Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
254
Cevap
33727
Tıklama
0
Öne Çıkarma
[REHBER]Cowon D2' leri Cowon D2+' a dönüştürme: Yeni 3.02 FW'e göre Güncellenmiştir
R
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Öncelikle Cowon D2+ müzik çaları tanıyalım . Cowon; D2 çalarının büyük başarısı üzerine birkaç model daha çıkardı fakat D2 nin ideal boyutu ve BBE nin yeni sürümü BBE+ içeren bir çalar eksikliğini gidermek için ara model D2+ çalarını duyurdu. ( S9 modeli D2 modelinin segmentinde değil , nedeni S9 daha büyük bir medya çalar ve SD flaş kart girişi yer almamakta. )

Cowon D2+ : < Resime gitmek için tıklayın >

Aslında Cowon D2+ , D2 çaların tamamen aynı donanıma sahip kasası değiştirilmiş ve yazılımı güncellenmiş sürümü. Bu nedenle ilk başta akla D2 ' nin hemen D2+ çalara yazılım yüklenmesi ile anında dönüşeceği düşünülüyor. Fakat Cowon kullanıcılara birkaç pürüz çıkardı. Öncelikle yeni bir firmware yükleme aracı ve firmware yüklenmesinde cihazın ID kodlarının cihaz firmware güncellenmesinde RAM den kontrol edilmesi kodları yüzünden direkt yükseltme olmuyor. Bu yüzden de birkaç aşama ile bu korumaları aşmayı anlatacağım.

Cowon D2+ olmasının avantajları :

- BBE+ ile daha sıcak ses tonları
- Bundan sonraki sık sık olacak firmware güncellemelerine sahip olabilmek. Eski D2 lerde güncelleme artık çok seyrek ve kısıtlı olacak.
- Bazı hataların giderilmiş olması.
- Yeni açık gri renkli tema ve siyah renkli yazı tipi seçilince (varsayılan olan renk gri) güneşte daha iyi görünüyor.

Cowon D2+ olmasının dezavantajları :

- Yok . Belki alışkın olduğunuz mavi renkli tema ile menü ikonlarını değişik bulabilirsiniz ama çoğunluk beğendiğine göre siz de beğenirsiniz.


Aşağıda dönüştürme işlemlerini yazıyorum. Biraz uzun gibi görünse de aslında fazla bilgisi olmayanların da kolayca yapabilmesi için her ayrıntısına kadar anlattım, yoksa deneyimli kullanıcılar için 3-4 satırlık özeti var olayın.

Ön Not : Bu işlemler ile cowon D2 çalarınızın bozulma olasılığı yok. Zaten firmware kurtarma modunda işlemler yapılıyor, birşey olsa bile aynı modda kurtarma yapılabiliyor. Bu mod zaten çalarınızdan bağımsız çalışan bir sistem. Bozmanız mümkün değil.


İŞLEMLER:


1) Öncelikle Cowon D2 nin varsa içindeki music, flash, video gibi klasörlerindeki dosyalarınızın yedeklerini alınız. SD kartınız varsa onu cihazdan çıkartın.

2) Aşağıdaki linklerden firmware dosyalarını indirin. Bize lazım olanlar A linki içindeki tüm dosyalar , B linkindeki sdaece "0" klasörü ve C deki tüm dosyalar.

A) http://download.cowon.com/data/C08/D2+/D2N_P_3.02.zip
B) http://www.cowonglobal.com/download/Firmware/cowonD2/D2_2.59.zip
C) http://download.rockbox.org/utils/tcctool/tcctool-win32.zip



3) İndirdiğiniz dosyadaki "0" adlı klasördeki D2N.bin dosyasını D2 çalarınızın ana dizinine atın ve müzik çalarınızı baştan başlatın usb yi takmadan. D2 yüklemeyi yapınca kendi kapanacaktır.

4) Bu aşamada Çalarınızı firmware kurtarma modunda bilgisayarımıza takacağız. Bunun için "M" tuşuna basılı tutup açma düğmesini de sonuna kadar getirip bu vaziyette hiç bırakmadan usb kabloyu bilgisayara takıyoruz ve elimizi M tuşu ile açma tuşundan çekiyoruz. Ekranın da açılmadığını kontrol ediyoruz. Ekran açılırsa işlem tam olmamış demektir. ( 2 kişi ile işlem daha kolay oluyor ama tek başına da oluyor ). Bilgisayar çaları artık başka bir alet olarak tanımakta. Bilgisayar bu yeni cihazı tanımadığı için sürücü yüklenmesini istemekte. Yeni donanım bulma kısımlarında sürücü yükleme seçeneklerinde dosyaları kendinizi göstereceksiniz.

- Eğer windows XP kullanıyorsanız : XP kullanıyorsanız direkt olarak sürücü dosyası seçiminde yukardaki linkten indirdiğiniz klasördeli tcctool> tcctool-driver-win32 klasöründeki tcc.inf dosyasını gösterin.

-Eğer Windows Vista ya da Windows 7 kullanıyorsanız: Bu iki işletim sistemi 32 bit ya da 64 bit farketmez yüklenecek sürücülerin imzalı olmasını şart koşmakta. Bu yüzden imzasız olan tcctool sürücülerini windows a tanıtamazsınız. Bunun için bilgisayarı tekrar başlatıp windows yüklenmeden F8 tuşuna basıp gelen seçeneklerde ( güvenli kip ..vs olan seçenekler) "Sürücü imza kontrolünü iptal et" ya da " Disable driver signature enforcement" türünde olan seçeneği seçiyoruz. bu bize 1 seferlik imzasız sürücü kurabilmemizi sağlıyor. Ama dediğim gibi 1 seferlik olduğundan bir daha boot etmeden tüm işlemleri bitirin. Bir dahaki sefere sürücü imzası ister.

5) Cihaz firmware kurtarma modunda yukarıdaki 4. adım ile tanıtılınca donanım yöneticisinde "USB-lib32 - tcc7801 usb mode " gibi bir isimde bilgisayar tarafından tanıtılmış olacak.

6) Şimdi yukarıdaki linkten indirdiğiniz klasördeki tcctool klasörünü ulaşmanız kolay olacak bir dizine atın.( mesela c:\tcctool gibi )

7) İndirilen dosyadaki d2+ firmware klasöründeki "D2N_p.bin " dosyasını bu 6. adımdaki klasöre atın . ( c:\tcctool içine )

8) Şimdi windows da çalıştırda "CMD" yazıp girişe basınca komut istemi konsolunu açıyoruz.

9) tcctool klasörüne dos ortamında giriyoruz bu konsolda. ( "cd\" ve ardından "cd tcctool" komutları... gibi )

10) Şimdi tcctool dizininde iken şu komutu tırnaklar olmadan giriyoruz. "tcctool -d cowond2 D2N_p.bin"

11) Eğer cihaz başarılı olarak bağlandı ise "uploading files" deyip birkaç saniye cihazın ram ine dosyaları atacak ve sonra cihaz kendi kendine ekranı da açılarak reset olacak.

12) Şuan USB de takılı olarak cihaz 3.10 gibisinden bir ekranda açılıp beyaz bir ekran verecek. Bu esnada cihazı kablosunu çıkarmadan windows ortamında D2 nin ana dizini içine girip tüm dosyaları ve klasörleri silin. Şimdi D2N_p.bin dosyasını D2 nin ana klasörüne atın. Böylece D2 nin ana dizininde sadece bu dosya olacak.

13) Cihazın kablosunu USB giriş-çıkışından çıkarın ama SAKIN cihazı açmayın. Cihazı tekrar firmware kurtarma durumunda bilgisayara bağlayın 4. adımdakileri izleyerek.

14) Cihaza tekrar 10. adımdaki komutu girin. Cihaz aynı dosyayı tekrar atacak ama bu sefer 3.10 firmware dosyasını tam olarak cihazın RAM belleğinden ROM bellek kısmına başarılı bir şekilde yazacak.

15) Cihaz kendini başarılı şekilde D2+ ana dosyalarına güncelleyip kendini kapatacak. Şimdi cihazı USB kablosunu çıkarıp tekrar başlatın ve kabloyu tekrar takıp linkten indirilen klasördeki d2+ firmware dizinindeki son 2 dosyamızı cihazın ana klasörüne atın. ( D2n_p_FT. bin ve D2n_p_rs.bin )

16) Cihazın kablosunu USB bağlantısından çıkarın ve tekrar başlatın. Cihaz son 2 dosyayı güncelleyecek ve artık cihazımız yeni D2+ olmuş olacak. Bilgisayara bağladığınızda artık cihazınız hep D2+ olarak tanınacak.


NOT:


- Cihazda müzik çalma ana kısmında BBE yazısı görülmekte. Aslında cihazın ayarlar kısmında ise "Jeteffect - BBE+" yazdığı girilince rahatlıkla görülmekte. Cowon ileride çıkaracağı D2+ firmware dosyasında bu kısımdaki " BBE " yazısı yerine " BBE+ " yazacak. Normalde BBE+ olduğundan aklınız karışmasın. D2+ çaları alanların da cihazlarında aynı şeyler yer almakta. Onlardan bir eksiğiniz yok.

- D2 için olan D2fontpatch ( yazı tipini kalın karakter yapan) aynen D2N_p_FT.bin dosyası ile de çalışmaktadır. Böylece Cowon 'ın ısrarla kullanmaya devam ettiği ince karakterli yazı tipini kullanmak zorunda değilsiniz.

- Eski ana menü temaları ve 3.xx sürümü d2+ firmware dosyası ile flash tabanlı temalar aynen sorunsuz çalışmaktalar.

- Rockbox bootloader dosyası ile aynı zamanda eskisi gibi rockbox'ı da kullanabiliyorsunuz. Gapless sevenler için güzel bir durum.


SONUÇ :
D2 de BBE+ vs BBE


< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >


Resimlerden de görüldüğü gibi BBE+ ile Toplam harmonik bozulma çok düşük seviyede kalmış. Bu da bize daha net ses olarak geri dönüyor. Frekans tepkisi de iyileştiğinden ( ilk resim) şarkılardaki enstrumanların temiz sesleri daha iyi korunup daha rahat ayırt edilebiliyor. Toplamda daha sıcak ve temiz sesler alıyoruz.

( Birinci resimde düz çizgiye yakın olması daha iyi , 2 ve 3. resimlerde az olan daha iyi ) . D2+ firmware dosyası her durumda çaların kalitesini arttırmış durumda.

ŞURADA(tıklayın) da Cowon S9 ile D2+ yapılmış D2 çaların ses farkı olmadığını görebilirsiniz. ( Frekans tepkisindeki ufak farklılık S9 çaların empedans yük taşıma kapasitesi farklılığından kaynaklanıyor ).






Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra yeni firmware dosyalarını sadece kopyala yapıştır ile d2+ olmuş cihazınızın ana dizinine atın. Bundan sonra cihazınız son sürüm olacaktır. İsterseniz 2.XX de yükleyebilirsiniz.

NOT : 3.10 ya da 2.10 firmware dosyaları ses olarak D2 nin orijinal yapısını kullandığı için yüklemenizi tavsiye etmiyorum. D2+ yükleyerek kazandığınız sesi kaybediyorsunuz. Şu anda 3.02 /2.02 ile devam edin.

Umarım yardımcı olmuşumdur. Sorusu olan aşağı yazsın ÖM atmak yerine daha yardımcı olur.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Resident -- 15 Mayıs 2009; 20:46:01 >

U
15 yıl
Yüzbaşı

d2 mi satmasaydım hemen dün değiştirirdim yazılımı,1 gün içinde patlayan bu önemli olayı uzun açıklamayla direk foruma aktardığınız için bir teşekkür size benden,ama ne kadar değeri bilinir o da ayrı konu...


Bu mesaja 2 cevap geldi.
R
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

d2 mi satmasaydım hemen dün değiştirirdim yazılımı,1 gün içinde patlayan bu önemli olayı uzun açıklamayla direk foruma aktardığınız için bir teşekkür size benden,ama ne kadar değeri bilinir o da ayrı konu...


Google da aratınca bu sayfa çıkacağı için sorun yok .


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
15 yıl
Binbaşı

teşekkürler yedeklerimi aldıktan sonra hemen bu yazılıma geçerim


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
15 yıl
Çavuş

frekans tepkisi nası değişmiş ya bbe'de, thd falan iyice azalmış, 3.xx versiyonu çıkarsa kesin kullanırım (flash skin'im çok güzel çünkü : ) ). iaudiophile.net'te görmüştüm konuyu ama grafikleri görmemiştim o kadar sayfa içerisinde (10uncu sayfadaymış zaten yeni farkettim), ayrıca ingilizce bilmeyenler yararlanır, onlar adına teşekkür edeyim bari resident'a : P


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bu d2+ firmware dosyası fazla uğraştırmadı bizi, ama ilk firmware kurtarma yazılımını (fwdn) ve sürücsünü modifiye etmem uzun sürmüştü. Umarım o zaman onlarca kişinin işine yarayan uğraşımız bu sefer de kullanıcıların yararına olur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
U
15 yıl
Teğmen

Kardeş teşekkürler ben yaptım ve oldu. BBE ayarını 10 a getirince bile ses mükemmel eskiden çok yapaydı. Bakalım daha önceden dinlediğim parçaları tekrar tekrar dinleyeceğim ne gibi farklar var.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uyutucu -- 18 Mart 2009; 4:30:31 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
15 yıl
Yüzbaşı

Umarım uzun zamandır başımı ağrıtan oynatma listesi oluşturma sorununa bir çözüm gelmiştir :( ;
Her yeni sürümde bakıyorum ancak ne yazıkki hâlâ diğer liste formatlarına destek vermiyorlar.

(İlgili mesajım)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem444 -- 18 Mart 2009; 6:10:58 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
I
15 yıl
Teğmen

arkadaşım verdiğin bilgiler için çok teşekkürler yaptım. bb+ oldu. ben bir kaç sey sormak istiyorum. şimdi bundan sonra 2.59 u yükleyebilirmiyiz veya bundan sonra d2+ nınmı firmwarelerini yükliyecez. bide bu ekolayzır ayarlarından pek anlamıyorum sizin kullandığınız ayarlar varmı bi tavsiyede bulunabilirmisin





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ıglesıas -- 18 Mart 2009; 18:13:10 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: ıglesıas

arkadaşım verdiğin bilgiler için çok teşekkürler yaptım. bb+ oldu. ben bir kaç sey sormak istiyorum. şimdi bundan sonra 2.59 u yükleyebilirmiyiz veya bundan sonra d2+ nınmı firmwarelerini yükliyecez. bide bu ekolayzır ayarlarından pek anlamıyorum sizin kullandığınız ayarlar varmı bi tavsiyede bulunabilirmisin



Bundan sonra D2+ firmware i çıkınca onlar yüklenecek. Yani 2.01 aslında 2.59 olarak geçen firmware den üstün. Zaten ayrı makinalar.

Eq olarak genel bir kalıp yok ama şöyle bir ayar söyleyeyim

BBE : 5
m3bass: 5
3dsurround : 4
stere enchance : 1
mpen: on

EQ daki 2, 3 ve 4 deki bant genişliğini arttırıp (filter bandwidth) genel bir mastering eq vardır şekli az çok şu aşağıdakine benzer; bu şekle benzetilebilir. Zaten bir şarkı bu filtreden en az 4-5 kere geçer. Aslında genel kural Pes seslerin başını kısmak ( 60-80hz ve aşağısı) , Tiz seslerin sonunu kısmaktır( 8000-9500 hz) ters U şekilnde ( Lpass ve Hpass ile). İlginçtir hep bunun tersi yapılmaya çalışılır dinleyenler tarafından

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Resident -- 18 Mart 2009; 19:00:10 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
I
15 yıl
Teğmen

yardımların için çok teşekkürler.sesi hallettik tamam bide video için ne diyebilirsin nasıl kaliteli videolar convert edebilirim bi program önerebilirmisin bide kaliteli bir film veya klip ayarları nedir. bu 512 kbps falan bunlar hakkındada bilgi verirsen iyi olur. biraz daha bilgi ednmiş olurum bu cowon d2 hakkında yeni aldım keşfetme arifesindeyim :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
I
15 yıl
Teğmen

unuttuğum bişey var.cowondaki bu ses simgesi resmi ve batarya şekli pek belli olmuyor. yazılarda öyle.değiştirebilme şansımız varmı


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: ıglesıas

unuttuğum bişey var.cowondaki bu ses simgesi resmi ve batarya şekli pek belli olmuyor. yazılarda öyle.değiştirebilme şansımız varmı

Son 2 sorun bu konudan bağımsız onları diğer konuya yazarsan daha iyi olur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
15 yıl
Yüzbaşı

Kardeş öncelikle Allah senden razı olsun... 6 aydır d2 öyle çekmecede duruyordu 2 gün önce hevesle 5800 almıştım ona forumdan bir bakayım derken bu topiği gördüm. Şu an 5800 ı çekmeceye koydum tamamen d2 ile ilgileniyorum yani d2+ ile

Cowon'u öncelikle d2 eleştirilerine kayıtsız kalmadığı için tebrik ediyorum resmen eleştirilere kulak verip teknolojiyi ona göre modifiye etmişler... tekrar tekrar tebrikler...

Bence d2 dünyada 500 hz altındaki sesleri en iyi ve net veren alet... Dünyada bir bass çılgınlığıdır gidiyor... Cowonda bu bass çılgınlığını en çok abartan firmaydı. D2 de müzik dinlerken kick ve bass dibimizde çalarken tizler diğer odada ve midlerde 2 oda ötede çalıyor gibiydi... bbe ise 2 oda öteden dinlediğimiz vocali 4 oda öteye gönderiyordu. eq da band 3 4 5 leri yükselterek bu işin üstesinden geliyorduk ama o zamanda tizler cırtlamaya başlıyordu. Zaten d2 yi gıcık yapanda oydu. hem o bass seslerden vazgeçemiyorduk başka bir alete dönemiyorduk hemde tiz ve midlerden şikayetçiydik... Ben özellikle vocalin kısıklığından şikayetçiydim...

Cowon mühendisleri ve bbe mühendisleri bu şikayetleri iyi dinlemiş olacak ki bu sorunlara çareleri bulmuşlar... Öncelikle artık bbe 10 dayken vokalin uzaklaşmasını bırak tam tersine güçleniyor özellikle midler etkileyici bir ferahlıkta geliyor... Diğer etkileyici olay ise tizlerin yumuşaklığı... Tiz derdi diye bişey kalmamış alette... Zaten topic in başındaki grafikler moda olmuştu milletin diline düşmüştü d2 tizleri sallamış diye ama şimdi ortada gerçek bir başarı var...

Anlamadığım olay ise d2 ile d2+ nın donanımsal özellikleri aynı olduğu halde d2+ nın ses frekans aralığı nasıl oluyorda 20 hz - 20 khz aralığında oluyor (d2+ nın teknik özelliklerinde öyle yazmışlar). yazılım aynı donanım aynı ben 11.4 khz den yukarı 60 hz den aşşağı bir hz görmedim eq da....


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

EQ tam parametrik ya da konvule EQ olmadığı için sınırlı bir bandda etkisini gösteriyor. ZAten seçeneklerde eq frekanası başı 3 ayrı opsiyonumuz var. 20 hZ - 20 KHZ tüm spektrum bölgesi, eq bu spektrum bölgesinin sadece 6 noktasında çalışıyor. Eq bandwidth ayarı bu bölgelerdeki notch filter da Q değerini arttırıyor , bu da bize daha geniş bir eq kazancı sağlıyor. Ama 20 hz den 20 khz e kadar bir eq tanımlaması istenirse, bu ancak konvule eq ile olur ki PC de 5-8 saniyelik bir impuls yanıtı ile bu spektrumu taramak işlemcide %40 a varan bir harcamya neden oluyor. Ekran kartından CUDA ile 30 saniyelik bir tarama %15 GPU gücü kullanıyor. Bir günümüz müzik çalardaki DSP asla bu dediğim masaüstü CPU ve GPU kadar işlem yapamayacağı için (yapsa bile aşırı güç sarfiyatı olur) 6 -10 bantlık bir eq ya mahkumuz şimdilik.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
X
15 yıl
Teğmen

Ellerine sağlık dostum mükemmel bir paylaşım.Yükleme yaparken bir sorun olduğunda istediğimiz zaman downgrade ile eski firmware'e dönmemiz mümkün mü yoksa cihazın kullanılamaz hale gelme gibi bir durumu söz konusu olabilir mi?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xPro_MetheuSx -- 19 Mart 2009; 3:10:36 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: xPro_MetheuSx

Ellerine sağlık dostum mükemmel bir paylaşım.Yükleme yaparken bir sorun olduğunda istediğimiz zaman downgrade ile eski firmware'e dönmemiz mümkün mü yoksa cihazın kullanılamaz hale gelme gibi bir durumu söz konusu olabilir mi?


İstediğimiz zaman tcctool ile 0 klasöründeki dosyayı yollayıp daha sonra eski firmware dosyasları ile ( mesela 3.59 gibi ) eski hale gelebiliyor. Ayrıca firmware kurtarma modundan yaptığımız için bir sorun çıksa dahi aleti her zaman kurtarabiliriz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
X
15 yıl
Teğmen

quote:

Orjinalden alıntı: Resident


quote:

Orjinalden alıntı: xPro_MetheuSx

Ellerine sağlık dostum mükemmel bir paylaşım.Yükleme yaparken bir sorun olduğunda istediğimiz zaman downgrade ile eski firmware'e dönmemiz mümkün mü yoksa cihazın kullanılamaz hale gelme gibi bir durumu söz konusu olabilir mi?


İstediğimiz zaman tcctool ile 0 klasöründeki dosyayı yollayıp daha sonra eski firmware dosyasları ile ( mesela 3.59 gibi ) eski hale gelebiliyor. Ayrıca firmware kurtarma modundan yaptığımız için bir sorun çıksa dahi aleti her zaman kurtarabiliriz.


Teşekkürler dostum.Hemen deniyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar 3.XX serisi flash skin destekli firmware çıkmıştır : http://download.cowon.com/data/C08/D2+/D2N_P_3.02.zip dan indirebilirsiniz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Resident -- 20 Mart 2009; 18:01:28 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
15 yıl
Yüzbaşı

d2+ ye çevirip son güncellemesinide yaptım fakat bu d2+ teması pek hoşuma gitmedi, eski d2 orjinal temasını nerden bulabilirim acaba ? (rehber için teşekkürler)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maturax -- 21 Mart 2009; 9:28:35 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.