Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
11
Cevap
950
Tıklama
0
Öne Çıkarma
CD player ya da streamer’da DAC neden gerekli?
O
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Kafamda cozemedigim bir soru var:
Marantz amplifikatorum var. Amplinin guzel bir DAC’ı var. Bu durumda CD player’imda kaliteli bir DAC olmasi neden gerekli? Player’dan amplifikatore optik kablo ile dijital veri aktaracağım. Bu durumda CD player’in DAC’i kullanilmaycak. O zaman kaliteli bir DAC’i olan bir player icin fazldan para odemenin manasi var mi? DAC’i olmayan ya da ucuz bir CD player da işimi gormez mi?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Y
4 yıl
Yarbay

amplinizin dac ına güveniyorsanız gerek yok tabiki . bende cd caların kendi dacını kullanıyorum . Ha muhteşen bir harıcı dac olur ona bakmak lazım tabi.



Y
4 yıl
Çavuş

CD oynatıcılar, güç beslemesi, transport ve dac olarak üç kısımdan oluşuyor. Bunların üçü de eşit derecede önemlidir. Dijital kaynaklarda jitter diye çok önemli bir mesele var. Jitter arttıkça dijital ses dediğimiz, metalik, tenekemsi bir ses ortaya çıkar. DAC'ı bypass edip dijital çıkıştan amfinize bağlayabilirsiniz. O durumda CD oynatıcının DAC'ının bir önemi kalmıyor tabii. Ama sonuçta transport ve güç beslemesi iyi olmazsa, dediğim gibi kulağı yoran, keyifsiz bir ses ortaya çıkacaktır. İçinde DAC olmayan CD oynatıcılara CD Transport deniyor. High-end ürünler olur bunlar, yani baya bir pahalı oluyor. Ucuz bir CD oynatıcı alırsanız da dediğim sorunları yaşama ihtimaliniz çok yüksek.


(Ekşiden alıntıdır-> "Jitter" depolanmis bir bilgi okunurken (mesela cd player'in cd'deki müzigi okumasi) ya da bilgi bir formattan digerine cevrilirken (ör. dijital-analog cevirici) olusan zamanlama hatasi. bilginin hatali okunmasindan farklidir. bilgi dogru okunur ancak zaman araliklarinda sapmalar olusur. bilgisayar cd-romundan dosya yükledigimiz zaman bu zamanlama önemli degildir, cünkü dosya kendisini olusturan tüm byte'lar okunduktan sonra yüklenir. ancak sözkonusu müzik ise durum degisir, sesin aynen kaydedildigi zamanlamayla okunmasi gerekir ki sesler birbirine karismasin, uzunluklar kisaliklar birbirine girmesin. iste biz bu sapmalara jitter diyoruz.)



O
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Jitter duzeltme islemi DAC tarafindan yapiliyor diye biliyorum. Ya da kaliteli DAClarda bu islemi de ypan parca oluyor. CD transporter jitter duzeltmiyor. değil mi?
Yine de sunu anlamiyorim:
Marantz 6006 ampliniz var diyelim. İcinde super bir DAC var. O zaman ne diye icinde super bir DAC olan 6006 CD calar alacaksiniz ki? İkisini birden kullanmaniz imkansiz. Ya o, ya oburu. Tamamen sokaga atilan para.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oan -- 22 Kasım 2019; 0:59:4 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Y
4 yıl
Çavuş

Transportlar, jitter düzeltmekten ziyade jittere sebep olur. Transportlarda hata düzeltme sistemleri vardır. O yüzden çizik de olsa belli bir seviyeye kadar sanki hatasız okuyormuş gibi CD'yi okur. Oysa arka planda hata düzeltme programı işler. Bunu CD'nin üzerine asetat kalemi ile bir çizik atıp deneyebilirsiniz. Transport okuyamadığı bitleri siz fark etmeden düzeltir. İki çizik atın yine düzeltir, ama üçüncüyü çizerseniz takılmaya başlar. Yani transport devresi sanal bit blokları ekliyor okuyamadığı yerde. Her transport bu blokları aynı şekilde muntazam okumaz ve bozuk veri gönderir DAC'a, DAC'ın clock çipi de düzeltebildiği kadar düzeltir datayı. Her çipin belli frekansa kadar çalışma kapasitesi vardır, bu frekansı aşan değerlerde bozulmalar başlar. Dediğim gibi iyi bir doğrusal güç beslemesi, kaliteli bir transport mekanizması ve DAC, bunların üçü de eşit derecede önemli.
Amfi konusuna gelirsek; yeni nesil amfilere DAC konulmasının nedeni network oynatıcıların yaygınlaşmasından dolayı. Çoğu insanın evinde artık CD falan yok. CD satışları da durma noktasına geldi. Üreticiler tüketicilerin beklentilerine yönelik cihazlar üretmek zorunda. Marantz'daki kaliteli DAC dediğinizin firmaya cihaz başına maliyeti en fazla 15 dolar.



O
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Network playerlar icin de ayni sey soz konusu. Onlarda da DAC var. Yani ornegin marantz bir set kursaniz CD, network pl ve amplide toplam 3 adet DAC olacak. Bunu hala tam olarak anlamiyorum.
Sunu mu diyorsunuz: Kaliteli CD pl icin verdiğimiz para sadece DAC degil, guc kaynagi ve transporter icin de oluyor. Asil para eden DAC degil, digerleri, oyle mi?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
4 yıl
Yarbay

Nedenleri basit ve anlaşılır aslında. Bir kere herkesin amfisinde DAC yok. Mesela benim evdeki amfim Yamaha full analog, hiç bir dijital girişi kabul etmiyor. Özellikle böyle yapılmış çünkü dijital ve analog devrelerin aynı board üzerinde olması sinyal yolunu gereksiz uzatıp daha komplike hale getirerek distorsiyonu arttırdığına inanılıyor. Ben de zaten bu amfiyi bu özelliğinden dolayı seçtim. Amfi dediğin bence full analog olmalı.

Bu durumda benim önümde 3 seçenek kalıyor:
1. CD player üzerinde DAC almak,
2. Streamer/networker üzerinde DAC almak
3. Harici DAC ünitesi almak.

Piyasada tüm bu ihtiyaçlara ayrı ayrı cevap veren bolca model ünite var.

Senin durumunda, amfinin üzerindeki DAC'ın kalitesinden eminsen CD Player yerine CD transport alman gerekir. CD transportlar üzerinde DAC barındırmazlar ancak ben bugüne kadar ucuz bir CD transport görmedim. Dolayısıyla aynı paraya bir CD player almak daha mantıklı.

Zaten ucuz bir CD player üzerindeki DAC da emin ol, çok ucuz bir DAC çipi içeriyordur. Yani ucuz bir CD player alırken aslında DAC'ına öyle çok para vermiyorsun. Bu nedenle sorun etmeye gerek yok ama çok pahalı bir CD player alırsan içindeki DAC da muhtemelen kaliteli ve pahalı bir DAC olacaktır.

Aldığın CD player çok kaliteli bir şey değilse (Marantz'ın aynı serisindeki tüm kompenentler için muhtemelen aynı DAC çipler kullanılıyordur), bence içindeki DAC'ı dert etmeye değmez.



O
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Cok tesekkur ederim. Analog amfi konusunda haklisiniz. Ama bendekinin DAC'i var. Marantz 6006. Benim derdim su, 300 TL civari bir paraya dvd/cd player alip, dijital baglantiyla amfiye aktarsam ve DAC olarak amfininkini kullansam nasil olur? Marantz CD calara o kadar para vermenin manasi var mi diye dusunuyoruk. Nasil olsa amfiye dijital veri gelecek, DAC olarak da amfininkini kullanacagim...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
4 yıl
Yarbay

Kanaatimce biraz daha iyi olur ama olağanüstü bir fark oluşacağını sanmam çünkü ucuz bir CD çaların optik/dijital çıkışından gelen dijital sinyal aynı zamanda saat sinyalini/referansını de içeriyor ve bu saat sinyali maalesef kullanılan kalitesiz transformatörler yüzünden jittere yol açıyor. Bununla birlikte bildiğim kadarıyla DAC çiplerinin belli bir seviyeye kadar bu hat kaynaklı jitteri azaltma kapasitesi var. Marantz'da kullanılan çip kesinlikle kaliteli bir çiptir ve CD çalar üzerindeki DAC çipinden bu konuda daha iyi iş çıkarır. CD çalardan okunan dijital verinin saat referansı olmadan arayüz aracılığı ile aktarılması sorunu büyük ölçüde çözerdi ama gerek S/PDIF ve gerekse Toslink protokolleri maalesef saat sinyalini de göndermeyi içeriyor bildiğim kadarıyla.

İşte insanlar bu yüzden çok pahalı CD çalar ya da CD transport alıyor çünkü ucuz CD çalarlarda kalitesiz (toroidal olmayan) transformatör ve kablolar ve ucuz mekanizmalar kullanılıyor ve bunlar da jittera yol açıyor. Yani amfinin DAC'ına gelen dijital sinyal zaten kirlenmiş olarak geliyor.

Maalesef dijital müzik sandığımız kadar kusursuz değil (hatta hayli kusurlu) ama analog tarafına göre çok pratik, çok kullanışlı.




Bu mesajda bahsedilenler: @oan
K
4 yıl
Binbaşı

Değerli hobidaslar, jitter zamanlama hatasıdır, cd üzerindeki verinin eksik veya hatalı okunması ile bir ilgisi yoktur. Hata duzeltimi veya data blogundaki eksikliğin tahmini tamamen ayrı konudur.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
4 yıl
Çavuş

Teşekkürler. Ama aksini iddia eden olmadı zaten. Açıklamamda hata düzeltme ve jitter biraz iç içe girmiş sanırım. Fazla teknik bilgisi olmayan birine kaba taslak fikir versin diye yazıyorum. Siz yine teknik aksaklıkları gördüğünüz yerde düzelterek bizlere destek olmaya devam edin üstat.




Bu mesajda bahsedilenler: @kdundar
O
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Katkiniz icin tesekkur ederim. Jitter’in ne olduğunu biliyorum. Torlak Kemal’in yazdiklarindan da fakli bir anlam cikartmamistim. Yanlis anlama yok yani. Benim sorum jitter’in da iyi bir DAC tarafindan duzeltilip duzeltilemeyecegi idi. İngilizce oldugu ocin ozur dilerim, ama su asagidaki bir forumdaki ses muhendisinin görüşleri:” I don't see the rationale behind trying (whether successful or not) to reduce jitter at the transport (i.e have better clocking at the transport), because a good DAC will re-clock anyway. It is conceivable (not saying this is the case, although it wouldn't surprise me if it is) that a quality DAC will perform its voodoo (jitter reduction, re-clocking, whatever) regardless of the signal it receives and essentially "undo" or "disregard" the voodoo that was performed prior to it receiving the signal”. Bu durumda pahali bir CD player almayi düşünmüyorum ben n



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.