Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
244
Cevap
10271
Tıklama
21
Öne Çıkarma
Cevap: (15.08.21) Afganistan Islam Emirligi - Kabil havalimani'nda catismalar devam ediyor (4. sayfa)
K
3 yıl
Yarbay

Hayır,ama en büyüğü insan yerine koymaması bundan daha büyük ne olabilir ? 38 Milyon nüfusu var 14-13 milyonu kadın olsa bunların yok sayılması insan yerine konulmaması ölüm daha kolay bir seçenek ömür boyu esaretten.Kötü davranılması mevcut durumu anlatmak için zayıf kalıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kuklacini -- 15 Ağustos 2021; 21:28:12 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Cem_Alim
E
3 yıl
Yarbay

ABD 20 yıldır ülkede ve çıktığı an Taliban 2 günde rahat rahat aldı ülkeyi . ABD yine klasik oyununu yaptı ama kaybederek mi çıktı yoksa kazanarak mı pek bilemiyorum .Sadece ortalığı karıştrayım diye düşündüğünü sanmıyorum Amerika’nın . Dahası var ama yapacaklar mı ?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eyoruk -- 15 Ağustos 2021; 23:13:50 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: eyoruk

ABD 20 yıldır ülkede ve çıktığı an Taliban 2 günde rahat rahat aldı ülkeyi . ABD yine klasik oyununu yaptı ama kaybederek mi çıktı yoksa kazanarak mı pek bilemiyorum .Sadece ortalığı karıştrayım diye düşündüğünü sanmıyorum Amerika’nın . Dahası var ama yapacaklar mı ?
ABD de işler karışmış durumda.Medya afganistan konusunda biden yönetiminin başarısızlığından dem vuruyor.Normalde afganistanda 4000 kişilik bir misyon grubun devam etmesi planlanıyordu ancak geri çekilme sonrası planlamada büyük problemlerin yaşandığı ve afgansitandaki ABD misyon görevlilerinde geri dönmek istediklerini washingtona bildirdikleri medyaya yansıdı.Bunun anlamı ABD için görev yapacak yetkililerin dahi görevlerinden vazgeçmesi durumu afganistanda ABD planlarını sekteye uğratacağı konuşuluyor.

Öte tarafdan dışişleri bakanı blinken'ın afganistan özelinde yaptığı açıklamalarda ABD deki bir kısım için hayal kırıklığı olarak nitelendiriliyor.20 yıllık işgal sürecinde talibana ülkeyi teslim etmelerini 2. saygon vakası olarak adlandıranlard var dolayısıyla biden yönetimi afganistan konusunda gerek medya gerekse halk tarafından sınıfta kalmış mumamelesi görüyor.Temel düşüncede "ne için gittik ve niye geri döndük? kazancımız ne oldu?" soruları tartışılıyor.



< Resime gitmek için tıklayın >

Bu arada taliban güçleri, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Cumhurbaşkanlığı sarayını ele geçirdi ve el cezire televizyonuna konuşanlar oldu.
Taliban komutanlarından birisinin verdiği beyanat dikkat çekiciydi; “8 yıl boyunca Guantanamo’da tutuklu kaldım. Şimdi buradayım. Kabil’i kan dökmeden alabildiğimiz için mutluyuz.Önce ingilizleri,sonra sovyetleri şimidede ABD yi yendik.”

Taliban ayrıca Afganistan'daki yönetimin geniş istişarelerden sonra belirleneceğini ve gerekli önlemler alındıktan sonra liderlerinin cumhurbaşlanlığı sarayına geleceğini açıkladı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 15 Ağustos 2021; 23:30:45 >

D
3 yıl
Yarbay

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu kişiyi ilerleyen süreçte sıkça göreceğiz ve konuşacağız.


Taliban'ın lideri: Mawlawi Hibatullah Akhundzada..

1961 Kandehar doğumlu olduğu kabul ediliyor (net yaşı bilinmiyor)

Taliban'ın 4 kurucu isminden birisi.Sovyet işgali sırasında birçok çatışmaya girdi ve yaralandı.

SİHA saldırısında ölen Ahtar Mansur'un yerine 2016 yılının mayıs ayında Taliban lideri oldu.Ayrıca Taliban Ahundzade'ye, iki selefinin kullandığı "Müminlerin emiri" anlamına gelen emir-el müminin lakabını verdi.
3 Haziran 2020 günü COVID-19 sebebiyle öldüğü iddia edildi ancak Taliban yetkilileri ise öldüğü iddialarını reddetmiştir.Taliban nezlinde "Tüm islam aleminin kurtarıcısı" olarak görülüyor.

Filistin'deki Kassam Tugayları lideri Muhammed Deif gibi Akhundzada'da lideri olduğu Taliban'ı yeraltı sığınaklarından yönetiyordu ve ABD'nin suikastlerinden korunuyordu.Hakkında birçok spekülasyonlar yapıldı (öldürüldü-öldü vb gibi)

Afganistan'da ilan edilmesi beklenilen islam emirliğinin ilk lideride Akhundzada olacağı Taliban tarafından BBC ye deklare edildi.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 16 Ağustos 2021; 22:35:56 >

S
3 yıl
Yarbay

Tamamen planlı programlı işler.

Silahlar gıcır gıcır, hepsi modern. Silah tutuşlar eğitimli asker gibi. Birileri eğitmiş ve planları devreye sokmuş görünüyor.

Bu işin sonu ne olacak merak ediyorum ama birileri iyi para kaldırıyor.



N
3 yıl
Çavuş

ABD sömürdü çıktı ABD kaybetmez asla bunu anlamak lazım artık, mültecileri de bize kitledi Avrupa herkes kazandı yine biz kaybettik vasıfsız yöneticiler bu ülkeyi bitirdi



D
3 yıl
Yarbay

https://twitter.com/i/status/1427007651716677640
Taliban'ın ülkeden gitmek isteyenlere izin vermesi sonrası özellikle ABD ile işbirliği yapmış yerel halktan binlerce insan ülkeyi terk etmek için Kabil havalanına adeta hücum ediyor.Havaalanında ABD nin listesinde olanlar dışındada ABD ile ile irili ufaklı işbirliği yapmış kişiler uçaklara alınmak için havaalanına akın akın ilerliyor.

ABD güçleri ise uçakların güvenliğini ve listelerinde bulunan işbirliği yapmış kişileri alıp gitmek için diğer gelen harici topluluğa ateş açarak durdurmaya çalışıyor.ABD geri çekilme sürecinde ilk etapda kendileriyle işbirliği yapmış 50 bin afgan mülteciyi alacağını açıklamıştı,bu sayının artabilceğide konuşuluyor ancak Afganistandan ayrılmak isteyenlerin sayısı yüzbinlerle ifade ediliyor zira 20 yıl boyunca irili ufaklı işbirliği yapmış Afgan vatandaş bu haktan yararlanmak istiyor.

Bu kitlenin çekincesi ise her ne kadar Taliban af ilan etmiş olsada ülkede yaşanacak rejim değişikliği sonrası hedef haline gelmekten korktukları için ülkeyi terk etmek istiyor.Genelde ülkeyi terk edenlerin çoğunluğunda bu korku varken diğer kesimde değişecek Taliban rejiminde ülkede yaşamak istemiyor.

Taliban ise eski afgan hükümetine bağlı ve kendileriyle savaşan kişileri aramakla meşgul.Hatta bazı yerlerde Taliban'ın yakaladığı bazı kişiler şehir meydanlarında asılmaya başlandı (görüntüler var ama paylaşmıyorum) Bu tabloda ABD ile işbirliği yapmış olanları dahada korkutup ülkeden kaçma eğilimlerini güçlendiriyor.



G
3 yıl
Yarbay

Çin, Rusya ve İran'ın eline bomba bıraktı gitti, perinçek tayfası ise Çin talibanla anlaştı diye seviniyor, muhtemelen taliban ilk sorunu İran ile yaşayacak, kuşak yol projesine darbe vurdular, abd taliban anlaşalı 2 yıl oluyor hatta homeland dizisine bile konu oldu afganlar savaşmadan yönetimi vermişti gerçi sonra taliban abd başkanını öldürüyordu.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
3 yıl
Yarbay

Aynen beyler Taliban ABD ye sapladı ,Arap baharı olur ABD saplarlar,Irakta ,Suriye de iç savaş çıkar ABD ye saplarlar ....Sonuç bögedeki tüm Arap devletlerini yöneticilerini hatta veliathlarını ABD belirliyor,Suriye ve Irak bölmüşler iki tane özerk devlet kurmuşlar bölgede yargı dağıtıyor.Daha basiti FETÖ lan bunların Türkiye ayağını geç çeşitli ülkelerdeki yapılanması kime bağlı ABD ye adamlar oyun içinde oyun yapıyor bunun için 20-30 yıllık politikalar belirliyorlar .Kısa vadede büyük oyunu görenlerde hep bizde ama spoiler vermek istemiyorlar yersen.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kuklacini -- 16 Ağustos 2021; 1:3:59 >

D
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Guest-C8C79990A

Çin, Rusya ve İran'ın eline bomba bıraktı gitti, perinçek tayfası ise Çin talibanla anlaştı diye seviniyor, muhtemelen taliban ilk sorunu İran ile yaşayacak, kuşak yol projesine darbe vurdular, abd taliban anlaşalı 2 yıl oluyor hatta homeland dizisine bile konu oldu afganlar savaşmadan yönetimi vermişti gerçi sonra taliban abd başkanını öldürüyordu.
Muhtemelen Taliban eylüle kadar kendi çaplarında ülkenin kontrolünü tamamen sağlayıp ABD ye bir gönderme yaparak 11 eylülde islam emirliğini ilan edecek.

Ancak bütün bunlar yaşanırken Taliban bugün el cezire tv ye yaptığı açıklamada ABD ile bağlantılarını kesmeyeceklerini ve işbirliği yapabilceklerini açıkladı.

Yapı olarak Taliban birebir olmasada BAE'nin islam anlayışına yakın selefi bir düşüncede.Bu iki ülke arasındaki temel fark BAE ekonomi ve uluslarası bağlantılarında çok güçlü bir ülke ve dünya ile entegre olmuş durumda.Taliban ise tam tersi tamamen getto tipinde yaşamı benimsemiş,dışa kapalı bir örgütlenme.Bunun en önemli sebebi ise yıllardır savaşmaları ve savaş ortamında dış dünya ile bağlantılarını bilerek kesmeleri.Afganistan'ta Taliban rejimi bir BAE yapısına dönermi bunu göreceğiz.BAE'nin kurulmadan önceki ortamı ve yaşantısıda aynı şuanki Taliban gibiydi.

Ekonomik olarakda güçlenmeleri için çok fazla seçenekleri var;

1-Çin ile anlaşıp bir kuşak bir yol projesine dahil olurlar ve burdan büyük bir ekonomik gelir elde edebilirler.
2-Perde arkasında ABD ile yeni bir anlaşma yaparlar ve ülkede bulunan ciddi oranda petrol,doğalgaz,altın,bakır ve uranyum gibi elementlerin ticaretinde ABD firmalarıyla ekonomik anlamda ciddi yol kat ederler.
3-Ya da Taliban ABD ile ekonomik anlamda ülkeyi bağlayacak bir anlaşma yapmaz,kendi doğal kaynaklarını komşu ülkelerin yatırımlarıyla işletir ve ekonomisini yürütür.Afganistan'da ayrıca dünya genelinde az bulunan bir çok yerlatı kaynağıda bulunmakta.Bunun haricinde Taliban büyük bir para karşılığı kendileri için değersiz kabul ettikleri arkeolojik tarihi eserleride satabilir.Afganistan bu anlamda tamamen bakir bir ülke zira son 40 yıldır Afganistan'da ciddi anlamda arkeolojik çalışma hiç yapılmadı.Bunun gibi birçok yan sektör milyarlarca dolar getiri sağlayabilir.
4-Bir diğer ekonomik seçenek ise kara ekonomi dediğimiz alanların işletilmesi durumu.şayet ABD ile bir anlaşma olursa Afganistan'da halen ekili olan 360 hektarlık afyon tarlalarının işletilmesi ilede arkaplanda büyük bir ekonomidende pay sahibi olabilirler.Bu tarlalarıda ABD den izinsiz işletemezler,işletirler ise ABD gelecekte bu kara para ekonomisinden alacağı yarayı kaldıramaz ve bir bahane ile Afganistan'a tekrar girebilir (Afganistan dünya uyuşturucu üretim merkezi haline geldi vs derler ve girebilirler)

Esasen Taliban yapısı Afganistan genelinde tamamen kabul gören bir örgüt değil.Yıllardır savaş içinde olan ülkede savaşan gruplar geneli itibariyle Taliban olduğu için cahil kalmış halk nezlinde güçlü kişiler göründüğü için herkes boyun eğmiş.Taliban'da hep radikalleşme içinde acımasız kurallarıyla halkı ezerek gücünü korumuş.Kısaca güçlü olanın sesini çıkardığı bir ülke Afganistan.Taliban'da zaman içinde zorla adam toplayarak ve halk içinde zorlayıcı şiddet uygulayarak bugünlere kadar geldi.ABD nin kukla hükümeti dahi ABD çekildikten sonra 1 ay dahi dayanamadı zira Afganistan hükümeti baştan aşşağa rüşvet alan ve ülkeyi sömüren siyasetçiler ile doluydu.

İran ile Taliban kendi aralarında anlaşırlar ama bölge jeopolitiği çerçevesinde birbirlerinede perde arkası düşman kesilecekleri kesin zira İran yönetimi Şia mezhebi geleneği ile yönetilen ve ortadoğuda şia hilali politikaları ile hareket eden bir ülke.Taliban ise şia mezhebini zaten kabul etmiyor.Taliban ileride şia mezhebine mensup kişileri dahi idam edebilir yada ülke dışına atabilir.Unutulmamalıdırki Taliban kendi dini inanışına göre ışide de karşı ve ışid ile taliban çok savaştı.Afganistan'da ışid yapılanmasının olmasıda imkansız.Zaten 2015 yılından beri "resmi olarak" iki örgüt birbirine savaş ilan etti.Ancak bu iki yapının ortak tavrı şia mezhebine karşı olmaları,bu durumda düşündürücü zira ABD nin güdümünde kurulan ışid direkt iran şiasını hedef almıştı ve iran milisleri ilede savaştırılmıştı.Taliban ise şia mezhebine karşı olmakla birlikte direkt olarak ışid gibi mezhep savaşına girmekten kaçındılar ancak ilerleyen süreçte şartlar nasıl evrilir ve iran - afganistan özelinde nasıl bir dini sürtüşmeler yaşanır göreceğiz ancak benim görüşüm ABD'nin Taliban içinde ışid benzeri radikal bir örgüt yaratıp hem Taliban'ı hemde bölge ülkeleri rahatsız edecek yeni bir oluşuma gideceği yönünde.



D
3 yıl
Yarbay

Tarih tekerrürden ibaret derler..

ABD tıpkı Afganistan'da yaptığı gibi 1975 yılında Vietnam savaşını bıraktığı gün Saigon'dan apar topar çıkmıştı ve yine aynı şekilde kendisiyle işbirliği eden Vietnamlı vatandaşlardan "şanslı olanları" alıp çekip gitmişti.Vietnam savaşında ABD nin koruduğu Saigon şehri çekilmeden sonra çevre ülkelere büyük bir göç dalgası başlatmıştı.Savaş zamanı fiilen kuzey-güney Vietnam olarak bölünen ülkenin güney kısmı ABD yönetimindeydi ve 1975 deki ani çekilme sonrası kuzeyli kominist gerillalar güney Vietnamı çok kısa bir sürede kontrol altına aldı ve ülkeyi tekrar birleştirerek komünist Vietnam olarak kurdu.

Aynı hikaye ve aynı senaryonun farklı ülkede olanını 44 yıl sonra tekrar görmek çokda şaşırtıcı değil.

https://twitter.com/i/status/1427000691407654914
https://www.youtube.com/watch?v=vHLKFSWzImk&feature=youtu.be
Enteresan bir anektodda, ABD'nin giriştiği Vietnam savaşı ironik şekilde 20 yıl sürdü.1955-75 arası süren bu savaşta ABD 60 bin kadar askeri öldü,30 bin askeri ise kayıp olarak kayda geçti.Bu kayıp askerlerin bir kısmı toplu mezarlarda ilerleyen yıllarda ortaya çıkarılıp ABD ye teslim edildi.Bir kısmı ise Vietnam tarafında gizlice esir tutuldu ve onlarda zaman içinde ya öldüler ya da para karşılığında serbest bırakıldılar.

ABD ise 20 yıl içerisinde Vietnam savaşında yaklaşık 5 milyon kadar Vietnamlı asker ve sivil kişi öldü.Bu ölenlerin arasında ABD ile birlikte savaşan güneyli olanlarda dahildir.ABD o dönem en yıkıcı ve kitlesel imha silahlarını hiç düşünmeden kullanmıştı.Vietnam'da hala bazı ormanlık bölgelerde kullanılan biyolojik bombaların yarattığı ölümcül tahribatlar giderilmeye çalışılmakta.

ABD, Afganistan'daki 20 yıllık işgalinde yaklaşık 2500 askerini kaybetti ve 100 binden fazla Afgan sivil ve askeri öldürdü.Kitlesel imha silahlarını kullanmış olsalardı bu en az Vietnam'daki rakamlara yakın ölümleri tekrar yaşanacaktı.

Vietnam ise şuan %3 lük enflasyon ve %2 lik gibi çok düşük işsizlik oranıyla ekonomik olarak asyada giderek büyüyen bir ülke oldular.Elektronik parça üretimindede çok ilerlediler.Komünist ülke yönetimi olsada çin yönetimiyle benzerlikleri çok var.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
3 yıl
Yarbay

şu an için kabil havaalanında çatışma yok sadece havaya ateş edildi bilgisi var o kadar dakika itibariyle bu yanlış.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
3 yıl
Yarbay

ABD eski Başkanı Trump:

“Joe Biden’ın Afganistan’da yaptığı, ABD tarihindeki en büyük yenilgilerden biri olarak kayıtlara geçecek.Afganistan’da yaşanmasına izin verdiği şey nedeniyle Biden’ın rezil şekilde istifa etme vakti geldi. Zaten meşru olarak seçilmemişti.”

İngiltere Başbakanı Johnson:

"Afganistan'ta Taliban'ı tanımayı şuan düşünmüyoruz.Ülkenin 2001 yılındaki terör oluşumlarının hüküm sürdüğü bir döneme geri döneceğinden endişe ediyoruz ve nasıl bir rejim ile ülke yönetilecek bilmiyoruz."





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 16 Ağustos 2021; 2:9:54 >

M
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

Taliban kadınların eğitimini engelleyerek ülkenin gücünü yarıya düşürdü. 2000 yıl geriye götürdü afganistanı.
Şu videodaki kadınlar gelebilir diyeceğim ama şuda bir gerçek bu kadınlar büyük ihtimal batı veya abdye gitti.Orkestra müzikal ile ilgileniyorlar.





https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1426999324014174209


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
3 yıl
Yarbay

Şöyle bir güruhun eline bir yapıyı bölgeyi vermekte ne bileyim yav.Bu yüzyılda garip geliyor.

Adamlar bambaşka bir evrenden ışınlanmış gibiler.Bu arada birkaç video düştü devlet kurumları ile ilgili o mareşal denen zübüğun kaldığı yer ve o başkanın kaldığı yerde halk açken yapılan israf gözler önüne serilmiş.

< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

Bu Taliban denen parazit örgütün oluşmasının sebebi bölgede yaşanabilir olanak sağlanamaması yani bir iş sahasının olmamasıdır.

Mesela Türkiye'de eğer yapılaşma ve yerleşim dengeli biçimde olsa doğudaki ve batıdaki ayrım bu kadar derin farklılıklar yaratmasa ne ülkenin şark denilen kıyıları bu kadar izbe olurdu ne göç yaşanırdı nede terör denilen oluşum olmazdı.İnsanları mecbur etmek aslında sorunları bitirmiyor öteliyor ardından gelip seni yine buluyor.



W
3 yıl
Yarbay

Ülkemizde bulunan yobazlar ve şeriat sevenlere bedava uçak bileti temin ederim ,tek yön kaydıyla ,hadi kardeşim cennete bir iki



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
3 yıl
Yarbay

Güney Vietnam, Kuzey'e iki sene dayanabilmişti. Bunlar 4 ayda pert oldular.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MRTFR -- 16 Ağustos 2021; 10:23:10 >


Bu mesajda bahsedilenler: @DARTH_BLACK
G
3 yıl
Binbaşı

@REV0 @DARTH_BLACK @amadeus99 @Long Nightt @Bilge Türk




ABD askerlerinin, Kabil Hamid Karzai havalimanında sivillerin üzerine ateş açtığı iddia edildi.



İnsan hakları diye millete akıl veren sütü bozuklar yapmışlardır bence ABD askerinden her şey beklenir


https://twitter.com/i/status/1427171145032290304


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @REV0 , @DARTH_BLACK , @amadeus99 , @Long Nightt , @Bilge Türk
E
3 yıl
Yarbay

İnanılmaz şeyler oluyor yani.Uçakların kanatlarına atlamalar falan.Ya arkadaş sen bir şekilde binsen bile o uçağa o uçak o kalabalıkta nasıl sağlıklı kalksın ? Bu kadar mı çaresizler diyorum ama yaşamadığım için bilemiyorum tabi.Çaresizlik bile bunu yaptırmaz.Adam belli ki yetişmemiş,bilmiyor.

https://twitter.com/MuslimShirzad/status/1427188130638139395?s=20
https://twitter.com/serhatucak/status/1427127233144033280?s=20





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eyoruk -- 16 Ağustos 2021; 12:20:24 >