Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
47
Cevap
2271
Tıklama
29
Öne Çıkarma
Cevap: araçta stokçuluğu, fahiş fiyatları ülke gündemine taşımak için twitter çalışması (2. sayfa)
R
4 yıl
Yüzbaşı

ülkede herkes galerici oldu artık. Dünya da bizden başka böyle olay varmıdır acaba. Arkadaşımın 3 tane arabası var sürekli al sat yapıyor.



H
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Lacano

Hocam yurt dışında yaşadığınız için bilmemeniz normal, Türkiye de arkadaşın değimi ile stokçuluk yasaktır. Olay serbest piyasa değil haksız kazanç.

Serbest piyasada satıcı malın değerini belirler yüksek fiyatı veren 10 tane alıcıdan bir tanesi malı alır. Burada malı alan bir kişi satanda bir kişi olunca tekel durumuna düşüyor galericiler, herhangi bir ticaret kolunda tekel olunması yasaktır, yasalara aykırıdır.
Hocam tekel tabiiki yasak. Galericiler diyorsunur hocam tek bir galerici yok yani bir suru var. Yuzlerce var. galericiler dernegi diye bir sey varda fiyati onlar mi belirliyor. Ya da butun galeriler aralarinda sozlesmisler ayni fiyati mi uyguluyorlar. Tekel dediginiz gibi bior mali tek bir kisinin satmasidir. Burada bir suru galeri var o yuzden tekel diyemezsiniz. Eger aralarinda fiyat anlasmasi yapmislarsa bu da suctur.

Asil buradaki kilit soru nasil oluyorda bu araclar galerilere gidiyor. Bayiye siz gidiyorsunuz size yok diyor ama galeriye var mi diyor? Bak bu oluyorsa bu suctur. Galerinin sucu degil bayinin sucudur bu arada. Ya da bu galeriler disaridan kendileri ithal ediyorlarsa zaten o zaman bayiden yuksek fiyat cekmelerine haksiz kazanc diyemezsiniz masraflari daha cok oluyor olabilir.

Bilmedigimden soruyorum gercekten hic bir marka modelde mi araba yok bayiye gidince. Mesela Egea da mi yok Megane da mi yok? Biliyorsunuz Turkiyede model yillari uretim tarihine gore belirlenmeye basladi. Yani 30 Aralikta uretilen arac 2019 modelken 1 Ocakta uretilen arac 2020 model oluyor. Haliyle uretici elinde eski model arac kalsin istemedigi icin yil sonuna dogru gonderdigi arac sayisini dusuruyor. Eee Ocakta banttan inenin hepsini de Turkiyeye zaten gonderemez. Ayrica Christmas dolayisiyla ureti yavaslamis oluyor vs. Arabalar gemiye yuklenecek Turkiyeye gelecek falan Ocak ayinda bir sikinti olusuyor arzda. Ben 1-2 aya zaten duzelir diyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: genç muallim

Yapılan basbayağı stokçuluktur, adiliktir. Bunu ısrarla başka bir kılıfa sokmaya çalışmak da komiktir.
Hocam yapilan dediginiz olayi anlatsaniz mesela herkes bilgi sahibi olsa.
Galeri bayiden mi araci aliyor kendi mi ithal ediyor?
Bayi size arac yok deyip galeriye mi satiyor?
Bayi gercekten hic bir arac mi yok?
Hic bir markada mi yok yoksa ozellikle bir iki markada mi sorun var?
Galeriye gittiginizde araci size satiyor mu satmiyor mu?

Bakin bu linkte stokculugun ne oldugunu ve hangi durumlarda suc oldugunu guzelce anlatmis:https://www.tercihiniyap.net/ozel-haber/stokculuk-suc-mudur-h5533.html

Kisaca eger bir mali satacaginizi duyurup ondan sonra elimde yok deyip satmazsaniz suc ama satacagim diye duyurmayip elinizde bekletmeniz suc degil. Eger reklamini yapiyorsaniz urunu temin etmeniz gerekiyor. Yani burada galeride yada alip satan da bir sorun yok. Urunu tedarik edemeyen bayilerde en fazla suc gorulebilir o da eger yoldaysa getiriyorsa ve satiyorsa suc olmaz.

Stokculuk diye bir suc zaten yok. Ki stokculuk demek bir mali elinde oldugu halde satmamak fiyatin yukselmesini beklemek demek. Siz burada galeriye stokcu diyorsunuz. Galerinin elinde mal var ve ilan koymus satiyor. Gidip almaya calistiniz size satmiyorum dedi mi?



P
4 yıl
Teğmen

Bu araba işini bu kadar kafanızda büyütmeyin. Başka derdiniz yok galiba



L
4 yıl
Yarbay

Hocam bunları yapan büyük galericiler ki onlarda zaten bir birilerini tanıyorlar, yani kimi kime şikayet ediyorsun gibi bir durum.

Hocam bu zaten belirli yetkili satıcılar ve galeriler arasında olan bir olay, biz iki tarafında bu işte parmağı olduğunu düşünüyoruz yoksa 3 ayda neye dayanarak 15-20.000 liraya yakın zam geldi bütün modellere. Ayrıca galerilerinde kendi ital ettikleri araçlar var ama bunlar camaro, mustang, gör gibi Türkiye’de kupon sayılabilecek araçlar. Normal binek için kimse uğraşmaz.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Hemican
X
4 yıl
Binbaşı

Gördüğüm en saçma konulardan.

Adam ticaret yapıyor. Riskini alıyor parasını yatırıyor istediği fiyata da satar.

Burda birşey yapılacak ise yapması gereken bayiler. Aç gözlülük yaparak galericilere toptan satmayacak. Olur ise böyle birşey olabilir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xenom -- 13 Şubat 2020; 17:58:32 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

T
4 yıl
Yarbay

böyle gereksiz başlıkları gördükçe ulan işiniz mi kalmadı demek istiyorum. doğalgaza gelen zam, elektriğe gelen zam, benzine gelen mazota gelen zam, ihtiyaç ve tüketim malzemelerine gelen zam kimsenin umrunda değil varsa yoksa ikinci el fahiş fiyatları. sanki araba alamasalar ölecekler. tam gündem değiştirme hareketi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl
Yarbay

Et kilosu 50-100 lira arasinda en temel besin kaynagi kimsenin umrunda degil adamlar bir araba icin kendiletini yiyorlar. Bu ulkeden gercekten binlerce tez konusu cikar



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @texjrwillerjr
G
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Siz de gidin onlara itiraz edin. Bir şeye itiraz edene gelip niye şuna değil de buna itiraz ediyorsun demek kadar saçma şey yok. Buraaı otomobil forumu et başlığı mı açalım? Cahil misiniz galerici mi?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

K
4 yıl
Binbaşı

2 ay once 150.000 tl ye aldigim aracı 185.000 olarak ilan verdim arayan arayana 180 e verirseniz alalım diye şikayet edince fiyatlar düşecekse satıp alttan alayım



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

G
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Herkes birbirini düdüklemeye çalışsın. Sonra niye böyleyiz diye ağlayın.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
4 yıl
Er

Almayın, almasın kimse yahu. Ama yok, hep tren kaçtı kaçacak düşünceye sahip bir toplumuz illa alınacak, sonra daha fazla fiyattan ilan girilecek nasılsa alan biri çıkacak. Zaten böyle ilerlemiyor mu araba fiyatları.

Kimsenin kendini yırtmasına gerek yok, böyle gelmiş böyle gidecek. Kimse dur diyemez buna. Bilinçli insan sayımız fazla değil.



A
4 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Hemican

HOcam hashtag yapmak yerine arac almayip beklerseniz cok cok daha etkili olacaktir.
Bayide aylarca arac olmayacak degil ya gelir yakinda.
Yanlış anlamayın ama benim en sevmediğim yaklaşımdır bu. En son gelen ötv indirimi bile bayiler sürekli ağladığı için oldu. Vatandaş yararlansın diye degil. Bayiler stoğunu boşaltabilsin diye. Siz almayın ama ihtiyacı olan mecbur alacak. Filo araçları da cabası. Herkesin almaması gibi birşey uzak bi ihtimal. Fakat herkes almadığı durumdu bile bayiler ağladığı için düzenleme gelir. Bizler vatandaş olarak kamu oyu baskısı oluşturabiliriz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
4 yıl
Yarbay

asgari ücretle çalışan fabrika işçisi bile al sat olayına girdi,adam bakıyor bi arabada min 2 bin lira kar var ucuz araç peşine düşüyor illa ki buluyor bir de bunun daha varlıklı olup bu işi yapanları var,kimse binici değil artık





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fabrizo -- 14 Şubat 2020; 9:50:8 >

D
4 yıl
Yüzbaşı

millet boyle iste, vergilere zam ustune zam iki ucnkisi sikayet eder ve alisverise devam eder ki, asil fiyati yukselten bu ve doviz kuru.

ama asil sucu hr zaman piyasada olan ve fiyati yukselten al-satcilarda gorur. niye?
cunku onlar gucsuz. vergilere ses edemiyorlar ya? ya da kafalari mi calismiyor anlamiyorum.

millet sigir araba alacak galerilerde araba yok bunu da goren kisi sayisi az. galeriler de bu al satcilardan daha buyuk suclu.

simdi muhtemelen bu yaziyi sonuna kadar okumayip al-satcisin sen diye mesaji alintilayanlar olacak, bastan soyleyeyim al-satci degilim. 1,5 yildir ayni arabayi kullaniyorum. foyatlar el yaktigi icin degistirmek istiyorum ancak mumkun degil.

araba fiyatlari dushse benim.de isime yarayacak. umarim al-satcilardir piyasayi yukselten ve bu cabalar fiyatlarin dusmesi yonunde bir sonuca varir :)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Alphace
H
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Apoly

Yanlış anlamayın ama benim en sevmediğim yaklaşımdır bu. En son gelen ötv indirimi bile bayiler sürekli ağladığı için oldu. Vatandaş yararlansın diye degil. Bayiler stoğunu boşaltabilsin diye. Siz almayın ama ihtiyacı olan mecbur alacak. Filo araçları da cabası. Herkesin almaması gibi birşey uzak bi ihtimal. Fakat herkes almadığı durumdu bile bayiler ağladığı için düzenleme gelir. Bizler vatandaş olarak kamu oyu baskısı oluşturabiliriz.

Alıntıları Göster
Hocam ne istedigini biliyorsan, sebebini dogru anlatirsan ve gercekten istedigin olabilecek bir sey ise ancak kamu oyu baskisi olustrabilirsin.
Burada ne istendigi belli degil. Tek soylenen stokculuk vs. gibi soylemler.

Sizin verdiginiz ornek de nedir bayiler vergi indirimi istemis. Istekleri belli. Sebepleri ne arac satamamak sonucu ne bayilerin batmasi. Devlet bunu yapabilir mi yapabilir. Bayiler batarsa ne olacak insanlar issiz kalacak, gelen vergi azalacak her turlu zarar. Hatta ciddi sekilde yerli uretim arac var uretim duracak belki fabrikasi olan bir kurulus bile batacak vs.

Ama bu durumda ne istenidig bile belli degil. Devlet araclara tavan fiyat koysun mu isteniyor mesela? Galerilerin kapisina kilit vursun mu isteniyor. Bayilere arac getirmedigi icin ceza kessin mi isteniyor. Ki bunlarin hicbiri uygulanabilir degil cunku hepsi serbest piyasaya mudahele demek. Hani ortada bir istek yok sadece durum tespiti var o tespit de araclar pahali.

Gercekten daha once de sordum ne olmasini bekliyorsunuz kilit soru bu.Tamam durumdan hosnut degilsiniz bunu anladik ama kendiniz bile ne olmasini istediginiz bilmedikten sonra kim ne yapabilir.

Hocam eger bir mal piyasada yoksa ve acil ihtiyaci olanlar varsa almaya devam eder zaten o yuzden fiyati yukselir. BUna yapilabilecek cok bir sey yoktur. Filo gidip bence galeriden almaz zaten bayiye araba gelmesini bekler. KI daha gecen gun arkadas yazdi bir cok firmadan fiyat almis bazilarinda arac yok ama bazilarinda var. Hyundai Sata fe ve Kia Sportage varmis mesela. Araba yok degil yani araba var ama sizin istediginiz marka model 2008 gbi yeni cikmis bir model ise ve piyasada az varsa sizde illa bunu alicam derseniz fazla para odersiniz. Ama biraz beklerseniz normal piyasini odersiniz. BU heryerde gecerli bakin Kia Telluride Amerikada liste fiyatinin ustunde satiliyor. Neden cunku herkes onu istiyor ve fiyati artiyor. Ha bayide araba yok mu var yuzlerce binlerce var ama Telluride yok. Ille de Telluride alacam diyen piyasadan 8000 dolar fazla odeyip aliyor. Ama 3-5 ay beklese o ilk talep gecince normale donecek fiyatlar.

Ozellikle OCak Subat da boyle sikinti olmasinin sebebi ise yine devletin koydugu model yili degisimi olayi. Ocakta subat da uretilen araclar ulkeye girmeye basladiginda sikinti cozulecektir bekleyin deme sebebim o. Peugeotdan VWden Turkiyeye araba gelmiyorsa yapabilabilecek cok bir sey yok. Yoktan Passat varedemeyecegimize gore.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 14 Şubat 2020; 17:39:17 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
4 yıl
Yüzbaşı

Ben bu ülkede hiçbirşeyin fiyatının düştüğünü görmedim. İnşallah düşer ama düşmez.

2 ay önce 51bin TL ye 2007 benzinli goal golf aldık, 1 takım lastik 10bin bakımı ve detaylı temizlik yaptırdık karşı esnaf 55bin veririm deyince 62bin den ilana verdik 59bine alıcısı çıktı. Üzerine koyacak 10 15bin liramız olmadığı için satmadık.

45 günde 6bin TL kılçıksız kârımız olacaktı ama alsatçı olmadığımız için satmadık.

Sözün özü Bizim insanımız arabayı seviyor ne kadar pahalı olursa olsun satılıyor. Buradan kamuoyu oluşturup ne kadar farkındalık yaratılır bilmiyorum ama umarım başarılı olunur.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KSKcarpediem -- 14 Şubat 2020; 18:1:5 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.