Şimdi Ara

Person of Interest (2011 - 2016)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11.504
Cevap
106
Favori
320.475
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • CBS kanalı JJ Abrams'tan yeni dizi denemesi sipariş etti; Person of Interest. Suç draması tarzında olacak bu yeni yapımın yazar koltuğunda "The Dark Knight"tan tanıdığımız Jonah Nolan oturuyor.

    Dizinin konusuna gelince; Eski bir kiralık katil ve bir bilim adamının oluşturduğu takımın amacı cinayetleri daha gerçekleşmeden önlemektir.

    Alcatraz'dan sonra Abrams'ın Bad Robot'tan sipariş edilen ikinci projesi bu Person of Interest.

    22Dakika
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >



  • Amerikan halkına sex-entrika lazım beyler gerçi bizimde farkımız yok populer konulara bakınca anlarsınız açacaksın porno niyetine izleyeceksin hem daha cazip geliyor anladiniz siz koskoca dizi boyunca toplasan bakın sex demiyorum öpüşme sahnesi bir elin parmaklarını geçmez bu gibi şeyler olmadiği halde 5 sezon devam etmek bir hele Amerika gibi bir yerde bana göre dizininin efsaneliğini gösterir şimdiki çöp Amerikan dizilerinin nasıl bu dizi biterken onların devam ettiğine bakın ne demek istediğimi anlarsınız.
    - Benim hayatımın geri vitesi yok,
    Geçmişi dikiz aynasından izlerim.

    (John Reese)



    Yaratıcısı ve senaristi Jonathan Nolan tarafından işlenen Person of Interest, polisiye türünü işlese de aslında makineleşme kavramını son derece iyi şekilde aktarır. Zengin bir kişilik olan Harold Finch'in, eski bir ajan olan ve her şeyini kaybetmiş kişi olan John Reese'e teklif götürmesiyle başlıyor aslında her şey. İlk bölümlerde bağımsız halde peşinden koştukları hayatlardan sonra artık yavaş yavaş HR, Samaritan, çeteler gibi ana konulara kucak açarak ilerliyor.

    Tüm bunların yanında aslında anlattıklarıyla, işaret ettikleriyle dinsel kavramlara ne denli mesajlar verdiğini görmek pek de zor değil diye düşünüyorum.


    Harold Finch dizide net olarak tanrıyı oynayan kişidir. Ne olursa olsun yazılı kuralları varmış gibi içinde olduğu prensipleri vardır ve sürekli olarak insanları kurtarmanın düşüncesindedir. Makineyi tasarladıktan sonra ona insani bilinç kavramlarına benzer kavramlar öğretmeye çalışırken aynı zamanda onu dizginlemeye çalışan bir babadır. Birçok kez makinenin, kodlarını hiçe sayarak Admin'e karşı geldiğini, hatta serverlarını bile yakmaya çalıştığına şahit olduk. Bu durumlarda her zaman Finch, makineyi al aşağı etti. Kendisine baş kaldıran bir tasarıyı çeşitli şekillerde eğitmeye çalıştı. İşte bu aslında Tanrı'nın, İsa'dan önce diğer kavimlere vermiş olduğu cezaların bir yansımasıdır. Ne olursa olsun kurallara uymayıp baş kaldıran yapıyı her zaman al aşağı etmiştir Harold Finch. Herkesi izleyen bir makine programlarken ilkte niyeti insanları kurtarmak değildir. Makineyi, devletin teröristleri yakalama amacıyla kullanımı için tasarlamıştır. Nathan öldükten sonra onun gayesini yerine getirebilmek için böyle bir kılığa girmiştir Harold. Nathan karakteri bu açıdan çok önemli tabii ki. Makine, önceleri sadece terörist programı olacakken, bombalı bir saldırıda hayatını kaybetmesi seyri değiştirmiştir. Biliyoruz ki Nathan, Harold'a her zaman insanları kurtarmamanın bencillik olacağını söylüyordu. Nathan'ın ölümünden sonra Harold, artık tam da istediği şekilde yoluna devam etti. Nathan burada Vaftizci Yahya rolünü üstlenmiştir. İsa'yı yani makineyi olması gerektiği gibi bir konuma getirmenin öncüsü olmuştur.

    Makineye birçok defa 'she, god' gibi tanımlar getirilse de onun her zaman 'sıfatsız' bir varlık olduğunu dizi boyunca kabul ederiz. Bütün insanlığı gözetir. Ve babasının ona verip, anlamlandırdığı işaretler dahilinde tehditleri numaralandırarak babasına iletir. Samaritan karşısında yedeklerini bir çanta içerisine yerleştirir. Aslında bu İsa'nın tabutudur. Root öldükten sonra, onun sesiyle ekibe seslenmiştir. Bunun nedeni de bana göre İsa dirildikten sonra onu ilk olarak gören bir Mecdelli Meryem olmasından dolayıdır. Fahişe diye adlandırılken bile İsa ile dost olmuştur Mecdelli Meryem. Root, hiçbir zaman inancını yitirmemiştir makineye karşı. Herkes şüpheye düşerken o her zaman dirayetli davranmıştır. İşte bu dirayet, makine kendini yedeklerinden tekrardan diriltirken ölmüş olan Root'un sesini alarak şekillenmiştir. Makine yok olma tehlikesi de geçirir, acı da çeker. Fakat ona inananların dirayetiyle her zaman varlığını sürdürebilmiştir. Root'un, Shaw ile arasındaki ilişki ve erkeklerle ilişki içerisinde olmamaları anaerkil bir düzene vurgu yaparken aynı zamanda bakirelik işaretçisidir.

    Gelelim en önemlilerinden olan Dört İncilci Yazar konusuna. Matta - Markos - Luka - Yuhanna

    Matta'nın sembolünün insan olduğunu düşünürsek buraya en uygun kişi tabii ki Fusco. Kirli bir geçmişi vardır fakat herkes tarafından sevilir. Böyle bir geçmişinin olması tabiri caizse göze batmaz bile. Fusco aslında bizdendir, bizim görüntümüzü almış dizideki elçilerden bir tanesidir diyebiliriz.

    Markos ise burada Carter. Kanundan çok çalışmayı umursayan, aslan görünümlü karakter. Sürekli ekibe hizmet edenlerden biridir.

    Luka ise Shaw. Çok ilginçtir ki, Luka'nın da doktor olduğu düşünülmektedir. Shaw karakterinin tıp geçmişini düşündüğümüzde direkt olarak bu eşleştirmeyi yapabiliriz. Dizinin sonunda Bear'ı alıp yalnızlığına çekilmesi ise sembolü olan buzağının, dizideki köpekle gerçekleşmesindendir.

    Ve gelelim Yuhanna'ya. İncil karşılığının da 'John' olduğu düşünülürse çok olasıdır. Diğerlerinden ayrı olarak Yuhanna, Mesih'i yukardan gelen kişi, Tanrı'nın oğlu olarak düşünmektedir. Yani hem makine adına yaptığı fedailik hem de Finch'e karşı olan çobanlık görevini mükemmel bir şekilde yerine getirmiştir.

    Latince adlandırılmış olan Elias, İlyas peygamberin ayağıdır. İsrail Krallığı'nın Kuzey bölgesinde yaşadığı tahmin edilmekle beraber, Elias'ın da bir zamanlar New York'un söz sahibi olduğu düşünülürse tam olarak böyle bir görü elde edebiliriz. Her zaman Elias, karakterler adına bir siper görevi görmüş, birbirlerine olan can borçları sayesinde sürekli olarak yardımlaşarak vefalarını ödemişlerdir.

    Samaritan burada net olarak günümüzdeki Samirilerin koludur. Diğer öğretilerden farklı olarak Yahudi-dışılık benimsemiş ve tamamen farklı kurallar edimlemişlerdir. Yahudi ya da Müslüman oldukları anlaşılmaz. Zaten dizide de Yahudiye kralı Pontus Pilatus kılığındaki Greer'i fedai olarak kullanırken Gabriel Hayward yani Cebrail figürü olan küçük bir çocuğu sözcüsü ilan etmiştir. Bu ikilem aslında yaratılan Samaritan adlı yapay zekanın Samiri (Samaritan) toplumu ile yaratılan ikiliğin bir benzeri olmasından ileri geliyor diye düşünüyorum. Çünkü bu topluluk dinlerine son derece bağlıdır. Samaritan kavramının makineyi ne kadar zorladığını da düşünürsek aslında bu tapınma olayı burada gerçekleşir.

    Bizim dizi ve filmlerden alışık olduğumuz New York ise burada farklı tamamen. Çetelerin esir aldığı, gürültünün eksik olmadığı ve kirli bir New York. Dizide de geçen Sodome ve Gomorre hikayesinin karşılığıdır tam olarak. Tahrip durumda, yağmalanmış haldedir.


    Kısacası neresinden tutarsak tutalım Person of Interest, günümüzdeki yapay zekayı; geçmişte ve günümüzde süregelen dini kavramlar, kutsal kişiler, Yahudilik, Samiriler, Hristiyanlık gibi inançların potporisi olarak sunmayı müthiş şekilde beceriyor. Dizi zaten tüm bunların bir birleşimini yaparak modern zamana uyarlanabildiği, aynı zamanda da doğru bilişim unsurlarıyla işlendiği için büyük bir saygıyı hak ediyor diye düşünüyorum.
    canım dizim seni ne kadar özlüyorum bir bilsen.. Benim için sadece dizi değildi ya başka bir şeydi. Her bölümünü nasıl heyecanla beklerdim. Keşke bi haber gelse de ekip tekrar toplanıyor tekrar çekiyoruz deseler off offf ama imkansız başka dizilerle anlaştılar.. Neyse efenim bu diziyi izleyin izlettirin ben önerdiğim ve izlemeyen arkadaşlarımla arama mesafe koymayı düşünüyorum..
    Daha eve girer girmez indirmeyi başlattım, izledim ve içinde bulunduğum boşluktan sonra kurabildiğim tek cümle şu: Bitti mi lan cidden


    Beklediğim o boşluğa düştüm. Harold'ın John'u banka kasasında bırakırkenki konuşması ve John'un o bağırışı, John'un ölümü, çocukluğundan o anı anında ve yaşanmakta olan o anda Root'un -yani makinenin- John'un omzuna dokunması, Harold'ın Grace'e kavuşması, Shaw'ın Jeff Blackwell'a Root'u sen mi öldürdün diye sorup bile bile makinenin o sesine karşı gelemeyip makine yok olduktan sonra Jeff'i öldürmesi, o açılış ve o müzik hepsi muazzamdı ve duygu dolu anlar yaşattı.

    Spin-off olursa Shaw ilk telefonu açtığı için admin o olur haberiniz olsun, tabii diğer assetlere gitmemişse çağrı. Makine şimdi tamamen irrelevant olaylara bakmak durumunda çünkü devletle hiçbir ilişkisi kalmadı ve görünen bir arabulucu da yok -Logan olabilir işte o saygınlıkla-


    Müzikleriyle, oyuncularıyla, senaryosuyla konusuyla izlediğime hiç pişman olmadığım bir dizi, ilk sezonlarda bıkıp bırakanlar yazık ediyorlar diziye ve ettiler de, ah CBS ah

    Konudan tebessümle çıkmanız için:
  • Konusu Minority Report'i animsatiyor.
  • Alcatraz'ı çekmeyecekmiydi JJ Abrams ?
  • adam 10 tane diziye el attı yav.
  • Michael Emerson kadroya dahil olmuş.
     Person of Interest (2011 - 2016)


    kaynk



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dodge -- 17 Şubat 2011; 12:44:18 >




  • O zaman diziyi kesin izlemek lazım
  • Konusu güzele benziyor. Umarım güzel bir yapım olur
  • Bi kaç sene bekleriz bence :)
  • Yuh 4-5 tane dizisi olduHepsini nası yönetiyo anlamak güç.
  • Minorty Report'un dizi hali gibi bişey olucak sanırım. CBS'ten yine polisiye tarzında bir dizi tek fark cinayet işlenmeden önlemek. Bildiğim kadarıyla CBS deneme bölümü siparişi verdi henüz dizi haline getirilmek için onay almadı sanırım gerçi tam CBS'lik bir dizi kesin onaylanır bence
  • Michael Emerson

    Kadro toplanıyor. Hadi hayırlısı.
  • "James Caviezel, "Person of Interest"in Kadrosunda"

    En son AMC'nin yeniden çevrim olan "The Prisoner" dizisinde rol alan James Caviezel, "Person of Interest"de Michael Emerson'la başrolü paylaşacak isim oldu. Kendisi, görev esnasında öldüğü sanılan bir CIA ajanını canlandıracak. Ajanımız, tekrar ortaya çıktıktan sonra gizemli bir milyarderle (Michael Emerson) New York'taki cinayetleri önlemek için işbirliği yapacak.

    2.bomba.
  • Her bölümde bir cinayet engellenecek; yani her bölümde farklı konu olacak galiba.
  • Trailer oldukca guzeldi merakla bekledigim yapımlardan oldu :D
  • jj Abrams artik mission impossible ve star trek gibi dev butcelerle film ceken bir yonetmen haline geldi. zor artik dizinin basina gecip bolumleri yonetmesi. sadece para ve fikir koyar ortaya o kadar.
  • daha yaratıcı fikirler lütfen
  • Azınlık Raporu+Kartal Göz karışımı gibi ama daha çok potansiyel suçluları önelemek gibi birşeye benziyor azınlık raporu kadar uçuk değil sonuç olarak çıksın izleriz
  • bi gram güvenmiyorum artık jj abrams'a
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.