Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
5966
Tıklama
0
Öne Çıkarma
ADSL hattı ile telefon hattı bağımsız mı?
M
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Benim ev telefonum 1 ay -hatta daha fazla-dan beri çalışmıyor. Arayan kişi olunca meşgul çalıyor. Ben ahizeyi kaldırınca da çevir sesi vermiyor. Kullanım imkanı çift taraflı yok.

3-4 kere telekomu aradım. Birincisinde geldi adam düzeltti ama 2 gün sonra yine sorun oldu. Sonraki geldiğinde dairenin telefon hattı bozuk dedi ısrarla ve gitti. Sonra çağırdıklarımla da konuşamadım adam ben yokken bakmış gitmiş ve çözmemiş haliyle.

Acaba dairedeki hat mı bozuk diye kafaya taktığım için çıktım kapının önüne ve binanın girişindeki telefon kutusunda daireye giden hattımı evdeki telefonuma doğrudan bağladım. Telefonda yine çevir sesi gelmedi. Tabi burada belki benim hatam olabilir ama uçları apartmanın girişindeki kabloların uçlarına değdirdiğimde çevir sesi hala gelmiyordu. Bunun böyle yapıldığını sanıyorum. Bakmaya gelen telekom görevlisini görebilseydim bu uçlarda çevir sesi var mı sırf onu soracaktım.

Bu sorunu fazla kafaya takmamamın sebebi internetimin hala sorunsuz çalışıyor olması.

Sorulara gelecek olursak;

Gerçekten de dairemin hattında sorun var mıdır? Boş yere tesisatı yenilemek istemiyorum.

Madem dairemdeki kablolar bozuk, ADSL var iken telefonun çalışmaması durumu olur mu böyle durumlarda? ADSL'in de gitmesi gerekiyor benim mantığıma göre. Bunu tesisatçıya da söyledim ve boş yere gelmeyeyim bence de öyle dedi. Fakat telekomcu "telefon bozuk olsa bile adsl çalışır" dedi.

Telefon hattı ile adsl arasında böyle sorun yaşayan var mı aramızda?

Not: Splitter kontrol edilmiştir, hatta devre dışı da bırakılmıştır. Düzelme yok.



K
15 yıl
Yarbay

Şimdi sorunu pek anlayamasam da bazı kablolarda uçlar farklı bağlanabiliyor yani adsl ye taktığnız kablo telefona uymayabilir, başka bir telefonla denedinizmi? Size gelen hattı hiçbir yere bağlamayın önce bir cepten kendi hattınızı arayın. Meşgul mü çalıyor düzgün mü? Daha sonra o gelen hattı başka bir cihaza takıp öyle deneyin. Eğer hat varsa sizde telefon çalışır. Ha bazen adsl çalışmaz ama ADSL çalışıp telefon çalışmadığı ilginç. Şu da oluyor, benim telefon kapalı borcundan dolayı mesela 6 ay ödememişim, ADSL ödüyorum ve açık.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
15 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Öncelikle telefonun haziran ayından beri çalıştığını da ekleyeyim. Çalışırken gitti bir anda. Zaten fazla da kullanmadığım ve internette sorun olmadığı için çok geç farkettim.

Yok borçtan dolayı olmaması gerekiyor. Çünkü borç durumlarında çevir sesi gelir ya da en azından bir ses gelir. Hem zaten otomatik ödemede ayarlı 2 yıldır. Ben unutsam bile banka unutmuyor. :))

Telefonun ucu çıkıkken de aradım. Normalde bu tür durumlarda çalar ve kimse açmıyormuş gibi olur ama uçları boşken bile meşgul sesi veriyor cepten aradığımda.

Sırf bunun denemek için bir telefon daha aldım. Telefondan da değil sorun. Zaten telefondan olsa bir üstteki durumda yani dışarıdan arandığında telefon çalar gözükürdü en azından.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Ö
15 yıl
Moderatör

Konuyu inceler misin?

http://forum.donanimhaber.com/m_11655210/tm.htm

İnternet kullanımı için telefon sadece ülkemizde ön şart sanırım.



M
15 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: mewluth

Madem dairemdeki kablolar bozuk, ADSL var iken telefonun çalışmaması durumu olur mu böyle durumlarda? ADSL'in de gitmesi gerekiyor benim mantığıma göre. Bunu tesisatçıya da söyledim ve boş yere gelmeyeyim bence de öyle dedi. Fakat telekomcu "telefon bozuk olsa bile adsl çalışır" dedi.



Telekom'cu teknik olarak doğruyu söylemiş. Normal telefon (PSTN) ve ADSL aynı çift bakır kabloyu ortak olarak kullanırlar ama bu iki servisin çalıştığı frekanslar ve santraldaki "kaynak noktaları" farklıdır. Dolayısı ile borç dışında bir nedenle telefonunuz kesilse bile ADSL'iniz çalışmaya devam edebilir (tam tersi de geçerli...).

TTNet'in (veya diğer ADSL Servis sağlayıcılarının) ADSL hizmeti vermek için Telekom hattı ön şartı koşmaları aslında tamamen "ticari" bir olaydır. Yani istenirse Santral'den evinize/işyerinize bal gibi bir çift kablo çekilebilir ve bunun üzerinde de sadece ve sadece ADSL işareti verilebilir!...

ADSL Sözleşmelerini şahsen incelemedim (okumaya üşendim...); merak edip ve sabır gösterip okuyanınız var ise: T.Telekom borcunuzdan dolayı, ödenmemesi halinde, bir süre sonra telefonunuzu görüşmelere kapatıyor ve daha da uzun bir süre ödeme yapmaz iseniz telefon hattınızı (numaranızı) iptal edebiliyor. Aslında yapılan şey Santral'den kısıtlamadır; yoksa santral ve yeriniz arasındaki o bir çift bakır hat kablo olduğu gibi duruyor. Sadece o bakır hattın Santral'deki ucunu ayırıyorlar. Peki bu durumdaki bir telefon hattının üzerinde çalışan ADSL aboneliğinin ADSL faturaları muntazam olarak ödenirse ve dolayısı ile TTNet (T.Telekom değil!...) de ADSL'inizi kesemeyecekse iş nasıl devam ediyor???


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
15 yıl
Yarbay

ya mevlüt adsl ile tel in ne alakası var farklı birimler bunlar
benim evde teli söküp attım kablolar felan karma karışık oldu ama internet çalışıyor





bu arada avatarın benziyor sana kardeşim

Mustafa...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vaynett -- 3 Ocak 2009; 23:45:09 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.