Şimdi Ara

%94 kısıtlanıyoruz!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
843
Cevap
39
Favori
25.938
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
210 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Burkina Faso'da yaşıyorsunuz. Bir gün Burkina Faso'nun karayollarından sorumlu olan kurumu hız sınırı 50 km/sa olan yollarda da, 100 km/sa olan yollarda da bir ay içerisinde 100 km yol giden sürücülerin ay sonuna kadar 3 km/sa hızı aşmalarını yasakladı.

    İnternet kullanıcısısınız. Bir gün, abonesi olduğunuz servis sağlayıcı hızı 50 mbps olan tarifelerde de, 100 mbps olan tarifelerde de bir ay içerisinde 100 gb indirme yapan kullanıcıların ay sonuna kadar 3 mbps hızı aşmalarını yasakladı.

    İkisi de varsayım gibi görünüyor değil mi? Ancak bunlardan biri gerçek.

     %94 kısıtlanıyoruz!


    İngiltere'den Bulgaristan'a, oradan Kanada'ya, Kore'ye kadar hiçbir ülkede bizde uygulanan adaletsiz kullanım kotasına yaklaşan bir örnek bulunmamakta (Ortadoğu ülkelerini ve bu konuda kötü örnek teşkil eden uçta kalmış ülkeleri hariç tutarsak).

    Örneğin, İngiltere'nin önemli servis sağlayıcılarından olan Virgin Media'nın tarifelerinin hiçbirinde bir limit söz konusu değil (eğer detaylı bilgi almak isteyen olursa "chat" kısmından bizzat müşteri temsilcisi ile görüşebilir).

     %94 kısıtlanıyoruz!


    http://store.virginmedia.com/broadband/compare-broadband/index.html

    100 mbps tamamen sınırsız internet 10 İngiliz Sterlini (yaklaşık 44 Türk Lirası)

    İngiltere'de asgari ücret aylık yaklaşık 1031 İngiliz Sterlini (yaklaşık 4500 Türk Lirası)https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates

    Türkiye'ye asgari ücret üzerinden oranladığımızda 100 mbps internet 12 Türk Lirası oluyor.



    Yine İngiltere'den bir örnek, Hyperoptic:

     %94 kısıtlanıyoruz!


    https://www.hyperoptic.com/

    Tarifelerinin açıklamalarında şu yazıyor: Sınırsız kullanım. - En yoğun saatlerde bile yavaşlama olmaz.

    100 mbps tamamen sınırsız internet 15 İngiliz Sterlini (yaklaşık 65 Türk Lirası)

    Türkiye'ye asgari ücret üzerinden oranladığımızda 100 mbps internet 19 Türk Lirası oluyor.



    Bu örnek de Kanada'dan:

     %94 kısıtlanıyoruz!


    http://www.coextro.com/

    100 mbps tamamen sınırsız internet ayda 45 Kanada Doları (yaklaşık 96 Türk Lirası)

    Altı ay önce baktığımda Kanada'da asgari ücret aylık 1850 Kanada Doları (yaklaşık 4060 Türk Lirası) idi.

    Türkiye'ye asgari ücret üzerinden oranladığımızda 100 mbps internet 30 Türk Lirası oluyor.




    Bulgaristan:

     %94 kısıtlanıyoruz!


    http://www.blizoo.bg/birthday_internet_200.html

    100 mbps tamamen sınırsız internet ayda 20 Bulgar Levası (yaklaşık 33 Türk Lirası)

    Bulgaristan'da asgari ücret yaklaşık 360 Bulgar Levası (yaklaşık 598 Türk Lirası)

    Türkiye'ye asgari ücret üzerinden oranladığımızda 100 mbps internet 71 Türk Lirası oluyor.



    Peki, internet "sınırsız" diye bu ülkelerdeki kullanıcılar bunu sömürme hakkına sahipler mi? Hayır. Eğer normal bir kullanıcının yapmayacağı gerçek bir aşırı kullanım tespit edilirse ilk önce müşteri ile irtibata geçilir. Bunun sürmesi halinde servis sağlayıcı hizmet vermeyi sona erdirir.

    Örneğin, Virgin Media internet trafiğini aşırı meşgul eden kullanıcıları "Heavy Users" olarak tanımlamış. Bu kullanıcılar tespit edildiklerinde yoğun saatler olan 10:00 - 15:00 ve 16:00 - 21:00 aralıklarında iki saate varacak şekilde belirli oranlarda hız düşüşleri yaşıyorlar. Bu düşüş ilk ihlalde hızlarının %30'u oranında (100 mbps > 70 mbps gibi), ikinci ihlalde ise %40'ı oranında (100 mbps > 60 mbps gibi) yapılıyor.

    http://my.virginmedia.com/traffic-management/traffic-management-policy-30Mb-or-higher.html
    http://www.bellaliant.ca/legal-regulatory/acceptable-use-fibreop-internet


    Bir de bizde yapılan uygulamaya bakın. Ay içinde sadece 100 gb veri kullanırsak hızımız 50 mbps'den 3 mbps'ye düşüyor, yani tamı tamına %94 hız düşüşü! Üstelik bu düşüş iki saat de sürmüyor, haftalar sürüyor!

     %94 kısıtlanıyoruz!


    Bu neye göre yapılıyor? Şu yönetmeliğe göre: Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliğihttp://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.14148&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=


    Hizmetin kısıtlanması ya da durdurulması

    MADDE 12

    (3) Tüketici menfaatinin korunması amacıyla;

    a) Hizmetin mutat kullanım düzeyinin çok üzerinde olduğunun tespiti,

    b) Hukuka aykırı ya da hileli bir faaliyetin varlığı konusunda haklı bir şüphenin bulunması,

    durumlarında aboneye bilgi verilerek hizmetin sunumu kısıtlanabilir veya durdurulabilir.

    (5) Kurum bu maddenin uygulanmasına ve faturalara üst sınır getirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirleyebilir.



    Mutat, yani alışılmış kullanımın çok üzerinde olan kullanım ayda 100 gb gibi komik bir rakama mı denk geliyor? Peki buna karşılık yapılan kısıtlama bu alışılagelmişin dışındaki kullanımı yapan yapmayan herkesin internet kullanım haklarını tamamen elinden alacak şekilde ay boyunca %94 hız düşümü mü olmalı?


    Peki Netflix'e abone olup dizi izlemek, Spotify'a abone olup müzik dinlemek alışılagelmişin dışında bir kullanım mıdır?



    İşte bu yüzden AKK uygulaması tamamen kaldırılmalı. Bunun yerine sadece aşırı kullanım yapan kullanıcılar için insani (ve hatta yasal) olan saatlik ufak kısıtlamalara gidilmeli (Virgin Media örneğinde olduğu gibi).

    AKK iyi niyetli bir uygulama değildir. Bu uygulama kullanıcıyı "cezalandıran" bir uygulamadır. Hatta öyle bir cezalandırma ki ikinci sarı karttan kırmızı gören futbolcunun, rakibinin bacağını kıran futbolcu ile aynı cezayı alması mantığına dayanan bir cezalandırmadır. Trafikte hatayla bir defa sarı ışık ihlali yapan sürücü ile şehir içi yolda 100'le araba sürüp defalarca kırmızı ışık ihlali yapmış sürücüye aynı şekilde yaklaşan bir cezalandırmadır.

    Kullanıcı suç işlemiş gibi onun bütün haklarını elinden alan, yani onu cezalandıran bir sistem son derece akıl dışı iken; bu sistemin verdiğim örneklerde olduğu kadar acımasızca işletilmesinin izahı yoktur.

     %94 kısıtlanıyoruz!



    Bant genişliğinin standart kullanımı nedir? Şöyle ki:

    Bir HD (720p) video izlemek için gerekli bant genişliği: 5 mbps

    Bir HD (1080p) video izlemek için gerekli bant genişliği: 12 mbps

    Bir UHD video izlemek için gerekli bant genişliği: 25 mbps

    https://help.netflix.com/en/node/306

    (UHD içeriklerin sayısı ve yaygınlığı HD içeriklere oranla çok düşük. SD içerikler ise artık değerlendirme dışı kalmalı, zira HD artık "standart" kalite olmuş durumda.)

    50 mbps bağlantı hızına sahip bir kullanıcı UHD video izleyerek bant genişliğinin sadece yarısını kullanmış oluyor. Bu kullanıcı günde 5 saat dahi UHD video izlese aşırı kullanım yapmış sayılamaz (kaldı ki bir süre sonra ilgi alanı dahilinde günde 5 saat izleyebileceği kadar UHD video bulamayacak). Bunun böyle olduğunu Türkiye'deki servis sağlayıcılar da IPTV için kota uygulaması yapmayarak kabul etmiş bulunmaktalar:

    IPTV'de olmayan ADİL KULLANIM KOTASI internette neden var?http://forum.donanimhaber.com/m_105229292/tm.htm


     %94 kısıtlanıyoruz!
     %94 kısıtlanıyoruz!
     %94 kısıtlanıyoruz!
     %94 kısıtlanıyoruz!


    Bunun dışında, standart bir kullanıcının yüksek bir bant genişliğini kullanarak yaptıklarına Steam, PS Store veya Xbox Store üzerinden ayda birkaç oyun indirmek; Spotify, Deezer gibi yüksek kalitede müzik sağlayan servislerden müzik dinlemek gibi faaliyetleri dahil edebiliriz. Bunların hiçbiri sabit olarak 50 mbps bant genişliği kullanacak faaliyetler değildir (örneğin PSN üzerinden çoğu zaman 20 - 30 mbps gibi hızları görmek çok zor).

    Torrent üzerinden oyun, film vb. indirmeye gelince... Torrent kullanan kullanıcıların da yapacağı indirmeler birçok faktör tarafından zaten kendiliğinden kısıtlanmaktadır. Kimse ilgi alanlarının dışındaki içeriklerle haşır neşir olmaz. Kullanıcının ilk etapta yapacağı indirmeler bir iki terabyte seviyelerini bulabilse bile bu indirmeler zamanla çok düşük seviyelere gerileyecektir (örneğin: http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=113353477). Kullanıcıların sahip oldukları kısıtlı depolama olanaklarını da göz önünde bulundurduğumuzda aklı başında hiçbir kullanıcının her ay terabyte'larca veri indiremeyeceğini daha net görebiliriz (2 tb'lık bir harddisk yaklaşık 300 lira tutmakta). Ayrıca, belirli portlar üzerinden yapılan kısıtlamalar ile torrent kullanımı da belli bir ölçüye çekilerek bu yoldan sömürünün önüne rahatlıkla geçilebilir.


    Peki bant genişliği nasıl "aşırı" kullanılır?

    Bir kullanıcı her gün, günün büyük bir bölümünde kendisine verilen bant genişliğini maksimum seviyede kullanıyorsa bu kullanıcı artık "standart kullanıcı" olmaktan çıkar. Ya elinde onlarca harddisk bulunan takıntılı bir koleksiyonerdir, ya indirdiklerini bir şekilde satıyordur, ya da "bir" kullanıcı değildir, internetini komşuları ile paylaşan "birçok" kullanıcıdır. Her halükarda bunun tespiti ve standart kullanıcıyı mağdur etmeyecek biçimde kısıtlanması çok kolaydır. Bunu bilmezden gelen servis sağlayıcılar adil diye adlandırdıkları baştan savma bir kota sistemi ile bütün kullanıcılarına "PARDON" demektedir.


    [spoiler]
    https://youtu.be/kggn0jLsIvA?t=5306


     %94 kısıtlanıyoruz!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kontratak -- 11 Ocak 2016; 20:24:00 >







  • hocam akk bir defa var ne yapcaksınız acaba çok merak ettim ?
  • Güzel bir kıyas ve analiz. Elinize sağlık.

    Bizim en büyük sorunumuz uydunetin ve superonline in yaygınlaşmaması. Kablo döşemek için ttnet ten izin almaları gerekiyormuş sanırım. Böyle de saçma bir kanun var gibi. Tekelleşme olmazsa rekabet artar. Bkz turkcell avea vodafone.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yıllardır benim de dile getirdiğim sorun bu. İnternet bu kadar pahalı olmamalı fakat bu fiyatların indirileceğini hiç sanmıyorum. Biz sonuçta TTNET, UYDUNET, SUPERONLINE gibi firmalara zaten yıllardır uçuk fiyatlar veriyoruz (100mb bağlantı ve 500gb kotaya 200TL veriyorum) Yurtdışındaki arkadaşlarım resmen gülüyor ödediğim fiyatlara, upload rakamlarımız zaten komedi 100 download 3 upload dünyada pek gördüğüm bir durum değil.

    TEKEL olmuş yıllardır paramızı sömüren bu firmalar hiç bir şekilde fiyatlarını indireceklerini sanmıyorum. Adamlar milyarlarca lirayı cebine atmış, şirketlerin değerlerini katlamışlar sayemizde, neden fiyatlarını düşürüp kar oranlarını düşürsünler? Sonuçta adamlar kazanıyor, gerisi umurlarında değil.

    Forumda hemen hemen her ay biri AKK KAPATILSIN KAMPANYASI diye bir başlık açıyor son 3 yıldır. Bunların da hiç bir işe yaradığını düşünmüyorum. Biz kimiz ki? Toplu internet kapatma kampanyası mı yapabiliyoruz? Hayır. Hepimiz muhtaçız internete. Benim tahminim, bir gün avrupa birliğine uyum yasası altında o tarz birşeyler çıkar anca o zaman ucuzlatırlar. Onun dışında asla inanmıyorum internetimizin ucuzlayacağını. Kuzenim ingilterede maaşını 100de 1ini veriyor internete. Ben burada asgari ücretin 5 de birini veriyorum internete aynı hızın.




  • Tamam Güzel bir yazı hazırlamışsın ama Burası Türkiye Kardeşim o ülkelerle bizi kıyaslama lütfen biz onların %1 bile olamayız
  • bilgilendirme için teşekkürler.
  • Hadi akk kalkmasın da makul seviyelere gelsin şu akk kotaları ve düşürülen hız miktarı. 100 GB nedir? Yapsa en az 300-500 GB o zaman deriz ki bir şeyler yapıyor, akk hızı 3 mbit nedir? Herkesin aldığı hıza göre akk hızı olmalı. Sen 8 mbit kullanan ile 35 mbit kullananı, 100 mbit kullananı nasıl aynı sınıfta değerlendirebilirsin ki. Ama işte maalesef tekelcilik anlayışında kimse bir şey yapamıyor. Zaten birleşip protesto da edilmiyor, Onlar da bunu kullanıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BJK -- 10 Ocak 2016; 0:25:05 >
  • Yıllar geçiyor tekelci kafa değişmiyor başta BTK rezil bir kurum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şikayetler işe yarasaydı tekel ortadan kalkardı
  • Güzel yazı olmuş eline sağlık , yarı yarıya bile düşürmeyi bırak 16 mbit'i bir düşürüyor 3 mbir bile alamıyoruz 2.80'i görürsek ona şükredecek hale geldik.

    Benim indirdiğim ts veya tp uzantılı canlı performans klipleri minimum 500 mb.1080p 60 fps olan videoları raw olarak indiriyorum.haftada 3-4 gb klip indiriyoruz , aya vursak 16 gb sırf indirdiğim klip ediyor.Evde 3 kişi kullanıyoruz neti.Bendeki monitör 1080p , diğer kişilerin kullandığı telefonlar 1080p ve 720p.Bana bile yetmeyen kota bu adamlar bir şey izlemek isteyince bunlara nasıl yetsin

    Ya bu adamlara toplu dava açılsa şöyle 500-1000 kişi mahkemeye verse sonuç çıkmazmı?Yani nasıl bir yaptırım uygulasak ttnet binasının önünde açlık grevine mi çıkalım?Sokağa mı dökülelim pankartlar ile?

    İşte kimse internet için bunu yapmaz.Az önce para ile kota satışı gelebilir adlı başlıkta 5 liraya 100 gb'a razı olan adamlar var.Adamın verdiği para azmış gibi sonradan satılan kotayada razı oluyor hadi buyur .Birlik olsak bunlar istediği gibi at koşturamaz.Ama bu adamların her dediğine "he paşam he" deyip kabul edenler yüzünden sene 2030'da olsa 16 mbit 50 gb 250 lira olur

    Arkadaşlar şikayet var ve btk'ya şikayet yazmak 10 dakikanızı alır veya almaz.Girin zevkine yazın yine yazın.Girin bimer'e şikayet başlığı oluşturun btk 'ya yönlendirir.Eğer btk'ya yönlendirirse btk'nın ilgilenmediği ile ilgili tekrar bimer'e yazın.Facebook twitter sosyal medyada sırf bu adamların yaptığı adaletsizlik için uyaran millete neyin ne olduğunu anlatan sayfalar açılsın.Çoğu kişi bilmiyor gidiyor abonelik yapıyor evine interneti çekiyor bitti.Kotanın ney olduğunu bilmeyen adamlar var halen.




  • Yazı gayet güzel ancak şunu düzeltmekte fayda var ki akk ( adil kullanım kotası ) ve akn ( aylık kullanım noktası ) diye 2 farklı tabir kullanıyor ttnet, ve akk tüm tarifelerde sınırsız görünüyor, bizim hızımınız 3 mbps düşmesi akn (aylık kullanım noktası ) olarak geçiyor.

    Yani biz isyanımızı akn kalkmalı olarak dillendirmeliyiz.
  • nfsworld kullanıcısına yanıt
    Türk telekom kelime oyunu yapmayı çok sevdiği için (bakır kablo üzerinden verilen vdsl'i yıllardır fiber diye yutturmakta) bu tarz ifadeler kullanıyor. Diğer nedeni de sınırsız ve kota kelimelerinin tezat oluşturduğunu millet artık bildiği için kota değil de nokta diyor
  • Güzel çalışma emeğine sağlık, son zamanlar da gördüğüm en net ve açıklayıcı sunum, Teşekkürler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzgrTM -- 10 Ocak 2016; 12:42:49 >
  • Malesefki ki yabancı ISS'lerde Xmbps'e kadar ifadesi yok acaba alt yapıları düzgün olduğu için olabilirmi vaad etmiyor veriyorlar fark burda
  • Bulgaristan mı? Gürcistan mı? Azerbaycan mı çok gelişmiş ülke de bize aynı fiyata aynı hizmet verilmiyor? Tamamen halkın cehaleti ve devletin/ISS'lerin işgüzarlığı.
  • _A_N_I_L_ kullanıcısına yanıt
    hocam keşke google fiber türkiye'de olsa ne güzel olurdu.
  • 0365634b kullanıcısına yanıt
    hayal kurmak güzeldir, acı olan yanı uyanmak
  • Firaristt F kullanıcısına yanıt
    Banane Kardeşim ben sonuca bakarım
  • _A_N_I_L_ kullanıcısına yanıt
    evet hocam hayaller ne yazık ki daha 16 mbps internet kullanmadım hiç internet cafe de kullanıdım sadece
     %94 kısıtlanıyoruz!
  • Sorun AKK değil, fiyat ve upload. Evet, 50GB, 75GB gerçekten insanlık dışı bir kota. 3Mbps hız 2016'da rezillikten öte... Gelin bu sene şu sorunu çözelim. Dava mı açılır, topluca müdürlüğe gidilip dilekçe mi verilir ne yapılacaksa yapalım, bitsin bu çile. İşten anlayan, neyi nasıl yapacağımız konusunda yönlendirebilecek birilerini de bulup birlik olup çözelim artık şu illeti. Bir kere upload hızlarının en az 2 katına çıkması lazım. 2Mbps ile bulut depolama, canlı yayın falan hikaye. Yük beygiri ile binayı taşımaya benzer o iş.

    Minimum upload 4Mbps olmalı. AKK de paket hızıyla orantılı ve sonrasında düşecek hız insancıl ve orantılı olmalı. 8Mbps kullanan ile 35/50/100Mbps kullanan aynı hıza düşmemeli.

    AYLIK AKK'li paketler/AKK sonrası hız:
    16Mbps 100GB 20TL/5Mbps
    24Mbps 150GB 30TL/10Mbps
    35Mbps 200GB 35TL/20Mbps
    50Mbps 220GB 40TL/30Mbps
    75Mbps 250GB 45TL/40Mbps
    100Mbps 300GB 50TL/50Mbps


    Hat destekliyorsa upload hızı da paket hızının %10'u kadar olmalı. En az da 4Mbps olmalı.

    AKK'siz paketlerde de aşırı kullanımı bulup kısıtlamaları bir çözüm. Bir kullanıcı aylık 1TB falan kullanmaz kardeşim. Kimse kıvırmasın. Her gün 4K film izlesen bile 1TB 1 ayda zor biter. 1 paket/1hat alıp 3-4 daire kullananları da bulabilirler. Anlık olarak isteklere bakarsın. Fazla adrese aynı anda erişim istenirse o hattan, takibe alırsın. Atıyorum, facebook'un 10 serverına aynı anda 4 istek gidiyor, donanımhaber'e 2 istek gidiyor, oyunlara 3 istek gidiyor. Bunu takibe alırsın. Evde 6 kişi bile olsa böyle bir kullanım senaryosu tek hane ile olmayacağı için takibe alırsın, baktın devam ediyor, gerekli yaptırımları uygularsın. Bunlar yüzünden milyonlarca kullanıcıyı cezalandırmak kabul edilemez.

    AKK'siz paketlerde de hız garantisi verirsin. 50Mbps AKK'siz pakette yükün fazla olduğu saatlerde de 40Mbps'in altına düşmeyecek gibi bir garanti verirsin. AKK'li paketlerde paket hızının yarısına kadar düşebilir dersin.

    Adil kullanım doğru kullanıldığında bir adalet sağlar ve bunu desteklerim. 500 hatta hizmet veren bir santralde 100 kişi gece gündüz tam kapasite hattı kullanırsa o santralde sorun çıkabilir ve bu diğer 400 kullanıcıyı da etkiler. AKK bunu önlemek için olması gerekirken şirketleri daha da zengin etmek için kullanılıyor. İnternetin maliyeti sudan ucuzken, bizde lüks olması mantıksız zaten. Adil kullanım kotalarının ise belirlenmesinde kullanılan hesaplama yöntemi de bariz hatalı veya güncel değil. 2016 Ocak ayı için konuşmak gerekirse, 100GB kota anne-baba-1 çocuk olan çekirdek aile için yeterli falan değildir. Çocuk erkek ise oyun, kız ise sosyal medya/dizi/film/müzik için kullanım ağırlığına sahip. Bu 3 bireyin de akıllı telefonu ve evde de bilgisayar olduğunu varsayalım. 1 telefonun ayda 1 sistem güncellemesi olur, ortalama 100 uygulama güncellemesi gelir. Telefonun güncellemesi 1GB, uygulamaların güncellenmesi de 5GB desek bir telefonun güncellemesi 6GB x3= 18GB. Bilgisayara ayda 3-15GB arası güncelleme geliyor. Ortalamasına 7GB diyelim. 18+7=25GB. Tablet veya birden fazla bilgisayar varsa onu da bilgisayar hesabının içinde sayabilirsiniz. Bugün kare kare olmadan izlenebilecek bir bölüm dizi en az 1.5GB, film 5GB. Düzgün kalitede, net izlemek istiyorum, HD olsun derseniz dizi 2GB, film 10GB. Herkes 1'er dizi takip etse ve haftada 1 bölüm yayınlansa 4 hafta x 2GB/bölüm x 3 dizi = 24GB, küsüratlarla 25GB diyelim. Ne yaptı? 25GB güncellemeler + 25GB dizi = 50GB. Bu insancıklar 1'er tane de film izlese, en az 20GB da filmler tutar. 50GB+20GB=70GB. Durun daha bu insanlar video izlemedi, sosyal medyaya girmedi, paylaşım yapmadı, bulut depolama kullanmadı, oyun oynamadı, haber okumadı, merak ettiği şeyleri araştırmadı. Kendi telefonumda Wifi tüketimi 7GB gözüküyor, güncellemeler hariç. Bunun 1.9GB'ı 9GAG, 1.75GB'ı Youtube, 1.2GB'ı internet tarayıcı, 640MB'ı Yandex Disk, 240MB'ı Whatsapp, 181MB'ı twitter şeklinde devam ediyor. Telefonumda Whatsapp, Twitter harici sosyal medya uygulaması yüklü değil. Annenin ve babanın da telefondan kullanımı toplamı 6GB olsa 6+7GB=13GB. 70+13=83GB. 3 kişi haber, araştırma ve bulut depolama için de 7GB tüketse 90GB yapar. Bilgisayardan da sosyal medya ve video izlemek için nerden baksanız(erkek çocuk varsa) 20GB kullanılır. 110GB yaptı. Çocuk ayda 1 oyun indirse 30GB da ordan, etti size 140GB. Başka bir cihaz daha varsa onun kullanımını da bunun üstüne ekleyin. 100GB 3 kişilik bir aileye yetersiz. Kardeşim sen de amma sallamışsın diyen varsa önceki aylarda 165GB ve 155GB kullanımım gözüküyor. AKK kaç GB? 100GB. Yani ortalama 60GB'ı 3Mbps ile kullanıyoruz. Yaklaşık 70 saat sürer. O da tam verimle hesaplarsak. 35Mbps'ten 3Mbps'e düşmek kabul edilemez. Kayıp olduğunu da hesaba katarsak 11'de 1'ine düşüyor hız.Nerden bakarsak bakalım %90'lık kayıp söz konusu.

    Bir de tek kişi kullanan bir genç için hesaplayalım. 7GB telefon, 20GB dizi, 30GB film, 10GB güncellemeler, 30GB sosyal medya/video/haber, 60GB oyun/müzik ve bunların güncellemeleri. 157GB yapar. Yuvarlayıp 150GB diyelim. 100GB AKK ne tek bir kişiye ne bir aileye yetmiyor. Hız arttıkça daha kaliteli, daha yüksek çözünürlük ve bitrateli içeriklere de talep artar ki yüksek hızda daha fazla tüketim olmasının temel sebebi de budur. Yetiyor diyen varsa o interneti kullanmıyor, kokluyorlar demektir. Ama siz tüm bu yükü 1 günde Tivibu gibi bir servisten tüketirseniz sorun olmuyor. Bahaneleri de hazır, ülke içi kullanım. Madem öyle, ülke içindeki kullanım da bizim AKK'mizi etkilemesin. 60-70 lira verilen internet paketinden 200GB kullanım yaparsan şirket batıyor, 20-30 lira verilen VoIP ve IPTV hizmetinden o tüketimi bir günde de yapsanız şirket için sorun oluşturmuyor. AKK resmen milleti yolmak için kullanılıyor. Şu haliyle savunulacak yanı yok. Ama düzgün kullanıldığında yararlı olacaktır.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.