Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
219
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Bağımsız Alternatif İşletim Sistemleri
D
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

KolibriOS

KolibriOS, 32 bit işlemci mimarisindeki bilgisayarlar için geliştirilen, monolitik çekirdek ve video sürücülerine sahip oldukça küçük boyutlu ve açık kaynaklı alternatif bir işletim sistemidir. KolibriOS, FASM (assembly programlama dili) ile yazılmış bir MenuetOS çatalıdır. Bununla birlikte, diğer yüksek seviyeli diller ve derleme araçları da (C, C ++, Free Pascal, Forth gibi) uygulama geliştirmede kullanılabilir. KolibriOS, web tarayıcı, resim görüntüleyici, grafik düzenleyici, kelime işlemci ve 30'dan fazla oyun içeren zengin bir uygulama içeriğine sahiptir.

Web sitesi: www.kolibrios.org

Haiku

Haiku, kişisel bilgisayarları hedefleyen, geliştirilmesi devam eden açık kaynaklı alternatif bir işletim sistemidir. BeOS'dan esinlenen Haiku, her seviyeden bilgisayar kullanıcısı için kullanımı ve öğrenmesi kolay, sağlam, hızlı, verimli bir sistem olmayı amaç edinmiştir. Ufak yapısına rağmen çok güçlü bir işletim sistemi olmayı hedeflemektedir. Haiku içerisinde kişisel kullanım için gerekli olan araçlarla birlikte geliştiricilere yönelik çeşitli uygulamaları da barındırmaktadır. Haiku, çekirdeği en hızlı tepkime süresine sahip işletim sistemi olma hedefiyle yola çıkmış ve çekirdeği desteklemek için BFS dosya sistemini geliştirmiştir.

Web sitesi: www.haiku-os.org

ReactOS

ReactOS, Windows NT mimarisindeki tasarım ilkelerine uygun olarak geliştirilen ve tamamen sıfırdan yazılan açık kaynaklı bir işletim sistemidir. ReactOS projesinin temel amacı, Windows ile uyumlu bir işletim sistemi oluşturmaktır. ReactOS, Windows uygulamalarının ve sürücülerinin bir Windows sisteminde olduğu gibi çalışmasına olanak sağlamayı amaçlamaktadır. ReactOS görünümde, kullanım hissiyatında ve kullanıcı menülerinde Windows yapısına benzeyen ve alışılmış kolay kullanıma yardımcı olacak bir sistem geliştirmeye odaklanmıştır. ReactOS'un ilk amacı, insanların alışkın oldukları yazılımı değiştirmeye gerek kalmadan onu Windows'a alternatif olabilecek bir sistemde kullanmalarına izin vermektir.

Web sitesi: www.reactos.org

RISC OS

RISC OS, ilk olarak 1987 yılında İngiltere Cambridge'deki Acorn Bilgisayar şirketi tarafından tasarlanan bir işletim sistemidir. RISC OS, Acorn'un aynı zamanda yeni ARM işlemcili ve Arşimet ismi verilen kişisel bilgisayarlarında kullanılmak üzere tasarladığı bir işletim sistemidir, adını desteklenen RISC mimarisinden alır. Hızlı, sağlam ve verimli RISC OS, sadık bir geliştirici ve kullanıcı topluluğu tarafından geliştirilmiş ve test edilmiştir. RISC OS herhangi bir farklı işletim sistemini temel almaz, tamamen bağımsız olarak geliştirilen bir projedir.

Web sitesi: www.riscosopen.org



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.