W
3 yıl
Yarbay

Trollere tavsiyem bu hal böyle sürerse önce siz aç kalırsınız



N
3 yıl
Binbaşı

Birkaç eksiği var ama olması gereken sistem bu.
Parlamenter gibi saçma sapan bir sistemden bütün sistemler monarji bile daha iyidir. Tek kişi karar veriyor, seksen tane kafadan seksen tane ses çıkmıyor, hızlı karar, dinamik bir mekanizma.
Hantallığa yer yok.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

K
3 yıl
Yüzbaşı

eğitim, sağlık, enerji, iletişim, maden, demiryolu, havayolu vb diğer tüm temel kurumlarını özelleştirme konusunda tek kişi de yetki olmamalı. mecliste koltuk sayısı üstünlüğü ile de kabul edilme durumu olmamalı. fakat bugünkü durum ne yazık ki böyle.
böyle gitmeye devam ederse, ilk olarak bağzı şeyleri görmeyen, görmezden gelen kesimler zararını görecektirler.
aynı gemideyiz çünkü. fakat sorumluluğu taşıyanlar ve destekçilerinin, neden oldukları yıkımların zararını misliyle ilk görenler olması kaçınılmaz.
tarihe bakınız.



G
3 yıl
Yüzbaşı

Başkanlık benim kandığım pembe masaldır.

Hiç bir faydası olmadı otokratik bir yönetime geçildi. Şimdi ki aklım olsa evet atmazdım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
3 yıl
Yarbay

Eski parlamenterler sistem çalışmıyordu devamlı koalisyon lar devamlı anlaşamayan taraflar her kafadan bir ses çıkması..

Şu anki cumhurbaşkanlığı sistemi çok mu iyi bence değil.. Her şeyin tek elde olması toplanması da verimli olmuyor bunu görüyoruz işte ekonomi ortada , yurtdışında uluslararası ilişkilerimiz.ortada... şu anda meclisinde bir işlevi yok gibi..

Kısaca iki sistemin ortası bulunması lazım parlementonun denetleyici tam işlevsel olması lazım başkanın da tam Amerika'daki gibi.başkan olması lazım..

Ne eski parlementer sistem ne yeni cumhurbaşkanlığı denilen sistem bana göre %50 verimli çalışıyor ...

Hem parlementonun hemde başkanın tam işlevsel olduğu yönetim şekli %100 verimli olacaktır..



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
3 yıl
Yüzbaşı

Mevcut sistem başkanlık sistemi değil.

Başkanlık sisteminde yasama yürütme ve yargı çok keskin bir şekilde birbirinden ayrılır. Parlamenter sisteme göre en büyük avantajı da budur. Parlamenter sistemde yasama (Meclis) yürütmeyi (Hükümet) görevden alabilir. Bir gensoru oylaması yapar, güvenoyu çıkmazsa hükümet düşer, ülke erken seçime gider.

Yani bir hükümet, kelle koltukta olmadan adam akıllı iş yapmak istiyorsa, ya tek başına iktidar olacak kadar vekil sahibi olmalıdır (Meclis hükümeti düşüremesin diye) ya da kurduğu koalisyona sadık kalmalıdır ki koalisyon bozulmasın. Parlamenter sistemde yasama, istediği kanunu çıkararak yürütmenin gücünü de sınırlandırabilir. Bu denge ve kontrol mekanizması olarak adlandırılsada bana göre parlamenter sistemde yasamanın gücü yürütmenin gücünü aşmaktadır. Hükümet bir kanun tasarısı getirirken Meclis bunu denetler; ama Meclis bir kanun geçirirken Hükümetin söz hakkı yoktur. Böyle olması siyasi istikrarı bozar ve güçler denk olmaz. Nitekim AKP öncesi koalisyon hükümetlerinde meclisteki çoğunluğunu kaybetmiş iktidarlar doğal olarak icraat yapamamış, Türkiye 90’lı yılları kayıp yıllar olarak geçirmiştir.

Başkanlık sisteminde ise seçilen bir başkan ölüm, istifa veya vatana ihanetten hüküm giymezse ne kadar kötü olursa olsun görevini tamamlar. Erken seçim denen nane yoktur, takvim her zaman planlandığı şekilde gider. Bu da siyasi istikrarı sağlar, yatırımcı bir gün sonra ülkede ne olacağını bilir. Yasama, yürütmeyi sınırlandırmaz ancak ABD’de olduğu gibi çeşitli kontrol mekanizmaları vardır. Örneğin, başkanın çıkardığı bir kararname hukuka ve anayasaya aykırıysa Yüksek Mahkeme bunun yürütmesini derhal durdurur.

Bence yapılması gereken parlamenter sistemdeki kadar olmayan, yürütmenin karar alma sürecini baltalamayacak bir denge ve kontrol mekanizması kurmaktır. Bu yargı yoluyla olmalıdır, yasama yoluyla değil.

Türkiye’de şu anda bu yok. Resmen tüm ülke sadece tek bir adamın insafıyla yönetiliyor. Onu sınırlayan hiçbir şey yok. Cumhurbaşkanı ne isterse oluyor. Hiçbir yargı kurumunun onu geçtim TBMM'nin bile pratikte Cumhurbaşkanını denetlemesi mümkün değil. Mevcut sistem hakkıyla uygulanabilse ve gerekli kontrol sağlanabilse avantajları yüksek. Ne yazık ki kontrol mekanizmasının hiç olmayışı, tüm gücün Cumhurbaşkanına verilmesi durumu, herkesin ve her kararın 1 kişi tarafından alınıyor oluşu ister istemez yönetim şeklinin bir diktaya doğru evrilmesi ihtimalini doğuruyor. Böylelikle de otokratik bir rejim kendiliğinden oluşuyor ve sistem yürümüyor.

Bu olayın böyle olacağı; Evet/Hayır referandumunda bal gibi belliydi. Bu günleri gördüğüm için Hayır vermiştim ama gerçek bir başkanlık sistemi oylansa; düşünmeden Evet verirdim.

Ben parlamenter sistemden yana değilim. Yapılması gereken şey mevcut tek adam sisteminin gerçek bir başkanlık sistemine dönüştürülmesi bana göre.



D
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Geçenlerde yine seçim barajıyla ilgili yalandan bir gündem oluştu sonrasında yine konu unutuldu gitti. Ancak bana göre seçim barajı Türkiye'nin önündeki en önemli sorunlardan biri ve ısrarla bütün partiler tarafından sorun olduğu belirtilse de yine bütün partilerin kafasını başka tarafa çevirmesiyle çözülmemeye devam ediyor. Barajın kaldırılmasıyla, uygulanmaya çalışılan yeni sistem mükemmel bir hal almayacak elbette ama mecliste daha adaletli temsil ile geliştirilmesinin yolu açılacak. Ben buna inanıyorum, bunu umuyorum.

Bu konuda en büyük pay istediği yasayı geçirebilme gücü olan AKP'de olsa da diğer meclis partilerinin de geçmişten bu yana payı vardır, unutulmamalıdır. Sizlerin düşünceleri nelerdir?



S
3 yıl
Teğmen

Başkanlık maşkanlık anlamam da Ankara dikkat etsin hareketlerine



B
3 yıl
Yarbay

Gerçek başkanlık sistemi olsaydı böyle olmazdı zaten, cb hükümet sistemi adı altında otokrasi-dikta yönetimi var.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

K
3 yıl
Binbaşı

(edited) dünyada gelişmiş olupta monarşi ile yönetilen ülke mi kaldı (olanlarda sembolik), abd bile başkanlık var ama senato olmadan bir halt edemiyor.. sözde tek kişi yönetim ama arkasında senato var..

biz de adamın ağzından çıkan kanun: kafasına göre ülke yönetiyor. sözde demokrasi var





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kuzgun_ -- 11 Haziran 2021; 10:20:18 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.