Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
94
Cevap
7778
Tıklama
3
Öne Çıkarma
Cevap: Apple HomeKit [ANA KONU] (2. sayfa)
T
3 yıl
Yüzbaşı

Xiaomi ev ürünlerinde Apple homekit destekli ürünler neler acaba?




Bu mesajda bahsedilenler: @AssassinOrhan
T
3 yıl
Yüzbaşı

Homebridge ile home assistant arasında ki fark nedir acaba?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
3 yıl
Yüzbaşı

Xiaominin çıkarmış olduğu lamba serisi vardı Yeelight. Linki aşağı koyuyorum. Bikaç ürünü de küçük değişiklikle Apple Home eklenebiliyor .

https://www.hepsiburada.com/xiaomi-yeelight-akilli-led-ampul-1-s-renkli-surum-yldp13yl-p-HBV00000WBP12



A
3 yıl
Yüzbaşı

Merhaba,

Her ne kadar homekit ekranında görünmese de Roborock uygulamasına Siri desteği geldi. Siri ile Roborock süpürgenizi yönetmeniz mümkün.

Amerkan menşeili Apple’dan akıllı ev sistemlerinde dünya lideri Çin markalarını desteklemesini beklememek lazım. Bu olası görünmüyor. Ekleyebildiğim tek şey Philips Hue serisi akıllı ışıklarım.



H
3 yıl
Çavuş

Bende de Aqara 'nın Hub' ı var.

6 tane hareket sensörü, Homekit üzerinde de 4 tane de led şerit var ve yeni eklemeler yapmak istiyorum. Ancak bir sorun yaşıyorum.

Homekit ile kullanırken, otomasyonlara saat aralığı verdiğimde çalışmıyor.

Oncesinde Xiaomi Mi gateway V3 ile sorunsuz çalışıyordu. Aqara' ya geçtim, saat girdiğimde çalışmıyor.

Aqara üzerinde senaryolar sorunsuz çalışıyorlar. Sensörler Homekit üzerinde de sorunsuz çalışıyor. Ancak saat eklediğimde otomasyonlar çalışmıyorlar. Hub olarak Apple TV kullanıyorum. Deco Mesh routerlar var kablosuz için. Hepsini sıfırladım,i baştan kurdum ama yine de olmadı.


yardımcı olabilecek var mı?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
3 yıl
Yüzbaşı

Aqara hub yada hesabınız Çin olarak görğnüyor olabilir mi?

Saat dilimi farkından dolayı sorun yaşıyor olabilirsiniz.




Bu mesajda bahsedilenler: @hakan439
S
3 yıl
Yüzbaşı

Homebridge dedigimiz sey kucuk bir cihaz. Bunu modeminize kablolu/kablosuz sekilde bagliyoruz. Farkli markalari var. Homebridgelerinde farkli ozellikleri olanlar var. Z-wave, zigbee iletisim protoklerino destekleyen var destekleyemen var. Misal homebridge e aqara sensorleri direk eklemeniz gerekirse zigbee protokolünu desteklemesi lazim vs. Bu kutunun içinde acik kaynak kodlu yazilim var. Ureticinin destekledigi cihazlari baglayabiliyorsunuz veya guncelleme ile gelebilecek cihazlari da. Bu cihaza baglanabilecek olan bir sensor apple home kit destegi olmasa da bu cihaz sensoru homekit destekli halde kullanmanizi sagliyor. Yani ozetle cihaz ana cihaz oluyor. Diger tum sensorler, anahtarlar, lambalar vs buna baglaniyor (desteklegi cihazlar) ve siz iphonedan tum cihazlari apple ev uygulamasindan veya siri ile kontrol edip izleyebiliyorsunuz veya farkli senaryolar olusturabiliyorsunuz. Bilgisayar bilgi duzeyi yeterli bir seviyede olan merakli bir kisi kolayca kurulum ve kontrol yapabiliyor.

Home assistant ile ise yazilimsal versiyonu diyebiliriz. Mevcutta surekli acik bir bilgisyariniz varsa buna sanal isletim sistemi olarak kurabilirsiniz. Raspberry gibi bir mini pc alip buna da kurabilirsiniz. Monitore ihtiyaciniz yok zaten. Web tarayici uzerinden agdaki herhangi bir cihazdan kontrol edebiliyorsunuz. Farkli home assistant yazilimlari var. Hangisini tercih ederseniz. Ancak bunda soyle bir ozgurluk var, dönelim kurdugunuz home assistant bir sensoru desyeklemiyor. Tabi diger sensor, lamba gibi cihazlarda hangi protokolü kullandiginiz bunda da onemli, raspberry ye usb zigbee iletisim cihazi taktiniz, sadece zigbee cihazlarinizi kontrol edebilirsiniz + wifi destekli cihazlar. Ama misal samsung un smart things hub cihazini aldiginiz, bu cihaz zigbee protokolünu destekledigi icin zigbee deshekli sensor vs cihazlarinizi bu hub a ekleyip, smart things i de home assistant a kurarsaniz zigbee destekli cihazlari kontrol edebilmis olacaksiniz. Home
assistant eger bir cihazi desteklemiyorsa kodlama yaparak bunu kontrol edebilirsiniz. Hali hazirda zaten bircok cihazi destekliyor aslinda. Eklemek istediginiz cihaz acik kaynak kodlu bir yazilimi kullaniyorsa muhtemelen home assistant destegi vardir.

Homebridge kendi basina ufak bir cihaz. Kurulumu kolay. Ekleyebileceginiz cihazlar ureticinin ve desteklediği protokoller sinirli. Fiyati home assistant a gore yuksek.

Home assistant i mevcut bir pc iniz var ise veya raspberry alsaniz dahi cok daha ucuza geliyor. Kurulumu kolay ama cihaz eklemek veya ayarlamak kismen biraz kodlama bilgisi gerektiyor. Cunku bildiginiz bir isletim sistemi aslinda.

Her iki cihazin ortak amaci, siz evde degilken (eger apple ana hubiniz yok ise) evdeki cihazlari izleyip kontrol etmek ve en buyuk bana gore amaci homekit destegi olmayan cihazlari homekit destegi kazandirmak.

Home assistant i bir sure denedim, philips hue sistemini direk ona aktardim, tuya nin akilli vanasi (home kit destegi yoktu, wifili) ekledim. Keenetic marka modemin izleme destegi filan da vardi hatta. Evdeki hemen hemen herseyi ekledim. Herseyi kontrol edip senaryolar olusturabiliyorsunuz. Bana suan icin aslinda fazla. O yuzden geri kaldirdim. Zaten evimde homepod mini var, ana hub o yani. Tuyanin vanasi haric hepsi homekit destekli. Ben ihtiyacim olani aliyorum. Misal su kacak cihazina ihtiyacım olmadi almadim, boru patlarsa da kismet artik :) ama benim en cok ihtiyacım gunes enerjisi suyu kullandigimiz icin bazen sicak su gunes enerjisinda bitiyor ve banyoya girmeden farketmiyor insan. Kombi de balkonda ve evin en uzak noktasinda oldugu icin telefondan tuyanin vanasi ile sicak suyu kombiye ceviriyorum. Evde cocuklar oldugu icin, kombi icin netatmo aldim, hem evin sicakligi goruyoruz hem de evden herkes ciktigi zaman kombiyi kapatiyor vs. Akıllı lamba olarak da philips ambilight tv oldugu icin philips hue aldim. Bir de yatak odasindaki gece lambasini akilliya cevirdim. Su sekilde senaryo olusturdum, gece 10 dan sonra telefonu şarja takarsam yatak odasindaki gece lambasi yaniyor. Gundogumunda ise kapaniyor.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TofixGX
T
3 yıl
Yüzbaşı

Teşekkür ederim ama homebridge yazılım ile kuruluyor hocam, mesela ben Raspberry Pi cihazıma çalıştırıp öyle kurdum. Homebridge kutusu dediğiniz kutu nedir bilmiyorum? Siz sanırım homebridge lafını homekit ile karıştırdiniz. Bu küçük dediğiniz cihazlara bridge deniyor hocam homebridge değil. Elinize sağlık yazı için teşekkür ederim.

Son olarak eklemek istediğim şey, home assistantimi Raspberry pi ya kurarak bütün akıllı cihazlarımı birbirine bağladım.

Kullandığım ürünler; Broadlink RM4 PRO, Raspberry Pi 4, Philips Hue (Yaklaşık 8-9 ürünü ve bridge), Tuya destekli 2 ampul ve yine Tuya destekli 2 priz, son olarak da kumandali 2 Ampul


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sorumsuzadam
S
3 yıl
Yüzbaşı

Rica ederim.


Kavram kargasi oldu. Homebridge, home asistan dedigimiz isimlerin hicbirini apple kullanmiyor zaten. Homekit, apple akilli ev cihazlari ve yazilimlarina verdigi ekosistemin ismi. Ana hub ise homekit cihazlari uzaktan iken kontrol edebildigimiz, kendi basina otomasyon komutlari calistiran cihaz (homepod, apple tv veya ipad).

Homebridge adinda aslinda cihazlar satiliyor. TRY 455.16 31% İndirim | ATHOM homekit homebridge sunucu ile çalışır yuva halka ecobee sonos tuya smartlife

https://tr.aliexpress.com/item/4001152571209.html?srcSns=sns_Copy&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=60061724474&aff_fcid=0280092ce4e04558b6f3271d7a8d49ed-1620840209582-08806-_u9rCtD&tt=MG&aff_fsk=_u9rCtD&aff_platform=default&sk=_u9rCtD&aff_trace_key=0280092ce4e04558b6f3271d7a8d49ed-1620840209582-08806-_u9rCtD&shareId=60061724474&businessType=ProductDetail&platform=AE&terminal_id=4843a8ed76fe4eba9f4e5a1ff027548d bu sekilde. Benim demek istedigim buydu. Ama sizin de dediginiz gibi homebridge.io gibi yazilimlar da var. Bu cihazlarin en buyuk farki, (aslinda bildigimiz mini bir pc ve icinde isletim sistemi var) kurulum vs yapmiyorsunuz. Alip aginiza bagliyorsunuz ve diger cihazlari ekleyip kullaniyorsunuz. Burda soyle bir sorun olusuyor, diyelim aqara hubiniz yoksa ve aqara kapi sensoru baglayacaksiniz, mini kutuda zigbee protokolünu desteklemiyorsa veya zigbee var ama aqara kapi sensorunu desteklemiyor diyelim bunu ekleyemiyorsunuz. Ama sizin kullandiginiz yazilimda donaniminiz destekliyorsa kodlama ile yapabilirseniz bu cihazi sisteme tanıyabiliyorsunuz.

Homebridge kutulari nispeten kullanimi ve kurulumu kolay cihazlar. Tabi diyelim samsung smart things hubiniz var ise tum zigbee cihazlarinizi ekleyebiliyorsunuz.

Siz zaten brodlink rm pro ile bircok cihazin kontrolunu elinize gecirmis oluyorsunuz :) bildigim kadariyla broadlink in homekit destegi yok. Boylelikle homekit ozelligi kazandirmissiniz.

Benim cihazlar,
Philips hue (3 anahtar, 2 sensor, 9 ampul, 3 lightstrip)
Aqara hub, 3 sicaklik olcer, 3 kapi sensoru, 2 kamera
Tuya akilli vana
Netatmo (kombi kontrolu)
Tuya wifili switch (homekit destekli) gece lambasinda kullaniyorum


Tuya wifili, homekit destegi yok ama uygulamasinin siri destegi var. Telefondan kontrol ettigim icin homekit destegi olmamasi cok problem yaratmiyor. Aqara nin kameralari haric homekit destegi var. Yeni bir kamerasi cikti o homekit destekli imis ama almadim. Simdilik bunlar ihtiyacimi goruyor.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TofixGX
M
3 yıl
Yarbay

Aqara g2h kameraları aqara hub ile kullanıyorum ama yazılım güncellemesinden sonra telefon ile izleme yapamıyorum. Görüntüyü açtıktan 5-10 sn sonra cihaz sanki wifi bağını koparıyor. geçmiş kayıtları göstermiyor.. g3 çıktığı için yazılımda optimizasyon sorunu mu başladı acaba sizde de var mı bu problem ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
3 yıl
Teğmen

Merhaba, Gamma Screen motorlu rf uzaktan kumandalı projeksiyon perdesini apple home kit ile uyumlu hale getirmeyi bilen var mı?



D
3 yıl
Teğmen

Selamlar,

Bu bilgilerin üzerine bir sorum olacak. Sonradan düzelttiğiniz gibi "homebridge"de "home assistant"da birer yazılım.
( https://homebridge.io ve https://www.home-assistant.io )

Ancak homebridge'in sitesinde kritik bir bilgi verirmiş, o da otomasyon için ve uzaktan kontrol için hala extra bir apple cihaza ihtiyaç duyması.
"Bir ana hub'ın (AppleTV, HomePod veya iPad) eklenmesiyle, evde olmasanız bile güçlü otomasyonlar oluşturabilir ve cihazlarınızı güvenli bir şekilde kontrol edebilirsiniz."

Dolayısıyla kullanmış biri olarak size şu sorum var, home assistant ile evdeki homekit cihazları extra bir apple cihazı olmadan (yani homekit hub görevi görebilen apple tv, homepod veya ipad) uzaktan kontrol edebilir ve otomasyon yapabilir miyim? Yoksa "home assistant" da ek bir apple cihazına ihtiyaç duyuyor mu hala?

Eğer duymuyorsa homebridge ve home assistant'ın en büyük farkı bu olsa gerek.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sorumsuzadam
S
3 yıl
Yüzbaşı

Merhaba. Soyle aciklayayim, sadece apple homekit destekli cihazlariniz var diyelim. Ornegin philips hue. Ayni agda iken sorun yok, kontrol edebilir ve bildirim alabilirsiniz. Burada zaten homekit cihazlari yerel agda calisiyor. Modeminizde internet baglantisi olmasa dahi homekit cihazlarinizi kontrol edebiliyorsunuz. Ag baglantiniz koptugu anda homekit uygulamasi kullanilamaz hale geliyor.
Eger agda ana hub cihaniz varsa(destekleyen apple tv, ipad veya homepod) homekit cihazlarinizi uzaktan da (diger apple cihazlariniz ipad, iphone veya mac) kontrol edebiliyor ve bildirim vs alabiliyorsunuz. Ana hub cihazi ile, agdaki homekit cihazlariniz apple sunucularına erisiyor. Siz de uzakta iken iphone cihanizla apple sunuculari uzerinden homekit uygulamasi ile cihazlarina erisim sağlıyorsunuz.

Zaten ne olursa olsun, google home, alexa vs hatta philips hue kendi uygalamasi filan ureticinin veya aracinin sunuculari uzerinden yani bulut sisteminden evinizdeki cihazlara erisebilirsiniz. Telefonunuz direk olarak ev aginizdaki cihazlara erisemez. Teknik olarak mumkun ama son kullanici icin detayli bir kurulum gerekiyor ve modem degistirdiginizde tekrar ayar yapmaniz lazim. Ustune evinizde sabit ip kullanmaniz veya dns sunucu uzerinden ip adrese erisim saglanmasi lazim.

Google home, destekleyen cihazlari direk kendi bulut hizmetine ekliyor. O yuzden ana hub a ihtiyac duymuyor son kullanici. Bunu apple yapabilir miydi elbette yapabilirdi ama ana hub adinda daha fazla cihaz satmak icin sanirim bu sekilde yapiyor.

Homeassistant tarafina gelince, homeassistant in homekit/homebridge destegi sayesinde bircok cihazi homekit destekli cihaz gibi kullanabiliyoruz. Misal broadlink in cihazini bu sekilde ekledim. Normalde homekit destegi yok. Homeassistant ile homekit e eklediginiz cihazlar telefonunuzun icloud hesabina ekleniyor. Bu yuzden ana hub olmadan homeassistant ile eklediginiz cihazlari yine uzaktan kontrol edemiyorsunuz. Yine ana hub lazim. Cunku iphone dan uzakta iken homekit i actiginizda direk olarak apple sunucularindaki icloud hesabindaki ana hub cihazina erismek ister. Telefondaki homekit uygulamasina apple harici kimse müdahale edemedigi icin kullanamiyorsunuz. Olayin temeli bu.

Ozetle, uzakta iken siri kullanmak isterseniz veya homekit uygulamasindan kontrol edip, otomasyon olusturmak isterseniz ana hub sart. Kurdugunuz otomasyonlarda cihazlarin internet erisimine ihtiyaci yoksa modemde internet olmasa dahi yere agda çalışabilir.

Homeassistant mobil uygulamalarini da normalde uzakta iken kullanamiyorsunuz. Ya cloud hizmeti satin almaniz gerekir, yada modeminizden port acip dns yonlendirmesi ile erisebilirsiniz. Benim modem keenetic, ucretsiz dns servisi var. Port acip, modemden domain adi tanimladim. Bu sekilde homeassistant i uzaktan kontrol edip bildirim alabiliyorum. Zaten homeassistant var ise inanin apple in otomasyonuna ihtiyac duymuyorsunuz. Ancak siri olsun diyorsaniz homekit e ciddi anlamda ihtiyaciniz oluyor. Garaj kapisini arabada iken acmak sorun olmuyor ama motorsikletle geldigimde kumandayi cikartip kapiyi acmak yerine apple watch den garaj kapisini acmak buyuk kolaylik sagliyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sorumsuzadam -- 6 Ağustos 2021; 23:31:38 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @dj_melon
S
3 yıl
Yüzbaşı

Mesajinizi simdi gordum. Kusura bakmayin.
Ben kamerayi canli izleme ve cocuklarla konusmak icin kullaniyorum. Sd kart takmadim yani. Maalesef bu konuda bilgim yok. Canli izleme ve konusmada hic sorun yasamadik.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @major24
D
3 yıl
Teğmen

Detaylı anlatımınız için teşekkür ederim. Homeassistant'ı en kısa zamanda kuracağım, aslında birkaç sene evvel kurup kullanmıştım ancak özelliklerini unuttum. Şimdi daha da gelişmiştir. DNS ile uzaktan yönetilmesi büyük avantaj. Apple shortcuts ile sanki siri ile de komutlar verilebilirmiş gibime geliyor ama eminim denenmiştir ve olup olmadığı biliniyordur.

Bendeki donanımlar şöyle:
6 tane Lifx wi-fi lamba - apple homekit uyumlu, kendi cloud'undan da yönetiliyor.
Nuki wi-fi kapı kilidi - apple homekit uyumlu, kendi cloud'undan da yönetiliyor.
LG Klima - wifi bağlantılı - LG ThinQ uygulamasıyla buluttan uzaktan yönetiliyor. HA eklentisi var sanırım.
Yamaha AV Receiver - LAN bağlantılı - HA eklentisi ile yönetilebiliyor.
Amcrest IP Camera - Bunu HA ile nasıl bağlarım hiç bilmiyorum, öğrenicem.
4 tane RF kumandalı panjur - Bunu nasıl homekit uyumlu hale getiririm bilmiyorum öğrenicem.
Codegen RF projeksiyon perdesi - Bunu nasıl homekit uyumlu hale getiririm bilmiyorum öğrenicem.

Bunların hepsini bi şekilde HA üzerinde tanıtıp otomasyonlu hale getirme projesini başlatacağım haftaya. Buradaki bilgiler çok faydalı olacaktır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sorumsuzadam
S
3 yıl
Yüzbaşı

Rica ederim.

Ben de daha oncesinde sanal pc uzerinden kurup bir sure kullandiktan sonra raspberry alip devam ettim. Ben eski evimde homeassistant olmadan sadece homekit destekli urunlerle devam etmeye calistim ama mumkun olmuyor. Hem fiyatlari pahali, hem her urunu bulamıyorsunuz. Yeni evimi insaat halinde iken satin aldigim icin planli bir sekilde ilerledim. Misa tum aydinlatma anahtarlarina zenismart in zigbee modulunu aldim. Tum aydinlatmalar hem fiziksel anahtarla kontrol ediliyor hem de homeassistant ile. Philips hue ampulleri tv ambilight icin ve otomasyonlar icin kullandim.
Bunlarin disinda, yerden isitma var evde. Netatmo nun termostatini ekledim. Zaten kendisi de homekit destekli idi. Tuyanin akilli vanasini vardi homekit destekli degildi ama homeassistant ile homekit destegi kazandirmis oldum. Bir tane de evde kullanmadigim ipad mini vardi. Bunu Dashboard gibi appdeamon eklentisi ile (homeassistant in) evin giris kapisina koydum. İzleme ve kisayollar icin. Misal evden cikarken -evden cikiyorum- butonunda tum isiklar, tv vs kapaniyor. Ayarladigim senaryoyu tetikledim yani. Hem de oda sicakliklari, balkon kapilari vs scik kapali durumlari bir ekrandan izlenebiliniyor. Xiaominin gateway 3 u var ve toplamda 6 tane kapi sensoru, 3 tane sicaklik sensoru var. Hareket sensorleri olarak pahali ama philips hue kullandim. Hem hareket, hem sicaklik hem de aydinlik seviye sensoru var. Zira hepsini ayri ayri alsam hemen hemen ayni fiyata gelirdi. Zenismart urunlerini de philips hue nun gatewayine tanittim zaten.

Klima olarak aslinda ben merkezi sogutma yaptiracaktim. Tek bir dis unite, tavanda gizli ic uniteler. Gecen sene toplamda 1 dis unite, 5 unite icin teklif aldim iklimsadan. O zamanlar fiyat makuldu benim icin. Acele etmedim, ilerleyen zamamlarda alarim dedim. Muthis zamamlandi. Yani cidden 2.5 ktindan fazla para istedi iklimsa ki en ucuzu sigma. Diger markalar ciddi paralar istiyor. O yuzden vazgectim. Tek tek split klima alacagim. Broadlink bu konuda bana yeterli oluyor. Yeni evi de bitirmek uzereyim ama gecmedik. Sanirim önümüzdeki sene gececegiz. Oraya gecince de eksikliklere gore tamamlarim diye dusunuyorum. Panjur yaptirmadik o yuzden ihtiysc duymuyorum. Kamera olarak normal ip kamera sistemi yaptirdim. Homeassistant a bagli degil ancak uzaktan kendi uygulamasi ile izleyebiliyorum.

Kapi kilidi olarak cok inceledim ancak kafama yatan birsey bulamadim. Bu konuda geleneksel sisteme devam ediyoruz :) tv olarak philips var android tv, ses sistemi olarak samsung q70r soundbar. Homeassistant a ekli ancak cok da kullanmıyoruz. Mutfakta homepod yeterli oluyor. Sadece ilerde google asistan veya alexa turkce gelirse onun sesli asistanlarindan birini alabilirim.

Rf kumandali panjurlar icin sanirim tek care broadlink gibi cihazlar. Kamera konusunda forumlarda gordugum kadariyla zaten cok da stabil degil. Her kemara ureticinin farkli standartlari ve uygulamalari oldugu icin homeassistant a eklenme tarafinda sikinti var.

Bu arada, uygulamasi destekliyorsa anahub olmadan da siri kisayollari ile kullanabiliyorsunuz. Tuya ve broadlink destekliyor misal. Hangi cihazda kullanmak isterseniz ona uygulamayi yukleyip siri kisayolu olusturmaniz yeterli. Ama xiaominin uygulamasinda yok sanirim varsa da ben bulamadim :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sorumsuzadam -- 7 Ağustos 2021; 20:12:18 >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @dj_melon
B
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: sorumsuzadam

Rica ederim.

Ben de daha oncesinde sanal pc uzerinden kurup bir sure kullandiktan sonra raspberry alip devam ettim. Ben eski evimde homeassistant olmadan sadece homekit destekli urunlerle devam etmeye calistim ama mumkun olmuyor. Hem fiyatlari pahali, hem her urunu bulamıyorsunuz. Yeni evimi insaat halinde iken satin aldigim icin planli bir sekilde ilerledim. Misa tum aydinlatma anahtarlarina zenismart in zigbee modulunu aldim. Tum aydinlatmalar hem fiziksel anahtarla kontrol ediliyor hem de homeassistant ile. Philips hue ampulleri tv ambilight icin ve otomasyonlar icin kullandim.
Bunlarin disinda, yerden isitma var evde. Netatmo nun termostatini ekledim. Zaten kendisi de homekit destekli idi. Tuyanin akilli vanasini vardi homekit destekli degildi ama homeassistant ile homekit destegi kazandirmis oldum. Bir tane de evde kullanmadigim ipad mini vardi. Bunu Dashboard gibi appdeamon eklentisi ile (homeassistant in) evin giris kapisina koydum. İzleme ve kisayollar icin. Misal evden cikarken -evden cikiyorum- butonunda tum isiklar, tv vs kapaniyor. Ayarladigim senaryoyu tetikledim yani. Hem de oda sicakliklari, balkon kapilari vs scik kapali durumlari bir ekrandan izlenebiliniyor. Xiaominin gateway 3 u var ve toplamda 6 tane kapi sensoru, 3 tane sicaklik sensoru var. Hareket sensorleri olarak pahali ama philips hue kullandim. Hem hareket, hem sicaklik hem de aydinlik seviye sensoru var. Zira hepsini ayri ayri alsam hemen hemen ayni fiyata gelirdi. Zenismart urunlerini de philips hue nun gatewayine tanittim zaten.

Klima olarak aslinda ben merkezi sogutma yaptiracaktim. Tek bir dis unite, tavanda gizli ic uniteler. Gecen sene toplamda 1 dis unite, 5 unite icin teklif aldim iklimsadan. O zamanlar fiyat makuldu benim icin. Acele etmedim, ilerleyen zamamlarda alarim dedim. Muthis zamamlandi. Yani cidden 2.5 ktindan fazla para istedi iklimsa ki en ucuzu sigma. Diger markalar ciddi paralar istiyor. O yuzden vazgectim. Tek tek split klima alacagim. Broadlink bu konuda bana yeterli oluyor. Yeni evi de bitirmek uzereyim ama gecmedik. Sanirim önümüzdeki sene gececegiz. Oraya gecince de eksikliklere gore tamamlarim diye dusunuyorum. Panjur yaptirmadik o yuzden ihtiysc duymuyorum. Kamera olarak normal ip kamera sistemi yaptirdim. Homeassistant a bagli degil ancak uzaktan kendi uygulamasi ile izleyebiliyorum.

Kapi kilidi olarak cok inceledim ancak kafama yatan birsey bulamadim. Bu konuda geleneksel sisteme devam ediyoruz :) tv olarak philips var android tv, ses sistemi olarak samsung q70r soundbar. Homeassistant a ekli ancak cok da kullanmıyoruz. Mutfakta homepod yeterli oluyor. Sadece ilerde google asistan veya alexa turkce gelirse onun sesli asistanlarindan birini alabilirim.

Rf kumandali panjurlar icin sanirim tek care broadlink gibi cihazlar. Kamera konusunda forumlarda gordugum kadariyla zaten cok da stabil degil. Her kemara ureticinin farkli standartlari ve uygulamalari oldugu icin homeassistant a eklenme tarafinda sikinti var.

Bu arada, uygulamasi destekliyorsa anahub olmadan da siri kisayollari ile kullanabiliyorsunuz. Tuya ve broadlink destekliyor misal. Hangi cihazda kullanmak isterseniz ona uygulamayi yukleyip siri kisayolu olusturmaniz yeterli. Ama xiaominin uygulamasinda yok sanirim varsa da ben bulamadim :)
Ben de uzun bir süre, Raspberry Pi üzerine kurulu HomeAssistant ve Homebridge ile beraber evimde ki cihazları HomeKit ile kullandım.

Evimde Yeelight, Tuya ve Philips Hue altyapısı var.

En başta söyleyim Homekit sorunlu bir sistem ve hiç memnun kalmadım.

Eksileri :

  • Yeelight'lar da, beyaz ışıkta %100 parlaklık veremiyor. Mesela tüm ışıklar full güçte bir senaryo yaptınız. Birde düşük ışık senaryonuz var. Düşük ışıktan, full'e geçtiğiniz zaman Yeelight ampüller %70 ışık gücünden yukarı çıkamıyor. Bu konunun Reddit'te başlıkları mevcut. Siz HomeKit üzerinde yüzde 100'e ışık gücünü çıkarsanız bile aslında ışık %70 seviyesinde yanıyor. Tek çare Yeelight uygulamasına dönüp ordan bir tuşa basmanız. Sebebi de Homekit'in direk renk sıcaklıklarını kontrol protokolunun olmaması.
  • Homekit maalesef otomasyonlarda problem yaşıyor. Mesela bende evden çıkarken kapının orda bir NFC etiketi var. Bu etikete telefonumu tuttuğum zaman evdeki tüm ışıkları kapatıp Alarm sistemini devreye alıyor ve bende kapıyı çekip çıkıyorum. Sıralaması da şu şekilde.
  • 1) Salon ışıklarını kapat 2) Klimayı kapat 3) yatak odası kapat 4) Alarmı devreye sok. Şimdi tüm sistemler sorunsuz çalışıyorsa sıkıntı yok ve NFC etiketi ile oluşturduğunuz otomasyon devreye giriyor. Ancak diyelim ki Yeelight ampüllerden biri "Offline". İşte o zaman sadece bir ışık erişilemediği için bütün otomasyonu iptal ediyor ve hata kodu veriyor. Bu yeelight ampül diyelim ki salonda yani 1. sırada. Onu kapatamadığı anda errors veriyor ve 2,3,4 dahil hiç birini yapmıyor. Bu oldukça sinir bozucu.
  • Sesli komutlar neredeyse çalışmıyor. Mesela bakın salonda klimam var ve Tuya üzerinden bir IR kontrolcüsü ile kontrol ediyorum. Siri kestirmelerden bir kısayol oluşturduğumda sorun yok anca HomeKit üzerinden çalıştırmak istersem bir türlü düğmesi olmasına rağmen algılamıyor.


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


Gördüğünüz gibi, "Salon klima aç", "Klima aç" gibi komutlarda bu hataları veriyor. Aşırı sinir bozucu. Zaten en başta Homebridge tarafından Tuya'dan çekilen datada klimayı switch olarak tanıyor. Klima olduğunu algılamıyor. Zaten hemen hemen her şey switch olarak Homekit'e geliyor.
  • Eve mesela bir ay içinde payölçerli kaloriferlerde kullanılmak üzere Kalorifer vana başlığı alcam. Bunlarda homebridge üzerinden Homekit'e geliyor ancak düzgün çalışmıyor. Sıcaklığı göstermiyor. Sanırım sadece aç kapa yapabiliyorsunuz.

Son dönemde ise evime Alexa kurulumu yaptım. Salon'a 1 adet Echo dot 3.nesil, yatak odasına ise Echo Show 5 aldım. 165m2'lik evde hangi odaya girersem gireyim Alexa beni duyuyor ve başarılı bir şekilde çalışıyor. Bunlar dışında ise yine salonumda Firetv 4K var.

Alexa hemen hemen bütün protokolleri destekliyor. Homekit'ler de yer alan %100 parlaklık problemi mesela Alexa üzerinde yok. Philips Hue sistemi ve Tuya sorunsuzca çalışıyor. Mesela tuya üzerinden oluşturduğum klima kontrolcüsü Alexa'ya direk olarak klima şeklinde geliyor. Bakın Switch filan değil direk klima. Özellikle bu yaz inanılmaz işime yaradı. Sesli komutlarda "Turn On - Turn Off air condition" dediğimde bir kez olsun patlak vermedi. Gerçekten çok başarılı.

Bu arada Alexa sesli komut üzerine kurulmuş bir sistem. Uygulamasından aç - kapa yapabiliyorsunuz ama tabi Homekit gibi rahat bir arayüzü olduğunu söyleyemem. Ancak ses algılamada inanılmaz başarılı. Koridordan seslendiğim anda bile doğru algılıyor ve komutu yerine getiriyor. Alexa'nın Homeassistan desteği de mevcut. Homeassistant üzerinde ki her şeyi direk olarak Alexa'ya getirebiliyorsunuz. Ancak bunun için Nabu Casa yani homeassitant bulut desteği gerekiyor ve aylık ücreti 5 dolar. Ha ücretsiz yöntemlerde var ama çok çetrefilli.

Bakın klimayı direk klima olarak tanıdığı için sıcaklığını bile ayarlayabiliyorum. 20 derece yap diyorum yapıyor.

Salonumda tüm ışıklarım ev otomasyonun dahil ve Alexa'da yaptığım rutinler ile(HomeKit'te ki senaryolar) çok hızlı bir şekilde geçişler yapabiliyorum. Örneğin bütün ışıklar full parlaklıkta açıkken bir anda ortamı sinema moduna uygun hale getirebiliyorum.

Bende evde birde Firetv var. Kumandasının üzerinde de Alexa tuşu var. Salonumda bir echo dot olduğu için çok kullanmıyorum ama Echo ürüne sahip olmayanlar için müthiş yararlı olabilir. Ha bu arada Alexa'yı kullanmak için herhangi bir Echo ürün veya Firetv sahibi olmanıza da gerek yok. Direk uygulamasını indirip onun üzerinden de kullanabiliyorsunuz. Mesela bir arkadaşımın evinde Yeelight ve tuya vardı. Yeelight'lar da ki %100 parlaklık sorunu yüzünden onu Alexa'ya geçirdik. Sadece uygulamasını kullandı ve bütün otomasyonlarını onun üzerinden yaptı. Başka bir arkadaşımın evinde ki kurulumda ise cihazı Android olduğu ve HomeAssistant olmadığı için, tüm sistemini ayrı ayrı uygulamardan yapıyordu. Mesela ışıklar için Yeelight'ı açıyor, Tv için Tuya'ya geçiyordu. Sadece Yeelight ampuller için değil, bendede olan Xiaomi Bedside Lamp için bile uygulamayı kullanmak zorundaydı. Alexa ise bütün dertlerine deva oldu. Tüm sistemini tek bir çatı altına topladı. O kadar keyif aldı ki, gitti Tuya panjur ve kombi kontolcüsü aldı. Her şeyi Alexa'ya bağladı.

Firetv'de efsane bir cihaz. Bakın daha önceden mesela eve her vardığımda evde hafif bir müzik çalmasını istiyordum. Bunu da evdeki AppleTV üzerinden yapıyordum. Ancak sebebini bir türlü anlamadığım bir şekilde bazen çalışıyor bazen çalışmıyordu. AppleTV direk ev otomasyonunun entegre olduğu bir hub ama çok stabil değil maalesef. Firetv aldıktan sonra ise AppleTV'ye gerek bile kalmadı. Bağladım Spotify hesabını ve oluşturduğum bir rutin ile eve her geldiğimde istediğim müzik çalmaya başladı, üstelik bir kere bile teklemeden. Home Assistant ile Firetv üzerinde daha çok kontrol sağladım. Aç - kapa yapmaya başladım. Tüm uygulamaları sesli komutlar ile açtım. Mesela "Alexa TV on" ile projektörü, anfiyi , firetv'yi ve firetv üzerinde ki tv uygulamasını başlatmasını sağladım. Netflix seyrederken mesela durdur, oynat, 10 dakika ileri sar ya da başa sar gibi tüm komutları Alexa üzerinden verdim. Ellerimi hiç kullanmadan. Hatta şimdi yeni bir otomasyon yapıyorum ve Netflix üzerinde bir şey seyrederken durdur dediğim anda salon ışıklarımı full açmasını ve oynat dediğim anda da sinema moduna geçmesini sağlayacağım. Üstelik bu mod sürekli açık olmayacak sadece komutla çalışacak yani her film durdu ya da oynat yaptığınızda ışıklara müdahele etmeyecek. Bunu da HomeAssistant üzerinden sanal bir düğme ile yapacağım.

Aynı şekilde mesela "Music on" rutini yaptım. Bunu her söylediğimde projektör veya tv açılmadan direk olarak FireTV üzerinde ki Spotify sayesinde, ses sistemimde müzik çalıyor. Kapat dediğim anda ise kapatıyor. Radyo mu dinlemek istiyorsunuz sadece komut vermeniz yeterli ve üstelik Türkçe radyolar da var. FireTv gerçekten çok başarılı. Ancak kurulumu biraz zahmetli.

Bundan sonra eve bir şey alırken direk olarak Alexa desteği var mı yok mu ona bakıyorum. Zaten artık günümüzde bir çok cihaz Alexa destekliyor. Mesela en son bir robot süpürge aldım ve direk olarak ALexa'ya bağladım. Artık "Clean my House" dediğim anda süpürge tam tur ev temizliği yapıyor. Hatta konum bazlı rutin oluşturup siz evden çıktığınızda, eğer saat 9-17 arası ise yine otomatik evi süpürmeye başlayabiliyor. Böylece robot görmüyorum bile ve evim süreki temiz kalıyor.

Alexa kurulumu biraz zor. Mesela Yeelight'ları Frankfurt üzerinden kurduysanız, baştan Singapur serverini seçip kurmanız gerek. Yoksa ALexa'da gözükmüyor. Aynı şekilde Yeelight ile Mi Home Skillerininde yüklü olması gerek. Bazı detayları var. Ama sonunda mükemmel çalışan bir sistem haline geliyor.

Alexa diğer sesli asistanlar gibi değil. İnanılmaz gelişmiş özellikleri var. Mesela yaptığınız bir rutin ile sabah uyanıp alarmı ertelediğinizde size direk olarak hava durumunu okuyabiliyor, trafiği söylüyor ve günün haberlerini okumaya başlıyor. Bunları da hep Skill yeteceği sayesinde yapıyor. Ayrıca çift lisan aynı anda kullanabiliyorsunuz. Fransızca bir şey sorduğunuzda fransızca cevap verirken İngilizce sorarsanız İngilizce söylüyor. Siri'de mesela İngilizce bir şarkı adı söyleyin ve çalmasını isteyin. Lisan Türkçe ise direk saçmalıyor. Çift lisanda kullanamıyorsunuz.

Alexa bu arada 4 ay öncesine kadar Türk Appstore'u üzerinde yoktu. Ancak 2 ay kadar önce yayınlandı. Aldığım bir duyuma göre yakında Türkçe olacakmış. 2022 başına kadar Türkçe desteği geliyor. Bundan sonra ister İngilizce isterseniz de Türkçe olarak kullanabileceksiniz. Ya da çift lisanla beraber.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkans -- 8 Ağustos 2021; 22:29:58 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
3 yıl
Yüzbaşı

Merhaba. Raspberry oncesinde de homekit kullaniyordum anahub ile birlikte.

Philips hue ampullerde yeelight ampullerde gibi %70 sorunu yok. Otomasyonda, siri ve uygulamada denedim. Yeelight ozelinde bir sorun olabilir.

Nfc etiketi yok ancak ama denemek icin hareket sensorune bagli 3 tane hue ampulle otomasyon kurdum. Kurduktan sonra apmulun birinin fisini cektim. Homekit uygulamasinda da yanit yok uyarisi var iken otomasyonu test ettim, calisti. Sizde neden o sekilde oluyor anlamadim.

Klima olayina gelince, ben de broadlink kullaniyorum. Siri ile kisayol ekledim. Dediginiz gibi siri ile kisayol eklemeden calismiyor. Benim dusuncem her ne kadar odaya atasak da ve ismi klima olsa da onu bir cihaz olarak gormuyor sanirim. Dugmesi var, “Klima ac” adinda ve ayni sekilde soyluyorum ama kesinlikle onu cihaz olarak gormuyor. Butona bastigimda anlik acilip geri kapaniyor acaba ondan dolayi mi bilmiyorum. Homeassistant tarafinda bir gelistirme ile olabilir belki. Cunku broadlink cihazlari homeassistantta da gozukmuyor. Demek istedigim bir aydınlatma dugmesi gibi gozukmuyor. Sanirim sorunun kaynagi homeassistant.

Alexa hakkinda dediklerinizin tamamina katiliyorum. Sesli asistan olarak her turlu siriden cok cok iyi ev yonetiminde. Turk Appstore a alexa uygulamasi geldi. Umarim yakinda turkce olur ve amazon da alexa urunlerini goruruz. Acik ara liderlige oynar. Siri, google home ve alexa nin hicbiri hoparlor olarak turkceyi desteklemiyor. Aldigim urunlerin hepsi homekit destekli degil ancak hepsi alexa destekli :)

Homeassistant i kullanabilen birisi icin alexa cocuk oyuncagi olur bence.

Philips andriod tv var ben de. Homeassistant ile cok saglikli calistigini soyleyemem. Reddit forumlarinda andriod tv ler daha gelismis kontrollerden bahsetmisler ama kurulumu cok zahmetli. İhtiyac duymadigim icin denemedim. Apple tv yi hic kullanmadim.


Genel anlamda anahub ile homekit destekli cihazlar genelde sorunsuz. Siri entegrasyonu olmasa homekit e hic ihtiyacim yok aslinda. Homeassistant her turlu yetiyor. Ama onceki mesajimda belirtmiştim, motorsikletle ev geldiğimde saat ile garaj kapisini baska hicbirseyle bu kadar basit acamam.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @berkans
R
3 yıl
Yüzbaşı

Hocam merhaba yazdıklarınızı roman okur gibi okudum verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler homeassistı bir türlü cesaret edemedim zor geliyor benimde homekit üzerinde 15 e yakın ürünüm var mihome ile kullanıklarım dohome ile kullandıklarım ve hue ile kullandıklarım var cesaret edip keşke sizin gibi herşeyi homekit entegre edebilsem



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @sorumsuzadam
S
3 yıl
Yüzbaşı

Rica ederim. Valla hocam ben de oncesinde bircok kez homeassistant a gecmek istedim. Saniyorum 2 yil filan once sanal pc ye kurup denedim. İlk basta cok karmasik geliyor. Telefonda basitce yaptigimiz bazi seyler icin bile homeassistantta birkac karisik adimda yapiyorsunuz. O zamanlar butun cihazlarim homekit destekli idi, karisik ve kullanimi zor geldi. Simdilik bu sevdadan vazgec dedim. Yeni ev satin aldim gecen sene insaat asamasinda. Ozellikle aydinlatma ve bunun disinda isitma sogutmayi kontrol edebilecek bir sistem aradim. Bunun icin ya otomasyon kuran sirketlere tonla para verecektim yada homeassistant isini cozecektim. Sanal pc ye tekrar kurdum. Bu sefer yapamadigim seyleri youtube videolarinda, forumlarda arayarak tek tek ogrendim. Povudu youtube kanalinda eski videolarda homeassistant ile cok degerli bilgiler var. Bunun disinda youtube da homeassistant ile hemen hemen butun herseyin videosu var. Ama tabi hemen hemen hepsi yabanci. Yerli olarak bir tek povudu gordum. Homeassistantta yeri geliyor kodlama ile ilerleyebiliyorsunuz. Misal appdeamon ile yaptigim dashboard. Basit ama gorsel arayuzu yok. Basit bir kodlamasi var. Mantigini cozdukten sonra patir patir ilerliyorsunuz ama tabi kafada oturtmak icin bir sure emek harcıyorsunuz.

Suan ben tum entegrasyonlarimi yaptim, otomasyon ve senaryolari kurdum ihtiyacim olanlari. Raspberry sd kart uzerinde calistigi icin birgun o sd kart gidecek. Raspberry ye ssd baglamak lazim ama o bile basit degil. Baktim, aslinda basit de raspberry os den degisiklik yapip ssd tanitiliyor. Halbuki usb var uzerinde takinca direk tanisa kolay olurdu ama teknik olarak bir nedeni vardir herhalde. O yuzden bir degisiklik yaptiktan sonra (entegrasyon, otomasyon degisikligi vs) homeassistant yedegini bilgisayarima yüklüyorum. Oldu ya sd kart giderse yenisi takip yedekten devam ederim. Zaten sd kart gittiginde o zaman ssd ye gecerim.

Ozetle, homeassistant gercekten super bir sistem. İlk kurulumda zaman ve emek harciyorsunuz. Bir yerden sonra zaman sorununuz yoksa zaten surekli birseyler ekleme ve degistirme çabasında buluyorsunuz kendinizi. Bu isleri seviyorsaniz homeassistant dogru bir tercih olur.

Size tavsiyem sanal pc ye bir kurun. Kafaniza yatarsa raspberry ile devam ederseniz. Raspberry 4, 2gb aldim. Ram yeter mi acaba dedim fazlasiyla yetiyor. Max 750mb ram kullanimi gordum.
Kullandığım entegrasyonlar:
Philips hue
Tuya local
Broadlink
Keenetic modem
Xiaomi gateway 3
Hacs
Homekit kontroller (wifili homekit urunleri var)
Hass kopru
Philips andriod tv

Homeassistant eklentisi olarak da, samba, terminal ve appdeamon var.

10 adet filan otomasyon, 30 dan fazla senaryo var.


Hepsi 750mb ram i geçmedi. Hafiza karti olarak 32gb var. 6 aydir kullaniyorum, %20 seviyesinde hafiza kullanimi.

Raspberry isinma konusunda, bu forumdaki birinin tavsiyesi uzerine fan sogutuculu raspberry kutusu aldim. Fani takmadan kullandim once, dolabin icerisinde 60-70 dereceleri gordu :) fani taktim, bu sicaklarda dolap icinde odada klima calismiyor iken dahi 40-45 seviyesinde. Ki bu sicaklardan daha da sicak olmaz herhalde hava :)

Bazi seyleri homeassistant a hic gecirmedim. Misal philips hue hareket sensorune bagli ledi direk philips hue uygulamasindan otomasyon olusturdum. Ledin yanip yanmadigini, hareket olup olmadigini homeassistanttan gorebiliyorum, sensoru homeassistant uzerinden baska otomasyonlara da dahil edebiliyorum koridorda hareket olursa ledi acmayi hue uygulamasinda biraktim. Misal bu otomasyonu hue uygulamasindan kurmak 10 sn. Tek ekranda acik kapali, hareketin duyarliligi, aydinlatma oranina gore, saat dilimini tek bir ekrandan kurabiliyorsunuz. Aynisini homeassistanttan yapmak benim icin en az 5 dk :)



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @R-Kartal