Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
8
Cevap
10632
Tıklama
7
Öne Çıkarma
EV TİPİ SU ARITMA SİSTEMLERİ ATIK SU DEĞERLENDİRME PROJESİ
P
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhaba, benim gibi evde su arıtma sistemi kullanmak isteyen ve su israfından da rahatsız olanlara dönük kendi oluşturduğum projemi paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz su arıtma sisteminde 1 bardak için 2 bardak civarında su atık olarak gidere veriliyor. Ben projemde özetle atık suyu biriktirip bulaşık makinesinde kullanıyorum. Şimdi detaylar:

Arıtma sistemini alırken su basıncım yeterli olmasına rağmen az bir fark ödeyerek motorlu model tercih ettim, amacım motoru bulaşık makinesine su pompalamada kullanmaktı. Bulaşık makineleri su basıncı belli bir değerin (min.0,5 bar) altına düştüğünde çalışmıyor. Motoru bu basıncı oluşturmakta kullandım.

Öncelikle motorlu olan su arıtma sisteminden motoru, adaptörünü, düşük ve yüksek basınç sensörlerini söktüm.
< Resime gitmek için tıklayın >Böylece herşey motorsuz bir su arıtma sisteminde ki gibi oldu.

Motor 24 volt adaptörle çalışıyor 125 psi gücünde ve diyaframlı bir pompa.
< Resime gitmek için tıklayın >

Bu motorun su çıkışına yüksek basınç sensörünü ekledim ve buraya bulaşık makinesinin su alma borusunu bağladım. Bulaşık makineleri su alacağı zaman kendi üzerinde bulunan otomatik vanayı açıp kapatırlar, bu nedenle sisteme bağlı musluk veya vana sürekli açık olur. Yüksek basınç sensörü burada işime yaradı, makine su almaya başladığında aradaki basınç düştü motor çalıştı ve su pompaladı, su alma bitince aradaki basınç arttı ve sensör motorun elektriğini kesti, motor durdu.

Basınç sensörüne adaptörün bağlanması kolay, kablo kesmek gerekmiyor, soketler birbirine uygun.
< Resime gitmek için tıklayın >

Ben ilk etapta motorun çalışmasını ve testlerimi elimde olan damacana ile yaptım. Atık suyu burada depoladım ve damacana tam dolduğunda bulaşık makinesini çalıştırdım, eco modda 17 litre su tüketimi olan makinem için damacana yeterli oldu. Diyafram pompa damacanadan suyu başarı ile çekti ve makine su alması bitince motorun çalışması durdu.
< Resime gitmek için tıklayın >

Başarılı geçen test aşamalarından sonra sistemi otomatiğe almak ve takip etmeden çalışabilmesini sağlamak için birkaç sensöre ihtiyacım oldu 1.si suyun dolduğunu haber verecek sönsör (2 adet kullandım) 2. si de atık su dolduğunda şebeke suyunu kese kesebilecek bir sensör. Böylece atık su depom tamamen dolduğunda arıtma sistemim duracak ve taşkınlık problemi olmayacaktı. Aşağıda iki sensöründe satınalma linkini veriyorum.

1. sensör :http://www.aliexpress.com/item/Good-Quality-PP-Low-Pressure-Side-Mount-Horizontal-Water-Level-Sensor-Controller-Liquid-Float-Switch-For/1938889516.html
2. sensör :http://www.aliexpress.com/item/New-Plastic-Solenoid-valve-24V-dc-for-water-ID-6-35mm-1-4-Quick-push-in/2021496568.html

1. Sensörleri 2 türlü kullanabiliyorsunuz, devre açma ve devre kapatma, sensörün üzerindeki oku yukarı yönle takarsanız su sensöre gelince duba kalkıyor devre tamamlanıyor, ok yönü aşağı olursa su sensöre gelince yine duba kalkıyor ve devre kesiliyor.
< Resime gitmek için tıklayın >

Damacana yerine 60 litre civarında su bidonu temin ettim. Arıtma suyunu çok kullanan ve sık bulaşık makinesini çalıştıranlar veya yeri dar olanlar daha az kapasitede bir bidonu atık su deposu olarak kullanabilir, mesela 25-30 litre. Burada önemli olan bulaşık makinesinin kullandığını program en az kaç litre su istiyor, +5 litre de üzerine siz ekleyin, garanti olsun :) bu kapasitede bir bidon yeterli. Ben 60 litrelik bidona orta yerinden bir delik açtım (20mm) ve 1. sensörü taktım.
< Resime gitmek için tıklayın >
Bu sensör atık suyun 30 litreye ulaştığını bana haber veriyor (sensörün ucuna 12 voltluk adaptörden gelen + yı bağladım ve diğer ucunu ampule bağladım ampulün bir ucuda adaptörden gelen - ye bağladım. Su sensöre gelince duba kalkıyor ve devre tamamlanıyor, ampul yanıyor, böylece 30 litreye ulaşıldığı anlaşılıyor, buradan bulaşık makinesinin rahatlıkla çalışabileceğini anlıyorum.
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >

Diğer 1. sensörü bidonun en üstüne taktım. Bu sensör devreyi kesecek şekilde, çünkü 2. sensör dediğim ve suyu kesecek sensör voltaj varken açık, yokken kapalı konumda su geçişine izin vermiyor. 1 adet 12 Volt adaptörle beslediğim bu 2. sensöre giden + ucu bidonun tepesindeki 1. sensörün bir ucuna bağladım, sensördeki diğer ucu su kesen 2. sensörün + sına bağladım, su kesen 2.sensörün - sini adaptöre direk bağladım.
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >

Atık su bidonun en üstündeki 1.sensöre geldiğinde aradaki 12 voltluk akım kesiliyor ve 2. su kesme sensürü kendini kapatıyor, böylece sisteme su gelmiyor.

Bu projede artı olarak toplam 1 adet 60 litre bidon, 2 adet 1.sensör, 1 adet 2.sensör, 1 adet 12 volt 1amper adaptör (2.sensörde 24v yazmasına rağmen 12v ile çalıştırdım, problem olmuyor suyu geçişi oluyor) kullanmış oldum. Bunların maliyeti bidon bedava :) sensörler toplam 11,78$, adaptör ve ampul evdeki fazlalıklardan :) toplamda 25 lira.

Bulaşık makinesinde atık su (sertlik oranı yüksek su) kullandığım için makinenin kitapçığından faydalanarak su yumuşatma seviyesini en üste getirdim (siemens bulaşık makinesi fabrika ayarı 2, ben 3 yaptım). Suyu yumuşatma sisteminde birazcık daha fazla tuz kullanmaya başladı sanırım. Bulaşıklarda herhangi bir soruna rastlamadım, gayet güzel temizleniyor

Bu projeyi uygulamak isteyen ve herhangi bir konuda takılan veya sorusu olanlara yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pıncır -- 1 Ekim 2014; 21:08:31 >

L
10 yıl
Yüzbaşı

Bravo. Bu kadar emek sarfedip karşılığında süper faydalı birşey yapmışsınız. 2. Tebrik de yaptıklarınızı fotoğraflayıp burada paylaşmışsınız. Bir çok kişiye en azından fikir verecek cesaretlendirecektir. Ben de arıtıcı alma arefesinde atık suyu nasılkullanırım diye düşünüyordum. Tezgahın altından balkona çıkıp oraya bir şekilde suyu depolayıp balkon yıkarken çiçek sularken kullanabileceğim bir yöntem düşünüyordum. Sizinki baya profesyonel olmuş.

Yanlız kafama takılan tek mevzu suyun sertliği ve kireç oranı. Arıtıcıdan ne orandaatık su çıkıyor bilmyorum ama tahminimce oradan çıkan su normal çeşmeden gelen sudan en az 4-5 kat daha sert ve kireçli olacak. Bu dabulaşıklarda zamanla çizilme ve harelenme meydana getirebilir. Bizim burada sular baya kireçli olması beni düşündürüyor.



P
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

@l.a.c.i.w.e.r.t
Tebrik için teşekkürler. Sizin için tds metre ile su yoğunluğunu ölçtüm. İstanbul anadolu yakası için şebeke suyu 252 çıktı. Arıtma suyunun atık suyun tds değeri 511, yani 2 katı. 4-5 kat olsa dediğiniz gibi kullanılamazdı zaten. Ben bulaşık makinesinin su yumuşatma değerini 1 kademe yükselttim. Bunun içinde problem olmadığını düşünüyorum. 2 Ayı geçti testler ve kullanma sürem.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
10 yıl
Yarbay

@pıncır bende aynı marka arıtma ısmarladım geldi. Montaj yapacağım. Memnunmusunuz suyun tadından.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
10 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: cem_hakan

@pıncır bende aynı marka arıtma ısmarladım geldi. Montaj yapacağım. Memnunmusunuz suyun tadından.

Benim arıtma sisteminde filmtec marka membran var. 16-18 tds değerinde su veriyor. İçimi gayet güzel, ben çok memnunum.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
10 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Pıncır


quote:

Orijinalden alıntı: cem_hakan

@pıncır bende aynı marka arıtma ısmarladım geldi. Montaj yapacağım. Memnunmusunuz suyun tadından.

Benim arıtma sisteminde filmtec marka membran var. 16-18 tds değerinde su veriyor. İçimi gayet güzel, ben çok memnunum.

Bende filmtec olmasına özellikle dikkat ettim. Sistemorg. Dan aldım. Lotus sanırım sizinki gibi. Kaç filtreli aldınız. 7 mi 8 mi. 5. Filtreden sonraki filtreler tadı bozuyor deniliyor.



< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
10 yıl
Yarbay

Çıkıştaki hortumu gider yerine bahçeye uzattım. Büyük bidon doldukça bahçeyi suluyoruz.



D
5 yıl
Yarbay

Mükemmel bir proje. Elinize sağlık.yakin zamanda başınızı ağrıtabilirim. :)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
5 yıl
Er

hocam çok özendim size vallahi güzel olmuş elinize sağlık.

Şu firmanında ürünleri güzele benziyor kararsız kaldım açıkçası.

http://www.cobolsuaritma.com/



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.