Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
963
Tıklama
0
Öne Çıkarma
3770k overclock sorunu
S
9 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Arkadaşlar daha önce forumda başka bir konuya yazmıştım sorunumu fakat hiç cevap alamadım bir de buraya yazayım dedim. 3770k işlemci ve asus p8z77-v anakartım var. Sistemi yeni topladım. biraz kurcaladım, overclock konularında çok bilgili değilim ama meraklıyım yani bu işler nasıl yapılır öğrenmek istiyorum. Fakat sistemde çözemediğim bir sorun. Bios ayarları defaulttayken bilgisayar normal açılıyor fakat işlemciye overclock yapmaya kalkınca bilgisayar kendini resetledikten sonra 2-3 sn de kendini kapatıp açan sonsuz bir döngüye giriyor (Bilgissayar açılmıyor, görüntü gelmiyor, fanlar çalışıp 1-2 sn sonra duruyor). Ama psu nun switcihini kapatıp kablosunu çekmeden açılmıyor. Sadece güç kablosunu çekip tekrar takınca bilgisayar açılıyor. Açılış ekranında "overclock failed" diyor ve biosa girip default ayarlarda devam etmek zorunda kalıyorum. İmzamdaki sisteme sahibim yani psu nun yetmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Basit bir soğutucum var (akasa k32) ama sebebin bu olduğunu da sanmıyorum. Biostayken işlemci boşta 33 derece civarı gösteriyor yani sıcaklıkla ilgili bir sorun da yok. Acaba voltajı mı az veriyorum. (Şu an voltaj auto da, işlemci turbo aktif, boştayken 1600 mhz civarlarında dolaşırken prime95 le yükleyince 4100 Mhz lere çıkıyor). Belki hız yeterli ama overclock nasıl yapılır öğrenmek istiyorum. O yüzden yardımlarınızı bekliyorum.

Herkese iyi forumlar...



K
9 yıl
Yüzbaşı

Büyük ihtimalle voltajı biraz artırmanız gerekiyor. 3770k 1,25v ya kadar sıkıntı yaratmıyor bildiğim kadarıyla. DEfault ve Auto ayarlarda işlemci VCore voltajı 0.8 - 0.9 Volt ciharında . Anakartınızda (biosu nasıl bilmiyorum) ön tanımlı Overclock profili varsa ilk önce onları deneyin. Onlar ile sorunsuz çalışıyor ise anakartınızın modeline uygun Asus AI suite programı ile overclock profilindeyken işlemci nin Vcore voltaj değerlerine bakın. ve ısı durumunu gözlemleyin.
Isıdan dolayı klitlenmeler ve reboot genelde işletim sistemi başladıktan sonra olur. işletim sistemine henüz geçemeden sistem reboot ediyor ise bu muhtelemelen voltaj sorunudur veya çok abartılı bir overclock deniyorsunuz.

3770k 4.3 hatta 4.5 GHZ lere kadar stabil OC olabiliyor. Daha fazlada OC olabilir ama o zaman daha extreme soğutma sistemlerine ihtiyaç duyarsınız.

Ramleriniz max 1.65 V a kadar destekliyorsa 1.6v olarak ayarlayın. max 1.5v destekliyorsa 1.45 v ayarlayın

Bu işlemleri yaparken mekanik diskinizi sistemden ayırın . Mekanik diskler ard arda reboot işlemlerinden olumsuz etkilenebilir.
OC işlemi işlemci ve Ram ömrünü kısaltır. bunu bildiğinizi var sayarak kolay gelsin diyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Spartan.32
S
9 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Sağolun hocam, yalnız sorunun voltajdan olması da mantıklı gelmiyor. İşlemciyi 1 v ile 3.7 GHz ye çekebilmem lazım diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum hatta voltaj vermeden bile çekebilmeliydim ama çıkartamadım. ram lere voltaj vermiyorum. Onlar auto da. İşletim sistemi ssd ye kurulu onlar mekanik olmadığı için ona zarar vermez sanıyorum.

Yani güç kaynağıyla ilgili bir sorun olmadığına göre ve overclock ayarlarında bir sorun olmadığı da net gibi (Yani core ratio yu 37-3.7ghz çalıştırmak için- yapmak dışında hiç ayar yapmıyorum bu da çalıştırmıyor). Acaba sorun anakartta olabilir mi?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @kuafortr
O
9 yıl
Yarbay

bios ayarlarinizi ve core temp ss koyabilirseniz yardimci olmaya çalişirim işlemcinin defult voltaji core temp kontrol edeilirsiniz vid değeri yazar sonra orada vid değere göre artirim yada azalmaya gidilerek overclock deneyebilirsiniz ben genelde bu şekilde sonuca daha çabuk olaşiyorum.bencede bios açilmiyorsa genelde işlemcinizin daha fazla voltaj istiyor anlamina gelir eğer 1.5v gibi extreme bir voltaj girmediysiz aşiri voltaj cok verincede windows açilmaz yani tam ayarinda voltaj vermeniz lazimki stabilite yakalayabilesiniz.Sizdeki soğutucu ile kasa soğutmaniz iyi ise işlemcinizde takoz çıkmazsa 4.4ghz sorunsuz kullanirsiniz gibime geliyor saygilar




Bu mesajda bahsedilenler: @Spartan.32
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.