Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
415
Tıklama
0
Öne Çıkarma
1807-1809 Osmanlı-İngiliz Savaşı hakkında
J
4 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar hiç bu savaşı araştıran var mı ? İngiliz Donanması İstanbul Boğazı'na kadar gelmiş diyen var ama savaş hakkında fazla bilgi bulamadım bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.İstanbul Boğazı'nda yenildikten sonra İskenderiye'ye çıkartma yapıyor İngilizler ve orda da yeniliyorlar sanırım ve Kale-i Sultaniye Antlaşması imzalanıyor.



H
4 yıl
Yarbay

Tuhaf cidden. Napolyon savaşları hakkında çokca okuma yaptım ama bu savaşı hiç duymadım. Bir başka tuhaf olan bir durum ise Napolyon'nun Mısır seferi sırasında müttefik olan Britanya ile Osmanlı'nın yine aynı dönemde(Napolyon Savaşları) savaşa girişmesi. Anladığıma göre Napolyon'un Avrupa Kıtasına hakim olup başka devletler(Rusya gibi) tarafından daha güçlü bir devlet olarak görülüp müttefiklik kurulması ile Osmanlı-Fransa yakınlaşması başlıyor.

Açık konuşmak gerekirse 5 tane Koalisyon ordusunu(Rusya,Avusturya,Britanya,Prusya) yenen bir devlet olsaydı bende ona yakınlaşırdım. :d

Biraz baktım ama okuduğuma göre Osmanlı-Fransa yakınlaşmasını kabul etmeyen Britanya yönetimi Fransa'nın Osmanlı elçisini sınır dışı etmesini istiyor ama Fransa ile Osmanlı arasında bir antlaşma olduğu için Osmanlı kabul etmeyip savaş ilan ediliyor Britanya tarafından. Başkent savunması beklenildiğinden çok sert olması nedeniyle Britanya geri çekilip antlaşma imzalanıyor. Pekte değişikilik olmuyor sadece küçük imtiyazlar tanınıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 1 Eylül 2020; 5:17:21 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
4 yıl
Binbaşı

Az önce internetten baktım da, tarihin en ilginç savaşlarından biri sanırım.

Savaş III.Selim ile III.George arasında olmuş. İşin o noktası da epey bir ilginç. Savaşta Fransızlar bizi desteklemiş.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-ED4010EAB -- 14 Eylül 2020; 22:12:15 >

G
4 yıl
Yüzbaşı

Merak ettim ve buldum.
https://www.britannica.com/place/Ottoman-Empire/The-empire-from-1807-to-1920
https://www.britannica.com/event/Treaty-of-Canak
https://en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Turkish_War_(1807–1809)
https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_the_Dardanelles

Vikipedi'dekilerin Türkçesi de var ama yerli ve milli İslam Ansiklopedisi'nde konuya dair, bir maddeyi bırak, bir cümle bulamadım. 1909'daki antlaşmaya Kale-i Sultaniye Antlaşması da deniyormuş. O adla da İA'da bir şey bulamadım.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.