Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
14
Cevap
6592
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Bilgiler : Nvidia (Quadro ) vs AMD (FirePro ) (çizim programları için ekran kartı alacaklar )
K
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Uzun zamandır aklımdaydı konuyu açmak ancak sıra geldi.


3D işler yapan profosyonel anlamda ve 3D görselleştirmeye yeni adım atmış olan arkadaşlar için konu uygun olacak sanırım.İşlemci seçimlerini de işlemci bölümünde açmayı planlıyorum.

Lütfen konuda gereksiz GPU tartışmalarına girmeyin.

Ekran kartı seçimi

-Nvidia tabanlı Quadro GPU'lar nasıl performans verir ?
---Quadro ekran kartları ne işe yarar
?

-AMD tabanlı Firepro GPU'lar nasıl performans verir ?
----FireGL//Firepro (2008 'den sonra yeniden adlandırıldı ) serisi kartlar ne işe yarar ?


-Oyun ve çizim için tek ekran kartı kullanabilir miyim ?

-CUDA ile render nasıl alırım ?

-CUDA ile render işlemci ile alınan renderden hızlımıdır ?

-Nvidia GPU'lar ile sli yaparsam CUDA'da performans artışı yaşar mıyım ?

-CUDA ile render hızlı yapılıyorsa neden işlemciler tercih ediliyor hala ?






Quadro ve FirePro ile yapılmış daha fazla testler için

http://forum.donanimhaber.com/m_49829864/mpage_1/f_/key_//tm.htm#49829864

konusuna girerek testleri ve karşılaştırmaları görebilirsiniz.


Linkteki Konu ve tablolar için @yenerbalcı'ya teşekkürler.




-Nvidia tabanlı Quadro GPU'lar nasıl performans verir ?

-AMD tabanlı Firepro GPU'lar nasıl performans verir ?


Testler tomshardware'den alınmıştır.


< Resime gitmek için tıklayın >

Yukarıda görülen grafikte iki program kullanılmıştır.Sarıya çalan renge sahip bar SolidWorks programı performansını test etmektedir.Mavi ise Pro Engineer.

Yüksek rakamlı bara sahip kartların iyi olduğu belirtilmiştir.Gördüğünüz gibi Nvdia Quadro serisinde Quadro 6000 çok fazla olmasa da önde.


< Resime gitmek için tıklayın >

yukarıdaki tabloda yine gördüğümüz gibi Nvidia Quadro 6000 önde.Fakat test edilirken bazı sorun ve bugla karşılaşıldığı için sadece referans olması isteniyor bu tablonun .


< Resime gitmek için tıklayın >

Yukarıdaki tabloda çok kullanınlan Autocad'in 2012 versiyonu kullanılıp performans testi yapılmış.

Nvidia Quadro 6000 yine önde.

< Resime gitmek için tıklayın >

Yukarıda ise FirePro GPU larının büyük boyutlu model kompozitlerinde FireGL GPU'larının daha iyi başarım gösterdiğini görüyoruz 3ds Max'ta.






< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


Yukarıdaki tabloda yeni GPU'ların sahip olduğu kaplama filtreleri,pixel filtrelemeleri ,,işlemci ünite oranlarını ve hafza bant genişliğini görüyoruz.Kağıtta AMD GPU'ları ne kadar iyi gözükse de pratikte öyle olmadığını ve muhtemelen driver kaynaklı bir sorun yaşadığını görebiliriz AMD GPU'ların




Peki buradaki sonuçlar ışığında ne yapmanız gerekiyor.Örneğin AMD tarafından bir FirePro GPU'lu bir kart alınacaksa 4000$ -5000$ vermektense üst segmen bir karta onun küçük kardeşi olan gpu'ya 700 $-800$ vermek daha akıllıca olur.Yine aynı şey nvidia içinde geçerli.Bu sonuçlar gösteriyor ki En üst segment Quadro ve FirePro GPU'lar en yüksek performansı isteyen büyük kuruluşlar için bir çözüm olabilir .Birey kullanıcılar mümkün olduğunca boşuna masraf yapmaktan kaçınmalılar.










----İyi hoş da bu kartlar ne işe yarıyor,neden pahalılar ne özellikleri var diğer oyun bazlı GPU'lardan ?


Aslında hemen hemen aynılar.Normal üretim sürecine girdikten sonra bazı üniteleri kapatılır ve driver desteği ile özelleştirilir çizim kartlarının GPU'su.Aynı banttan çıkarlar ama sonradan özelleştirilirler diyelim.

Etki olarak çizim gpu'ları en basit tabiriyle çok daha fazla çizim gücüne sahiptir.Viewportta milyonluk po*li*gon (yıldız işretlerini silip kelimeleri birleştirin nedense şifreliyor sistem ) sahip işlerle uğraşırken bu gpu'lar bu çizimlerin altından rahatça kalkar verileri normal bir Gpu'dan daha hızla ve rahat işlerler.Bundan 2-3 yıl öncesine kadar bazı yazılım hacker'ları tarafından oyun GPU'ları bios mod ufak yazılımlarla kısmen özelleştirilip Quadro veya FireGL/FirePro olarak bilgisayara tanıtılabiliyordu.Bu sayede quadro/firepro driverlar'ı yükleniyor ve çizim bilgi işleme kapasiteleri artıyordu.Her iki firmada günümüzde büyük ölçüde bu durumu engellemiş gözüküyor.Yani aslında Quadro kart alanlar sadece karta değil driver'a da para ödüyorlar



-Oyun ve çizim için tek ekran kartı kullanabilir miyim ?


Eğer profesyonel olarak çizim,animasyon,görselleştirme ile ilgileniyorsanız oyun oynamayacaksanız Quadro ,hobi amaçlı ya da freelancer olarak çalışıyor çok fazla iş yetiştirme sorununuz olmuyorsa normal bir GPU tercih edebilirsiniz.

Evet tek kartla oyun ve çizim yapabilirsiniz ama birisinde daha iyi performans almak için ona uygun bir kart almak en iyi çözüm olacaktır.İkisinin ortası yok.(quadro kart alıp oyun oynamak isterseniz bolca hata ile karşılaşırsanız şaşırmayın çünkü bu kartın sürücüleri sadece çizim üzerine iyileştirmeler içerir oyunların sorunlarıyla ilgili düzenlemeler yapmaz )


-CUDA ile render nasıl alırım ?

Cuda Bir Nvdia yazılım,işlem tabanıdır.Buradaki amaç Ekran kartların yüksek işlem gücünden faydalanıp CPU'ların (işlemcilerin ) uzun zamanda yapacağı bir iş yükünü daha kısa zamanda yapmaktır.
Renderler ise bu yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyar bu yüzden çok çekirdekli bir işlemci az çekirdekli bir işlemciye göre daha kısa zamanda bir renderi bitirmektedir.
Cuda ile Render almak için göründüğü gibi Nvidia tabanlı bir GPU 'ya sahip olmanız gerekmektedir.Bunun yanında kullandığınız yalımlarda Cuda'ya destek vermelidir.

Vray,Mental Ray,Iray popüler olan render modülleri olup yeni sürümlerinde Cuda desteği vermektedirler.Bu destek siz render alacağınız sırada Render ayarları içinde mevcut olup istediğiniz ayarları yapmanıza olanak vermektedir.Daha fazla bilgi için bu modüllerin ana sayfalarına ve forumlarına bakarak gerekli dökümanları bulabilirsiniz.


-Nvidia GPU'lar ile sli yaparsam CUDA'da performans artışı yaşar mıyım ?

-CUDA ile render ,işlemci ile alınan renderden hızlımıdır ?

Evet hızlıdır.

Bu hız siz Nvdia tabanlı birden fazla GPU 'ya sahipseniz doğru oranda artmaktadır.SLI yapılan bir sistemde cuda'dan yararlanabilirsiniz.Örneğin 8 çekirdekli bir cpu ile 10 saatte alınan bir render çıktısı ( poster boy ) cuda ile bir kaç saate inebilir eğer birden fazla gpu kullanıyorsanız ve network bağlatısı ile bu sayıyı arttırırsanız 10-15 dakika da bile bitirebilirsiniz.

Örnek Render'ler ;


Videoyu izlemek için tıklayınız


Yukarıdaki örnek 8 x GPU ve 2 adet 6 çekirdekli işlemci karşılaştırması mevcut.CPU 2 frame'i 2.30 dakikada yaparken GPU 50 frame'i 2.30 dakika da yapıyor.Yani CPU -GPU'nun yaptığı 50 frame'lik renderi yapabilmesi için yaklaşık 55 dakikaya ihtiyacı var.Aradaki farkın uçurum olduğunu buradan anlayabiliriz.



Videoyu izlemek için tıklayınız




Videoyu izlemek için tıklayınız






---CUDA ile render hızlı yapılıyorsa neden işlemciler tercih ediliyor hala ?

Gelelim esaslı sorumuza.Nvidia Cuda programlamayı geliştirmeseydi hala çok çekirdekli işlemcilere,lan kurmaya ya da workstation farmlara tabi olmuştuk.Tabi ki bireysel çalışmalar için geçerli.
GPU ile render tanımı daha yeni yeni piyasada hayat bulmuş ve GPU'ların işlemci gücü programlama ile bu alana kaydırlmaya başlandı.Tam potansiyeline ulaşamadı ne yazık ki .Ayrıca bir çok görselleştirme sanatçısı yeni bir sisteme geçmeye üşeniyor çünkü yeni terimler demek zaman kaybı demek ve olası sorunlar demek.Ayırca kullandıkları sistem muhtemelen cuda bazlı olmadığı için ( amd kartlar) ya da cuda ile render ayarlarına hakim olamadıkları için tercih edilmiyor.İlerde muhtemelen işlemciler yerine nvdia cuda tabanlı gpu'lar renderler için bir taban olacak .
Renderfarmlar ise ellerindeki sistemleri çöpe ayırmamak zarar etmemek ve yeni sistem bileşenleri için zaman kaybı vermemek adına hala ellerinde tutuyorlar CPU bazlı sistemlerini ve GPU'ların güç tüketimi bir renderfarm için şu anda maliyeti arttırır endişesi de var.



Bu sonuçlar ve bilgiler ışığında Nvdia tabanlı bir GPU 3d boyutlu renderler da AMD 'nin çok önünde.AMD ise solidworks,autocad gibi daha çok mimari ve mühendislik alanında yapılan çizimler için kullanılan programalrda çok daha cazip hale gelmekte fiyat performans oranıyla.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Knisath -- 27 Ekim 2012; 11:33:37 >

M
11 yıl
Yarbay

İlk mesaj benden gelsin.
Konu benimde aklımdaydı, birçok kafa karışıklığını çözmek adına mantıklı olmuş. Bende takipteyim konuyu.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
11 yıl
Yarbay

K
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Teşekkürler .


Cuda kullanımda ve SLI performans konusunda sanırım forumda en iyi yardımcı olabilecek kişilerden birisi @demircibu'dur. .Dileyen kullanıcılar @demircibu'nun test konularına göz atabilir cuda performanslarına bakabilir


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
11 yıl
Yarbay

AMD işlemci konusunda vakti zamanında kayan noktalı hesaplarda intel'den daha iyi olduğu
ve daha sonradan ATi'yi satın alması sonucu GPU işleme süreçlerinde
gerçek değerlere yakın değerler üretme konusunda bu işte daha iyi :)

ama olaya sırf işlem süresi ve fps değeri açısından bakarsanız
gerçekten kaliteli işler kısa sürede olmayacağı
ve sizin işinizin asıl amacı
sektördeki rakiplerinizden daha kaliteli iş çıkarmak ise
AMD ile çalışmanız daha iyidir.

yoksa hızlı olsun kalitesiz işlerle sürümden kazanırım diyorsanız
AMD harici seçeneklerde var tabi ki :)

her zaman kalitenin bir bedeli vardır ! :D





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 27 Ekim 2012; 8:34:03 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
11 yıl
Yarbay

AMD FirePro (v3900/v4900/v7900/W8000/W9000) - Quadro (400/600/2000/4000/5000/6000)
http://forum.donanimhaber.com/m_49829864/mpage_1/f_/key_//tm.htm#49829864

Kullandığınız programa göre kart seçin yoksa çok büyük zarar edersiniz

örneğin catia programı

amd w9000 (4300 usd) - Quadro 2000 (350 usd).........................3950 usd çöpe gider

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yenerbalcı -- 27 Ekim 2012; 9:37:41 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
11 yıl
Yarbay

Guzel konu.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
11 yıl
Yüzbaşı

mesajım bulunsun



K
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: yenerbalcı

AMD FirePro (v3900/v4900/v7900/W8000/W9000) - Quadro (400/600/2000/4000/5000/6000)
http://forum.donanimhaber.com/m_49829864/mpage_1/f_/key_//tm.htm#49829864

Kullandığınız programa göre kart seçin yoksa çok büyük zarar edersiniz

örneğin catia programı

amd w9000 (4300 usd) - Quadro 2000 (350 usd).........................3950 usd çöpe gider

< Resime gitmek için tıklayın >

Müsadenizle eklediğiniz test konusunun linkini ilk mesajıma ekliyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
11 yıl
Yarbay

Konu guzel bir sekilde baslasada sonlara dogru CUDA/480/SLI reklamina donustu resmen


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Statistik

Konu guzel bir sekilde baslasada sonlara dogru CUDA/480/SLI reklamina donustu resmen

Öyle olduda AMD GPU'ları hakkında verebilecek başka bilgi yok ki CUDA hızlandırma gibi .AMD'nin sorunu ne driver desteğini ne de GPU 'da ki çekirdekleri işlemesini sağlayacak CUDa gibi bir yazılım sistemini hayata sokmaması.Eğer ki böyle bir adım atarsa en kötü ihtimalle nvidia dengi olacaktır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Knisath

quote:

Orijinalden alıntı: Statistik

Konu guzel bir sekilde baslasada sonlara dogru CUDA/480/SLI reklamina donustu resmen

Öyle olduda AMD GPU'ları hakkında verebilecek başka bilgi yok ki CUDA hızlandırma gibi .AMD'nin sorunu ne driver desteğini ne de GPU 'da ki çekirdekleri işlemesini sağlayacak CUDa gibi bir yazılım sistemini hayata sokmaması.Eğer ki böyle bir adım atarsa en kötü ihtimalle nvidia dengi olacaktır.

CUDA gibi bir yazilim yok cunku oyle bir seye gerek yok zaten

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Statistik

CUDA gibi bir yazilim yok cunku oyle bir seye gerek yok zaten



CUDA™ is a parallel computing platform and programming model invented by NVIDIA. It enables dramatic increases in computing performance by harnessing the power of the graphics processing unit.

Kaynak :http://www.nvidia.com/object/cuda_home_new.html

Ne diyor burada ?

Cuda bir paralel işlem platformu ve programla modelidir .(kısaca ana tema olarak )Cuda sisteme c,c++ ya da fortran ile bilgi işleyebiliyorsun.Sonuçta bir yazılım platformu sen herhangi bir yazılımı bilmiyorsan zaten Cuda sadece bir isim olarak kalıyor.AMD' böyle bir platformu kullanabiliyor mu ?Eğer ortak bir platformsa AMD neden kullanamıyor efektif olarak ?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Knisath -- 27 Ekim 2012; 16:29:56 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
11 yıl
Er

arkadaşlar forumda yeniyim

amd sitemli bir bilgisayar için Quaro mu? firepro mu? daha iyi olur


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Görmeyenler için konuyu güncelleyelim.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.