Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
63
Cevap
4105
Tıklama
0
Öne Çıkarma
5 maddede Google'ın yeni oyun servisi Stadia
K
5 yıl
Moderatör
Konu Sahibi


Daha öncesinde farklı firmalardan çevrimiçi oyun servisi girişimleri gördük. Ancak bu sefer Google gibi büyük bir firmanın kendi hizmetini tanıtması, oyun severler için büyük heyecan uyandırdı. GDC 2019 kapsamında düzenlenen etkinlikteki tüm detayları anında sizlere aktardık. Bu yazımızda ise yeni oyun servisi hakkında mutlaka bilmeniz gereken 5 maddeyi derliyoruz.

1- Anında oyuna girin



Google’ın en çok üzerinde durduğu konu anında oyuna başlayabilmeniz oldu. Bilgisayar, akıllı telefon, Chrome Cast (TV) vb. birçok yerden yeni servise erişebileceksiniz. Hatta Bir YouTube videosu üzerindeki bağlantıya tıkladığınız zaman bile oyununuzu oynamayı başlayabiliyorsunuz. Yani her yerden bekleme yaşamadan oyun oynamanız platformun temel özelliği. Ayrıca güncelleme yapmak veya oyunun indirilmesini beklemek gibi can sıkıcı durumlar da rafa kalkıyor.

2- En gelişmiş konsollar geride kalıyor



Google, AMD ile ortaklaşa çalışarak özel bir GPU geliştirmiş. Bu GPU 10.7 teraflops gücünde. Kıyaslama yapmak açısından konsol tarafındaki en güçlü cihazlar olan PS4 Pro 4.2 teraflops, Xbox One X ise 6.0 teraflops gücünde. Grafik kartına ek olarak her birim için özel üretim 2.7 GHz x86 işlemci ve 16 GB RAM mevcut. Yani oyunlarınızı yüksek ayarlarında oynamanıza imkan tanınacak. Görüntü aktarımı kısmında ise 4K 60 FPS desteği olacağı söylendi.

3- Stadia oyun kolu



Stadia giriş yöntemi konusunda oldukça zengin. İster akıllı telefonunuza bağlı bir oyun koluyla, isterseniz de bilgisayarınızdaki klavye fare ile oyununuzu oynayabilirsiniz. Ancak Google, Stadia için özel bir oyun kolu geliştirmiş. Bu oyun kolunu diğerlerinden farklı kılan nokta ise Wi-Fi üzerinden direkt oyunu oynadığınız sunucuya bağlanması. Böylece gecikmelerin oldukça düşürülmesi amaçlanıyor. Ek olarak ekran görüntüsü alma ve Google Asistan’ı açma işlemleri için özel tuşlar barındırıyor.

4- Geliştiricilere kolay bir çözüm



Oyun geliştiriciler bildiğiniz gibi pek çok platform için ayrı çalışmalar yapmak zorunda kalıyorlar. Stadia için üzerinde durulan önemli konulardan biri de buydu. Yeni oyun servisi sayesinde oyun geliştiriciler yapımlarını sadece Stadia sunucusundaki donanıma uygun hazırlamasına rağmen tüm cihazlardan erişilmesini sağlayacak. Google’ın belirtiğine göre 100 stüdyo, geliştirici kitlerini teslim aldılar. 1000’den fazla geliştirici ise kendi yapımlarının servis üzerinde bulunması için çalışmalara başlamış. Google’ın kendisi de Stadia’yı bir oyun stüdyosu olarak konumlandıracak. Bu bölümün başında ise Jade Raymond bulunuyor.

5- Google servisleriyle iç içe



Stadia hizmetinin elini güçlendirecek en önemli kısım Google servisleriyle olan etkileşimi oluyor. YouTube gibi oyuncuların sıklıkla ziyaret ettiği platformlar Stadia ile iç içe olacak. Ayrıca Google Asistan entegrasyonu mevcut. Örneğin Stadia ile oyun oynarken bir bölümü geçemediğinizde Google Asistan’a “Burayı nasıl geçeceğim?” diye sorabiliyorsunuz. Sonrasında YouTube’dan o bölümün nasıl geçildiğini gösteren bir video açılıyor.

Ayrıca Bkz.Kablolardan kurtulmak isteyenler için Bluetooth kulaklık önerileri

Stadia hizmetinin kullanıcılara açılacağı net tarih söylenmedi. Sadece 2019 yılı içerisinde olacağı biliniyor. Ayrıca bu etkinlikte “Doom Eternal” duyurusu dışında platformda hangi oyunların olacağı açıklanmadı. Önümüzdeki aylarda servis hakkında daha detaylı bilgiler gelmeye başlayacaktır.


 Haberi Portalda Gör

bizim internet altyapımız ile kevgire döneriz oyunlarda.
Yoruma Git
murdocklawless - 5 yıl +44
İnternet bağlantı hızı, çözünürlüğü ve grafik kalitesini belirleyecek. Bu durumda sonumuz hüsran.
Yoruma Git
abraxsas - 5 yıl +31
Google uganda ya bile bizden çok destek veriyor bakın destek listesine Türkiye çevresin de ki ülkelere hizmet var neden ise bize yok neden acaba, neyse bizde 480p çevirim i...
Yoruma Git
Yorumun Devamı DH Misafiri - 5 yıl +30
M
5 yıl
Yarbay

bizim internet altyapımız ile kevgire döneriz oyunlarda.




H
5 yıl
Yüzbaşı

Ve konsolları zorlayacak bir sistem daha hayata geçmeye başlar.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
P
5 yıl
Binbaşı

Fikir çok iyi gelecekteki oyun sektörüne bakıyoruz bence. Ama isim kötü Cloudia daha iyi olurdu, cloud servis ya hani :)




3
5 yıl
Yarbay

Ps5 bu gidişle son konsol olacak.




B
5 yıl
Yüzbaşı

Bence aksine pc oyunculuğunu zorlayacak bir sistem. 2013 yılında bir konsol satın alan birisi halen yeni çıkan AAA oyunları oynayabiliyor. Yani bir konsola sahip birisinin bu tür sisteme geçmek için bir nedeni yok.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bgrn7 -- 20 Mart 2019; 15:4:34 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @honneur
D
5 yıl
Yarbay

Google uganda ya bile bizden çok destek veriyor bakın destek listesine Türkiye çevresin de ki ülkelere hizmet var neden ise bize yok neden acaba, neyse bizde 480p çevirim içi uhd ful oynadım abi deriz hemde tüm dünyadan fazla ödeyerek... (Ülke fizikçi yerine imam yetiştirince ancak ithal pamuk tıkanır bize. vicdanı olana saygılar )



Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
5 yıl
Yüzbaşı

İnternet bağlantı hızı, çözünürlüğü ve grafik kalitesini belirleyecek. Bu durumda sonumuz hüsran.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
5 yıl
Yüzbaşı

Konsola para harcamak gunumuzde cok sacma birsey. Dunyada Internet hizlari oldukca artti, cloud uzerinde islem kapasitesi de oldukca artti, bu durumda oyunlarin cloud uzerinde calistirilmamasi icin hicbir engel yok. Gelecekte hersey cloud uzerinde gerceklesecek, bu daha hicbirsey.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @honneur
C
5 yıl
Yüzbaşı

Internetten oynanan oyunlardan da vergi alinsin, sadece KDV falan yeterli degil bence. Eglence vergisi adi altinda yeni bir vergi daha cikarilmali. Hatta eglence vergisine ek olarak OTV de alinmali bence. Kablosuz gamepad icin de telsiz vergisi eklenmeli. Bayagi bir vergi olur bence bu isten. Google asistana sordugumuz sorular Youtube uzerinden acilacagi icin ve Youtube'da TRT videolari da oldugu icin bu oyun servisinden TRT vergisi de alinmali bence.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi csh -- 20 Mart 2019; 15:32:28 >


A
5 yıl
Yarbay

Uzun zamandır bunların çalışması yapılıyordu. Donanım tarafında büyük atılımlar var ama maalesef bir çok farm'da sunucu işlemciler daha doğrusu resource'lar boş boş yatıyor. Bir ara madenciler dadanmıştı. TR'de bir kaç devlet dairesindeki sunuculara sızıp mining yapmışlar aylarca :D

Neyse, ben çok güzel görüyorum bu gelişmeyi. Umarım biz de en kısa sürede IXP ile dahil oluruz.



E
5 yıl
Yarbay

Google+'da bizi görecek mi



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

T
5 yıl
Binbaşı

biz daha 4k oyun videosu izleyemiyoruz.




C
5 yıl
Teğmen

Bu iş asıl oyun yapımcıların işine gelecektir korsan devri sona yaklaşıyor galiba. zaten bizim gibi garibanlarr eski oyunlara devam ederiz.Bu iş tutarsa Google bir de premium üyeliklere geçer kısacası bu işten yine biz Zarar edeceğiz.




D
5 yıl
Yarbay

İşin arkasında Google varsa o işin tutmaması zor. Diğer devlerde bu işe girerse olacak rekabetten uygun fiyata oyunlar oynanabilir. Ama hızın çok önemli olduğu oyunlarda özellikle online fpslerde sıkıntı olabilir.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
5 yıl
Teğmen

Arkadaşlar bu daha önce yapılmadı mı?
http://onlive.com/




A
5 yıl
Yarbay

İntel ile Nvidia buna ne diyecek o onemli

Dese de bisey olmaz google onlarin 6 kati buyuk



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

D
5 yıl
Yarbay

Paralı olacak mı peki? benim internet hızı 24/25 mbps arası yani 2.5 2.4 mb/s bu arada :D




K
5 yıl
Yarbay

Oyun dünyasının kartlarını yeniden dağıtacak google..



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

C
5 yıl
Yarbay

Donanım pahalı

İnternet pahalı

Oyunlar pahalı

Dünyanın umrunda değiliz