Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
15
Cevap
1170
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi'
B
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

 
Tenda’yı daha çok bütçe odaklı ürünlerle tanıyoruz, biliyoruz. Şöyle bir kağıt üstü veriler üzerinden rakipleriyle karşılaştırayım dediğinizde çoğunlukla bir miktar daha uygun fiyatlı olduklarını siz de görmüşsünüzdür. Test masamdaki Tenda F9 Router ise hızdan çok menzil odağıyla işte karşımızda.
 
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi' 

Siyah-turuncu, temel özelliklerini görebileceğiniz kutusundan cihazın kendisi, 9V 0.6A amperlik adaptörü ve dökümantasyonlar çıkıyor, 3 yıl garantili. Kurulumu göstereceğim ama aklınıza takılan bir şey olursa Tenda Türkiye YouTube sayfasından faydalanabilirsiniz.
 
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi'

17.1cm eninde ve uzunluğundaki cihaz 3.6cm kalınlığında, antenlerinden dolayı çok daha iri görünüyor ama konumlarken sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum, altındaki yuvalarla duvara da sabitleyebilirsiniz. Beyaz, yeterince diri bir plastik malzemeden imal edilmiş.
 
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi'

Önünde durum LED’leri var, diğer taraflar havalandırma ızgaralarına ayrılmış, USB giriş çıkışı yok. Arkasında güç girişi, WPS/Reset butonu, Wi-Fi’ı kapatıp açabileceğiniz buton ve RJ-45 portları var, bunlar Gigabit değil 100Mbit destekliler, fiyatı segmenti rakip router’ların çoğunda durum böyle zaten. Misal veriyorum, 50-100Mbit fiber internetiniz var, bu bağlantıyı yaymak için kağıt üstünde ihtiyacı karşılar gibi görünüyor, deneyeceğiz.
 
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi'

Kalbinde Realtek’in RTL8196E yongası bulunuyor, 16MB bellek ile desteklenmiş. Antenlerin tümü 2.4GHz bandı için kullanılıyor.

Tenda F9, 802.11n standardında, sadece 2.4GHz bandı üzerinden yayın yapabiliyor. 256QAM modülasyon ile 600Mbit’e kadar destekli, yalnız bu QAM değeri arttıkça parazitle mücadele de artıyor, tabiri caizse özellikle bir sürü sinyalin dolandığı bir ortamda iş daha da zorlaşıyor.
 
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi' 
 
Çoğu router gibi 64QAM modülasyonla ise 450Mbit’e kadar destekli. 4 tane anteni var, 6Dbi gücündeler, çok yönlü yapıdalar ve çıkarılamıyorlar. Beamforming destekliler, yani sinyali, alıcıya göre şekillendirme, yönlendirme tekniği olarak kabaca özetleyebiliriz.
 
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi'

Gelelim kuruluma. Tarayıcı veyahut uygulaması üzerinden kurulum yapabilirsiniz, router’ı takip edebilirsiniz. Bağlantı tipi seçip Wi-Fi adı şifresi giriyorsunuz, bu kadar. Ana sayfada bağlantı durumunu görebiliyorsunuz. İnternet ayarlarından router, WISP, tekrarlayıcı ve AP, yani erişim noktası modlarına geçebiliyorsunuz. Wi-Fi ayarlarında sinyal gücü ayarı var, Wi-Fi planı var, kanal, bant ayarı gibi ihtiyacınız olabilecek şeyler bulunuyor. Gelişmiş sekmesinde özellikle DDNS işinize yarayabilir. Yönetim sekmesinden de güncelleme yapabilirsiniz, cihaza birkaç güncelleme gelmiş, yapın mutlaka.
 
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi' 

Hız. Testlerimi ilk etapta, router’ın tüm potansiyelini yakalayabilmek adına masaüstü bilgisayarımda kullandığım Asus PCE-AC88 gibi uç bir çözümle gerçekleştirdim. Dizüstü kullandığınız bir senaryoyu oluşturmak için de Macbook Pro’nun 2014 versiyonunu kullandım. Masaüstünde, router ile aynı odada yaptığım testlerde 100Mbit portların sınırlarına takılıyor, 12MB/saniye civarlarında bir hız aldım, bağlantı stabil.
 
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi' 
 
Router’ı 75 metre karelik evimin diğer ucuna, arada 3 duvar olacak şekilde uzaklaştırdığımda önce 50-70Mbit arası geziyor, sonra 90Mbit civarlarına yaklaşıyor, Beamforming ile sinyal alanı şekillendirildiği için hız artıyor ama özetle yine 10MB/saniye civarı bir hıza tekabül ediyor. Masaüstünden dizüstüye, yani router’ı bir köprü haline getirip aktarım yaptığımda router’ı evin diğer ucuna uzaklaştırınca 3MB/saniye yani 25Mbit civarı, router’ı kaynak ve alıcının olduğu odaya getirince 7MB/saniye 50MBit civarı bir hız elde ettim.
 
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi' 

Menzil. Ölçümlerden ve hız testlerinden gördüğünüz üzere bu router hızlı dosya aktarımına müsait bir router değil, benzer fiyatlı diğer router’larda da olduğu gibi. Amacı menzili geniş tutmak, bunu yapıyor mu, yaptı gördüğüm kadarıyla. Samsung Galaxy S9+ ile 3 duvar ardından 75 metre karelik evin diğer ucunda sinyal kaybı oldukça az, Macbook Pro’mda da aynı şekilde, hızda kayıp var tabii ama sinyal kaybı gayet az. Şunu da vurgulamak lazım, evinizin boyutu, duvarlar, duvarların kalınlığı, ortamda elektrikle çalışan her şey, bunlar router’ın verimini etkileyen değişken faktörler, ortamdan ortama farklı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
 
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi'

Güç tüketimi. Fabrika verisi boşta 1.66W, yükte 1.98W şeklinde. Kendi ölçümlerimde boşta 2.8W civarı, yükte 4W tüketim gördüm. Beklediğim tüketim değerleriydi, giriş segment bir cihaz sonuçta, ister istemez yeşilci.
 
Az paraya çok menzil 'Tenda F9 incelemesi'

Tenda F9. Amacına yönelik, amacına ulaşabilen bir cihaz. Tenda, F9 için “Tüm evi Kapsayan Wi-Fi Router” diyor. Benimki gibi küçük bir daireye hızı değil ama menzili anlamında fazla, değişken faktörler yüzünden şu metre kareye kadar kullanabilirsiniz demek güç ama 120-150 metre kare bir dairede mesela, işinizi görür gibi görünüyor. Router’ın fiyatı 200TL civarında. Fiyat segmentinde TP-Link Archer C50 ve Asus RT-N11P gibi router’lar var ama bu cihazların amacı, odağı Tenda F9 gibi menzil üzerine değil. Özetle, Tenda F9, 200TL civarına menzil odaklı olarak tercih edebileceğiniz, fiyatına göre başarılı bulduğum bir cihaz oldu.
 
 

 Haberi Portalda Gör

U
5 yıl
Onbaşı

Kesinlikle Xiaomi Router 3'ü tavsiye ederim. Eksik kaldığı noktalarda ise menzili genişletmek için yine Xiaomi mi wifi 2'ye bakın derim. 2 üründen de son derece memnunum.




G
5 yıl
Yarbay

Mi router 4 de baya başarılı. Ama artık yeni router satın almak için ax modelleri bekleyeceğim.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >


W
5 yıl
Yüzbaşı

şu modem router ile modemin farkını bir türlü çözemedim. Modem yerine router alsam aynı işi görür mü ?



Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
5 yıl
Yarbay

WIFI6 li ( 802.11ax ) cihazlari alin future proof . Az paraya vasatlik olmaz. Altyapiya her zaman en ideali hizlisini tercih etmek gerekir... Temel iyi olmali ...
https://www.howtogeek.com/368332/wi-fi-6-what’s-different-and-why-it-matters/




C
5 yıl
Yarbay

N300var sözde qos için kullanıyoruz ama bir işe yaradığı yok çok para vermek lazım iyisine başka türlü olmuyor




R
5 yıl
Yarbay

Xiaomi Router Pro testi yapın




S
5 yıl
Binbaşı

takip



N
5 yıl
Binbaşı

Kaşlar ??




G
5 yıl
Teğmen

hız düşürmeden düşük ping isteyen client router olarak bağlanıp wifi ağını özelleştirmek daha iyi sonuç verir...



W
5 yıl
Yüzbaşı

En düşük hızdaki kesintisiz çok küçük paket halindeki veriden bahsediyorum. Açik alanda şehir dışı başka wi-fi hatta gsm hattı bile yok kaç metre mesafeden çeker?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Z
5 yıl
Yarbay

Modem denilen alet internet servis sağlayıcınızın size ulaştırdığı internet hizmetini kullanabilmeniz için kablodaki sinyali dönüştürür. Bu sayede adsl, vdsl veya fiber tipindeki sinyal evinizdeki cihazlar tarafından kullanılabilir hale gelir.
Router ise bu uygun sinyalin dağıtılmasını, cihazlara paylaştırılmasını, wifi veya ethernet kablosu üzerinden aktarılmasını sağlayan cihazdır.
Piyasada satılan ev tipi cihazların tümü modem/router olarak adlandırılmakta ve satılmaktadır.
Mevcut modem/router cihazınızın wifi performansından memnun değilseniz eğer acces point veya repeater eklemesi yaparak sinyali güçlendirebilir ve kapsama alanını genişlrtebilirsiniz.
Repeater mevcut wifi sinyalini alıp güçlendirerek yeniden yayınlar.
Acces point ise sinyali alıp yeni bir kablosuz ağ oluşturarak yayın yapar.
Daha bir sürü network cihazı var ve hepsi farklı durumlarda kullanılıyor.

İhtyaca göre farklı çözümler bulunduğundan bir uygulama yapmadan önce forumdan destek almanızı tavsiye ederim. Sorunuzu yanıtlayabilmişimdir umarım.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @WinchesteeR
D
5 yıl
Yarbay

merhaba,
forum cok önce açılmış ama. bir sorum var. cihaz kutusunda en fazla 25 kulakullanıkullanıcı yazıyor. bunu 40-50 kullanıcıya çıkarma imkanı varmıdır.




S
4 yıl
Yarbay

Merhabalar
ISS'lerin verdiği modemler hakkında düşünceniz nedir? Sizce verilen hizmet sorunsuz dahi olsa, bu modemler yüzünden daha kötü bir internet kullanmış olur muyuz?

Wifi sinyalinin menzilinden ziyade dosya kaybı, anlık donmalar gibi sorunlar kaliteli bir router ile ortadan kalkar mı? ( tabi iss'den kaynaklı bir sorun olmadığını varsayarak) saygılar.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @zwanzig
Z
4 yıl
Yarbay

Son 5 yıl içinde bende ISS'den almış olduğum bir modem kullandım. Bu modem gayet iyi bir modem olup hala kullandığım bir cihaz. Demek istediğim çok eski bir modemden söz etmiyorsak fark etmeyecektir.
Burada asıl önemli olan nokta wifi performansı ile ilgili. ISS'lerin verdiği modemler daha hesaplı ürünler oluyor. Bu nedenle wifi kapasiteleri pek iyi olmayabiliyor. Eğer modeme yakınsanız ISS'nin verdiği hizmeti sorunsuz şekilde alabilirsiniz. Ancak arada birden fazla duvar varsa performans ciddi anlamda düşecektir.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Sheldon-Cooper
S
4 yıl
Yarbay

Başlık sıkıntılı. Tekerlekli araç zannederek girdim, bu ne la dedim 4 teker beklerken 4 anten çıktı.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.