Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
21
Cevap
852
Tıklama
7
Öne Çıkarma
Avrupa Merkez Bankası ateş püskürdü: Bitcoin ve kripto paranın geleceği yok
M
geçen yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Avrupa Merkez Bankası ateş püskürdü: Bitcoin ve kripto paranın geleceği yok
Bitcoin’in değeri Kasım 2021’de 69.000 dolar ile zirve yaparken 2022 Haziran ayının ortalarında ise sert bir şekilde 17.000 dolar seviyesini gördü. O zamandan beriyse Bitcoin, 20.000 dolar civarında dalgalanma eğilimini sürdürdü. Avrupa Merkez Bankası ise Bitcoin’in artık son nefeslerini verdiğini belirterek kripto paraları sert bir dille eleştirdi.



Euro bölgesi içinde bulunan 19 ülkenin para politikasını yönetmekle yükümlü olan dünyanın en önemli merkez bankalarından biri olan Avrupa Merkez Bankası (ECB), “Bitcoin’in son duruşu” başlıklı bir blog gönderisi paylaştı.



Bitcoin uzmanları son haftalardaki toparlanma sinyallerini “yeni zirvelere giden yolda bir soluklanma sinyali” olarak ifade ederken Avrupa Merkez Bankası genel müdürü Ulrich Bindseil ve analist Jürgen Schaff, bunu “yapay olarak teşvik edilen son bir nefes” olarak nitelendiriyor.



“Bitcoin bir yatırım ya da ödeme aracı değil”



Avrupa Merkez Bankası ateş püskürdü: Bitcoin ve kripto paranın geleceği yok
Bindseil ve Schaff tarafından kaleme alınan blog gönderisinde Bitcoin’in tarihine de değiniliyor. Bitcoin, mevcut parasal ve finansal sistemin üstesinden gelmek için yaratıldığı ve küresel, merkezi olmayan dijital para birimi olarak pazarlandığı ifade ediliyor. Bununla birlikte “Bitcoin'in kavramsal tasarımı ve teknolojik eksikliklerinin onu bir ödeme aracı olarak sorgulanabilir kılıyor” açıklaması yapılıyor.



Bindseil ve Schaff, Bitcoin’in bırakın ödeme aracı olarak kullanılmasını, yatırım kalıbına uymadığını ve buna uygun da olmadığını söyledi: “Bitcoin yatırım olarak da uygun değil. Nakit akışı (gayrimenkul gibi) veya temettü (hisse senetleri gibi) yaratmaz, üretken olarak kullanılamaz (meta gibi) veya sosyal fayda sağlamaz (altın gibi). Bitcoin’in piyasa değeri bu nedenle tamamen spekülasyona dayalıdır



ECB’nin blog gönderisinde ayrıca spekülatif balonların tamamen akan yeni sıcak paraya dayandığının da altını çizdi.



Öte yandan analistler, FTX’in iflasının muhtemelen dijital para birimlerinin düzenlenmesini hızlandıracağını söylüyor. Avrupa Birliği’nde, Kripto Varlık Piyasaları veya MiCA adlı yeni bir yasanın, blok genelinde dijital varlıkların düzenlenmesini uyumlu hale getirmesi bekleniyor.



Ayrıca Bkz.Kripto paralar için düzenlemeler yolda: ABD Kongresi düğmeye bastı



Paylaşılan blog gönderisi aynı zamanda Bitcoin’in yeni bir teknolojiye (DLT/Blockchain) dayalı olduğu için yüksek bir dönüşüm potansiyeline sahip olduğunu da kabul ediyor. Yapılacak yasal düzenlemelerde halen daha ilgili finansal kuruluşlar (bankalar, sigorta şirketleri, ödeme hizmetleri, varlık yöneticileri vb) anlaşmaya varamamış olsa da bunun güveni artıracağı aktarılıyor.



Bitcoin ve kripto paraların çevreye zararı büyük



Avrupa Merkez Bankası ateş püskürdü: Bitcoin ve kripto paranın geleceği yok
Blog gönderisinde Bitcoin ve kripto para türlerinin çevreye zararı da kendisine yer bulu ve “eşi benzeri görülmemiş düzeyde” oldukları ifade edildi. Sadece Bitcoin madenciliğinin bir yılda Avusturya ile aynı seviyede elektrik tükettiğinin altı çiziliyor. Kripto para biriminin teknik temelleri, yeni işlemleri doğrulamak ve onaylamak için çok büyük miktarda bilgi işlem gücü gerektiriyor. Bindseil ve Schaff bunu şöyle açıklıyor: “Bir Bitcoin işlemi, iki akıllı telefonun donanımıyla karşılaştırılabilir donanım tüketir. Tüm Bitcoin sistemi, tüm Hollanda kadar e-atık üretiyor. Sistemin bu verimsizliği bir kusur değil, bir özelliktir. Tamamen merkezi olmayan sistemin bütünlüğünü garanti eden özelliklerden biridir.”



Yukarıda bahsedilen tüm olumsuzlar nedeniyle Bitcoin ve diğer kripto paraların "ilgisizlik içinde kaybolacağı” belirtiliyor.



Öte yandan ECB yani Avrupa Merkez Bankası’nın kripto para birimlerine yönelik bu tutumu yeni değil. ECB Başkanı Christine Lagarde Mayıs ayında kripto para birimlerinin “hiçbir değeri olmadığını” belirtmişti. Ayrıca Yönetim kurulunun eski üyesi Yves Mersch, Bitcoin'i "balon, saadet zinciri ve çevre felaketinin bir birleşimi" olarak nitelemişti.




Kaynak:https://www.ecb.europa.eu/press/blog/date/2022/html/ecb.blog221130~5301eecd19.en.html
Kaynak:https://www.cnbc.com/2022/11/30/european-central-bank-says-bitcoin-is-on-the-road-to-irrelevance.html

 Haberi Portalda Gör

Korku neler yaptırıyor. Büyük ses geliyorsa korku da büyük demektir. Btc ilk fşystlandığı günden bu yana birkaç milyon kat değerini arttırmış bir ürün. Hala ney...
Yoruma Git
Yorumun Devamı juniperion - geçen yıl +9
Ne idüğü belli olmayan füzulü boşa enerji sarfiyatına neden olan bir virüstür diye düşünüyorum.
Yoruma Git
joven - geçen yıl +9
Blockchain teknolojisi kesinlikle hayatımızda yer alacak. Ama kripto para birimi olarak değil.
Yoruma Git
by__metallica - geçen yıl +9
J
geçen yıl
Çavuş

Korku neler yaptırıyor. Büyük ses geliyorsa korku da büyük demektir. Btc ilk fşystlandığı günden bu yana birkaç milyon kat değerini arttırmış bir ürün. Hala neyin iddiasındasınız? Bal gibi değer saklama aracı.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
geçen yıl
Yarbay

%70 katılıyorum %30 sapma payı bırakacağım ne olur ne olmaz :)



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

J
geçen yıl
Yarbay

Ne idüğü belli olmayan füzulü boşa enerji sarfiyatına neden olan bir virüstür diye düşünüyorum.




M
geçen yıl
Binbaşı

sana bir iki saat ikti 101 yazıyorum. sabah öğle akşam oku üfür iç.





Bu mesajda bahsedilenler: @juniperion
B
geçen yıl
Teğmen

Hayatımızda yer etmiş ama zamanında "bir işe yaramaz" denilen bir çok şey gibi Bitcoin'in veya kripto paraların (aslında blockchain teknolojisin) zamanı geldiğinde hayatımızda çok yeri olacağını düşünüyorum. Şu an geçiş sürecindeyiz ve her geçiş süreci gibi bu da sancılı olacak. Adam sadece Bitcoin'in olumsuz yönlerini saymış. Peki mevcut koşullarda kağıt paranın hiç mi zararı yok dünyaya. Onlardan hiç bahsedilmiyor. Ayrıca bu bir teknoloji. İleriki zamanlarda değişen koşullara göre teknoloji kendini yenileyebilir ve bahsedilen o zararlı durumlardan uzaklaşılabilir.




K
geçen yıl
Yarbay

Dünyayı girdabına alan devletlerin bile umut bağladığı kimisinin de yatırıp yaptığı ve şimdi patlayan bir balon. Parayı kaldırıp paçayı kurtaranların ve onlardan kat ve kat çoğunlukta kaybedenlerin bulunduğu kumar masası.




B
geçen yıl
Yarbay

Blockchain teknolojisi kesinlikle hayatımızda yer alacak. Ama kripto para birimi olarak değil.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
F
geçen yıl
Binbaşı

Ben bunu yıllardır yazıyorum ve aynen katılıyorum. Para başka bir şey hocam. Merkez bankaları kontrolü niye elin ergen veletlerine versin.





Bu mesajda bahsedilenler: @by__metallica
N
geçen yıl
Moderatör

quote:

Bindseil ve Schaff bunu şöyle açıklıyor: “Bir Bitcoin işlemi, iki akıllı telefonun donanımıyla karşılaştırılabilir donanım tüketir. Tüm Bitcoin sistemi, tüm Hollanda kadar e-atık üretiyor. Sistemin bu verimsizliği bir kusur değil, bir özelliktir. Tamamen merkezi olmayan sistemin bütünlüğünü garanti eden özelliklerden biridir.”


Buradaki ifade bana biraz tuhaf geldi ama gerçekten de benzer bir ifade kullanılmış. Yalnız çeviri için daha uygun kelime seçimleriyle ifade güçlendirilebilirmiş.

quote:

This inefficiency of the system is not a flaw but a feature. It is one of the peculiarities to guarantee the integrity of the completely decentralised system.


Peculiarities "özellik" anlamında da kullanıyor ama tam anlamıyla "acayiplik, tuhaflık, özgün nitelik" demek. Yalnızca feature (özellik) deyince sanki değiştirilebilir, aşılabilir, sökülebilir, yeni bir özellikle kapatılabilir, özgün olmayan ve başka şeylerde de olabilecek bir açık çağrışımı da yapabilir. Haliyle feature kelimesini kullandıktan sonra tekrar feature kullanmak yerine one of the peculiarities (tuhaflıklarından birisi) kullanımı ile orada aslında ifade bayağı güçlendirilmiş ama çeviride bu verilememiş. Bir de "tamamen merkezi olmayan sistemin' çevirisi "tamamen merkezi olmayan, yani kısmen veya sadece belirli ölçüde merkezi olan bir sistem" anlamı veriyor. Halbuki "completely decentralised system" tamamıyla de-sentralize sistem, hiçbir şekilde merkezi olmayan sistem demek.

Bu sebeple böyle çevirilirse daha uygun:

"Sistemin bu verimsizliği bir kusur değil, bir özelliktir. Tamamıyla gayri merkezi olan sistemin bütünlüğünü garanti altına alan acayipliklerinden biridir.”

Sistemin ilgili acayipliği tamamıyla desentralize sistemin bütünlüğünü sağlayan sisteme has bir vaziyet ve haliyle değiştirebilir değil; diğer bir deyişle "düzeltilebilir bir bozukluk" cinsinden bir kusur (flaw) değil. Özellikten (feature) kasıt sistemin olmazsa olmazsa bu acayipliği. Aksi takdirde tüm sistem çöküyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

N
geçen yıl
Moderatör

Konu hakkında yorum yaparsak da ortak pazarındaki istikrarla takıntılı AB'nin tamamıyla gayri merkezi çalışan bir sistemle işleyen, kontrolü altındaki Euro'nun hakimiyetini bölen spekülatif para birimlerinden hazzetmesi her türlü zor görünüyor. Liberal ekonomik mantıkla zaten buna izin veriyorlar. Liberal ideolojinin kapitalizmi Avrupa'da da çevrecilikten önce gelir ama istikrardan değil. O sebeple dünyanın hiçbir yerinde böyle istikrarsızlaşma potansiyelinden ötürü tamamen safkan bir piyasa ekonomisi bulunmaz. İstikrarsızlık unsurları da para ve maliye politikalarıyla piyasanın bakımından sorumlu teknokratlarca topa tutulur.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
geçen yıl
Yüzbaşı

Mining olmadanda devam eder btc ödeme olarak yapılırsa bizim gibi vergilendirmenin zayıf olduğu ülkelerde kara para kullanımı artar.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

A
geçen yıl
Yüzbaşı

Kontrolü kaybetme korkusu yaşayanların bağırtısı bunlar. Merkez bankaları kafalarına göre karşılıksız ve hiçbir değeri olmayan kağıt paralar üstünde ki kontorülü kaybetmek istemiyorlar.

Çevreye verdiği zarar konusunda da ikiyüzlü ve alçakça konuşuyorlar. Ekonomilerin şiddetle enerjiye ihtiyacı var. Bu enerjiyi onlarca yıldır fosil yakıtlarla karşılayıp çevreyi mahvettiler. Para baronlarının binlerce şubesi olan bankalar, binlerce finans kuruluşunun yamyam gibi ihtiyacı olduğu enerji bu fosil yakıtlarla sağlandı. Sadece bir düzine kadar finans şubesinin toplam enerji harcaması sadece bir tane kripto madeninin harcadığı kadardır. Burada kapitalist sistemin çevreye verdiği zararı tek tek açıklamaya kalksak forumun veritabanı çöker. Kripto paraların çevreye verdiği zarar bunların verdiği zararın yanında minik bir damla gibidir.
Milyonlarca üretilen akıllı telefonların üretimi için milyarlarca ton suya ihtiyaç var. Bir çip fabrikası üretim için ortalama günlük 100-200 bin ton temiz suya ihtiyaç duyuyor.
Bir otomobil üretimi için 400 metreküp suya ihtiyaç var.
1 litre benzin için 11000 litre suya ihtiyaç var.
En basitinden günlük giydiğimiz bir adet tişörtün üretimi için bile 2700 litre suya ihtiyaç var.
Bunların harcadığı enerjiyi saymıyorum bile.
Kapitalizmin bekası için uydurulan, üretilen ürünlerin kontrollü eskitme yöntemiyle oluşan milyarlarca tonluk çöpü ne yapacağız.


Bitcoin veya herhangi bir kripto para sonsuza kadar varolamaz bu bir gerçek, onlar gider yerini başkası alır. Ancak blockchain teknolojisi kripto paralardan daha uzun ömürlü olacaktır ve günümüzün kokuşmuş sisteminin ciddi bir alternatifi olacaktır. Kripto paralar geleceğin bu teknolojisi içinde sadece yan üründür. Artı kriptoyu engellemeye hiçbir devletin gücü yetmez. Engellemek için küresel çapta interneti kapatıp tüm bilişim sektörünü yerle bir etmeleri gerekir.

Bunların derdi; o kadar çabaladık kriptoyu yok edemiyoruz hiç değilse kontrolümüz altında olsun ki dünya hakimiyetimiz devam etsin derdi.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
geçen yıl
Yarbay

Çok doğru. Blockchain bir süre sonra standart bir durum olacak. DeFi için daha süre var ama bu sayede teknolojiler ciddi anlamda geliştiriliyor. Bir altlık oluyor.

Muazzam bir değişim olacak Decentralized authentication sayesinde.

Bir çok kurum ve kuruluşa, yapıya veda edeceğiz.




Bu mesajda bahsedilenler: @by__metallica
S
geçen yıl
Yarbay

siz önce faizleri artırın, 10 yıl sonra bakarız ne olacak



M
geçen yıl
Yarbay

Oldukça geç kalmışlar bunun farkına varmak için çok geç. Dünyanın en zeki ülkesi Çin 65 bin dolarda iken kripto paraları tamamen yasaklayarak hem vatandaşını korudu hem de milli hasılatının pul olup gitmesini engelledi. Çin bu işin kokusunu ta o zamandan aldı. ABD'nin bastığı trilyonlarca doları millet oyuncak gibi sağa sola dağılırken kripto para gibi bir balonun içinde kolaylıkla yakılabileceğini biliyorlardı ve bu paraların karını alıp kapıyı kapattılar. Biz gibi üçüncü dünya ülkesi ve Avrupa ise Çin'i trene bakan öküz gibi çok afedersiniz seyretti. Şimdi tren bize bakarak gidiyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 2 Aralık 2022; 20:46:48 >


C
geçen yıl
Yüzbaşı

200 dolar harçlığını yatırmış, kendini yatırımcı zanneden ergenler dışında aklı başında herkes bu ponzi macerasının da sonuna gelindiginin farkında. Isin tek kötü tarafı bu rezil kripto para sisteminin blockchain gibi mükemmel bir teknolojinin ismine zarar vermesi. Üstelik sebep olduğu enerji israfı, karbon ayak izi, GPU piyasasına ve oyunculara verdiği enflasyonist zarar da cabası. Ülkeler yasaklıyor, merkez bankalari sertleşiyor, finans kuruluşları ve uzmanlar uyarıyor ama ağaç kütüğüne binmiş ve elindeki dal ile kürek çekerek Atlantiği geçeceğim diyen ergen duymuyor.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

C
geçen yıl
Yüzbaşı

Zaten kontrolleri altında.
Hangi merkeziyetsizlesmeden bahsediyorsun? ETF i bile çıktı. Kriptolar balinaların elinde sadece sıradan bir enstrüman şu anda. Ayrica, durdurmak için interneti kapatmalarına gerek yok, değerini dibe vurdular mı zaten herkes vebadan kaçar gibi kaçar. Bi de bırakın bu idealist gelecek&kripto fantezilerini, bir ömür geçti kriptolar piyasaya çıkalı, para olarak ya da bir değer olarak nerede kullanıldığını ya da ne işi kolaylastirdigini veya FIAT paraların eksik kaldığı hangi boşluğu doldurduğunu gördün? Tıpkı bir hisse senedi, bir emtia, bi yatırım enstrümanı gibi kullanılıp al gülüm ver gülüm yapan gençler arasında fakirin cebinden alıp zenginin cebine aktarma amacı dışında hiç bir yaraya merhem olmadı.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @alierennet
K
geçen yıl
Yarbay

Bazı söylenenlere katılıyorum. Değeri çok oynak bir yapı bitcoin. Saklama aracı olarak kabul etsen de sıkıntı. Ya batırıyor ya çıkarıyor. Ödeme aracı olarak daha büyük sıkıntı yine değer oynaklığı yüzünden. Madencilik konusunda yazılan enerji ve diğer kaynak israflarına da %100 katılıyorum. Çöp edilen pahalı bilgisayar donanımları, israf edilen dünyanın elektriği... %100 çevreye zarar.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

K
geçen yıl
Yarbay

Verdiğin örnekler biraz absürd olmuş. Otomobil ve telefon üretiliyor demişsin. Bunlar ihtiyaç için üretiliyor. Satın alınıyor, kullanılıyor. İhtiyaçları karşılamak ve kullanılmak üzere satın alınıyor. Somut olarak bir işe yarıyorlar yani. Madencilik donanımı kısa sürede çöpe çevirmek ve elektrik yakmaktan başka ne işe yarıyor? Bu madenciler yüzünden millet bir ara donanım bulamadı, son gerçekler tüketiciler kara borsadan fahiş fiyatlarla almak zorunda kaldı.

İkiyüzlü Avrupa dediğin ülkeler fosil yakıtları terk etmeye çalışıyor zaten. Elektriğe kaydırmaya, temiz enerjiye çaba gösteriyor. (Umarım Rusya-Ukrayna Savaşı kaynaklı savaş durumlarını örnek olarak vermezsin) Yanlışı yaptıktan sonra görüp yanlıştan dönmeye çalışmak başka, bile bile yanlışı sürdürmeye çalışmak başka bir şey.

Burada kıyas yapılacaksa da madencilere şöyle bir soru sorulur ayrıca. Adam çevreyi en azından somut faydasını gördüğün bir şeyler üretmek için zarar verdi, peki ya siz madenciler tam olarak nasıl somur fayda getiren şeyler için zarar verdiniz? (Birim zamanda kişi başına, harcanan elektrik ve donanımlar bazında)

AMB politik ve farklı niyetlerle de konuşsalar söyledikleri şeylerde yanlış bir şey yok.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @alierennet