Şimdi Ara

▓ Yeni Alışveriş Sistemi ve Dolandırıcılığa Karşı Tedbir Tavsiyeleri...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
288
Cevap
12
Favori
16.267
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sayın Forum Yöneticileri ve Üyeleri:

    Benim bu konuyu açmamdaki amacım, üyelere "Güvenli Alışveriş Sistemi" tarzı alışverişlerde olduğu gibi komisyon masrafı yüklenmeden ve mevcut sistemde, aşağıda yazdığım "Ürün alıp satarken dikkat edilmesi gereken hususlar"ını kullanarak, dolandırılmadan alışveriş yapmalarını sağlamaktı. Burada hem üyelerin, hem de mevcut sistem itibariyle Forum Yönetimi'nin üzerine düşen sorumluluklar var. Benim ve diğer arkadaşlarımın tavsiyeleri ne sadece üyelere, ne de sadece Forum Yönetimi'ne yöneliktir. Bu eksende, üyelerin dikkat etmesi gereken hususlar olduğu gibi, Forum Yönetimi'nin de mevcut sistemin açıklarını kapatacak değişiklik ve düzenlemeleri yapması gerekmektedir.

    "Güvenli Alışveriş Sistemi" olmalı ancak bu üyenin tercihine bırakılmalıdır. Yani isteyen "Güvenli Alışveriş Sistemi"ni, isteyen de mevcut sistemi kullanarak alışverişini yapabilmelidir.

    "Güvenli Alışveriş Sistemi"nin nasıl işlediği zaten üç aşağı beş yukarı bellidir ve Forum Yönetimi halledecektir. Bununla birlikte, yine herbirini aşağıya alıntıladığım benim ve diğer üye arkadaşlarımın da tavsiye ve görüşlerini dikkate alarak, mevcut sistemde iyileştirmeye gidilmesi, mevcut sıkıntılar sebebiyle âdetâ bir zorunluluk haline gelmiştir ve üyeler olarak siz Forum Yönetimi'nden bunun talebinde bulunmaktayız.

    Yapılan yeni tavsiyeler doğrultusunda bu içeriği sürekli olarak güncellemekteyim.

    Forum Yönetimi ve üye arkadaşların bilgisine arz olunur.

    quote:

    Orijinalden alıntı: bocekgrafik

    Arkadaşlar bu konuyu açarken ki temel amacım dolandırıcılık olaylarını asgariye indirecek değişikliklerin yapılmasını sağlamaktı.
    Bu konunun forumdaki sisteme düşen yönü de var, biz üyelere düşen yönü de var.

    Forumdaki sistemle alakalı olan tavsiyelerim:
    1- Mevcut sistemin açıklarını kapatacak ve dolandırıcılık olaylarını asgariye indirecek değişikliklerle forumun güvenlik açıklarını azami derecede kapatmaya çalışmak.
    2- 3-5 liralık ürünlerden alınan referanslarla pahalı ürünlerin referansların değerleri aynı olmaması gerektiği için satılan ürünün değerine göre 3 aşamalı referans sistemini önerdim.
    3- Alınık ilanlarından referans almanın yasaklanmısını önerdim. (8 referansından 6 tanesini alınık ilanından alan üye biliyorum)

    Üyelerle alakalı olan kısmında ise 'Dolandırıcılığa Karşı Tedbir Tavsiyeleri' başlığı altında bazı maddeleri yazdım ki herkes tedbirli davransın.

    Dikkat ettiyseniz eğer, benim tavsiyelerim arasında "Güvenli Ticaret" yoktu. Sonradan başka arkadaşların tavsiyeleri de olunca gündeme geldi. Benim amacım ise, üyelere ek külfet getirmeden, mevcut sistemi azami güvenilir kılacak değişikliklerle sistemin güvenlik açıklarını kapatmak ve alışveriş yapacak üyeleri de "Dolandırıcılığa Karşı Tedbir Tavsiyeleri"ndeki tedbirleri uygulamalarını sağlayarak bilinçlendirmekti. Çünkü, 27 referansı olupta hiç referansı olmayan dolandırıcılara bile ürünü almadan önce 600 TL parasını kaptıranı bile gördüm forumda.

    Tüm bu sebeplerden dolayı, konunun "Güvenli Ticaret Sistemi" ekseninde değil de bu eksende devam etmesi taraftarıyım. "Güvenli Ticaret Sistemi" olmasın demiyorum tabii ki ancak olacaksa bile seçimlik olmalıdır.


    * * *

    Arkadaşlar forumdaki dolandırıcılık olaylarına karşı önlem olarak bazı tavsiyelerim var ve bunu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Sizlerin ve yöneticilerin de görüş ve tavsiyelerini bekliyorum. Ancak yorum ve tavsiyelerinizi yapmadan önce, evvelden yazılmış olanları okuyun ki mükerrer olmasın.

    Sizin fikirlerinizi de aşağıya ekliyorum ve eklemeye de devam edeceğim.


    Dikkat ediyorum da, ikinci el kısmındaki bazı uyanık kişiler alınık ilanı açıp, sadece satarken değil, alırken de referans topluyorlar. Sorun olan şey alınık ilanı açılması değil, bu yolla haksız olarak referans sayılarını artırmalarıdır, forumun ikinci el kısmındaki bu açığı suistimal etmeleridir. Forumda veya başka bir yerde satışı/ilanı olmayan bir ürün hakkında alınık ilanı açılması gayet normaldir ancak, satılık ilanı olan ürünlerle alakalı da alınık ilanı açılması ne kadar dürüstçedir, bunu takdirinize bırakıyorum. Aşağıda linkini verdiğim ilanda da bunu açan kişiye belirttim ve verecek cevabı olmadığı için mesajımı sildirmeyi tercih etti .

    http://forum.donanimhaber.com/m_53275672/mpage_1/f_/key_//tm.htm#53275672
    Bunun gibi başka örnekler de var, buraya bunları yazıp sayfayı gereksiz yere doldurmak istemedim.

    * * *

    Diğer önemli biri husus ise, 1.000 TL'lik ürün satan kişi de, 10 TL'lik ürün satan kişi de aynı referansı almakta. Bu sebeple, referanslar sınıflandırılabilir. Şunun gibi:

    1- Altın Referans: 500 TL ve üzerine yapılan satışlardan alınacak referanslar
    2- Gümüş Referans: 100-500 TL'ye kadar olan satışlardan alınacak referanslar
    3- Bronz Referans: 100 TL'ye kadar olan satışlardan alınacak referanslar

    Rakamlar ve referanslara verdiğim isimler farazidir, ayrıntıları forum yetkililerinin kendi aralarındaki istişaresi ile belirlenebilir.
    Aynı şekilde, satış işleminin bitiminin ardından, satıcı kişinin alıcıdan memnuniyetini de belirttiği (referans değil) bir mesaj yazabilmesi ve bu mesajların da o kişinin profilinde gözükmesi çok yerinde olacaktır. Çünkü satıcıların yanlış yaptıkları olduğu gibi, kimi zaman da tersine olarak alıcı kişilerin yanlışları olmakta veya karşılıklı çok memnun kalınabilmektedir.


    Ürün Alıp-Satarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (Dolandırıcılığa Karşı Tedbir Tavsiyeleri):
    1- Üye ne kadar zamandır forumda?
    2- Kaç referansı var ve bu referansları tabiri caizse 3 kuruşluk şeyleri satarak mı almış, yoksa pahalı ürünler satarak mı almış?
    3- Referanslarını çok kısa bir süre içinde mi yapmış, yoksa geniş bir zaman diliminde ki? (Dolandırıcıların ortak özelliklerinden biri de, kısa sürede çok sayıda referans elde etmeleridir).
    4- Referans aldığı kişilerin üyelik geçmişleri ne? Yeni üye mi? Yoksa mesaj sayısı az olsa bile eski üye mi? Onun referans durumu, arkadaş durumu vs nasıl? Ve satıcı, referans aldığı kişileri sonradan mağdur etmiş mi? (Telefon satışları sonrasında pasaport ve IMEI kayıt sorunu gibi)
    5- Ancak şu da unutulmamalıdır ki, bir üyenin olumlu referansının çok olması ve olumsuz referansının ve sorunlu alışverişinin olmaması, onun bir sonraki alışverişinin, sorunlu alışverişi olan ve/veya olumsuz referansı olan başka bir üyeye kıyasla sorunsuz tamamlanacağı anlamına gelir. Yoksa, referansı çok olan her üye % 100 güvenilirdir ve/veya kimseyi dolandırmaz diye kesin bir hüküm söz konusu değildir.
    6- Profili açık mı? Benim için olmazsa olmaz bir etken mesela. Ürün satarken çok önemli değilse de, alırken çok önemli. Kimden, neyi gizliyoruz?
    7- İlanında açıklayıcı çok bilginin eksik olmasına rağmen ilan açıldıktan çok kısa bir süre içinde kapatılmasından ciddi rahatsızlık duyuyorum. Alan kişiyi de araştırıyorum, fake üye mi diye! "Referans sayısını artırmak için yapılmış bir oyun mu bu?" diye yani...
    8- Profili açıksa kaç arkadaşı var, bunlardan ne kadarı eski ve bilinen üyeler?
    9- Her malın bir ederi vardır. Ürünü değerinin çok altında mı satıyor, yoksa yaklaşık değerinden mi? Kimse iyi malını ucuza vermez (istisnalar hariç)!
    10- Ürünle ve kendisiyle ilgili olarak bilgi istediğinizde bunları size hemen verebiliyor mu, yoksa kem-küm edip geçiştiriyor mu veya size bilgi istediğiniz konuda cevap vermemezlik yapıyor mu?
    11- Ödeme yapacağınız zaman sizden parayı ne şekilde istiyor? Gerçek ismiyle birlikte IBAN no veya hesap numarası mı? Yoksa başka şekillerde mi? Mesela işcep yöntemiyle mi?
    12- Ürünü alacak kişi, forumda satılık ilanları mevcut olduğu halde, ürünü o ilanlardan birinin sahibine başvurarak mı alıyor, yoksa alınık ilanı mı açıyor? (Aradığı ürünün forumda veya başka yerde bulunmadığı durumlar hariç)
    13- Alıcı olsun, satıcı olsun, başkasının ilanını baltalayıcı ve tartışmaya sebep olabilecek mesajlar atan biri mi? Ya da ilanlara "hayırlı satışlar", "iyi fiyat", "güzel ürün" gibisinden yazarak ikinci el mesaj sayısını artırmaya çalışan birisi mi?
    14- Daha önce sorunlu alışverişi olmuş mu?
    15- Alışveriş yapacağınız kişiyi internette arayıp, onun hakkında bilgi edinmeye çalışın. Bulduğunuz bilgilerle, onun size verdiği bilgiler arasında tezatlık olup-olmadığını kontrol edin.
    16- Alışveriş yapılacak kişi, donanımla alakalı bölümlerde başkalarının sorunlarına yardımcı olmaya çalışmış mı?
    17- Alışveriş yapılacak kişi ile alışveriş öncesi mutlaka telefonla görüşülmeli; kimdir, nedir diye anlamaya çalışılmalı, mümkünse nerde çalıştığı öğrenilmeli ve söylediklerinden emin olmadığınız durumda, çalıştığı yerden bu bilgilerin teyidi alınmalıdır.
    18- Ürün alınacak kişi yeni üyeyse, referansları az ise ve/veya size güven vermiyorsa, ikâmetiniz yakınsa ürünü deneyerek elden alabilir veya ödemenizi ürün ücreti+komisyon şeklinde aracılık yapan siteler aracılığıyla yapmak isteyebilirsiniz. Veya önce ürün, sonra para şeklinde de alabilirsiniz.
    19- 16. maddedeki duruma benzer olarak aynı durum, tersi için de geçerlidir. Yani siz yeni bir üyeyseniz, ürün satacağınız zaman deneyerek elden teslim edebilir, satışınızı ücreti+komisyon şeklinde aracılık yapan siteler aracılığıyla yapabilir veya önce ürünü gönderip, ücretini sonra talep edebilirsiniz. Alışverişi hangi yöntemle yapacağınız size kalmış.
    20- Ürün alırken, satıcıdan emin olamıyorsanız ve ondan birden fazla ürün alma durumunuz var ise ve ikâmetiniz yakın olmadığı için deneyerek elden alma imkânınız da yoksa, mümkünse bunları teker teker alın ki riskinizi asgarîye indirgeyin.
    21- Ürün alırken, satıcıyı eğer öncesinden tanımıyorsanız, hele de bu üye referansı biriyse ona alışveriş sonrası vereceğiniz referansınızda "10 numara bir insan", "Dürüst satıcı", "Güvenilir üye" gibi yorumlar yazmayın ve arkadaş listenize eklemeyin. Çünkü onun kişiliğini henüz tanımıyorsunuz. "Sorunsuz alışveriş" veya "Teşekkürler" gibi kısa şeyler yazın. Bunun sebebi ise, dolandırıcıların bir kısmının uyguladığı taktik, başta (dolandırma öncesinde) güvenilir bir profil oluşturmak için güvenilir üyelere ürünsatıp onların olumlu referanslarını alırlar. Sonrasında (dolandıracağı zaman) ise ürün "Bak kardeşim ben kimlere mal satmışım." gibisinden cümlelerle karşısındaki kişiyi ikna etmesi kolaylaşır. Siz farkında bile değilsinizdir ama sizin verdiğiniz refenansı bile dolandırıcılık yaparken kullanır yani. Bu sebeple referans verirken bile dikkatli olmak gerekir.
    22- Ayrıca, isim, soyisim ve iban numaralarını almadığınız kişiye para göndermeyiniz. Üst yönetimin bununla ilgili açtığı ilgili konu: İkinci El bölümlerinde Şüpheli İşlem Duyurusu
    23- Yaşı 18'in altındaki kişilerle alış-veriş yapmayın mümkün mertebe. Yapacaksanız da ya elden yapın, ya da ebeveynlerinden izin aldıklarından emin olun. Yaşanmış bir olay olarak şu konuyu okuyun lütfen. Satıcı, kendisine ödeme yapılmasına rağmen para hesabından geri çekilmiş. Çünkü çocuk, kredi kartını babasından habersiz kullanmış. Babası da durumu fark edince parayı geri çektirmiş.


    Peki Yeni Üyeler Ne Yapmalı:

    1- Yukarıda sıralanan maddeler, yeni üyeler ile referansı az veya hiç olmayan üyeler için de geçerli.
    2- Satışlarını, güvenilir olduğundan emin oldukları üyelere önce ürün, sonra para veya elden alışveriş şeklinde yapabilirler.
    3- Elden satışlarda gerekirse, alıcı kişiyle birlikte satılacak parçaların denemesi yapıldıktan sonra satış yapılır. Deneme yapılacak yer duruma göre satıcının veya alıcının bilgisayarı olabilir.
    4- Satılacak ürün ve/veya ürünler, ürün ücreti + komisyon şeklinde çalışan siteler yoluyla satılıp, referansı forum üzerinden alınabilir.
    5- Güven kazanma konusundaki etkenlerden birisi de, foruma sadece ürün satacağınız zaman değil, diğer zamanlarda da uğramanız. Özellikle de satacağınız ürünün cinsiyle ilgili konularda insanlara yardımcı olmanız, size güven duyulmasındaki en önemli etkenlerden birisidir. Öyle üyeler var ki, nerdeyse hiç referansı olmamasına rağmen, donanım bölümündeki bilinirlikleriyle güven kazanmışlardır. Eğer gerçekten güvenilir bir üyeyseniz, bu zamanda içinde anlaşılacaktır zaten. Amacı insanları dolandırmak ise, güven kazanana dek ilgili bölümlerde insanlara hem yardımcı olup, hem de sorunsuz alışverişler yaptıktan sonraki satışlarında parayı alıp ortadan kaybolabilir de. Kimse bunun garantisini veremez.





    Yeni Fikirler:
    bocekgrafik (ben): Kimi arkadaşlar referans sistemindeki bu seviye sisteminin ayrımcılığa yol açabileceğinden bahsetmiş. İlk bakışa öyle göründe de aslen durum öyle değildir. Şahsen ben, referanslarının tamamı bronzdan oluşsa bile bir satıcıya, eğer bu referanslarının tamamını da satışlarını sorunsuz olarak yaparak tamamladıysa, altın referanslı ancak satışlarının bir kısmı sorunlu olan kişiye tercih ederim. Buradaki sınıflandırma, zengin-fakir ya da az güvenilir-çok güvenilir ayırımı değil, satılan ürünlerin meblağıyla alakalı bir sınıflandırmadır. Dolandırıcılık meselesiyle bu sınıflandırma konusunun alakası ise şu: Dolandırıcı olan kişi önce ucuz ürün satarak referans topluyor, ardından pahalı ancak olmayan ürünlere ilan açıyor. Ucuz olanları satarken satış işlemini sorunsuzca hallediyor ancak pahalı ama olmayan ürün içerikli ilanlara alıcı çıktığında da parayı alıp ortadan kayboluyor. İşte referans sistemindeki seviye sistemi fikrinin kaynağı burasıydı.

    Forumda alıcı ve satıcının birbirine karşılıklı olarak referans verebileceği yeni bir sisteme ihtiyaç vardır. Bu sistemin eksikliğini üyeler sahte ilan (referansa ilanı) açarak aşmaktadırlar. Böyle de bir açık söz konusudur yani. Buna bağlı olarak, referans ilanı diye ilan açmak yasaklanmalıdır. Aynı şey, içeriği belirsiz, eksik veya meçhul ilanlar için de geçerli olmalıdır ve bu tür ilanlardan referans istenilememelidir. Hatta, nasıl ki "Sorunlu Alışverişler" kısmına yazılan mesajlar kontrolden geçirilerek yayınlanıyorsa, aynı şey ikinci el ilanları için de uygulanmalıdır.

    Hacklenen hesaplarla ürünü satışı ve dolandırıcılığın önüne geçmedeki en önemli unsur hesap güvenliğidir. Bunun için de Steam'deki Steamguard gibi e-posta onayıyla farklı IP'den girmeye onay veren bir sisteme ihtiyaç vardır. Bu sistem aktifken, şifremiz başkası tarafından ele geçirilse bile hesabımıza girilemez.

    El Mukteda'da bu sistemi daha da geliştirerek şöyle bir tavsiyede bulundu sonradan ve bu fikir bence çok iyi bir fikir: Belirli sayıdaki bronz referanslar gümüş ve belirli sayıdaki gümüş referanslar altın olarak sayılırsa ortada hiç sorun kalmaz, bir de referans sayısı olarak değil de diğer forumlardaki rep gücü gibi puanlama sitemine dayalı olursa üyeler arasında bir istatistik tutulabilme imkanı da sağlanmış olur. Mesaj sayısı da tabii ki önemli ancak bunun yanında rep puanlama sistemi sayesinde nicelik değil, nitelik öne çıkacak.

    OPTİMİST: Alınık ilanlarında ürün alış talebinde bulunan kişinin refarans kazanması izaha muhtaç bir konu.. Referans hakkı sadece satıcıya ait olmalıdır. Bu konuda bir ihtilaf olamamalıdır ve gereğinin yapılması gerekir. Bu konuda bizlere de görev düşüyor. Ürün satın almadan önce satıcı hakkında araştırma yapmak, yeni üyelerden referanstan bağımsız olarak elden teslim şeklinde alışveriş yapmak, varsa referans listesindeki kişilerle temas kurmakve uygun fiyatlı ürünlerde şüpheci yaklaşmak vs. gibi önlemlere başvurulabilir..

    Humboldt: Her satış sonrası satış miktarını girip toplamda 500 TL sorunsuz alışveriş yapana bronz referans, daha sonradan 1000 TL'ye gümüş referans ve 2000 TL'ye de altın referans olabilir.

    kangroo: Kişilerin 2. el bölümünde kimlik kayıtları yapılabilir. Mesela alış-veriş yapmak için kişinin kimlik bilgileri kaydedilebilir, bu kimlik bilgilerinin doğruluğu devlet kurumları sitelerince teyit edilebilir, alış ve satışlarda gönderiler kişinin kayıtlı kimlik bilgileri üzerine yapılabilir. Yani üye bi ürünü alsa bile kendi adresine kendi ismine göndertmek durumunda kalır, satışlarda da yine aynı isimli kişinin göndermesi şart koşulabilir. Böylece satış ve alışlarda kişilerin gerçek birey oldukları teyit edilir, kayıtlı kimlik bilgilerinin haklarındaki olumsuzluk durumlarında mahkemece delil olarak kullanılabileceğinden dolandırıcılık isteği büyük ölçüde önlenmiş olur. Satın alınan ürün kayıtlı kimlik bilgisine gönderildiğinde dolandırıcıysa alamaz. [bocekgrafik: Hesabımızın başkası tarafından heklenmesi gibi durumlarda bu büyük bir önlem olabilir.]
    kangroo'nun bir başka bir fikri üzerinden giderek: Üyelerin ikinci el kısmında satış yapmaları için süre şartı 1-3 ay olabilir. Bununla birlikte üyenin belirli bir puan/rep kotası doldurması zorunluluğu getirilebilir ve sadece hem bu süreyi tamamlayan, hem rep puanı kotasını aşan kişiye satış izni verilebilir. Bu rep puanlarınında kendi içinde farklı kotaları olabilir. Örneği 1000 rep puanı olan 100 TL'ye kadar, 5000 rep puanı olan 500 TL'ye kadar, 10000 rep puanı yapan da fiyat sınırlaması olmayan satışlar yapabilir. Bu puanlara, kişinin aldığı olumlu referanslar da puan olarak yansıtılabilir. Tersi olarak olumsuz referanslar da rep puanını düşürecek olsun. Örneğin 5000 rep puanı olan bir hesabınız var, kimse 3-5 kuruş için böyle bir hesabı kaybetmeyi göze alamayacaktır ya da alan sayısı çok az olacaktır. Böyle bir sistemle, hiçbir dolandırıcı, yeni üyelik açarak satış yapamayacağı için, dolandırıcılık olayları da büyük oranda azalacaktır.

    fearpirat: Ben siteye GET (Güvenli E-Ticaret)'in entegre edilmesi taraftarıyım. Kimse ne malının peşinde koşturup korkmasına gerek kalıcak, ne de parasının. Misal olarak çok yüksek fiyatlı bir ikinci el ekran kartını belki cebindeki para yetmiyor olabilir ve güzel fiyat ta düşürmüsün, bunu taksitle almak istemez misin? Bence bütün sorunumuzu halledicek şey bu ama arkadaşların yorumlarıda yabana atılacak türden değil.

    Y-ZiyA: Satış yapılacak kişi ile skype yada başka bir video görüşme programı üzerinden ürünü ve satıcının kendini göstermesi istenebilir. Bu görüntüler kaydedilir. Dolandırıcılık olursa başka birinin T.C. kimlik nosu yerine en azından sahtekarın görüntüleri paylaşılır.

    otomania: Alış ve satış yaparken karşı tarafla cep telefonu ile bizzat görüşülmeli. [bocekgrafik: Ancak son olarak YALÇIN_37 ile bizzat görüşenlerden birisi 600 TL'sini kaptırdı. Aynı şey pepso için de geçerli. Dolandıracak adam telefonda da görüşmesini yapar.]
    Son olarak T.C. kimlik numarası ve banka hesabı eşleştirmesi yapıldıktan sonra üyenin diğer bilgileri sadece yöneticilerce saklı tutulabilir ama alışverişte gerekli olanlar kullanılırsa çok iyi olur güvenlik açısından.

    setek01: Ürünün kendi fotoğrafları zorunlu hale getirseniz dahi bunu yine önlemek mümkün olmayacaktır ama yine de ilanda bu zorunlu olabilir. Alıcılar için her donanım başlığında (Anakart/CPU ekran kartı gibi) bir kaç noktayı belirten kalıcı bir tane sabit başlık açılabilir. İçeriğine İban no olmadan havale yapılmaması gibi klasik önlemler dışında ödemeli kargo istemek ve gelen kargoda ürün içeriği ve kargoyu yapan kişinin kimlik bilgisi ile havale yapılanın kimlik bilgisinin tutması gibi ince detaylar tavsiye edilerek caydırıcı olabilir. Ama nasıl ki her afta çıkanların çoğu geri dönüyorsa bu tarzı benimseyen ya da kaybedecek birşeyi olmayan bu şahıslar her zaman yeni yöntemlerle ortaya cıkacaktır. Burada önemli olan sağlıklı işlemlerle sorunlu işlemlerin yüzdesidir.

    koko69: Bir de eski referanslar ne olucak onu da konuşmak lazım. Bunların yönetimce kısa sürede işlerlik kazandırılmalı. Çünkü her gün ayrı dolandırılma vakası okumaktan gına geldi. Hatta son pepso nikli elemanda olduğu gibi bu işleri meslek edinmiş nitelikli dolandırıcıların uğrak yeri olmuş forumun 2. el kısmı. Giderek de bunlardan kendimizi korumak zorlaşıyor! Acil bir çözüm lazım. Bir de eski referanslar ne olucak onu da konuşmak lazım.

    YasiN®: Kimlik doğrulaması gibi bir sistem olabilir. Farklı bir web sitesinde görmüştüm. Kimliği doğrulanmış üye olarak üyelik şekli değiştiriliyordu. Bunu sağlamak için ikametgah adli sicil kimlik fotokopisi gibi bilgiler DH yönetiminin 2. el sorumlusuna ulaştırılıp üyeliğin tasdik ettirilmesi sağlanabilir. Böylece alışverişte üyeler kimliği doğrulanmış üyelerin ilanlarını tercih ederse dolandırılma riski azalacaktır.

    inanki: Referans ilanıdır diye değil, sattığı ürünün ilanını kapatmadan yapmaları (alıcıdan pm ile referans istenilebilir) daha doğru olur gibi.. Ha alıcı referans vermeyi unutmuş olabilir, veya referans olmak istemeyebilir ama sonradan açılan referans istek ilanı sanki 'zoraki' gibi olmuş oluyor ?.. Örnek olarak; Benim nazarımda 'Referans ilanıdır' adı altında alınan referansların bir anlamı yok..

    - Olmayan ürün için ilan aç, arkadaşına sat > Al referans..
    - Mahalledeki arkadaşına elden ürün sat, Dh'ye üye yap > Al referans..
    - Sürekli olarak 15-20 liralık ürün sat > Al referans

    Buna bir çözüm bulmaya çalışırken bi' taraftan da yeni üyeleri koruma altına(!) (Bilgilendirmek) almak gerekiyor.. Ama ne yaparsak yapalım bu konu bile dönüp dolaşıp 'Referans ilanıdır' adı altında açılan saçma sapan ilanlara geliyor..

    Üye, dolandırılmadan forumda nasıl tecrübe kazanacak ?..

    Yeni üyelerin alışverişleri doğal olarak referansı olan kişiler ile olacaktır. Referans=Güven. Fakat bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi hiç hak edilmeden alınan boş referanslar yeni üyelerin kandırılmasına (Dolandırılmasına) yol açacaktır. Forumun eski üyelerinin bu aşamadaki rolü çok büyük.. Boş alınan referans sahibi üyelerin ilanlarına gerekli uyarı mesajları atarak bu ilanları deşifre etmeli ve yeni üyeleri bilgilendirmelidirler. İlanları deşifre etmek, Adminler tarafından bazen uyarı veya uzaklaştırma cezasına dönüşebilir. Olsun, yapacak bir şey yok.. Tabii Adminlerin de bu durumum farkında olarak cezai uygulama yapacakları zannetmiyorum ama biz yine de önceden hazırlıklı olalım.. Kimsenin canı yanmasın ama beni uzaklaştırsınlar..

    İşte yine döndük dolaştık ''Referans ilanıdır'' adlı saçma sapan ilana geldik..

    Diğer arkadaşlarında önerdiği şekilde bu duruma bir nebze de olsa ayar vermek gerekiyor..

    * * *

    Forumda referans sistemi hali hazırda zaten renki (sarı) ama diğer arkadaşlarında önerdiği şekilde bunları alışveriş durumuna göre kategoriler ayırmakta yarar var gibi..

    Örnek olarak;

    Renkli yıldız referans sistemi: * * *
    ..Yapılan alışveriş miktarına göre verilebilecek renkli yıldız referans. ***
    ..Mesafeli (şehir dışı) satılan ürünlere verilebilecek renkli yıldız referans. ***
    ..Elden satılan ürünlere verilebilecek renkli yıldız referans. ***
    ..vb.


    Son olarak; Alışveriş yapan üyelerin verdiği referans yorum sayfasına daha çok kelime ekleyebilmeli. Yani ürünü alan kişi, daha detaylı bir yorum yapsa fena mı olur ?.. Referans yorum bölümünün kelime sayısı arttırılmalı.. Ürünü alan kişi de bunu bir görev bilip 'muhakkak aldığı ürün ve satıcı hakkında detaylı yorum yapmalıdır'

    Tabii bir de satıcıların alıcı için verdiği referans var ki işte ona hiç değinmiyorum.. Tam komedi..

    * * *

    Forumda dolaşırken "sorunlu alışverişler" bölümüne mutlaka bakarım.. Kimsenin canı yanmasın diyoruz, uğraşıyoruz ama sanırım yeteri kadar diğer üyeleri bilgilendiremiyoruz!.. Ne yazık ki her gün yeni bir dolandırıcılık konusu açılıyor...

    Aklıma gelen bir tavsiyeyi seninle paylaşmak istedim: Sorunlu alışverişler başlığında açılan yeni konular yüzünden daha önceki (kesinleşmiş) dolandırıcılıkla sonuçlanan ilanlar kaybolup gidiyor.. Yönetimin veya ben uğraşırım diyen bir üyenin bu ilanları bir başlıkta toplayıp her gün güncellemesini sağlamasında yarar var gibi ?.. Örnek; 'Üst konu' yapılsa çok daha iyi olur..

    Yeni alışveriş sistemi gelse dahi; Dolandırıcılar unutulmasın(!) Onları hep hatırlayalım, hatırlatalım..

    azelea: Bir de ikinci elde filtreleme uygulanırsa daha güzel olur. Zaten alt başlıklar var, bu başlıkların olduğu kısımda, marka/kapasite/0-kullanılmış/fiyat aralığı gibi listeleme seçenekleri eklenirse daha da güzel olabilir.

    blackdiamond16: Alınık ilanlara ayrı bölüm oluşturulabilir.

    Man Down: Alınık ilanların referans isteme özelliği olmasın. Şöyle bir şey olsa mesela: donanımhaber sanalpazar'la anlaşsın. Ssanalpazar, donanımhaber üyelerine özel komisyon oranları ve çeşitli kampanyalar sunsun. donanımhaber'de de referans olarak sanalpazar&donanımhaber ortak satışlarının referansları görülsün. Çok şey istiyorum evet.

    Burada sanalpazar tamamen örnektir.

    demircibu:
    quote:

    Orijinalden alıntı: 2smoke

    Dediğin konuda haklısın ama bu senin düşüncen ve senin kimi tercih edeceğinle alakalı bir durum. Evet sen bronz ve sorunsuz adamı tercih edebilirsin. Mühim olan sorunlu sorunsuz meselesi değil ki sen burayı kaçırıyorsun. Diğer dediğin kişinin ki gibi durumlarda tamam haklısın bişey demiyorum.

    Ben 2 gruptanda sorunsuz olan satıcıdan bahsediyorum. Sen pahalı ürün satıyorsun hep altın alıyorsun ve her alış verişin 5 yıldız. Ben ucuz ürün satıyorum hep bronz alıyorum ve hepsi 5 yıldız. Elime kırk yılda bir senin sattığın gibi bir ürün geçerse veya 10 tane geçerse senin yıldızların benim bunları satmamı engeller. Ama yine sen benim sattığım kadar ucuz ürün satsan yine sen tercih edilirsin. Yukarıda yazdım.Alıcı; ulan adam altın refler ile sorun çıkarmamış bronzlamı çıkarıcak deyip yine sana yönelir.

    Sen işi farklı algılıyorsun. Ben her gruptan satıcının da sürekli 5 er yıldız alan dürsüt satıcılar olması durumundan bahsederken sen, sorunsuz ama bronz lu benim için sorunlu altından daha önemli dyorsun. Ya altında sorunsuz ise ?

    Al sana demircubu kardeşimiz, bu adam 10 liralık mal da satsa 1000 liralık malda satsa o varken beni kim tercih eder misal. Hadi ver bakalım cevabını. Birde bu adamınki hep altın olsun, seninki hep teneke ? Öldürürsünüz küçük satıcıyı diyeceğim bu kadar.

    İşte yeni sistem herkes için daha iyi neden site yeni sisteme geçecek bu sistemde arada forum dh olucak para bir havuz hesabında olacak ve refaranslar üyelik tarihi pek önemli detay olmayacak...

    Alışverişte bizler eskiden refarans sistemi yokken de alışveriş yapıyorduk. Nasıl önce alışveriş yaptığımız güven duyduğumuz kişileri tercih ettik kendimizce üyelik tarihine forumdaki durumuna baktık, ne sattığına da baktık...

    Şimdi yeni üyedir 5 referans yapmıştır neyle ürün alarak yada USB kablo satmış, oyun satmış, mouse satmış, bunları bizler pek refaranstan saymazdık.. çok basit ve kolay alınabilecek şeyler ve çoğu kötü niyetli kişiler bunuda kullandı bu şekil dolandırma yaptı... Ama pahalı ürünler mesela 500-800-1000 TL'lik ürün satıp alışverişlerini sorunsuzca tamamlamış kişiler bizce referanstır. [bocekgrafik: İşte bu dediğin, tam da benim önerdiğim aşamalı referans sisteminin gerekliliğini bir kez daha göstermiş oluyor.] Üyelik tarihi de önemlidir aslında... Çünkü profilini görüyor en azından kısaca araştırmış oluyorsun... Mesela donanım bölümünde 10'larca paylaşımı vardır; yarbay rütbesindedir ama refaransı 3-4'tür ama kendini kanıtlamıştır bu benim açımdan daha önemlidir

    Bir de elden alışveriş yapanlar vardır; bunu az bir kesim yapmıyor. Refaransa bakmadan direk elden alışveriş yapanlar da senin ilin neresiyse o bölgedeki kişi seni tercih edecektir...

    Dediğim gibi yeni sistem herkes için daha iyi olacak sende ürün satarken o da, şu da, 1-2 refaransı olan da... yüksek ihtimal güvenli alışveriş paranın havuzda olacağı sisteme geçilecek.. Kişi kargoyu boş da yollasa, sorunlu da yollasa, para havuzda olcağından alışverişin sorunsuz bitmesiyle para transferinin olması nedeniyle sorun olmaz...

    svstrgmr: Referans sisteminde iki kriter bir arada olsun. Bugüne kadar yapmış olduğu alış-satışın maddi değerinin toplamı ile olumlu alışveriş sayısının bir arada olduğu bir referans sistemi olmalı.
    Bu üye toplamda şu kadar TL alış, şu kadar TL'lik satış yaptı. Toplam alışveriş sayısı şu kadar gibi...

    lemagru11: Bu alışveriş işi tamamen forum yönetiminin bakış açısına ve yapmak istediklerine göre değişir.
    Bu sorunu çözmek istiyorlarsa, tek seçenekleri var o da tamamen yönetim kontrolünde maliyeti ucuz ve güvenli ticaret sistemini kurmalarıdır bence. Bunun dışındaki hiçbirşey fayda etmez. Kimisi kimlik bilgileri verilsin demiş; o imkansız bişey. Çünkü kimlik bilgilerini herhangi bir şekilde eline geçiren bir kişi her türlü dolandırıcılığı yapabilir. Yani 1000 liralık bir kart alayım derken trilyonluk çeklerle karşı karşıya kalıp hayatı kayabilir insanın çok kolay bir şekilde. Referansın alışveriş tutarı olarak yapılandırılması iyi olabilir ama altına gümüşe gerek yok, direk yapılan alışverişlerin toplamı yazılsın bence (Örnek: 12.360 TL) ama bu da bir çözüm değil, çünkü diyelim ki biz iki arkadaşız ben sana 3000 TL tutarında bir bilgisayarı satmış gibi sanal alışveriş gösterip 3000 TL tutarında bedava referans kazanabilir ve başkasını dolandırabilirim. Elden alışverişlere referans verilmemeli ve sadece forumun para ve mal kontrolünü yaptığı alışverişler referans olarak kabul edilmeli. Daha doğrusu referans sekmesi kaldırılıp forum otomatik referans vermelidir. Yorumlar alıcı ve satıcı tarafından yapılabilir tabi ki. Forum otomatik referans verince referansımı verdin-vermedin tartışmalarıda ortadan kalkacaktır. Bir kargo şirketi ile anlaşıp satılan ürünlerin varlığı kargo şubesinde kontrol edilip, boş kutu gönderiminin önüne geçilebilir. Böylece alıcı kişi kutu boş çıktı gibi bahanelerle parasını geri isteyemez ve dolandırıcılık yapamaz. Para da kargoda forumun bilgisinde transfer olacağı için hayali referanslar veya alınık ilanlarından alınan referanslar ortadan kalkacaktır ama bunu forum yönetimi istemeyebilir, çünkü bu gelir getireceği gibi extra maliyetleride getirecektir. Sanal pazarın % 5'lik komisyonundan daha düşük bir komisyon almayı başarabilirlerse Türkiye'nin tek ikinci el alışveriş sitesi olur bu forum. % 5 ve üzeri komisyon olacaksa zaten sanal pazar var, forumda ürünü bulup sanal pazardan taksitle alabiliriz. Bu yazdıklarımın haricindeki bütün önlemler bence çok önemli katkısı olmayacak önlemlerdir.


    Destek Verenler:
    Urzais100: Görüşlerinize katılıyorum hocam. Ben sizden GTX 580 aldım; ciddi bir fiyata. Size verdiğim referans ile 50 TL'lik aldığım ürünün referans değeri aynı olmamalı. Bunun kesinlikle ayrılması gerek...

    suleymangonca: Açık ve net konuşuyorum. Donanımhaber 2. el kısmından ürün almaya tırsıyorum, güvenemiyorum, korkuyorum, kimseye güvenemiyorum. Forumda benim de çok fikir ve görüşlerim var ama uygulayacak muhatap yok. Yine de fikirlerine katılıyorum mürsel abi.

    OPTİMİST: Konu için teşekkürler, bu meselede fikri olan arkadaşların da katılıyla değişik tavsiyeler ortaya çıkabilir.

    canawar1905: Konuya destek vermediğimi düşündüğünüzü üzülerek görüyorum. Karşısında durmak bir yana, cân-ı gönülden desteklemekteyim.

    R@N (İkinci El Bölüm Yetkilisi): Uygulabilinir yerleri mevcut, değerlendirmek lazım.

    Volkanbaba: Güzel fikirler destekliyorum. Son zamanlarda dolandırıcılık işleri arttı 2. elin düzene girmesi lazım.

    otomania: Konuyu değerli yöneticilerde dikkate alırsa eğer güzel gelişmelerle bu sistem "Daha Güvenli" hale gelir en azından, bunu olmaz diyerek göz ardı etmek olmaz.

    MalcolM-X-: Her zaman seni takdir etmişimdir. Üşenmeden bu yazıyı yazdığın için teşekkürler.

    koko69: Çok güzel ve önemli bir konu açmış arkadaş.

    avatar78: Bence dolandırıcılık faaliyetleri azaltılabilir, ama asla son bulamaz. Burada yapılan şey sanırım dolandırıcılığı en aza indirmek, çünkü her türlüsü yapılabiliyor. Öte yandan, bu her türlü şeye dolandırıcı yine bir şey bulur. Olay insanda, güvendiğin bir kişi olmalı diye düşünüyorum. Takip, güzel fikirler çıkıyor.
    Chris Brown: Konu sahibine teşekkürler.

    Man Down: Alınık referans nedir? Satan kişi referans alır. Alıcı neden referans alıyor? Böyle yapanlara da bir şey diyemiyoruz; hemen savunmaya geçiyorlar. [bocekgrafik: Geçen birine bi ürün sattım. Dedi ki: "Sana alınık referans istediği göndereceğim." "Gönderme, prensibime aykırı." dedim. Bir de baktım ki 8 referansından 6 tanesi alınık ilanından. Ben kabul etmedim diye sonradan, benden aldığı ürünün referansına karşılık fake alınık ilanı açarak başkasından referans almış. Yani ürünü benden aldığı halde, referansı bile başkasından almış. Şimdi buna güler misin, ağlar mısın? ]

    serhat_katliam: Onun dışında, tavsiyeler çoğaltılabilir ve uygulanabilecek şeyler var okuduğum kadarıyla...
    Teşekkürler böcek abi, önemli açığa değinmişsin dolandırıcılık açısından. 2-3 uygulamayla hepsi engellenebilir umarım.


    Yeni Alışveriş Sistemi Haberi ve Sonrasındaki Yorumlar:
    BeyazBüyü (Admin): Çok yakında ikinci el için güvenli alış veriş sistemine geçeceğiz, şu an için fazla ayrıntı veremiyorum sadece ufak bir ipucu verebilirim. Yeni gelecek alış veriş sistemi diğer güvenli alış veriş sistemleri ve siteleri ile aynı güvenlik düzeyinde olacak.
    bocekgrafik: Bu çok iyi bir haber.
    />
    Demek sonunda sesimiz duyuldu. Teşekkürler BeyazBüyü
    />
    Eminim bu habere herkes çok sevinecek.
    />


    blackdiamond16: İlk önce alınık referans ilanları ayıklanmalı. Güzel şeyler olacak inşallah. Yönetime ve konuyu gündemde tutan akradaşlara teşekkürler.

    OPTİMİST: Bu duyarlı yaklaşımından dolayı forum yönetimini kutluyorum, kötü niyetli kişilerin morallerini baya bozmuş oldular bu haberle

    MÜŞAVİR (Dahili Bileşenler Bölüm Yetkilisi): Konu sahibi arkadaşımızıda bu azmi, duyarlılığı ve sabrı nedeniyle tebrik ediyorum.
    El Mukteda: Cümleten gözümüz aydın, karaktersiz insanlar artık buradan sebeplenemeyecekler
    setek01: Böcek dedektif sonunda başardı. Tebrikler Mürseli'im. Bu konuda en çok emeği sen verdin. Gururu da sana aittir........

    avatar78: Böyle bir şeyin olması çok güzel olur. Ki şayet ben de 2. el bölümünden rahatça (en azından) alışveriş yapmak istiyorum.

    edacsac: Hayırlı, uğurlu olsun inşallah... Bu çok güzel bir haber...

    ibokozan: Sitedeki şu an ki sistem ile dolandırıcılık mümkün. Adama para yatırdın, ürün göndermese elden gelir?
    Siteye böyle bir gelişme getiren herkese, konuyu açan bocekgrafik'e teşekkürler.

    otomania: Abicim ben senden duydum bu tavsiyeyi ve konuda destek vermeye çalıştık elimizden geldiğince bunu gündeme getirip emek verdiğin için teşekkürler.
    Site yönetimimize de ayrıca teşekkürü borç bilirim bu ilgili tutumlarından dolayı.

    inanki: Senin bu sorunlarla ilgili açtığın başlık takdire şayan.. Hatta DH'nin de dikkatini çekmeyi başardın, kutlarım..

    barbar_16: Böcek tebrikler sonunda istediğin olacak :) Bugüne kadar DH'de alışveriş yapmadım... Umarım yeni alışveriş sistemi benim gibi arkadaşlarında güvenini kazanıp burdaki pazardan istifade etmelerini sağlar.

    saintroyo: Referanslarda verilen derecelendirme belki daha detaylı olabilir. konuşma, üslup, ilgi, kargolama vs.. gibi..
    Geçenlerde bir arkadaştan hdd aldım inanın öyle bir kargoyu satış siteleri yapmıyor...
    Satış ilanları ile ilgili düşüncelerinize katılıyorum ama bence de alınık referansı olmaz.. buna katılıyorum. ha ben de verdim.. ne yalan söyleyeyim. ama olmamalı.
    Yetkili arkadaşların bu konu hakkında çalışmaları sevindirdi beni. Umarım bir daha kimsenin üzülmemesini sağlayacak bir sistem geliştirirler.

    Humboldt: Çabalar sonuç verecek ve artık dolandırıcılar cirit atamayacaklar
    Sonucu fırsat buldukça takip edeceğim. Güzel bir sistem olacağından eminim. Harçlığını biriktirip birşeyler almaya çalışan insanların rızkına göz dikenleri barındırmamak için her türlü fikre katılıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 5 Temmuz 2015; 4:23:04 >







  • bir başka önemli bir husus; dolandırıcılar işcep'le havale yöntemini kullanarak, başkasına ait, cep numarası ve başkasına ait vatandaşlık numaraları ile insanları dolandırıyorlar, dolandırıcılık yaparken de daha önce dolandırdıkları insanların cep numarası ve vatandaşlık numarasını kullanarak 2. kez mağdur etmekte ve dolandırılan kişiyi dolandırıcılık şüphesi haline getirmektedirler. bu konuyla ilgili üst konu oluşturulması veya bölüm kurallarına eklenerek kullanıcıların gerek post atarken, gerekse özel mesaj atarken gözlerinin önüne gelmesi sağlanmalıdır.
  • Haklısın El Mukteda. Forumdaki dolandırıcıların ortak özellikleri, ödemeleri başkalarına ait TC kimlik numaraları üzerinden işcep yoluyla istemeleridir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 7 Ekim 2011; 14:31:56 >
  • bahis sitelerine veya işcep'e havale isteyen kişilere çok dikkat etmek gerek. bu yolları kullanan herkes dolandırıcı olmayabilir tabi ama en azından bu yollardan birinden ödeme isteyen satıcılardan ürünle ilgili üzerinde güncel tarih/saat olan resimler istenebilir veya seri no istenerek ürünle ilgili garanti sorgulaması yapılarak ürünün durumu ile ilgili bilgi alınabilir.
  • Arkadaşlar ürün alma-satma konusunda kimsenin canının yanmasını istemiyoruz. Bu sebeple de bu maddeleri yazdık.

    Ancak bu başlıktaki esas konu aşamalı referans sistemidir. Bu konuda da görüşlerinizi bekliyorum, tabii forum yöneticilerinin de...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 5 Ekim 2011; 11:43:29 >
  • görüşlerinize katılıyorum hocam, ben sizden gtx 580 aldım. Ciddi bir fiyata, size verdiğim referans ile 50tl'lik aldığım ürünün referans değeri aynı olmamalı.

    Kesinlikle bunun ayrılması gerek...
  • Açık ve net konuşuyorum.Donanımhaber 2el kısmından ürün almaya tırsıyorum,güvenemiyorum,korkuyorum.Kimseye güvenemiyorum.forumda benimde çok fikir ve görüşlerim var ama uygulayacak muatap yok.Yinede fikirlerine katılıyorum mürsel abi.
  • @Urzais100: Teşekkür ederim. Ben de sizden memnun kaldım ve bu memnuniyetimi belirtebileceğim bir mesaj yazmak isterdim, başlıkta belirttiğim gibi öyle bir imkân olsaydı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 5 Ekim 2011; 13:00:11 >
  • sanal alışverişe çözüm bulunmadıktan sonra 500 tl lik referansla 50 tl lik referansın ayrı olmasınında bi anlamı yok.
    sanal alışveriş derken burdan yapılan alışverişi kastetmiyorum yapılmayıpta yapılmış gibi gösterilen alışveriş. hani referans ilanıdır diye belirtilen mesajlar vardıya onların suistimal edilmiş hali. her neyse biraz karışık oldu ama şunu söylemek isterim burdaki referans benim gözümde çok önemli değil
    tabi bi kaç arkadaş hariç.bunlara nazeg caneker demircibu vsvs bi kaç arkadaş ekleyebiliriz. bunlar meşhur kişiler yüzlerce alışverişleri olmuştur hepsi sorunsuzdur.referansa bakmaya gerek yok zaten açtığı konuların altındaki mesajlardan bellidir.
    ben alışveriş yapacağım zaman ikinci el bölümünden mümkünse elden yapmayı tercih ediyorum eğer mümkün değilse kişiyle birkaç telefon görüşmesi yapmaya özen gösteriyorum.
    yani yöneticilerin bu konuda yapabileceği çok fazla bişey olduğunu düşünmüyorum




  • Şimdi bu süreç şu an başalarsa foruma yeni gelen bir arkadaş diyelimki hop 1000 tll ik ürün sattı,noldu en iyi referansa kavuşmuş oldu birden bire.ve adamın içinde bu dolandırıcılık varsa bu altın referans ile başkalarını dolandırabilir.bence referans insana dayalı olmalı.şöyleki ben bir ürün sattım sattığım arkadaşa telefonla bilgi verdim ürünleri anlattım bilmediği konularda yardım ettim ,elimden gelen herşeyi yaptım,onlarca liralık kontrum gitti, maxsimum ilgi alaka gösterdim vs. vs. bu üye bana en üst seviye altın referans vermeli.Ben bu şekil düşünüyorum.
  • @mumak: Bu bahsini ettiğimiz konunun içine açılan sahte referanslar da dahildir. Referans ilanı adı altında ilan açılacağına, kişiye özel satış diye ilan açılırsa, bu sorun aşılmış olur sanıyorum. Buna bağlı olarak, referans ilanı diye bir ilan açma şeklinin de yasaklanması ve açanlara da yaptırım uygulanması taraftarıyım. Çünkü kimisi ne sattığını belirtirken, kisimi tek kelime bişey yazmamış, adamın ne hangi ürünü sattığı belli, ne fiyatı! Herşey meçhul yani. Bu tip ilanlardan alınacak referansların da aynı şekilde geçersiz sayılması görüşündeyim.

    Forumda bilinen kişilere gelince ise, tabii ki onların artık referans ihtiyaçları yoktur ancak forum üye sayısının 500.000'in üzerinde olduğunu hesap edecek olursak, üreteceğimiz çözümlerin geneli kapsaması gerektiğini düşünüyorum ve bu sebeple de referans sayısını ve niteliğini önemsiyorum. Bir kişinin referansları tırı-bırı dediğimiz 10-20 TL'lik ürünlerin satışından mı oluşmuş, yoksa pahalı ürünlerin satışından mı? Bence bu ayrımın mutlaka yapılması gerekmektedir.




  • @dizanteri: Söylediklerinizde haklı olmakla birlikte şöyle de bir durum var. Yeni olan bir üyenin sadece altın referansına bakılarak hareket etmek, zaten ahmaklık olacaktır. Yukarıda yazdığım mesajlar içindeki "Ürün Satma-Alma Kriterleri"ni tekrar okuyacak olursanız, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınızdır eminim ki .

    Bir sayfa başında alıcı-satıcı arasındaki memnuniyet veya memnuniyetsizliğe dair şöyle bir cümle yazmıştım ve bu sizin tam ihtiyacınız olan şey sanırım: "Aynı şekilde, satış işleminin bitiminin ardından, satıcı kişinin alıcıdan memnuniyetini de belirttiği (referans değil) bir mesaj yazabilmesi ve bu mesajların da o kişinin profilinde gözükmesi çok yerinde olacaktır. Çünkü satıcıların yanlış yaptıkları olduğu gibi, kimi zaman da tersine olarak alıcı kişilerin yanlışları olmakta veya karşılıklı çok memnun kalınabilmektedir."



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 5 Ekim 2011; 13:13:14 >




  • 1- Altın Referans: 100 TL'ye kadar olan satışlardan alınacak referanslar
    2- Gümüş Referans: 100-500 TL'ye kadar olan satışlardan alınacak referanslar
    3- Bronz Referans: 500 TL ve üzerine yapılan satışlardan alınacak referanslar

    bunlar tam ters olacak sanırım sevgili arkadaşım
  • Hemen düzeltiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dizanteri

    1- Altın Referans: 100 TL'ye kadar olan satışlardan alınacak referanslar
    2- Gümüş Referans: 100-500 TL'ye kadar olan satışlardan alınacak referanslar
    3- Bronz Referans: 500 TL ve üzerine yapılan satışlardan alınacak referanslar

    bunlar tam ters olacak sanırım sevgili arkadaşım
    Daha değişik bir çözüm olabilir her satış sonrası satış miktarını girip toplamda 500 tl sorunsuz yapana bronz daha sonradan 1000 tlye gümüş 2000 tlye altın olabilir

    Hatta bu kategoriler de kendi içinde farklı dallara ayrılabilir. Ama şu gerçeği değiştirmez dolandırıcılar yine bir şekil yolunu bulurlar adamlar 5 günde benim 2 yılda elde ettiğim referansı yapıyorlar.

    Ürün alacak arkadaşlar alışveriş öncesi lütfen üyelere dikkat edin ne kadar aktif oluyor referansları sağlam mı en önemlisi de 5 gün önce üye olan kişiden elden hariç alışveriş yapmayın hatta elden alışverişlerde de güvence isteyin bozuk ürün satma ihtimalleri de cabası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Humboldt -- 5 Ekim 2011; 13:23:35 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Leone-510
    Daha değişik bir çözüm olabilir her satış sonrası satış miktarını girip toplamda 500 tl sorunsuz yapana bronz daha sonradan 1000 tlye gümüş 2000 tlye altın olabilir


    Bu da güzel bir öneri.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Leone-510
    Hatta bu kategoriler de kendi içinde farklı dallara ayrılabilir. Ama şu gerçeği değiştirmez dolandırıcılar yine bir şekil yolunu bulurlar adamlar 5 günde benim 2 yılda elde ettiğim referansı yapıyorlar.


    Şu 5 günde bilmem kaç tane referans yapan birisi var şu anda forumda. 27 Eylül girişli ve 5 tane referansı yapmış bile.

    Ekleme: Bu kişi şüphelendiğim gibi gerçekten de dolandırıcıymış. Dolandırdığı arkadaşla yazışmıştım bu konuda ancak parayı gönderdikten sonra yazıştığım için iş işten geçmişti.

    pepso http://forum.donanimhaber.com/m_53322344/mpage_1/f_/key_//tm.htm#53355064



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 5 Ekim 2011; 13:58:34 >




  • Alınık ilanlarında ürün alış talebinde bulunan kişinin refarans kazanması izaha muhtaç bir konu.. Referans hakkı sadece satıcıya ait olmalıdır. Bu konuda bir ihtilaf olamamalıdır ve gereğinin yapılması gerekir..

    Fakat iş sahte ilan açma konusuna gelince, bu konuda nasıl tedbir alınır bilemiyorum, 2 ayrı hesap açıp gerçekte olmayan bir alışverişi yapılmış gibi gösterip referans kazanma nasıl önlenebilir, bu işin teknik yönünü bilenler fikir yürütebilir..

    DH 2nci el forumu gerçekten oldukça geniş, çeşitli ve zengin bir imkan sunuyor, 500.000 kişilik dev üye sayısı 2nci el bölümünü dolandırıcalr için cazip bir platform haline getiriyor, bu sebeple dolandırıcıkla ve sahte refans ile mücadelede forum yönetimine olduğu gibi

    bizlerede görev düşüyor. Ürün satın almadan önce satıcı hakkında araştırma yapmak , yeni üyelerden referanstan bağımsız olarak elden teslim şeklinde alışveriş yapmak , varsa referans listesindeki kişilerle temas kurmakve uygun fiyatlı ürünlerde şüpheci yaklaşmak

    vs gibi önlemlere başvurulabilir..

    Konu için teşekkürler, bu meselede fikri olan arkadaşlarında katılıyla değişik öneriler ortaya çıkabilir...




  • benim bir tane alınık referansım var elden alışveriş yaptığımız için satıcıyla tanışma imkanımız oldu ve kişiliğim hakkında 1-2 kelam eder diye refrans isteği gönderdim ama sağolsun hiç yorum yapmadan yıldız atmış nasıl silinebilir o referans?
  • Yöneticiler için herhangi bir mesajı silmek kadar kolaydır sanırım bu işlem.
  • İyide böyle haksızlık olur, kimi insan vardır çok namusludur, efendidir ama sattığı ürünler ucuz ürünlerdir. Kimisi vardır 1000 liralık şey satar ama üç kağıtçının tekidir. Satılan ürünün fiyatına göre referans olurmu arkadaşlar. Baştan düzgün gibi görünsede her zaman pahalı ürün satanları dürüst gösterip diğerlerine çok güvenmeyin izlenimi yaratan bir sistem olur.

    Şimdi bu konuyu açan arkadaş 10-20 liralık şeyler satsaydı hadi 50 olsun böyle bir konu açacakmıydı mesela ? Kusura bakmasın ben iyi niyet görmüyorum bu konuda. Daha çok küçük esnafı ya da satıcıyı aradan çıkarıp hep bize hep bize tarzı bir öneri olmuş.. Çünkü siz sürekli altın ref. alırken diğerleri bronz alırsa, sizin değeriniz artarken onların değeri azalır.

    Adam var kartuş satıyor icabında günde 20 liradan 5 tane, 10 tane, alan memnun satan memnun, siz buna nasıl diyeceksiniz ben senden pahalı mal satıyorum, ben altınım sen teneke diye. Nerden alacaksınız o hakkı ??

    O yüzden katılmıyorum bu konuya.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2smoke -- 7 Ekim 2011; 0:24:19 >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.