Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
684
Tıklama
1
Öne Çıkarma
B560 Anakartınızda Oyun Performansınızı Arttırın!
M
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

B560 Anakartınızda Oyun Performansınızı Arttırın

B560 yongaseti ile birlikte gelen yeni özelliklerden biri de RAM hızaşırtma desteği. B460 sistemlerde RAM frekansı işlemciye bağlı olarak DDR4-2933 veya DDD4-2666 ile sınırlıyken yeni B560 sistemlerde RAM frekanslarını arttırabilir ve oyun performansınızı yükseltebilirsiniz.

Diğer taraftan, RAM hızaşırtma birçokları için karışık bir konu olabilir. Belleğinizi hızlandırırken birçok unsuru göz önünde bulundurmalısınız; RAM voltajı, CPU IO2 voltajı, CPU SA voltajı ve tabii zamanlamaları gib. Hızaşırtma konusunda deneyimi olmayanlar için bu iş biraz zor görünebilir.

Neyse ki Intel Extreme Memory Profile (XMP) özelliği RAM hızaşırtmayı kolaylaştıracak bir yöntem sunuyor. Bunun için BIOS içinden parametreleri teker teker ayarlamak yerine kullanıcılar, RAM üreticileri tarafından optimize edilmiş profiller arasında seçim yapabiliyorlar.

MSI “Memory Try It!” aracı ise hızaşırtma açısından daha fazla destek sunmakta. 100’den fazla hızaşırtma profili ile RAM belleğinizi XMP’nin sunduğundan çok daha ileri seviyelere taşıyabiliyor.

Bu makalede bir MSI B560 anakart üzerinde XMP ve “Memory Try It!” ile RAM hızaşırtmanın nasıl yapıladığını anlatacağız.

Anakartınızda XMP özelliğini açın

BIOS arayüzüne ulaştığınızda, ekranın sol üst bölümünde bir XMP Profile düğmesi göreceksiniz. RAM modülünüzde iki adet XMP profili bulunuyorsa bu alanda bir değil, iki düğme olacaktır. XMP Profile düğmesine basarak yükleyebilir, ya da “Extreme Memory Profile (XMP)” listesini açarak buradan yükleyebilirsiniz. Ayarlarınızı uygulamak için yaptığınız değişiklikleri kaydedip BIOS arayüzünden çıkın.

< Resime gitmek için tıklayın >
XMP, BIOS üzerinde XMP düğmesine basarak devreye sokulabilir.

AIDA64 Memory Benchmark ile birkaç farklı XMP modülünün performansını test ettik. Testlerimiz, RAM bant genişliğinin RAM frekansıyla orantılı olarak değiştiğini gösterdi: RAM bant genişliği, frekansla birlikte artıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
RAM frekansı arttıkça RAM bant genişliği de artıyor.

Ancak gecikme her zaman frekansla orantılı değildir. DDR4-4000 belleklerde gecikme, DDR4-3600 belleklere göre daha yüksektir. Bunun nedeni, DDR-4000 modüllerin Gear 2 Modu* ile çalışıyor olması, IMC (Dahili Bellek Denetleyicisi) saatinin bellek saatinin yarı hızında çalışıyor olmasıdır.

< Resime gitmek için tıklayın >
DDR4-3600 belleklerde gecikme 52.4 ns’ye düşüyor.

RAM hızaşırtma, oyun performansı açısından da faydalıdır. DDR4-3600 belleklerin oyun açısından daha avantajlı olduğu görülmekte. DDR4-2133’e göre %8 ila %25 daha hızlı, ayrıca DDR4-4000’e göre de biraz daha yüksek hız gösteriyor. Performansın oynadığınız oyuna göre değişebileceğini unutmayın.

< Resime gitmek için tıklayın >
GTA – FPS değeri RAM frekansıyla birlikte artıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
Watch Dogs: Legion – FPS değeri RAM frekansıyla birlikte artıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
Forza Horizon 4 – FPS değeri RAM frekansıyla birlikte artıyor.

MSI Memory Try It! ile ekstra FPS kazanın

XMP ile yetinmek istemiyorsanız Memory Try It! ile bellek hızını daha da yükseltmeniz mümkün.

Memory Try It!, aralarında Samsung, Hynix ve Micron gibi markaların da bulunduğu birçok popüler RAM yongası için toplamda 100’den fazla hızaşırtma profiline sahip. Belleğinizi XMP’ye göre daha yüksek frekans ve daha dar zamanlama aralıklarıyla hızlandırabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece bir profil seçmek ve sisteminizin kararlı çalışıp çalışmadığını kontrol etmek. Bilgisayarınız bir profilde kararlı çalışıyorsa maksimum kararlı ayarlara ulaşana dek daha yüksek frekans ve daha dar zamanlamaları deneyebilirsiniz.

< Resime gitmek için tıklayın >
Memory Try It! kullanarak RAM hızınızı daha da arttırabilirsiniz.

< Resime gitmek için tıklayın >
Memory Try It!, RAM modülleriniz için optimize edilmiş profiller sunar.

< Resime gitmek için tıklayın >
Memory Try It! profillerini temel alarak parametreleri değiştirebilirsiniz.

Ayrıca daha iyi performans için Memory Try It! profillerini temel alarak parametreleri ayarlama imkanına da sahipsiniz. Örneğin ADATA DDR4-3200 kitinin Memory Try It! “DDR4-3600 CL16-20-20-38” profilinde kararlı çalışmakta olduğunu gördük. Zamanlamaları zorlamaya devam ettik ve DDD4-3600 CL14-16-16-28 seviyesinde kararlı çalıştığını gözlemledik. Gecikmenin 55ns’den 47.7ns’ye düşmesi ile DDR4-3200 XMP’ye oranla ekstra %2 ila %5 FPS artışı elde edilebiliyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
Memory Try It! sayesinde XMP’ye göre daha yüksek frekans ve daha dar zamanlamalar elde edebilirsiniz.

< Resime gitmek için tıklayın >
DDR4-3600 CL14-16-16-28 ayarları, XMP DDR4-3600 CL17-21-21-39 ayarlarına göre daha düşük gecikme sunuyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
GTA 5 –Memory Try It! profilleri ile ekstra FPS elde etmek mümkün.

< Resime gitmek için tıklayın >
DDR4-3600 CL14-16-16-28 ayarları ile DDR4-3200 XMP’ye göre %5 FPS artışı elde ediliyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
Forza Horizon 4 – Memory Try It! profilleri ile ekstra FPS elde etmek mümkün.

Sonuç – Daha fazla FPS için RAM hızaşırtma

Test sonuçlarımız, RAM hızının oyunları doğrudan etkileyebileceğini gösterdi. RAM hızaşırtma özelliği B560 anakartları oyun sistemleri için son derece cazip kılıyor. XMP modülleriniz varsa belleğiniz XMP ile hızlandırmaktan çekinmeyin. Daha fazla FPS için ise Memory Try It! aracını deneyin.

Not:

*Memory Gear Modu:

Intel, 11.nesil Core işlemcilerine Memory Gear Modu özelliğini kattı. Burada iki farklı mod mevcut: Gear 1 ve Gear 2. Gear 1 modunda dahili bellek denetleyici (IMC) saati, bellek saatiyle aynı frekansta çalışıyor. Gear 2 modunda ise IMC saati yarıya düşüyor.
Gear 1 modu, Gear 2 moduna göre daha düşük gecikmeye sahip. DDR4-3600 ‘den daha yüksek RAM modülleri yalnızca Gear 2 modunda açıkabilir. Gear modu ayarını BIOS içindeki “CPU IMC: DRAM clock” seçeneğinden değiştirebilirsiniz.

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MSI Türkiye -- 11 Haziran 2021; 13:37:38 >

K
3 yıl
Yarbay

Merhabalar MSI Turkiye kardesim, sana ihtiyacimiz oldugunda neden hic ortada olmuyorsun? Neden simdi cikiyorsun piyasaya? Ve Jam gaming(Cem Konak) adli kullanici sizin neyiniz oluyor? Sürekli sizin reklaminizi yapiyor onada msi urunleri ile ilgili yasanan sorunlarda birsey danismak isteyince görmezden geliyor, cevap vermiyor. Ama reklamlara devam ediyor.

Bozuk gelen msi b550 tomahawk konusu vardi, servise gondermis bir arkadas, garanti disi birakilip, ücretli tamir yapilmisti, bu konuya jam gaming adli kullaniciyi cagirmistim lakin hic ilgilenmemisti.

Insanlarin size ihtiyaci oldugu zamanda burda olmayip yahut cevap vermeyip, suan bu sekil piyasaya girme cabanizi anliyorum ama bize daha cok satis sonrasi teknik destek ve garanti konularinda yardim lazim oluyor. Gerisi zaten bizim bildigimiz, yeri geldiginde konu acarak anlattigimiz, yahut benim yaptigim gibi kisiye ve konuya özel sorun cözümleri öneriler vs oluyor.

Yine de tekrar hos geldiniz. Hic gelmemekten iyidir.

jam gaming, buraya yazdiktan sonra kendi nickini degistirmis ama bu arkadas:https://forum.donanimhaber.com/profil/2210015





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 21 Haziran 2021; 16:55:15 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
3 yıl
Yarbay

B460 larda neden 11. Nesil destegi yok?Neden Ram OC yok?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
3 yıl
Yarbay

onu intel'e sormak lazım msi ne bilsin




Bu mesajda bahsedilenler: @huso
M
3 yıl
Binbaşı

10.nesil işlemciler b560 anakartlarında calısıyormu


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
3 yıl
Yarbay

Bu markanın, müşterilerinin şikayet ve sorunları ile ilgilenmediği gayet ortada, bu şekilde reklam yapmaları da ayrı bir tartışma konusu bence.

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
3 yıl
Yarbay

Aynen öyle hocam. O yuzden bunlari, burda yüzlerine karsi dile getirmek gerekiyor. kullanici kaynakli olmayan sorunlara kullanci hatasi diyip, garanti disi birakip, tamir ücreti almalari hic etik degil. Elinde gücü tutanin (tuttugunu zannedenlerin) kendinden acizlere uyguladigi bir zorbalik. Basima gelse mahkemelerde ugrastirim lakin bunu yapin diye söyledigim insanlar genelde gariban oluyor, abi calissin yeter, bosver Allah indan bulsunlar diyen yurdumun insani oluyor genelde... Ve bu servisler yaptiklarini dogru zannedip, devam ediyorlar. Konularida bulurum isterlerse...

Gelin burdan görün, kullanici konularina cagiralim sizi... Ben kullanici kaynakli olan konularada direk yüzlerine söylüyorum zaten, bunu sen yapmissinidir kardesim ama olmayanlar da var. Biri sizi mentionlayinca bakin, konu nedir? 7/24 forumda hazirda bekleyin demiyoruz.

Reklam yaparsa yapsin, hakkidir lakin bize bu lazim degil, satis sonrasi destek gerekiyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @LEON-X
H
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: movistar73

10.nesil işlemciler b560 anakartlarında calısıyormu
https://www.msi.com/Motherboard/support/MAG-B560-TOMAHAWK-WIFI#support-cpu

10 nesilde sorun yok.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.