Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
75
Cevap
4339
Tıklama
10
Öne Çıkarma
Tüm YKS Öğrencilere Çağrımdır! Lütfen Okuyun!
C
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Değerli arkadaşlar,

Öncelikle burada yazacağım tüm yazıları objektif değerlendirmenizi rica ederim. Çoğu sayısalcı arkadaşın bana katılmayacağını düşünüyorum ama lütfen objektif bakalım.

Bahsetmek istediğim konu YKS sınavında çıkan TYT sosyalin ve AYT edebiyatın seçici sorulmaması. Peki seçicilikten kastığım nedir? Bir eşit ağırlık ve sözel öğrencisi birçok tarih, coğrafya, edebiyat, hatta din-felsefe kaynakları çözüyor ve sosyal kısmına ciddi vakit harcıyor. Yeri geliyor matematikten-geometriden kısıyor sosyal çalışıyor. Çünkü bir sayısal öğrencisi için fen ne kadar kıymetli ise EA ve sözel öğrencisi için sosyal o kadar kıymetli. O yüzden zaten basit soruyorlar çalışmayayım demek mümkün olmuyor.

Peki sorun ne? Gelin 2018, 2019, 2020 yıllarında çıkan sosyal edebiyat sorularına bakalım. Soruların birçoğu hiçbir bilgi bilmeden tamamıyla soru üzerinden verilen bilgilerle ve yorumlama yeteneği ile yapılabilecek sorular. Sizde kabul edersiniz ki bir gün bile çalışmadan lise temeliyle ortalama sosyalden 10 soru yapılabilir. Hatta ALAN YETERLİLİK SINAVI’nda edebiyat kısmında da 10 soru yapılabilir. (Edebiyat 2020 24 soruda 6 PARAGRAF soruldu) (Amacım büyük konuşmak değil istatiksel olarak yazmaktayım, sınav anı gibi etkenler dahil değil.)

5 Tarih - 5 Coğrafya - 5 Felsefe - 5 DKAB sorusundan oluşan sosyal bölümünün zaten soru sayısı bu kadar az iken birde bilgi yerine yorumlama sorusu sorulması ne kadar akla mantığa ve sınavın eşitlik ilkesine uygun? Rica ediyorum birde TYT Fen sorularına bakalım. 0 bilgi ile yapılabilecek bir soru bile yok. Soru üzerinden mantık yürüterek Fen’den 1 soru bile yapılamaz. 0,1 bile olsa bilgi gerekmekte. Fende kolay sorular yok mu? Tabii ki var fene hiç çalışmadan kulak aşinalığı ve az bilgi ile yapılabilecek soru sayısı 4 haydi 5’i geçemez iddia ediyorum.

Edebiyat sorularına bakarsak böylesine saçmalık olamaz. Adı Alan Yeterlilik Testi olan bir sınavın edebiyat sorularının nasıl 6 tanesi paragraf olabilir? Diğer soruları da nasıl yüzeysel kazanım soruları olabilir? Az bir çalışma ile Edebiyattan 9-12 net çıkartabilmek mümkün. Bu nasıl bir seçicilik. Çalışan ile çalışmayan arasındaki fark nerede? Bir sayısalcı 9-12 net arası çok az bilgi ile çıkartabilirken bir EA ve sözel öğrencisi AYT Fen’den 9-12 net çıkartabilir mi?

Fazla uzattım farkındayım, vaktinizi aldıysam kusuruma bakmayın. Benim gibi birçok düşünen EA ve sözel öğrencisi gibi isteğim sosyal sorularının KPSS sosyali tarzında sorulması. Peki bu tarz nedir? Doğrudan bilgiyi ölçen tarzda demek istemekteyim. Soruları incelerseniz demek istediğim daha net anlaşılır. Tarih mi çözüyorum Türkçede paragraf mı çözüyorum belli değil. Hele Felsefe-DKAB sorularının 4/5’i yorum sorusu olmakta. Nerede bu sınavın seçiciliği?

Bu durumdan dolayı birçok sayısalcı EA’dan tercih yapmakta. Elbette daha yüksek puan yapıp tercih yapıyorlar hakları lakin sorun sınavda. Zaten EA ve sözelde az olan bölüm sayısı bu az seçicilik yüzünden sayısalcılar tarafından tıkandırılıyor. Her yıl onlarca mühendislik boş kontenjan vermekte. Benim demem şudur ki gelin sesimizi duyuralım ve sosyal ve edebiyat kısmında sorulan soruların kazanım üzerinden ve bilgi ölçme üzerinden değerlendirilmesini isteyelim.

Sınavlar aylar öncesinden hazırlanmaya başlandığı için lütfen sesimizi hızlı duyuralım. Nasıl ki fene çalışmayan feni yapamıyor ya da çok çok az yapabiliyorsa sosyale çalışmayanda sosyali az yapsın. Sesimizi nasıl duyurabiliriz diyen EA ve sözelci gençler, öncelikle yapmamız gereken CİMER(Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) üzerinden sesimizi saygı çerçevesi içerisinde duyurmak. CİMER bizim mesajımızı doğrudan ÖSYM’ye yollayacaktır. ÖSYM değerlendirir veya değerlendirmez bu onların bileceği iş ama ateşe su taşıyan karınca misali elimizden geleni yapalım. Çevremize, hocalarımıza bu durumu söyleyelim. İster istemez ÖSYM MEB camiasından YKS soruları hazırlarken direktif almakta. Ben örnek bir CİMER metni yazıyorum isteyen kendisi yazabilir yahut kopyalayabilir. Sağlıcakla kalın.


Örnek Metin:
İlgili makama,
Her yıl üniversiteye geçiş sınavı olan YKS, TYT/AYT olmak üzere iki oturumda düzenlenmekte. İlk oturumda temel beceriler, ikinci oturumda alan bilgisi değerlendirilmekte. TYT sınavının sosyal bölümünde 5 Tarih 5 Coğrafya 5 Felsefe 5 DKAB sorusu bulunmakta.

Bu kadar az soru olmasına karşın soruların seçiciliği yeterli olmamakta ve bir soru binleri değiştirmekte. Her ne kadar liselerde alan farkı kalkmış olsa bile halen sayısalcı/eşit ağırlık/sözel/dil gibi net ayrımlar bulunmakta. Sayısalcılar çoğunlukla sözel derslere çalışmamakta lakin diğer bölümler bu sözel derslere ağırlık vermekte birçok ders kaynağı bitirmekte.
Sınavlarda sorulan sorular ise kaynak bitiren ile bitirmeyenin fark atabileceği tarzdan sorular değil. Çoğunlukla sorular üzerinden verilen bilgiyle ve yorumlama ile yapılabilecek sorular. Lakin sayısal dışındaki bölümlerin pek yapamadığı (istatiksel olarak) TYT Fen soruları ise soru üzerinden değil tamamıyla salt bilgi ile yapılabilecek sorular. Kolay sorular tabii ki bulunmakta lakin herhangi bir yorum sorusu bulunmamakta. Olsa bile 1-2 soruyu geçmiyor.
Hiçbir çalışma yapmayan bir öğrenci sosyal kısımdan ortalama 10 net çıkartabilirken Fen kısmından 1 net anca çıkartabilir. Matematik ve Geometri alanında zorlanan bireyler kendi alanıyla (sosyal) fark atabilecekken bu fark iyice kapanmakta durum aleyhlerine dönmekte.

Benzeri durum ise Alan Yeterlilik Testinin edebiyat bölümünde. Toplam 24 sorudan oluşan edebiyat bölümünün 6 sorusu yorum olan paragraf sorusu idi(2020). Kalan çoğu soruda yüzeysel kazanım ölçen kolay sorulardı. Çok az çalışan bir öğrenci bile ortalama 12-15 net çıkartabilir. Lakin çok az çalışma ile AYT Fenden kaç net çıkartılabilir?

Durum ne yazık ki sınavın eşitlik ilkesine ve ölçülebilirlik ilkesine uymamaktadır. Birçok sayısal öğrencisi yüksek hedeflerini tutturamayınca asıl hedefleri olmayan eşit ağırlık ve sözel alanından tercih yapmakta. Tabii ki isteyen istediği tercihi yapabilir lakin sınavın sosyal soruları seçici ve kazanım odaklı olmadığından EA ve sözel bölümleri sayısalcılar tarafından doldurulmakta ve birçok sayısal bölümü bu yüzden boş kontenjan bulundurmakta. Diğer bölüm öğrencilerinin çoğu ilk hedefi olan tercihlerini tutturamamakta. Matematik ve Geometri derslerine çalışabilecek bazı zamanları sosyale ayıran öğrencilerin hakları yenmektedir. Çalışan öğrenci ile çalışmayan öğrenci ile aradaki makas daralmakta.

Siz değerli yetkililerden isteğimiz soruların bilgi odaklı ve çalışan ile çalışmayanı ayırt edebilecek sorular olması hatta örnek olarak KPSS Sosyal benzeri sorular olmasıdır. Gerekenin yapılmasını saygıyla arz ederim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calmdownbro -- 26 Kasım 2020; 22:35:28 >

hocam sınav senemde olmasaydım okur eleştirimi yapardım inşallah seneye okurum
Yoruma Git
pilotbeyBG - 3 yıl +29
6.paragrafta fazla uzattım deyip üzerine 7 paragraf daha yazmak...
Yoruma Git
probiyotikcorba - 3 yıl +18
Bunu okuyan DH cengaveri, TYT Türkçeyi fuller
Yoruma Git
Yorumun Devamı layt_selamii - 3 yıl +7
C
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Arkadaşlar olumlu/olumsuz eleştirilerinizi merak ediyorum. UP!


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
3 yıl
Teğmen

hocam sınav senemde olmasaydım okur eleştirimi yapardım inşallah seneye okurum


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @calmdownbro
P
3 yıl
Er

6.paragrafta fazla uzattım deyip üzerine 7 paragraf daha yazmak...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

sağlık olsun hocam :)




Bu mesajda bahsedilenler: @pilotbeyBG
C
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

:D Haklısın hocam.




Bu mesajda bahsedilenler: @Dennis_Ritchie98
L
3 yıl
Onbaşı

Bunu okuyan DH cengaveri, TYT Türkçeyi fuller



L
3 yıl
Onbaşı

Hocam salisesi salisesine nasıl denk getirdik adslsödfvljksadfkafsd




Bu mesajda bahsedilenler: @Ankaravetli
G
3 yıl
Er

Hepsini okumadim ama sanirsam olay sosyalin gereksiz kolay olmasi ve herkesin kolayca yapabilmesi dogru mudur hocam?


Bu mesaja 2 cevap geldi.
J
3 yıl
Onbaşı

Tyt fen çok mu zor çıkıyor ? Sırf bilgi mi çıkıyor ? Ayt kısmında bile formülleri verdikleri oluyor.

Tyt de seçici sosyal gelmesi en az EA ve sözel sıralamalarını etkiler zaten EA ve sozelciler sos çalışıyor en büyük etkilenen kesim sayisal olur. Yazının tamimini bile okuyamadım zaman kaybı


Bu mesaja 2 cevap geldi.
L
3 yıl
Onbaşı

Düşüncesinin o paragrafına baktım,çok yanlış düşünüyor bence. Ben bilgi görmek zorunda mıyım sosyal için? Ayrıca Fen kısmında direkt bilgi sorulmuyor ki. Öyle bir şey olsa kimya da mesela kimyasal hesaplamalar veya molü sorarlar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Dersolog3838
C
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Genel olarak sosyalin kolay olması, edebiyatta 6 paragraf çıkması ama fenin aynı kolaylıkta ve seçicilikte olmaması. Bu yüzden sayısalların eadan tercih yapmasını yazdım. Çalışan ile çalışmayanın ayırt edilmemesini yazdım. En son olarak CİMER'e atılabilecek tarzda bir metin yazdım.




Bu mesajda bahsedilenler: @Ankaravetli
C
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Evet hocam doğrudur.




Bu mesajda bahsedilenler: @Dersolog3838
H
3 yıl
Çavuş

Tyt 2020 sosyal gayet yeterli zorluktaydı hocam. Siz ne bekliyorsunuz


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @calmdownbro
L
3 yıl
Onbaşı

Aynen hocam. Ben de yazdım onu zaten. Bilgi çıksa fende yerinde duramazlar.




Bu mesajda bahsedilenler: @JonSnow01
C
3 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Kesinlikle TYT Fen zor gibi bir iddiam yok. Bende fen çözebilen birisiyim(kimya-biyo) azda olsa temelim var. Aynı seçicilikte bulunmadığını iddia etmekteyim. Tarih sorusu olarak yorum sorulmasına karşıyım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @JonSnow01