Şimdi Ara

#1 Okuduğunu Anlamak, Matematiksel Muhakeme [SÖZ 7, EA 205] /@Volkan Mirza

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
51
Favori
3.034
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • #2 TYT Kitap, Kanal, Deneme Önerileri: Link
    #3 AYT Kitap, Kanal, Deneme Önerileri: Link


    #1 Okuduğunu Anlamak, Matematiksel Muhakeme [SÖZ 7, EA 205] /@Volkan Mirza


    Merhaba arkadaşlar,
    YKS'ye hazırlanan siz değerli forumdaşlara özel bir seri başlatma kararı aldım. Bu seride YKS'ye dair tecrübelerimi ve görüşlerimi cümleleri mümkün olduğunca kısa tutarak ve okumanızı kolaylaştırarak sizlere aktaracağım. İnanıyorum ki sınava olan bakışınızı ve sınava yaklaşımınızı değiştirecek cümleler yakalayacaksınız bu seride.

    Serimizin bu bölümünde okuduğunu anlama ve matematiksel muhakeme konularına değineceğim.

    ***

    ÖSYM bize iki oturumlu bir sınav yapıyor bildiğiniz gibi. İlk oturum, Temel Yeterlilik Testi. Sırrı da adında saklı aslında bu testin. Temel muhakeme yeteneğinizi ölçmek. Bu testin en önemli dersi ise Türkçe. Çünkü tüm dersler okuduğunuzu anlamaya dayalı. Okuduğunu anlama yeteneği yüksek insanlar bu testte avantajlı konumda. Ki ÖSYM de Türkçe testini çok seviyor ve Türkçe testi soruları diğer testlere göre daha seçici. Peki okuduğumuzu nasıl daha iyi anlarız?

    Okuduğunu anlama yeteneği hepinizin bildiği gibi okuyarak gelişir arkadaşlar. Peki ne okuyacağız? Okuma alışkanlığınız yoksa son sene kitap okumaya çalışmayın. Ben, okuma alışkanlığı olan bir insan olmama rağmen sınav senemde kitap okumadım. Çünkü kitap okumak konsantrasyon ve zaman ister. Sizin bir kitabı hakkıyla okumanız bu süreçte zor olabilir. Bunun yerine köşe yazısı ve deneme okuyun arkadaşlar. Bu tarz metinler sizi çok yıpratmayacaktır.

    Okuma hızı da bir diğer mesele. "Okuma hızım yavaş" diye Türkçeyi yetiştiremeyen birçok insan gördüm. Okuma hızınızın yavaş olmasının birkaç temel nedeni var. Bunlardan biri cümleleri söz öbeklerine bölmeden okumaya çalışmanız. Bir örnek üzerinden gidelim:

    Egemenlik * kayıtsız * ve * şartsız * milletindir.

    Bu cümleyi söz öbeklerine bölmeden okursanız kelimelere tek tek bakmanız gerekecek. Bu da zaman kaybıdır arkadaşlar. Olması gereken ise şudur:

    Egemenlik * kayıtsız ve şartsız * milletindir.

    Böyle okursanız çok daha hızlı okursunuz. Buna dikkat etmeye çalışın. Bunla ilgili çok güzel bir site var: Spreeder.com Bu sitede istediğiniz metni öbeklerine ayırıp okuyabiliyorsunuz.

    Bir diğer durum ise sesli okumadır. Okuduğumuz metni içimizden seslendirip okursak yavaş okuruz. Bunu aşmak için bir metni okurken dış sesinizle herhangi bir şeyi tekrar edin. Örneğin Gençliğe Hitabe'yi içinizden okumaya başlayın, okurken dış sesinizle "bin dokuz yüz yirmi yedi" deyip durun. Burada istediğiniz şeyi söyleyebilirsiniz tabii. Maksat sesli okuma alışkanlığını bitirmek.


    ***

    Okuduğunu anlamayı hallettikten sonra matematiksel muhakemeye gelelim. Temel matematik testinin olmazsa olmazı denklem kurma becerisi ve işlem yeteneğidir. Bu yetenekler pratikle gelişir. Çok soru çözerseniz işlem yeteneğiniz artar. "Bunu biz de biliyoruz" dediğinizi duyar gibiyim. Burada şuna dikkat çekeceğim. Sınavın belirli bir süresi var arkadaşlar. Hızlı olmanız gerekiyor. O halde ne yapacağız, mental aritmetiği yani zihinden işlem yapma yeteneğimizi geliştireceğiz. Yeter mi, yetmiyor. Odağımızı da canlı tutmalıyız, dikkat hatasını minimize etmeliyiz. Ama kötü haber şu, bunları geliştirmek için test çözmek yetmiyor. Bu konuda yardımımıza zeka oyunları ve beyin egzersizleri yetişiyor. Ben her sabah kalktığımda sudoku çözerdim arkadaşlar, böylece zihnimin aktif olduğunu hissederdim. Hiç sudoku çözmediyseniz endişe etmeyin, kolay seviye sudokuyla başlayın; zamanla gelişirsiniz. Sudokuyu Google Play ve Apple Store’dan edinebilirsiniz. İkinci uygulamam ise Alman Sağlık Bakanlığı ve Queen’s University tarafından desteklenen NeuroNation beyin egzersizi uygulamasıydı. Bu uygulamada 20 civarında beyin egzersizi var, hepsi farklı yeteneklerinize yönelik. Odaklanma, mental aritmetik, bağlantı kurabilme, dikkat vb. yeteneklerinizi bu uygulamayla geliştirebilirsiniz. Ben her gün en az 3 egzersiz uyguluyordum ve etkisini görüyordum. Aynı şekilde NeuroNation’ı da Google Play ve App Store’dan edinebilirsiniz.

    #1 Okuduğunu Anlamak, Matematiksel Muhakeme [SÖZ 7, EA 205] /@Volkan Mirza


    Devam edecek…



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2851BC1CF -- 22 Ağustos 2020; 15:24:50 >



  • up, faydalı. tebrikler bu arada
  • tebrik ederim hocam

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Upp faydalı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Upp başka öneri varsa

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mamga kullanıcısına yanıt
    İkinci bölümü yazıyorum.

  • < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • faydalı up
  • Faydalı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • up
  • Mesajım bulunsun.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam yazinin 3. Bölümünün linkine basiyorum ama açılmıyor acaba bidaha link atabilir misiniz ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Volkan hocam yavaş...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.