Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
1
Cevap
309
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Aune Jasper Kulaklık İncelemesi
T
2 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Merhaba arkadaşlar.

Bu inceleme yazısında Aune firmasının Jasper adlı kulak-içi monitör (in-ear-monitor – IEM) kulaklığına dair uzun süreli izlenimlerimi sizinle paylaşacağım. Hemen başlayalım.

Çin / Wuhan menşeli Aune (Wuhan AO LAI ER Technology Co. Ltd) firması 2004’teki kuruluşu ardından sektörde yıllardan beri isminden söz ettiren bir firma. Özellikle istikrarlı olarak belirli bir kalitenin üzerinde, kısmen az sayıda ve özenli tasarımlarıyla tanınmaktalar.


< Resime gitmek için tıklayın >


Fakat Aune, kulaklıktan ziyade daha çok masa üstü DAC ve amfileriyle biliniyor. Geçmişte ürettikleri (M1 ve M2 serisi gibi) portatif müzikçalarları da mevcut, fakat bunları devam ettirmeyerek masaüstüne yoğunlaşmayı tercih ettiler. Bu yazıda inceleyeceğim ürünleri olan Jasper ise firmanın ilk kulaklık denemesi.

Bir süredir kulak içi monitörleri (bundan sonra genel kullanıma uyarak IEM diyeceğim) takip eden okuyucular bilirler, geçmişte IEM üreticilerinin, kulaklıkları içerisine olabildiğince armatür sürücüyü yerleştirmeye çalıştıkları, bunun neredeyse bir pazarlama aracı haline geldiği ve bizde neredeyse “ne kadar çok sürücü, o kadar iyi ses” gibi bir algının oluşturulduğu bir dönemi geride bıraktık. Bu “armatür savaşları” diyebileceğimiz dönemin zirvelerinde, farklı üreticiler eliyle ufacık IEM kapsülleri içerisine yerleştirilen armatür ses sürücülerinin sayısı onları, on beşleri buldu.

Bu mücadele devam ederken bir yandan da Sennheiser, Hifiman, JVC gibi firmaların kendi tasarımları olan tek dinamik sürücüleri kullanarak tasarladıkları amiral gemisi modelleri de bir yandan varlığını devam ettirdi.

İşte Jasper, kulak içinde, farklı teknolojiler (ve malzemeler) ile üretilen tek dinamik sürücülü kulaklıkların yeniden yükselişe geçtiği şu son birkaç yılın modasına uygun biçimde, Aune tarafından dinleyicilerin beğenisine sunulan ve firmanın kendisinin geliştirdiği 10 mm’lik tek dinamik sürücü içeren bir kulaklık.

Yapı Kalitesi & İçerik

Jasper, 300 dolarlık fiyat etiketiyle oldukça iyi bir yapı kalitesine sahip.

Siyah ve parlak metalik gri olarak iki renk seçeneğiyle gelen kulaklık, elinize aldığınızda lüks bir kulaklık hissiyatı yaratıyor. Kulaklık gövdeleri ortalama IEM’lere nazaran ağır.

Jasper’la beraber gelen kablo kalın, sağlamlık hissi veriyor ve sürtünme kaynaklı belirgin bir mikrofonik gürültüsü bulunmuyor. Kulaklıklara MMCX konektörlerle bağlanmakta. Bu konektörler ne çok sıkı, ne çok gevşek, ne de çok hassas ; bu manada takma çıkarma konusunda herhangi bir problemle karşılaşmadım.

Fakat kulaklığın yalnızca 3.5 mm’lik jaka sahip kablo ile gelmesi ve kutu içeriğine herhangi bir balanslı kablo eklenmemiş olması Aune için bir eksi puan sebebi.

Zira kaba bir tahminle Jasper’ın belirli oranda (artık çoğu balanslı çıkış içeren) müzikçalarlarla kullanılmak üzere tasarlandığı düşünülebilir. Bunun yanında, diğer markaların 300 dolar seviyesindeki pek çok ürünü artık yavaş yavaş standart oluşturacak şekilde balanslı kablo seçenekleriyle gelmekteler.

Jasper kutusu içerisinden 4.4 mm’lik bir kablonun çıktığını görmeyi isterdim açıkçası.

Kutu içeriği, kulaklıkların yanında Aune logolu oldukça şık ve sağlam bir deri kutu, 6 adet farklı ebatlarda kulaklık ucu, yumuşak dokulu mikrofiber bir bez ve temizlik için ufak bir fırçadan oluşmakta.

< Resime gitmek için tıklayın >

Aksesuarlar – özellikle kutu – oldukça kaliteli, fakat çeşit olarak kulaklığın genel kalitesine ve 300 dolarlık fiyatına nazaran pek etkileyici olduğunu söyleyemeyeceğim.

Bu fiyat aralığında diğer pek çok marka, kulaklıklarıyla birlikte daha zengin aksesuar paketleri sunmakta.

Bunun dışında Jasper kulağa iyi bir şekilde oturuyor ve uygun uçlar seçildiğinde iyi denebilecek bir pasif izolasyon sağlıyor. Kulaklık paketi içerisinde sunulanın dışında da farklı uçlar denemek yararlı olabilir ; zira farklı markaların kulak kanalı yapınıza daha iyi uyum sağlayabilen uçlarını deneyerek pasif izolasyonu daha da geliştirmek mümkün.

İncelemede Kullanılan Kaynaklar

İnceleme için, Jasper’ın genel performansına dair ortalama bir fikre ulaşabilmek için farklı kalite ve ses karakterine sahip kaynaklar kullandım. Bunun için iki adet akıllı telefon (Xiaomi ve Samsung), giriş seviyesi müzikçalar olarak Aune M1S, orta / orta-üst seviye müzikçalar olarak Sony WM1A ve masa üstü kaynağı olarak JDS Labs OL DAC + Objective2 DAC / amfi kombosundan yararlandım.

Ses Karakteri

Jasper’ın referans veya nötr olarak nitelenmesi zor, öte yandan oldukça dengeli denebilecek bir ses karakteri var. Baslar sese hafif bir sıcaklık katacak biçimde nötrün biraz üzerinde bir vurguya sahip, fakat Jasper herhangi bir şekilde bir bass-head kulaklığı değil.

Ortalama bir dinleme esnasında müzik kaydına dair herhangi bir frekans “ben buradayım” diyerek fırlamıyor, kulaklığın bas-mid-tiz dengesi oldukça iyi ayarlanmış.

Tizlere baktığımızda bu bölgedeki göreli pürüzsüzlük / fazla saldırgan veya sivri olmama sayesinde kulağı yormadan uzun süreli dinlemeler yapmak mümkün.

Diğer taraftan Jasper, fiyat aralığına göre iyi seviyede kayıt detayı çözebilse de analitik diyebileceğimiz steril ve detay odaklı bir sunuma sahip değil, gördüğüm kadarıyla Aune mühendisleri de teknik başarımı çok üst düzey olan bir kulaklıktan ziyade tatminkar çözünürlüğün yanında enstrümanları gerçekçi doku ve tınıyla sunan “dengeli” bir kulaklık tasarlamayı hedeflemişler.

Bas

Jasper’ın bas yoğunluğu bahsettiğim üzere nötrün bir tık üzerinde ve bu yoğunluk daha ziyade mid-bas olarak kendini belli ediyor. Fakat bu hafif bas vurgusu midlere sızıp onları baskılayacak ölçüde değil.

Kulaklığın dinamik sürücüsü iyi denebilecek bir bas uzamasına sahip, kayıtlardaki alt-basları duyabiliyorsunuz ; fakat Jasper’ın, son dönemde gittikçe popülerleşen ve (Fiio FH5, Sony IER-Z1R gibi) bazı IEM’lerde görebileceğiniz bir alt-bas vurgusu bulunmuyor.

(Kişisel not olarak, portatif diyebileceğimiz ve kolay sürülen pek çok kulaklıkta hafif bir bas vurgusunu olumlu, hatta gerekli bulduğumu belirtmeliyim. Zira dışarda kullandığımız kulaklıkların kulağımıza ilettikleri frekanslar arasında dış gürültü dolayısıyla en fazla hassasiyet kaybı (sensitivity loss) düşük frekanslarda olmakta. Bu yüzden örneğin toplu taşıma araçlarında, aktif gürültü engellemeye sahip olmayan kulaklıklar kullandığımızda neredeyse bassız, çoğu zaman yalnızca mid ve tizlerden oluşan bir ses kulağımıza gelebiliyor. “Hafif” baslı kulaklıklarda ise dış gürültülü ortam dinlemelerinde dahi biraz daha dengeli bir ses elde etmek mümkün.)

Jasper’ın baslarında 10 mm çapında bir dinamik sürücüden bekleyebileceğiniz bir gövde var, örneğin kros davulun sesi güçlü ve derinlikli geliyor. Fakat bas detayı ve doku çok zengin değil. Bunda kulaklığın baslarının genel tabirle “hızlı”dan ziyade dolgun olmasının da payı bulunuyor.

Mid

Jasper’ın midleri genel ses karakterine uygun biçimde hafif sıcak ve berrak. Fakat bu berraklık, bazı dengeli armatür sürücülü ve analitik sunuma sahip kulaklıklardaki gibi doğrudan yüzünüze vurulmuyor.

Çözünürlük & detay seviyesi yine kendi fiyat aralığı için iyi.

Sahne önde konumlandırıldığı ve kısıtlı derinliğe sahip olduğu için enstrümanlar yakın çalmakta ; ki Jasper her ne kadar dengeli bir frekans tepkimesine sahip olsa da sahnenin konumlandırılması midleri bir miktar öne çıkarıyor.

Kişisel kanaatim olarak aynı zamanda Jasper’ın en belirgin mahareti de bu frekanslarda yatıyor, zira kulaklığın enstrüman tınısındaki doğallık, sınıfına göre oldukça iyi. Aune mühendisleri de kulaklığın tasarımında bunu hedeflediklerini belirtmekteler.

Jasper’ın enstrüman tasviri gerçekçi. Piyanolar berrak, doğal ; gitarlar iyi bir doku ve dinamizme sahip. Vokaller hem kadın hem erkek vokaller için genel olarak başarılılar.

Yalnızca kayda göre değişebilecek biçimde bazı parçalarda (ve kısmen yüksek ses seviyesinde) vokallerde belli belirsiz bir uğuldama (shoutiness) olabiliyor. Bu kısmi sorun dışında Jasper’ın mid performansı oldukça yüksek.

Tiz

Jasper’ın bu frekanslardaki başarımı da sınıfına göre iyi.

Tizler dinamik, fazla mat veya fazla saldırgan değil, temiz ve fiyat seviyesine göre detay seviyesi iyi. Analitik bir sunumu olmadığı için vasat kalite kayıtlarda veya kayıplı sıkıştırılmış (lossy compression) formatlardaki müziklerde (örneğin mp3), bu “kusurları” direkt yüzünüze vurmamakta.

Jasper’ın tizleri belirli bir ses dinamizmi sunmakla beraber yorucu değiller. Aune burada yine iyi bir iş çıkarmış.

Bunun yanında, yüksek frekanslar için kullanılan armatür sürücülerin olmadığı, tek dinamik sürücülü IEM’lerde belirli sıklıkta rastlanabilen tiz yuvarlaması (treble roll-off) Jasper’da fazla belirgin değil ; fakat Jasper’ın tizleri de hibrit veya yalnızca armatür sürücülü kulaklıkların genel uzama potansiyeline sahip değil.

Üst tizlerdeki hafif düşüş kulağınıza tizlerdeki havadarlığın azalması olarak yansıyor, bu yüzden Jasper örneğin bir stüdyo kaydında size enstrümanların arasındaki boşlukları yansıtmakta en başarılı kulaklık değil ; ortam detayı (ambient detail) çözme becerisi sınırlı.

Bunun dışında yüksek frekanslarda herhangi bir “ya aslında şu daha iyi olabilirdi” diyebileceğim belirgin bir nokta / eksiklik görmedim, firma dengeli, tutarlı ve pek çok dinleyiciye hitap edebilecek bir ses üretmek için belli ki epey emek sarf etmiş.

< Resime gitmek için tıklayın >

Burn-in Uyarısı!!
Fakat şunu belirtmeliyim, Jasper’a dair yaptığım ilk dinlemede özellikle yüksek frekanslar konusunda açıkçası bir miktar hayal kırıklığına uğradım ; zira tizler mat / aşırı törpülenmiş, dolayısıyla detaysız ve sönük geldi. Zillerde hissedilir bir uzama problemi vardı ve elektro gitarın o distortion’lı, sivri, saldırgan (olması gereken) sesi gerçekçi değildi, dinamizm zayıftı.

Sonrasında Jasper’ı (sesine alışmamak için) herhangi bir şekilde yeniden dinlemeksizin, uzun denebilecek bir zaman aralığında aralıklarla burn-in’e bırakmam ertesinde tizlerin açıldığını ve sesin dinamizm kazandığını gözlemledim.

Bu manada, bu kulaklığı alacak arkadaşlara burn-in’e dair bir hatırlatma yapmış olayım, kulaklığın buna ihtiyacı var gibi görünüyor.

Sahne ve Enstrüman Yerleşimi

Jasper’ın iddiasız olduğu konulardan biri.

Kulaklık ortalama bir IEM sahnesine sahip. Sahne, Grado-vari şekilde oldukça yakın konumlandırılmış durumda ve genişliği, derinliğine nazaran daha tatmin edici.

Enstrümanların yerleşimi oldukça iyi, Jasper “positional cue” denen ve enstrümanların yerlerini algılamamızı sağlayan lokasyon bilgisini kulağa net biçimde iletiyor.

Öte yandan, kulaklığın tizlerinde bahsettiğim kısıtlı uzama, sahnede ortalama bir havadarlık yaratıyor. Kısacası alan hissiyatını yaratmak Jasper’ın en maharetli olduğu konu değil.

Dolayısıyla Jasper, ne devasa bir sahne sunan, ne de enstrümanları dar bir alana sıkıştırıp sizi klostrofobik hissettiren bir sahneye sahip.

Bu açıdan pop / rock veya caz gibi çoğu zaman fazla sahne gerektirmeyen müzikler (ve bir noktaya kadar konser kayıtları) için idealken, halihazırda pek çok IEM’i de sahne konusunda zorlayan orkestral klasik müzik kayıtlarını dinlemek için biçilmiş kaftan değil.

Sürülebilirlik / Kaynak Seçimi

Jasper, alışılagelmiş 32 ohm empedansa ve 102 desibellik hassasiyete sahip. Bu iki sayı da bize, kulaklığı sürmek için akıllı telefonlar da dahil herhangi bir kaynağın ürettiği akımın yeterli olacağı bilgisini veriyor.

Fakat şunu belirtmeliyim, Jasper her ne kadar analitik ses karakterine sahip bir kulaklık olmasa da sunduğu çözünürlük seviyesiyle kullandığınız kaynağın kalitesine iyi tepki vermekte.

Bunu gözlemlemek için Jasper’ı bağladığım (ve yukarıda bahsettiğim) farklı kaynaklar üzerinden yaptığım dinlemelerde bu cihazlar arasındaki ses performansı farkını Jasper’ın kolayca yansıttığına tanık oldum.

Bu manada Jasper, cep telefonundan dahi pek çok açıdan tatminkar ses üretebilen bir kulaklık olsa da ondan daha fazla verim alabilmek için onu iyi bir kaynakla eşleştirmek yerinde olacaktır.

Ses uyumu açısından ise Jasper, özellikle aşırılıklardan kaçınan dengeli frekans tepkimesi sayesinde hem analitik hem de sıcak müzikçalar / sistemlerle uyum sağlayabilecek bir kulaklık.

Aune Jasper Kimler İçin?

Öncelikle belirtmeli, Jasper, kulaklıkta analitik bir sunum veya ortalama bir IEM sahnesinden daha büyük bir sahne arayanlar için uygun bir kulaklık değil.

Öte yandan bass-head bir IEM arayanları da Jasper tatmin etmeyecektir.

Bir ek olarak Jasper, yalnızca 3.5 mm kablo ile gelmesi dolayısıyla müzikçalar / amfisinin balanslı çıkışını kullanmak isteyenleri de kablo arayışında bırakacak bir kulaklık.

Bu durumlar dışındaki çoğunluk dinleyiciler için ise Jasper, yapı kalitesi, sunduğu sınıfına göre başarılı denebilecek detay seviyesi, dengeli frekans başarımı ve oldukça iyi enstrüman tınısı ile yerinde bir tercih olabilir.

Teşekkürler!



B
2 yıl
Yüzbaşı

Çok güzel bir inceleme olmuş elinize sağlık. Kulaklık muhteşem görünüyor



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.