Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
256
Cevap
27301
Tıklama
0
Öne Çıkarma
E2140 ve E2160 Performans İncelemesi ve E2140 ve E2160 Kullanan ve Kullanacaklar Buraya
C
17 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bu işlemciler Pentium D serisinin yerini alacak işlemciler ve intel tarafından piyasaya sürülmeye başlandı ancak performansları çoğumuz tarafından merak ediliyor ve tam olarak bilinmiyordu. İşlemcilerin performanslarıyla ilgili bir inceleme burada yayınlandı.http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/pentium-e2160.html ancak ortalama bir değerlendirme yapılmamış. Bu, ya unutuludu yada bilerek böyle bırakıldı ancak bütün testlerin ortalamasını alarak buradan yayınlayacağım ve O/C potansiyeli de incelemede yer aldığından O/C potansiyelinide kapsayan bir performans/fiyat analizi yapacağım, daha önceden yayınladığım çift çekirdekli işlemcilere ait performans/fiyat analizim vardı zaten bu işlemcileride bunları yaptıktan sonra o incelememe ilave edeceğim. Bakalım nasıllarmış ?



< Resime gitmek için tıklayın >

edit: imla hatası

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 10 Ağustos 2007; 23:26:39 >

C
17 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Çift çekirdekli işlemcilerle ilgili daha önce yayınladığım performans-fiyat oranı incelememi hatırlayanlar bilirler, burada işlemcilerin performans-fiyat oranlarını incelemiş ve işlemcilerin verdiğimiz parayı ne oranda bir başarıyla performans olarak bize geri döndürdüğünü açıklamaya çalışmıştım. Hatırlamayanlar ya da daha önceki incelem hakkında bilgisi olmayanlar buradan o incelememe ulaşabilirler.http://coolnquiet.blogspot.com/2007/04/nisan-2007-ay-ve-en-iyi.html bugün piyasaya yeni giriş yapmış olan işlemcilerin performanslarından bahsedecek ve piyasadaki çift çekirdekli işlemciler arasındaki performans sıralamasındaki yerini göstereceğim.

Burada yapmış olduğum inceleme xbitlabs sitesinin 28 Mart 2007 tarihinde yapmış olduğu benchmarklara ki onlara buradanhttp://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/dualcore-roundup.html ulaşabilirsiniz ve 30 Mayıs 2007 tarihli yani dün yapmış olduğu benchmarklara dayanmakta onlarada buradanhttp://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/pentium-e2160.html ulaşabilirsiniz. Her iki bench tede kullanılan sistem özellikleri verdiğim linklerde belirtiliyor onları birkez daha tekrar etmeyeceğim. Oradan sistem özelliklerine bakabilirsiniz. Burada benim yaptığım her iki benchmark sonuçlarını değerlendirerek bir ortalama performans değeri elde etmek ve bu sayede Pentium E2140 ve Pentium E2160 işlemcilerinin performansını ki buna O/C potansiyelide dahil diğer işlemcilerle karşılaştırmalı olarak sunmak daha sonraki günlerde performans-fiyat karşılaştırmasını da yayınlayacağım.

Ortalama performansı nasıl hesapladığıma gelince ise: Her iki benchmarktaki her testten işlemcilerin aldığı puanları oranlayarak en iyi puanı almış işlemciye 100 puan verdim diğerlerinede aynı oranlamayı yaparak puanlarını düzenledim, süreye dayanan testlerde ise ters orantı kullandım yani en az sürede o işlemi tamamlayana 100 puan daha uzun sürelerde tamamlayanlara ise yine oranlayarak daha az puan verdim. Her test için bunu yaptıktan sonra testlerin ortalamasını aldım. Yalnız bu puanlamada O/C yapılmış işlemcileri ve X6800'ü hariç tuttum çünkü onlar asıl inceleme konusu değil ikincil inceleme konusu olduğundan ve O/C ve high-end işlemciler genelde tercih edilmediğinden böyle birşey yaptım bu yüzden bazı işlemcilerin puanı 100 ü geçti. Aslında geçtiğide iyi oldu böylelikle O/C yapıldığı daha belirginleşmiş ve X6800'ün de high-end bir cpu olduğu daha bir vurgulanmış oldu böylelikle, kısacası bu gösterim daha iyi oldu bana göre. Bütün işlemcilerin performans tablosu şu şekilde ortaya çıktı:



Bu tabloya dayanarakta ayrıca bir grafik hazırladım, o grafikte şöyle oldu:



Çift çekirdekli işlemcilerin hemen hemen tamamını bulabileceğiniz bir tablo ve grafik ortaya çıktı iyide oldu bunların hepsini bir arada veren bir kaynak henüz ben bulamadım, buna tomshardware'de dahil ;) yeni çıkan işlemciler başta olmak üzere O/C potansiyelleri ve performans-fiyat kriterleri hakkında daha sonra devam ederiz, bundan sonrada pek birşey kalmadı zaten güncel işlemci fiyatlarını bulup P/F incelemem için kullanacağım hatta bu kez anakart fiyatlarınıda buna dahil etmeyi düşünüyorum malum anakartsız işlemci çalışmıyor ve işlemci üreticileri bize bana göre sadece işlemci satmaya çalışmıyorlar aynı zamanda chipsette satmaya çalışıyorlar bu doğal olarak anakart anlamına geliyor ama bu incelememide söylediğim gibi daha sonra eklemeyi düşünüyorum.

edit: tabloyu görsel olarak daha iyi hale getirme.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 3 Haziran 2007; 13:52:07 >
Bu mesaja 3 cevap geldi.
O
17 yıl
Yarbay

güzel bir inceleme olmuş teşekkürler
e6420 baya iyi olmuş @3.5 ghz


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
17 yıl
Yarbay

60 küsür $ a core duo amd fiyat politikasıyla idare ediyordu bütün onurunu prestiji kaybettiği gibi o özelliğinide kaybetmek üzere ne işlemci yapıyor ne gpu nasıl biyer oldu bu amd-ati anlıyamıyorum


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
17 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: OErdem

güzel bir inceleme olmuş teşekkürler
e6420 baya iyi olmuş @3.5 ghz


Bu işlemciler intelin alt segmentteki savaşçıları olan Pentium D 925 ve Pentium D 935 in yerini alacaklar ve AMD'nin aynı segmentteki işlemcileriyle yani 3600+ ve 3800+ ile rekabet edecekler. İsimlerinin önündeki Pentium eki kasti olarak seçilmiş zira bildiğimiz gibi intel Core mimarisine geçtikten sonra işlemcilerine bu ismi vermiyordu ancak Pentium D 925 ve Pentium D 935 'in piyasadan çekilecek olması nedeniyle alt segmentteki işlemcileriyle bu ismi yaşatmak istediği açık ama burada asıl önemli olan bu değil aslında AMD'nin kalmış olan tek kalesine de intel saldırmaya başlıyor zira AMD performans-fiyat karşılaştırmasında intelden önde bulunuyordu Nisan ayından beri fakat bu durum değişebilir gibi gözüküyor eğer AMD bu kalesinide kaybederse önümüzdeki çeyrekteki zararı daha da artabilir diye bekliyorum ama incelemek lazım öncesinde. İşin garibi ise işlemcilerin 1M önbelliği olmasına rağmen perf.larının yabana atılmayacak kadar iyi oluşu. intelin AMD'ye bu segmentte de saldırmak için niye beklediğine gelince: Pentium D 925 ve Pentium D 935'in piyasadaki miktarlarının azalmasını beklemiş olabilir çünkü bu segmente Nisan ayında yüklenmeye başlasaydı AMD'ye daha büyük kayıplar verdirebilirdi.

Aslında amaç yeni çıkan iki işlemcinin performansını görmekti ama şunuda farkettim, E2160'ın O/C performansı çok iyi Zalman 9700 LED ile yaklaşık %90 O/C olmuş ancak E2140 öyle değil normalde aynı core a sahip olduklarından onunda iyi bir O/C potansiyeli olmasını bekliyorsunuz ancak xbitlabs'te 2.8 GHz'e, hothardware sitesindeki incelemesinde de 2.9 GHz'e kadar stabil olarak O/C edilebilmiş dolayısıyla E2140'ta bir FSB wall var muhtemelen ama henüz kesinlik kazanmış değil dolayısıyla şu an için E2160 mükemmel bir seçim gibi görünüyor çünkü US fiyatı E2160'ın 84$, E2140'ın ise 75$ olacak bunları bizim ülkemize yansıtır ve kdv oranıyla çarparsak fiyatları şöyle çıkıyor:

E2160 - 99$
E2140 - 87$

AMD X2 3600+ ve 3800+ ın fiyatlarını düşündüğünüzde onlara baya bir yakın ve O/C yapmadan performansları daha iyi ancak yinede performans-fiyat analizi yapmak gerekiyor onuda yakında yapacağım zaten. Bu şartlar altında düşünuldüğünde e6420 alıp 3.5 ghz'e çıkmak yerine, e2160 alıp 3.4 ghz'e çıkmak daha akıllıca görünüyor, incelemenin neticesinde benim edindiğim kanı bu zira bu takdirde aradaki yaklaşık 150$ lık fark ekran kartına yatırılabiliyor.

edit: imla hatası





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 1 Haziran 2007; 8:29:17 >

C
17 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: kaan84

60 küsür $ a core duo amd fiyat politikasıyla idare ediyordu bütün onurunu prestiji kaybettiği gibi o özelliğinide kaybetmek üzere ne işlemci yapıyor ne gpu nasıl biyer oldu bu amd-ati anlıyamıyorum


Evet AMD bu kalesinide kaybedecekmiş gibi görünüyor, bakalım bu çeyrek zararı kaç milyon dolar olacak?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
17 yıl
Onbaşı

amd nın bi işlemcisi var 4000+ diye 2,6 ghz bunun fiyatı baya düşer dimi. Exxx serisinden sonra


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
17 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

AMD X2 4000+ 2.1 GHz'de çalışıyor. Bu işlemciler piyasaya girdikten sonra AMD'nin yeni bir fiyat indirimi yapması gerekebilir yoksa o segmentteki üstünlüğünü ki bir tek o kalmıştı elinde, kaybedebilir dolayısıyla 3600+ ve 3800+ için yeni indirimler bekleyebiliriz ama daha üst işlemcileri bu nasıl etkiler bekleyelim görelim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
J
17 yıl
Yarbay

bilgiler için çok saol...

her yönden darbe geliyor AMD YE...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
W
17 yıl
Yarbay

Teşekkürler İnceleme İçin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
17 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Rica ama daha bitmedi performans-fiyat incelemesinide ekleyeceğim çok yakında...


Bu mesaja 2 cevap geldi.
F
17 yıl
Yarbay

@CoolnQuiet

güzel çalışma tebrikler



F
17 yıl
Yarbay

peki tahminen bizim ülkemize ne zman gelir bu işlemciler? x-bit labs da 2007 nin 2. çeyreği yazıor??


Bu mesaja 2 cevap geldi.
A
17 yıl
Yüzbaşı

ben pd945 i göremedim listede oda sanırım 2160 la aynı performansı verir


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
17 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Xbitlabs'te yapılan ilk ve ikinci incelemede PD 925 le PD 935 var sadece 945 yok dolayısıyla bu listede de yok. 945 hala satılıyormu bu arada ?



A
17 yıl
Binbaşı

4 Haziran da bayilere dağıtılmaya başlanıyor.

quote:

Orjinalden alıntı: FaTeeH

peki tahminen bizim ülkemize ne zman gelir bu işlemciler? x-bit labs da 2007 nin 2. çeyreği yazıor??


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
17 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: Agent_WD40

4 Haziran da bayilere dağıtılmaya başlanıyor.



Eğer bu doğruysa AMD'nin neden 4 Haziran'da CPU fiyatlarında indirime gideceği anlaşıldı, yoksa son kalesinde de pozisyonunu kaybediyor çünkü. Zaten işlemciler US te çıktıktan yaklaşık 1 hafta sonra ülkemize geliyor bunun örneklerini E4300'te görmüştük mesela. 4 Haziran'da gelecek olmalarıda bunu teyit eder nitelikte.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
J
17 yıl
Yüzbaşı

amd nin fiyat düşürmeyi bırakıp bir an önce yeni işlemcilerini piyasa sürmesi lazım (her ikisinide yaparsa dağa iyi olur tabiyki)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
17 yıl
Yarbay

güzel inceleme,teşekkürler


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
17 yıl
Çavuş

KARDES TESEKKURLER VERDIGIN BILGILER BENIM ICIN COK FAYDALI OLDU, CALISMALARIYIN DEVAMINI BEKLERIZ.


Bu mesaja 1 cevap geldi.