Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
128
Cevap
23679
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Acer Aspire One 722 AMD C60 APU Ürün incelemesi
S
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar forumlarda aradım ama istediğim gibi bir incelemeye rastlamadım. Ancak yine de kızımın netbook'u bozulunca ona bu notebook (netbook)'u aldım. Firma ve pek çokları bu alete netbook diyor. Ama ben notebook demeyi tercih ediyorum. Çünkü alet 11.6 inch ve 1366x768 çözünürlüğe sahip.


Aleti 23 Nisanda Teknosa'dan 594 TL'ye 3 ay taksit ertelemeli 12 taksitle aldım. Yani sizin anlayacağınız son derece kelepir geldi bana.


Alırken satıcı yeni nesil atomları tavsiye ederim falan dedi. N570 vs. Daha hızlı falan diye anlatmaya kalktı. Ama ben yemedim. Bunun bilinçli bir tercih olduğunu vurgulamalıyım. Öncelikle kısım Samsung NC10 ile nette oyun oynarken bazı flash oyunların ekrana sığmamasından şikayetçi idi. Bu nedenle 1366x768 den daha düşük çözünürlüklü bir makine alamazdım. İkincisi ise çocuklar daha çok oyun oynadıkları için cpu kuvvetinden ziyade grafik becerisine ve gücüne ihtiyaç duyulacağından, intelin grafiği yerine AMD'nin grafiğini tercih etmek zorundaydım. Yani alırken işlemci açısından daha zayıf olmasını bekliyordum zaten. Eğer işlemcisi C50 olsaydı almazdım. O da başka.


Aletin Türkiye Web Sitesi: Acer Türkiye - Aspire One 722 Sayfası
Ancak sayfada işlemci hala C50 olarak görünüyor. Piyasada farklı alt modeller var ve hepsinin adı Acer Aspire One 722 olarak geçiyor. Bu ismin yanına eklenmiş alt model türüne göre işlemci ve ekran çözünürlüğü değişiyor.


Aynı sayfada modeller bölümüne tıklarsanız.

AO722-Siyah (LU.SFT08.050) özellikleri
Orijinal Windows® 7 Starter - AMD Fusion (C - 60, 1 GHz, 1 MB) - 29,5 cm (11,6") LED - 16:9 - Aktif Matris TFT Renkli LCD - CineCrystal - AMD - 2 GB DDR3 SDRAM - 500 GB Serial ATA - Maksimum Pil Çalışma Süresi 7 Saat $ 447 bilgilerine ulaşıyorsunuz. Yani şu an üretilen tüm modeller C60 işlemcili ancak piyasada C50 işlemcili ve düşük çözünürlüklü modeller hala mevcut.


Burada incelemesi yer alan ürünün ayrıntılarına linkten ulaşabilirsiniz: Ayrıntılı Özellikler


Aletin kasası daha önce incelemesini yaptığım Packard Bell Dot UR'ye çok benziyor. Kasa hemen hemen aynı. Sadece Acer'da estetik bir kıvrım eklenmiş menteşelerin arasına. Çok cool duruyor. Kasa boyutları birebir aynı.

Ancak ben alır almaz windows starter olan işletim sistemini Windows 7 Professional'a resmi olarak (yani kayıtlıyım) internetten yükselttim. Tüm testler ve incelemeler bu yükseltmeden sonra yapıldı. Yorumları okurken bunu dikkate almalısınız.

Örneğin Crystal mark testlerini ben Dot UR ile 3 kez yaptım. İlkinde starter ve 2 GB ram vardı. Bu halde iken test sonuçları 11000 civarı idi. Ardından Win7Pro yükseltmesini ve ikinci sokete ek 2 GB ram eklemesini yaparak 4 GB Ram ile aynı testi tekrarladığımda 13000'e kadar çıktığını gördüm. toplamda ise 48000'den 52000'e bir artış gözlemledim. Bu rakamlar yuvarlanmış rakamlar olup kesin rakamları test sonucu resimlerinden alabilirsiniz. Yani yapılan her güncelleme sistem performansını az ya da çok bir şekilde etkiler.



CİHAZ RESİMLERİ



< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >



Burada sık sık iki cihazı kıyaslayacağım için merak edenler bu ayrıntılı incelemeye linkten ulaşabilirler: Packard Bell Dot UR incelemesi


Pil soketleri farklı olsada kimyasal özellikler açısından pilleri Packard Bell Dot UR ile aynı. Boyutları da birebir örtüşüyor. Klavyeleri özdeş. En önemli farklılık klavyenin kasa üzerindeki yerleşimi. Klavye 1 cm kadar daha ekrana yakın yerleştirilmiş. Böylece touchpad için 1 cm daha fazla alan kalmış. Biraz daha genişletilen touchpad çok kullanışlı bir hale gelmiş. Ancak iki eksiden bahsetmek hala olası: ilk olarak mouse butonları birleşik. Samsung NC10 da da böyle idi. Çok sorun yok ama ayrı olsaydı daha iyi olurdu. İkincisi ve daha da kötüsü ise aşırı derecede sert olması. Mouse tıklaması son derece rahatsız edici ve geceleri ek olarak çok gürültülü olabiliyor. Hem sert hem de tek parça olması bir araya gelince çok ama çok daha kötü olmuş.


Resmi olarak pilinin 7 saat gittiği ifade ediliyor. Makine kızıma ait olduğu için gerçek pil ömrü testlerini yapmam zor. Ama yine de 6 saat gittiğine şahitim ilk şarjda. WEB'den oyun oynama şeklinde.

Kasalardaki bir diğer farklılık touchpadlerde gözleniyor. Dot UR'de çok küçük olan touchpad Acer'de oldukça geniş. Elleri dayamak için de yeterli alan var.


İşlemci C50'nin turbo core eklenmiş versiyonu. Yani işlemci yüklenme anında 1 Ghz hızından geçici bir süre için (ısınana kadar diyelim) 1,33 Ghz'ye overclock ediliyor. Bu da performansı artırıyor. Çünkü yapılan araştırmalar günlük kullanımda işlemcilerin kısa aralıklarla yüke maruz kaldığını diğer zamanlarda genellikle düşük yüklerde çalıştığını göstermiş. Bu veriden yola çıkınca işlemci üreten intel ve AMD kısa sürelerle işlemcinin overclock edilmesi, daha düşük yüke maruz kaldığında da soğuması prensibiyle çalışan işlemciler üretmişler. Buna Turbo Core deniyor. Ama vurgulamak lazım, turbo modu çok uzun süremiyor. Bu dönemde işlemci tasarlandığı hızın üzerinde çalışıyor ve hızla ve fazla ısınıyor. Stabil çalışma için belli bir sıcaklığa ulaşıldığında mola verilip yani normal çalışma hızına düşülerek soğumanın sağlanması gerekiyor.


Normalde 1 Ghz ile çalışan CPU

< Resime gitmek için tıklayın >



Yük altında 1,33 Ghz ile çalışan CPU

< Resime gitmek için tıklayın >



HWMonitor programının görüntüsü

< Resime gitmek için tıklayın >



BLUETOOTH 3.0 Performansı


Alır almaz en çok hoşuma giden bluetooth 3.0 desteği oldu. Bendeki Dot UR'de de Bluetooth 3.0 olduğundan hızını merak ettim ve ikisi arasında bluetooth paylaşımı yaparak 2,5 GB veriyi transfer ettim. 15-20 dakikada bitti aktarım. Bu veriler oldukça fazla sayıda küçük boyutlu dosyadan oluştuğu için (111 klasördeki 2165 dosya) bu süre çok makul geldi. küçük dosyaları aktarırken 34 Kb/s ye düşen hız 5 MB dosyalarda 2500 KB/s ye kadar çıkıyordu. Belki artık çağdışı diye düşünenler olabilir ama bu hız ile diğer cihazlarda destekliyorsa bence harika bir veri aktarım yöntemi oluyor. Tanıtma bağlama paylaşım son derece kolay ve sade.

EK: Bugün 1.006.299.879 byte yani 959 MB büyüklüğünde bir .isz (sıkıştırılmış iso dosyasını BT üzerinden aktardım. Aktarım hızı 3130 Kb/s ile 3256 KB/s arasında değişti ve toplam 5 dakika 22 saniyede tamamlandı.

< Resime gitmek için tıklayın >




BENCHMARK TESTLERİ



Elimde 3 adet farklı mini bilgisayar ve oldukça yaşlı bir masaüstü makine var. Bu yüzden elimdeki bu 4 makineyi ve piyasadaki rakip bazı minileri kıyaslayacağım.



1. Crystal Mark 2004R3 ile yapılan testler:


Aleti alır almaz 3 defa Crystal Mark 2004R3 testi çalıştırdım. Çünkü üç aşağı beş yukarı aynı olsa da her defasında farklı sonuçlar veren bir test. Hatta aynı testten sonra sadece RAM testini tekrarlarsanız bir kaç yüz puan artıp azalabiliyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


Yukarıdaki sonuçlara göre Aletin kapasitesinin 41800-42200 aralığında olduğunu varsayabiliriz. Bu rakamları aşağıdaki makinelere ait sonuçlarla kıyasladığımızda oldukça tatmin edici sonuçlar olduğunu görmekteyiz.

Önce bizimki Dot UR'nin Crystalmark sonuçları

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


Şimdi de Samsung NC10 (N270 işlemci ve 2 GB RAM)

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu da Asus 1215PN optimus açık (harici ekran kartı var ION idi sanırım ve aktif) ve fişe takılı (yani alabileceği en yüksek değerler) N550 işlemcili

< Resime gitmek için tıklayın >



Bu da C-50 işlemcili Asus EEE PC 1015B

< Resime gitmek için tıklayın >



Bir de Asus EEE PC 1215B'yi ekleyelim. Kendisi Amd Fusion C-50 işlemcili

< Resime gitmek için tıklayın >



internette linkteki sitede C50 işlemcili Acer AO 722 nin crystalmark puanının 37642, C60 işlemcili Acer AO 722'nin crystalmark puanının ise 40027 olduğu belirtilmiş. Ancak üreticilere göre bu rakamların değiştiği gözleniyor. Yine nette bir siteden alınan yukarıdaki C50 işlemcili Asus 1215B, C60 işlemcili Acer AO 722'den daha yüksek puan almış görünüyor.

Bu durum oldukça sık karşılaştığım bir şey. Samsung NC10'u almadan önce nette 9 ay boyunca tüm netbook testlerini incelemiş ve hemen hemen herşeyleri aynı olsa da aralarında sentetik testlere göre performans farkları olduğunu görmüştüm. Her şeyleri aynı olanlar içinde de en performanslısı (testlere göre tabi) Samsung NC10 olduğundan onu almıştım.


Buradaki ilginç bir nokta 1066 Mhz bus hızına sahip belleklere ve bu hızı destekleyen işlemciye rağmen 800 Mhz bus hızında çalışan celeron işlemcilinin crystal mark RAM performansları arasındakşi fark. Normalde bus hızı RAM'leri sınırlayan bir etkendir. RAM modülleri işlemcinin bus hızına göre kendisini uyarlar. Bu bilgiden yola çıkarak C60'ın RAM performansının Celeron U3600'den fazla olması gerekir. Oysa uygulamada Celeron U3600, RAM performansı açısından C60'ı neredeyse ikiye katlayacakmış gibi görünüyor. Bu durum ucuz üretim için ucuz modülleri çağrıştırmakta...





2. Passmark Performans Test Programı ile yaptığım testlerin sonuçları:


Passmark testini cihazın günlük yaşamdaki gözlenen performansını görmek ve pek çok cihaz ile kıyaslayabilmek için seçtim.

Test sonuçlarından da göreceğiniz gibi aşağıdaki modeller kıyaslamada yer almakta (testte görülme sırasına göre);

1. Atom N550 işlemcili Acer AOD255 (KIRMIZI RENKLİ ÇUBUKLAR)
2. Atom N570 işlemcili Asus 1015px (LACİVERT RENKLİ ÇUBUKLAR)
3. Atom D525 işlemcili ve ION2 harici grafik kartlı Asus 1215N (SARI RENKLİ ÇUBUKLAR)
4. Atom N2600 işlemcili Asus EEE PC X101CH (MOR RENKLİ ÇUBUKLAR)
5. İntel P4 3.0 Prescott işlemcili Ati radeon 9550/X550 256MB harici ekran kartlı masaüstü pc (evimdekinden ) (YEŞİL RENKLİ ÇUBUKLAR)
6. Atom N2800 işlemcili CD951 anakartlı Anakartın web sayfası Markasını bilmediğim bir netbook (AQUA-AÇIK MAVI RENKLİ ÇUBUKLAR)
7. Celeron U3600 işlemcili Packard Bell Dot UR (TURUNCU RENKLİ ÇUBUKLAR)
8. Atom N270 işlemcili Samsung N130 (AÇIK KIRMIZI RENKLİ ÇUBUKLAR)
9. Parti böcüğü olan AMD C60 APU'lu Acer Aspire One 722 (FISTIK YEŞİLİ RENKLİ ÇUBUKLAR)



DİKKAT! Resimler oldukça büyük. Bu nedenle küçük görünmekte. Üzerine gelip tıklarsanız ya da sağ mouse tuşuna basıp aç/görüntüle den birini seçerseniz büyük resmi görebilirsiniz.



İlk olarak sistemin genel performans özeti

< Resime gitmek için tıklayın >


Devamı sonraki mesajlarda yer almakta. Belli başlıklara göre mesajlara böldüm konuyu. Yoksa tek mesajda resimlerin çokluğu ve büyüklüğü nedeniyle aradığınız aradığınız yerde bulunmuyor. Fazla karışıyor. Kusura bakmayın eğer sizin için uygun olmadıysa. Benim açımdan büyük kolaylık sağladı. Ayrıca hesapladığım tarihte yorumlarımı ekleyemediğim için de özür dilerim. Evde değildim. Beklenmeyen görevler çıktı. Ancak sanırım bu gün itibariyle 5 mesaj da tamamlanmış olacak. Umarım işinize yarar.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 5 Mayıs 2012; 21:59:01 >

S
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Şimdi bu özet sayfasının ayrıntılarına gelelim;


2.1. İşlemcilerin ayrıntılı kıyaslaması


< Resime gitmek için tıklayın >


YORUM:

İşlemci sıralamalasında D525, N2800 ve U3600 açık ara öndeler. Bu işlemciler enerji tasarrufu konusunda da çok iyi değiller. Örneğin d525 masaüstü sistemler için tasarlanmıştı (intelin açıklamasına göre). Ama asus netbooklarda kullandı ve bence iyi de yaptı. 3-4 saat pil ömrü ve netbooklardan daha iyi performans için oldukça iyi bir seçenek. N2800 ise atomların çift çekirdeklilerinin yeni ve en yüsek saat hızlı aynı zamanda en hızlı modeli.
Eski atomlar N270, N455 vs tek çekirdekli olanlar arkalarda kalmış. Neredeyse %50 daha yavaşlar. Artık alınmazlar. C60 ise N550, N570 ile önde yer alan üç işlemci arasında bir yerlerde yer alıyor.

Ayrıntılı olarak ise tamsayı işlemlerin gerekli olduğu, asal sayı bulma, sıkıştırma, şifreleme, kıyaslama ve sıralama gibi işlemlerde intel işlemciler her zaman (tarihte bilinen zamanlardan beri) önde iken floating point türkçesi kayan nokta, matematikçesi reel sayılarla ilgili işlemlerde ise AMD her zaman intelden daha iyi (yine tarih boyunca bu böyledir) olmuştur. Bu işlem grubu genellikle gerçek dünya ile ilgili hesaplamalarda öne çıkar. Sıradan insanlar bu farkı en çok gerçekçi oyunlarda örneğin NFS MW'de görebilirsiniz. Bu oyunda aracın hareketleri ince matematiksel hesaplarla belirlenir ve ardından da vektörel grafik işlemleriyle ekrana yansıtılır. Tüm bu aşamalarda tam sayılar neredeyse hiç bir zaman yoktur.

Yani sonuç olarak D525, N2800 ve U3600'ü tercih etmelisiniz. Bütçeniz bunlara yetmiyorsa ya da piyasada bulamıyorsanız;
eğer sadece günlük kullanım için alıyorsanız, N550 ve N570 seçin. İmkan varsa N570 daha iyi. Pil ömrü ve daha güncel olması nedeniyle. Performans olarak pek fark yok ikisi arasında
yok eğer netbook da olsa ben oyun oynayacağım ya da simülasyon programları kullanacağım ya da autocad gibi yazılımlar olmazsa olmaz diyorsanız c60 almalısınız.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 5 Mayıs 2012; 21:06:18 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

2.2. 2D Grafik test özetlerinin ayrıntılı analizi


< Resime gitmek için tıklayın >



YORUM:


2d grafikler söz konusu ise çift çekirdekli tüm işlemcilerden daha yavaş olduğu dikkati çekiyor. N550 %23 daha hızlı, N570 ise %56 daha hızlı. U3600 %138 daha hızlı iken, masaüstü işlemci %175 daha hızlı. Hatta basit iki boyutlu vektör işlemlerinde N270'den bile daha yavaş. Ancak iş karmaşık vektör işlemlerine gelince N550 ile aynı performansı gösteren C60, U3600'den %43 daha hızlı olduğunu gösteriyor. N570 ile N2800 ise %7,6 ve %5,8 daha hızlılar ancak bu farklar oldukça küçük.

Word'de yazı yazarken hızı belirleyen font ve metin işlemlerinde D525 %19,7 U3600 ise %63,5 daha iyi iken N550 %56,9 daha yavaş kalıyor. N570 ile aradaki fark önemsiz olarak değerlendirilebilir.

Yine günlük yaşamdaki performansa karşılık gelen windows arayüzü işlemlerindeki hızları kıyasladığımızda D525 ile muadil olduğunu, U3600'ün açık ara önde olduğunu diğerlerinin ise geride kaldığını görebiliyoruz.

Resim filtrelemede U3600 fark atarken, diğerleri (çift çekirdekli atomlar ve C60) muadiller. Resim işleme konusunda ise U3600 ve D525 öne çıkarken diğerleri yine muadil performas sergiliyorlar.


Sonuçta basit resim işleme ve basit 2 boyutlu vektör işlemleri için U3600 en iyi tercih, D525 ve N2800 ikinci sırada yer almakta ama C60 performansı kabul edilebilir düzeyde. Günlük programların kullanımında U3600 ile C60 arasındaki fark az da olsa fark ediliyor. Ancak N270 kullanan biri olarak bunu olumlu bir değişim olarak gözleyebilirsiniz.




2.3. 3D Grafik test özetlerinin ayrıntılı analizi


< Resime gitmek için tıklayın >



YORUM:


3D grafik performansı AMD işlemcilerin en güçlü oldukları yönlerden biri. 3D performas özetine bakıldığında c60 ve U3600 birbiri ile muadil iken diğer tüm işlemcilere masaüstü dahil %50 fark attıkları görülüyor. 3D grafik performansın tüm alt dallarında C60'ın U3600 dışındaki tüm işlemcilere mutlak üstünlüğü söz konusu. Asus 1215N D525 işlemcinin gücünü ION2 harici grafik kartı ile desteklemiş olmasına rağmen %17,6 daha yavaş kalıyor. Basit 3D işlemlerde U3600 %15 daha hızlı iken orta seviye ve karmaşık 3D işlemlerde sırasıyla %15 ve %34 daha yavaş kalıyor.

Eğer oyun oyanayacaksanız veya çizim yazılımları ya da gerçek dünyadaki fiziksel yapıları simüle eden yazılımlar kullanacaksanız U3600 ya da C60 almalısınız.

Burada U3600 diğer alanlardaki hızı dikkate alındığında C60'dan bir adım önde yer alıyor. Ancak U3600 18 watt enerji tüketirken C60'ın 9 watt enerji tükettiğini unutmamak gerekmekte. Bu da pil ömrünün 2-3 saat kadar artması demek.


Bu arada DotUR 3D grafiklerde zayıf olduğundan en düşük ayarlarla ancak akıcı olarak NFS MW oynanabilirken, C60 daha yüksek (en yüksek değil ama o zaman çok yavaşlıyor) orta ve ortanın biraz altında ayarlarla (örneğin araç ve çevre detay ayarının artırılması ve çözünürlüğün bir adım artırılması gibi) aynı hızda oynanabiliyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 5 Mayıs 2012; 21:08:48 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

2.4. Memory (hafıza-RAM) testlerinin ayrıntıları

< Resime gitmek için tıklayın >


YORUM:

En ilginç sonuçlar bence hafıza testlerinde. Normalde dot UR'den daha hızlı 1066 Mhz destekli bir veri yoluna sahip olsa da, en fazla 800 Mhz hızında çalışan Dot UR veriyoluna göre %30 daha düşük performans değerleri çok ilginç. Yani normalde en az %15 daha yüksek performans göstermesi beklenirdi. Makinedeki RAM'in hızı çok önemli değildir. Taktığınız RAM 1366 Mhz bile olsa taktığınız soketin desteklediği hızda çalışır. Yani benim Dot UR'ye taktığım 1366 Mhz'lik 2 GB modül + üzerinde gelen 1066 Mhz'lik 2 GB modül birlikte 4 GB Ram var ve her ikisi de 800 Mhz sokete takılı yani her ikisi de 800 Mhz hızda çalışmaktalar. Sanırım burada kullanılan modüller kalitesiz. Ya da tek soket ve tek kanallı bir yapı var anakartta. Dual kanal destekli olan Dot UR bu yüzden önde.




2.5. Sabit Disk (HDD) testlerinin ayrıntıları

< Resime gitmek için tıklayın >


YORUM:

Hard disk kıyaslamalarına bakınca Western digital marka notebook hard diski kullanan makinelerin disk performanslarının diğerlerine nazaran daha iyi olduğu gibi bir sonuca ulaşmak mümkün.

Hem bendeki Dot UR hem de burada tanıtımını yaptığımız Acer Aspire One AO 722 disk performansı olarak oldukça iyiler. Eğer bir makine ile diğer özellikleri ve performansları aynı ise günlük yaşamdaki en önemli hız etkenlerinden biri disk performansı olduğundan bir tercih sebebi olarak dikkate alınmalı.

Ben Samsung NC10'u alırken disk performansını dikkate alarak satın almıştım. Ama testlerde NC10'da WD disk vardı ama aldığım NC10'da samsung marka disk vardı. Performansları tabiki aynı değildi. Samsung disk de oldukça hızlı idi veri aktarım hızında falan ama disk erişim süresi ki kimse bilmese de bence günlük kullanımı en çok etkileyen şey en önemli kriter disk erişim süresi NC10'da daha uzun idi. Benden sonra başka bir arkadaşa daha NC10 aldık örneğin onda WD disk vardı. Bir tek ben bahtsız bedevi olarak Samsung diskli Nc10 almıştım.

Buradan çıkarılacak sonuç üretici firmalar kullandıkları parçaları makine adını değiştirmeden kendilerine göre muadil olan ürünlerle değiştirebiliyorlar. Bu değişimler en çok disklerde, ram'lerde falan gözleniyor. İşlemci gibi bir parça değiştiğinde yada değişen diskin kapasitesi farklı ise ürün alt isim adını değiştiriyorlar. Bilginize...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 5 Mayıs 2012; 21:12:17 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Kısmi sistem Stress testi sonuçları ve karşılaştırmaları

Sistem stress testi yapmayı düşündüm. Ancak makine sürekli bende olmadığından kısmı bir test yaptım. Daha sonra kıyaslama açısından aynı testi Dot UR ile de tekrarladım.


Makinede 2 saatten fazla NFS MW portable oynadım aktif olarak. Canavar gibi hava üflemeye başladı. Sıcacıktı üflediği hava ben de sıcaklığı ölçtüm ve ekran resimlerini aldım. Her iki makine için söz konusu resimleri buraya ekledim.

Önce Dot UR nin sonucunu söyleyelim. İlk ölçümde 99 derece işlemci sıcaklığı vardı. Bu arada pille oynamıştım ve pil bitmişti. Ben de fişi taktım. Sonra aklıma geldi ki pil de şarj olurken ısındığından sistem sıcaklığına olumsuz katkı yapıp artırıyor. Bir de pil şarj olurken sıcaklık kontrolü yaptım işlemci sıcaklığı olarak 105 derece gördüm ama ekran resmini kaydedene kadar 103 dereceye düştü. İspatı aşağıda:

< Resime gitmek için tıklayın >


Şimdi de AO 722 için aynı işlemin sonucu:

Önce normal şartlar altındaki kullanımda sistem verileri:

< Resime gitmek için tıklayın >


Şimdi de yukarıda açıklanan şartlar altında sistem verileri:

önce pilde çalışırken yüksek performans modunda

< Resime gitmek için tıklayın >



bu da sistem şarj olurken sistemin verileri, açık olarak işlemci en fazla 84 derece görse de sistem genel olarak şarj olurken daha fazla ısınıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >


Bütun bu testler boyunca makine alttaki ve yandaki deliklerden kolay soğutma sağlayacak şekilde tutularak test yapılmıştır. Eğer hava deliklerini kapatarak aynı şeyi yaparsanız sisteme zarar vemeniz işten bile değil...


Bu arada DotUR 3D grafiklerde zayıf olduğundan en düşük ayarlarla ancak akıcı olarak NFS MW oynanabilirken, C60 daha yüksek (en yüksek değil ama o zaman çok yavaşlıyor) orta ve ortanın biraz altında ayarlarla (örneğin araç ve çevre detay ayarının artırılması ve çözünürlüğün bir adım artırılması gibi) aynı hızda oynanabiliyor.



Subjektif Pil ömrü Yorumları

Bugün 2 saat boyunca en yüksek ayarlarda NFS MW oynadıktan sonra sıcaklık değerlerini kontrol ettim. CPU sıcaklığı bir ara 84 dereceyi görmüş. Düşünün artık ne kadar ısındığını.
Bu sırada fişe takılı idi. En yüksek performans ayarları seçilmişti.

Pil dolduğu için fişi çektim. Pil ile çalışmaya başladım. Cihazın tasarruf ayarlarını en yüksek yaptım. Ekranı en parlak konuma getirdim. Wifi ve bluetooth aygıtlarını kapattım ve tam 1 saat boyunca aktif olarak yine NFS MW yi en yüksek ayarlarda oynadım (CPU yüklenmesi için). ardından yeniden sıcaklık ayarlarını kontrol ettim. CPU sıcaklığı 84'ün üzerine çıkmamıştı. Ama bu sırada eski değerleri sıfırlamayı unuttuğum için bir önceki sıcaklık testinde sistemin ısınmasına pilin aktif olarak şarj olması nedeniyle ısısal katkısını tam olarak anlamam mümkün olmadı. Bu arada bu testten amaçlarımda olmayan bir sonuç elde ettim. CPU en yüksek performans modunda, ekran en parlağa ayarlı, Wifi ve bluetooth kapalı iken 1 saatlik yüklenme sonucu pilin %29'unun boşaldığını gördüm. Bu tam yükte işlemcinin ve sistemin pili 3,28 saatte tüketebileceği gerçeğini ortaya koymuş oldu (pilin %5 seviyesine düşmesi için geçmesi gereken süre). Bu sayı aslında 3 saat 16 dakika anlamına geliyor. Dakika olarak da tam olarak 196 dakika demek.

Bu arada firma tarafından ifade edilen 7 saate kadar pil ömrü ifadesinin aslını anlamış bulunuyorum. %70 kalmış olan pil ile ilgili foruma yazmayı planladıklarımı 15 dakika boyunca notepadde yazdıktan sonra kalan pil ömrünü %66 ve 5:04 olarak gösterdi. Bu şu demek eğer böyle devam edersen pilin 5 saat sonra %100 dolu olsaydı 7 saat sonra biterdi.

Bunun üzerine CCleaner programını çalıştırdım. Program ile harddisk temizlemesi 1kez ve kayıt defteri temizlemesi 2 key yaptım. Bu süreç 5 dk sürmedi. Sonra pil durumuna baktım. Kalan süre 4:30'da inmiş. O iki dakika içinde pilden 34 dakikalık yemişiz. Yani firma tarafından ifade edilen 7 saate kadar pil ömrü yorumu, Wear level'i sıfır olan, wifi ve bluetooth kapalı (belki wifi açık olabilir ) herhangi bir editörde yazı yazma ya da nette ağır olmayan sitelerde gezinti yapıldığında gözlenebilecek en yüksek değer.

Dediğim gibi makine kızımın ve pil ömrü olarak 7 saat boyunca el koyamayacağım için şimdilik dakik bir pil süresi söyleyebilmem mümkün görünüyor. Ama yukarıdaki yorumlar sanırım açıklayıcı olmuştur. Çok kasmadan kullanırsanız 6 saat, aşırı hafif olursa en fazla 7 saat, en yüksek yüklenmede ise 3,5 saat (max) pil ömrü olacağı söylenebilir.

Bu değerler Dot UR ile kıyaslandığında oldukça iyi. Çünkü dot ur nin en uzun pil ömür değeri, maksimum pil ömrü ayarlarında 4 saat civarı. Ancak yeni nesil atomlarla kıyaslandığında ise oldukça düşük.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 5 Mayıs 2012; 21:18:50 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

ve karar anı:

Fiyat konusunda eğer U3600 işlemcili ya da C60 işlemcili bir makineyi benim bulabildiğim gibi 600 TL civarında bulursanız almalısınız. Ama eğer Asus 1215N'i 700 ve altı bir fiyata bulursanız tercih edebilirseniz. N550 li atomlara en fazla 650 verilebilir ki piyasa fiyatı bu rakamın üzerinde bir yere oturmuş durumda.

Ben Dot UR'yi 630 TL'ye aldım ki İki hafta önce teknosada hala aynı fiyattan satılıyordu. AO 722 'yi ise 594 TL'ye aldım ki yine kampanyalardan 600 TL altında bulunabilir. Diğer atomlar daha pahalı ise bu şartlar altında bana göre alınmazlar.

Ayrıca hem Dot UR hem de AO 722 ikisi de (bendekiler) 11.6" ve 1366x768 çözünürlüğe sahipler ve her ikisi de 1.3-1.4 kg arası ve ek olarak 6 hücreli pile sahipler (4 saat ve 6-7 saat pil ömrü demek bu), tam boyutlu klavyeleri var... Yani 1024x600 çözünürlük küçük çocukların nette oynadıkları oyunlarda bile yeterli değilken gerisini siz düşünün. 700 TL civarı bir para 1024x600 çözünürlüklü bir alete verilir mi? Bence verilmez...

Hem fiyat, hem performans hem de çözünürlük, boyut, ağırlık ve pil ömrü hep beraber ele alındığında AO 722 bir adım önde (pil ömründen dolayı), pil ömrü denklemden çıkarılırsa Dot UR bir adım önde. Her ikisi de tam bir fiyat/performans canavarı...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 5 Mayıs 2012; 22:01:28 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
12 yıl
Binbaşı

Test çok detaylı olmuş, öncelikle emeğinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu netbook'u kuzene de aldık, bu ürünü alacaksanız zaten yapacağınız şeyler belli, internette sörf yapmak, maillere bakmak, ıvır zıvır. Oyun falan kesinlikle oynanmaz, GTA belki :D Netbooklar segmentin de 10 üzerinde 8 alacak bir ürün. Alacak kişiyi memnun edecektir. Size de hayırlı olsun hocam :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Teşekkürler. Ben cihaz alırken böyle incelemeleri görmeden almamaya çalışıyorum. Görmeden almak zorunda kalırsam da hemen bir tane yapmaya gayret ediyorum ki insanlar kolayca tercihte bulunabilsinler.

Bu hatırlatmanız çok yerinde olmuş. Her ne kadar karmaşık 3D grafiği alanında diğer netbooklara fark atsa da tüm netbooklarda olduğu gibi 722'de de Dot UR'de de oyun oynanmaz. Ancak çok eski demode oyunlar düşük ayarlarla oynanabilir.


Bu arada bir arkadaş GTA San andreas'ı kaldırabilecek bir netbook arıyormuş, her ikisi de 640 TL civarı, PB DOT UR'mi AO 722'mi diye bir soru sormuş özelden, diğerleri için de faydalı olacağını düşünerek cevabımı buraya alıyorum;

Hocam GTA'yı bilmiyorum. Ben Her ikisinde de NFS MW ve NFS underground 2.0 oynuyorum. Her ikisi de portable sürümler. Ama açıkçası PB 99 dereceye kadar 722 ise 84 dereceye kadar ısnıyor bu oyunlar oynanırken. Performans olarak günlük işlemlerde PB açık ara, oyunlarda 722 hafifçe önde. Pil ömrü denince PB en fazla 4 saat pil ömrü sunuyor. Daha da uzayabilir ama performanstan çok ödün vermek gerekiyor. 722 ise 6 saat (bunu kesin olarak ölçmedim daha fazla da olabilir). Ama görünüş olarak ve tasarım olarak bence 722 önde. Touchpad kullanımı vs açısından. PB netteki flashlerde zorlanıyor. Cpu kullanımı operada %50 civarında en azından. 722'yi test etmedim ama reklamında HD internet destekli diye bir sticker var üzerinde. Bu da cpu pardon APU üzerinde internet için HD desteği olduğu anlamına geliyor ama bu destek flashler için de geçerli mi yoksa sadece filmlerle mi sınırlı bilmiyorum.

Son bir şey daha dün HP Officejet kurarken 722'ye kurulum yazılımının başlamadığını fark ettim. Ne yaptıysam kurma yazılımının ekranı açılmadı. Normalde çalışıyor bunu kum saatinden anlıyorsunuz ama pencere açılmıyor ve yazılım hiç bir mesaj vermeden çıkıyor gibiydi. Sonra nette araştırdım. AMD nin yeni APU'ları için yama üretilmiş. Bazı yazılımlar bu tür yamalar isteyebiliyor. Ne de olsa yeni bir sınıf işlemci bunlar. Yazılımlar bu farkı algılamayabilirler. Hatalı çalışabilirler. Dikkatli olmak lazım. Örneğin ilk çıktığında APU'lar için youtube sorunundan bahsediliyordu ve driver güncellemesi ile çözülmüştü.

Bunlara göre karar verebilirsiniz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
12 yıl
Yüzbaşı

quote:

Performans olarak günlük işlemlerde PB açık ara, oyunlarda 722 hafifçe önde.


Hocam işte burası kafamı karıştırdı. Ben oyunu geçtim. En çok günlük performans hiç takılmaması, seri olması ve videolarda, flashlarda takılmadan izlemem lazım. 1080p çözünürlükteki videoyu takılmadan oynatmalı çünkü odamdaki led tv ye bağlayıp kullanacağım. Masaüstümü satıp alacağım bir netbook olduğu için yani beni pişman etmesin diye incelemelerinizi sonuna kadar takip ettim, Allah razı olsun ki son iki model kaldı f/p açısından.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Hocam az önce iki makinede de netteki flash oyunu denedim. Yorumlarımı yazdım ama yolla deyince her şey uçtu. Yeniden ama daha özet olarak yazayım. Netekim geç oldu ve yarın mesai var.

Öncelikle fuıtbol oyununu bilmediğimden adapte olana kadar tüm odalardan atıldım. Son iki odada ise bir kaç dakika kalabildim. Bana katlanan arkadaşlara teşekkür ederim.

PB ile oynanıyor. Ama oynarken sık olmamakla birlikte zaman zaman takılıyor. Yani ekran donuyor. Sonra tekrar hareket geldiğinde ise bakıyorsunuz top bir yer de siz bir yerde.

Aynı takılmayı AO722 ile yaşamadım.

Ama bence (ki dediğim gibi daha önce bu oyunu hiç oynamadım. Bu cihazlardan mı kaynaklanıyor bilmiyorum) her ikisi de biraz yavaş gibi. Ama bu netten de kaynaklanmış olabilir. Bunu söyleyebilmek için çok performanslı bir masaüstünde de oynayıp bakmak lazım.

Bence flash oyunlarda (kızım da aynını söyledi) AO 722 bir adım önde.

PB'de intel 4500MHD grafik yongası var. Bu HD destekli olduğu anlamına geliyor ama bu destek sadece filmler için geçerli anlaşılan flashler için donanım hızlandırması içermiyor.

Ayrıca PB directX 11 desteklemiyor, AO 722 de ise bu destek mevcut.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
12 yıl
Yüzbaşı

Şimdi işler AO722 lehine döndü o halde. Peki çok sağol denemeler için salı akşamına pc lerimi satıp netbook'u sipariş edeceğim de. AO722 günlük kullanım performansta kötü mü, yani celeron kadar iyi değil ama az fark dersen hemen sipariş edicem. Ama celeronla uçurum var dersen iyice düşünüp taşınıp öyle sipariş edicem?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yüzbaşı

Guzel inceleme olmus. Elinize saglik.

Netbooklarin sinirli islemcileriyle 1080p degil 720p bile izlenmez. Ancak grafik kartinin boyle bir seyi vademesiyle mumkun bir sey ki incelemedeki Packardbell'de 720p'de bile bazen takilmalar yasiyorum.

@cybrstn
Diger netbooklar ile kiyaslayamayacagim ama PB gunluk kullanim icin gayet yeterli. HD video izlemek icin aliyorsaniz grafik karti daha becerikli olanlara bir goz atin.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sfaunl -- 7 Mayıs 2012; 9:35:56 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
12 yıl
Yüzbaşı

Demek ki herşey AO722 lehine döndü. Performans açısından PB ile aynı olmasını isterdim ama bu çöznürlükte pc ve grafik kartı iyi bir netbook için fiyatı benim için uygun. Ama aklımın bi tarafı hep PB de.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar PM'den gelen özetle, PB 629, Acer 590, 1215N 750 üstü hangisi alınmalı ilave kriterler

1. Nette takılmamalı
2. Servis kalitesi
3. Flash oyunlarda takılmamalı
4. Filmlerde takılmamalı

sorusuna karşı yorumlarımı diğer arkadaşlara da yardımcı olması için buraya aktarıyorum. Yorumlar kişisel fikrimdir diğer arkadaşlar katılmayabilirler bu yüzden kimse alınganlık yapmasın:

Öncelikle malzeme kalitesi açısından PB ve Acer arasında fark yok (en azından görünüşte). Pil kalitesi olarak Samsung NC10 bunlara 10 basar. Örneğin samsung nc10 makinemi 3 yıl her gün en az 2 defa şarj ederek kullandım. Dün baktığımda yıpranma oranı %17 idi. PB'yi 8 ay kullandım yine günde en az 2 şarj bazen de 3 oldu. Pil yıpranması şimdiden %22.

Acerin de kalitesi aynıdır. Çünkü PB'yi Acer satın aldı. Artık ikisi de aynı firmanın. Acer PB isminin kaliteili olarak isim yapmış olmasından yararlanmaya çalışıyor.

Acerin servis kalitesi hakkında fikrim yok ama HP'yi asla tavsiye etmem. Çok iğrenç bir servisi var. En azından benim tecrübelerim böyle. Benzer şekilde HTC'de iğrenç. Bir daha HTC ve HP ürün aldıramazlar bana mesela.

Asus'ta bile yan komşum sorun yaşadı. Servisin mal bulmuş mağribi gibi davranmasını ASUS gibi bir markadan beklemezdim. Biz Asusun servisini iyi bilirdik çünkü. Ben samsung alırken herkes servis kalitesinden dolayı asus alıyor ve diğerlerini alanlara manalı manalı gülüyorlardı.

Ben Samsungun servis hizmetinden çok memnun kaldım. Ama nette olumsuz yorumlar görmüştüm. Bunu servistekilere sordum. Samsung ülkemize atılım yapmak amacıyla önem vermeye başlamış. Bunu zaten beyaz eşyalarla da gelmesinden anlayabiliyoruz. Bu nedenle servis hizmetini yeniden yapılandırmış, şirketi değiştirmiş vs demişti.

Yani netteki bilgiler her zaman güncel servis kalitesini yansıtmıyor. Biraz da şansla ilgisi var sanırım. PB topiğinde anakartı bozulan iki PB sahibi arkadaşın yorumlarını alman iyi olabilir Acerin servis hizmet kaliitesi için.

Performansa gelince ben nette PB ile takılma yaşamadım. Ama ben youtube'a falan girmem. Benim yorumum bu konuda seni aydınlatmak için yeterli değildir.

Haxball'da PB'nin takılma yaptığı açık. Acer burada daha başarılı. Gündelik kullanımda da PB daha başarılı. 1215N ise performans olarak ikisinin tam ortasında. Gündelik kullanımda PB'den geride Acerden önde, Oyun vs de PB'nin önünde ve Acerin gerisinde. Ama sonuçta ikisi de pardon üçü de netbook performansına sahip olarak düşünülmeli.

Isınma konusunda, Bunlar netbook demiştim. Yani yüklenince ısınmadan edemezler. PB deki işlemci 18 Watt çekiyor yük altında bu da ısınma demek. PB net ısınıyor (NC10'a kıyasla) yani. Hele 2 saat oyun oynayın 99 dereceyi görüyor rahat. Ekran kartı görevi yapan işlemci bölümü ise net 105 derece görüyor.

Acer burada avantajlı işlemci 9 watt çekiyor yük altında. En fazla 84 derece gördü yük altında. Ekran kartı görevi gören işlemci bölümünün ayrı ısı sensörü olmadığından bilmiyorum orası kaç dereceyi gördü. Bu değerleri incelemede paylaşmıştım daha önce.

1215 ve PB pil ömrü olarak 4 saat civarı bir süre sunuyorlar ama yük altında bu süre 2,5 saate inmekte. Acer bunlardan bir adım önde normalde 6 saat üzeri yük altında 4 saat diyebilirim, ancak acer için verdiğim değerler kesin değil, tahmini veriler.

Kızım acer'in sanalikada takılmadığını ama tipeezde takılabildiğini söyledi. Tipeezde PB'de yavaşlıyor. Bu benimde dikkatimi çekti. Ama NC10 çok daha beterdi bu sitede. Nette başka takılma olmadığını (şimdilik) söyledi kızım.

Günlük kullanımda PB den sonra Acerin bana daha yavaş geldiğini ifade etmeliyim. Touchpadi geniş olsa da hassasiyetinden memnun kalmadım belki de alışmadığımdandır ya da ayarları tam yapılmamıştır. Tuşları hala çok sert. Ama kızımın şikayeti yok NC10'dan sonra çok memnun. En çok da ekranının çözünürlüğünden ve pil ömründen.

Senin kriterlerine göre 1215N alırdım. Ama Acer fiyatı ile önde. Ben olsam yine PB alırım yine fiyattan dolayı. Bu aletlere 600 civarı anca verilir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

WEİ (windows experince index - windows deneyim dizini) Performans tablosu şöyle

-------PB----ACER----1215N---NC10
CPU----3,7----3,2-----3,5-----2,3
RAM----5,5----5,0-----5,5-----4,5
AERO---3,3----4,1-----3,3-----3,1
OYUN---4,5----5,6-----5,0-----3,0
DİSK----5,8----5,9-----5,9-----5,7


üç makina da birbirinin aynı gibi, en ucuzunu almakta fayda var sonuçta netbook alıyorsunuz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 14 Mayıs 2012; 0:24:26 >

C
12 yıl
Yüzbaşı

Bende aldim bu netbooktan sukur :) ama bi kac sorum var
Starteri nasil yukseltecegim ve hangi surume yukselteyim?
Ram simdilik 2gb yeter mi?

Fakat birde starterdan kaynakli snirim cogu zaman cpu performans yuksk ve mcafee den sanirim windows ekran araclari calismiyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: cybrstn

Bende aldim bu netbooktan sukur :) ama bi kac sorum var
Starteri nasil yukseltecegim ve hangi surume yukselteyim?
Ram simdilik 2gb yeter mi?

Fakat birde starterdan kaynakli snirim cogu zaman cpu performans yuksk ve mcafee den sanirim windows ekran araclari calismiyor.

ben mcaffeye kaldırdım. Ama kaldırırken kendi özel kaldırma yazılımı var netten indirin onunla kaldırın. Yoksa sistemde bozukluk oluşuyor. Eski acı tecrübeler.

Windows yüklemeye gelince, eğer bir yerlerden gerçek windows seri nosu bulabilirsen, starter üzerinde windows upgrade yazılımı var sadece seri no istiyor ve internetten güncel windows sürümünü indirip 15 dk da kuruyor. Ben pro yaptım. Ben de daha önceden vardı. İki makinemde de kullandım sorun olmadı. Kota konusunda da endişe etmeyin sadece değişmesi gereken dosyaları indiriyor yani 700 mb falan indirmiyor. En kolay yolu bu.

Bunu bir defa yapın ve yedek alın. Sonra istediğiniz zaman ilk haline geri dönebilirsiniz. 2 gb ram pro ile sorun yapmaz sanırım. Hiç denemedim.

NOT: Kızımın pro ya güncellenmiş makinesinde AO722 2 gb ram var. henüz makine yavaş diye yakınmadı. NC10'dan sonra memnun. Ölümle korkutup sıtmaya razı etmek misali





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 17 Mayıs 2012; 12:24:55 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
12 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: sallami

quote:

Orijinalden alıntı: cybrstn

Bende aldim bu netbooktan sukur :) ama bi kac sorum var
Starteri nasil yukseltecegim ve hangi surume yukselteyim?
Ram simdilik 2gb yeter mi?

Fakat birde starterdan kaynakli snirim cogu zaman cpu performans yuksk ve mcafee den sanirim windows ekran araclari calismiyor.

ben mcaffeye kaldırdım. Ama kaldırırken kendi özel kaldırma yazılımı var netten indirin onunla kaldırın. Yoksa sistemde bozukluk oluşuyor. Eski acı tecrübeler.

Windows yüklemeye gelince, eğer bir yerlerden gerçek windows seri nosu bulabilirsen, starter üzerinde windows upgrade yazılımı var sadece seri no istiyor ve internetten güncel windows sürümünü indirip 15 dk da kuruyor. Ben pro yaptım. Ben de daha önceden vardı. İki makinemde de kullandım sorun olmadı. Kota konusunda da endişe etmeyin sadece değişmesi gereken dosyaları indiriyor yani 700 mb falan indirmiyor. En kolay yolu bu.

Bunu bir defa yapın ve yedek alın. Sonra istediğiniz zaman ilk haline geri dönebilirsiniz. 2 gb ram pro ile sorun yapmaz sanırım. Hiç denemedim.

NOT: Kızımın pro ya güncellenmiş makinesinde AO722 2 gb ram var. henüz makine yavaş diye yakınmadı. NC10'dan sonra memnun. Ölümle korkutup sıtmaya razı etmek misali

Tamamdir o zaman ama ben ona internetten buldugum bir kod girdim daha once. Kabul etti felan ama hangi yazilimla degistirecek. Ve o kodu degistiremiyorum artik nedense her anytime i actigimda otomatik dogrulama yapiyor. Birde pm den attigim mesajlari buraya cevaplarsaniz cok memnun kalirim :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Geçen 2 gün boyunca bakamadım. Cenazem vardı kusura bakmayın.

PM'den soru-1: hocam bilgisayarı aldım sonunda. ao722 yi. fakat yardıma ihtiyacım var. fan ile ilgili sorularım var. fan sürekli üfler vaziyette ama pek ses yok. yani sadece üfleme var ve hafif bir ses.

Cevap: Fan üflemesi normal. Özellikle fişe takılı ise hiç susmazlar. Az enerji harcayan nc10'da bile bu üfleme vardı. Sessiz çalış dediğimde hızını 1 ghz ye indirip sesi keserdi ama kağnıya da dönerdi. Makine ben de olmadığından sadece test yaparken ki tecrübem var, başka bilgim yok. O zamanda makineyi zorlamakla meşguldüm ve fan son hızla çalışıyordu. Fan eğer fişe takılı değilse (o zaman windows otomatik olarak performans moduna geçer ve güç tasarrufu yapmaz. bu da iiş yapılmasa bile ısınmaya ve fan çalışmasına neden olur) ve işlemci yükü düşük ise bir süre sonra susar. Bir deneyin isterseniz.

Soru-2: bazen hdd den sanırım, kırt kırt ses geliyor. bunlar normal mi. sendeki fan durumu nedir, bana bunları cevaplarsan çok sevinirim. bu arada, bu söylediklerim starter ile oluyor. başka sürüm ile denemedim.

Cevap: WD hard disklerde bu tıkırtı sürekli oluyor. Kızımınkinde de var. Bir sorun yok. İnternette de bir kaç forumda başka marka ve model makinelerle WD disklerle aynı seslerin geldiğine dair bilgiler var.

Soru-3: Birde arada bir sayfa geçişlerinde felan saliselik takılma oluyor. starter'a bağlıyorum bunu.

Cevap-3: büyük bir olasılık. Ben hemen pro yaptığım için az deneyimim var. Bir de windows7 görsellikleri her işlemciyi yorar. Bazılarını kapatabilirsiniz. Örneğin disk indeksleme kağnıya çevirir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
12 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: sallami

Geçen 2 gün boyunca bakamadım. Cenazem vardı kusura bakmayın.

PM'den soru-1: hocam bilgisayarı aldım sonunda. ao722 yi. fakat yardıma ihtiyacım var. fan ile ilgili sorularım var. fan sürekli üfler vaziyette ama pek ses yok. yani sadece üfleme var ve hafif bir ses.

Cevap: Fan üflemesi normal. Özellikle fişe takılı ise hiç susmazlar. Az enerji harcayan nc10'da bile bu üfleme vardı. Sessiz çalış dediğimde hızını 1 ghz ye indirip sesi keserdi ama kağnıya da dönerdi. Makine ben de olmadığından sadece test yaparken ki tecrübem var, başka bilgim yok. O zamanda makineyi zorlamakla meşguldüm ve fan son hızla çalışıyordu. Fan eğer fişe takılı değilse (o zaman windows otomatik olarak performans moduna geçer ve güç tasarrufu yapmaz. bu da iiş yapılmasa bile ısınmaya ve fan çalışmasına neden olur) ve işlemci yükü düşük ise bir süre sonra susar. Bir deneyin isterseniz.

Soru-2: bazen hdd den sanırım, kırt kırt ses geliyor. bunlar normal mi. sendeki fan durumu nedir, bana bunları cevaplarsan çok sevinirim. bu arada, bu söylediklerim starter ile oluyor. başka sürüm ile denemedim.

Cevap: WD hard disklerde bu tıkırtı sürekli oluyor. Kızımınkinde de var. Bir sorun yok. İnternette de bir kaç forumda başka marka ve model makinelerle WD disklerle aynı seslerin geldiğine dair bilgiler var.

Soru-3: Birde arada bir sayfa geçişlerinde felan saliselik takılma oluyor. starter'a bağlıyorum bunu.

Cevap-3: büyük bir olasılık. Ben hemen pro yaptığım için az deneyimim var. Bir de windows7 görsellikleri her işlemciyi yorar. Bazılarını kapatabilirsiniz. Örneğin disk indeksleme kağnıya çevirir.

başınız sağolsun hocam, allah rahmet eylesin. bilseydim sıkıştırmazdım. cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. elime win 7 cd si geçti orjinal kutusuyla felan. fan sesi abartacağım kadar yok sanırım ben takıntı yapmış olabilirim. onun dışında tekrar başınız sağolsun. ben sorunum veya keşfettiğim birşeyler olursa bu konudan paylaşacağım.

mesela ben şimdi yeni sistem kurarken içinde recovery olarak bulunan win 7 starter ı felan silsem sorun olur mu. harddiski komple silsem yani bölümleriyle birlikte felan?

bir de az önce şarja taktım dıt diye bi ses geldi. çıkarttım, yine dıt diye ses geldi. takınca yine oldu. bu pc nin özelliğimi yoksa bir şey mi anlatmak istiyor?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cybrstn -- 17 Mayıs 2012; 23:33:37 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.