Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
325
Cevap
10151
Tıklama
24
Öne Çıkarma
Cevap: Din hakkında konuşurken dikkat edilmesi gerekenler (3. sayfa)
G
4 yıl
Çavuş

Bence kendini tanımak çok önemli. Sence neden mideni bulandırdığını bize söyledin?

Varoluşun, sevgi, mutluluk, huzur vb. konularda da miden bulanıyor mu?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ubi Panis ibi Patria
G
4 yıl
Çavuş

Kısmen haklısın. Ama bence bu bildikleri kadarıyla iyi niyetli bir uyarma çabası.




Bu mesajda bahsedilenler: @ghostweb
G
4 yıl
Çavuş

Dinin sana sunduğu bilgi zamanın ötesinde. 21. yüzyılın M.Ö. 500'den farkı ne? Herkes kendini ileri bilgi ve teknoloji sahibi sanmıştır tarihte.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 7 Kasım 2019; 23:45:57 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ggreyhame
U
4 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: Guest-288644A72

Bence kendini tanımak çok önemli. Sence neden mideni bulandırdığını bize söyledin?

Varoluşun, sevgi, mutluluk, huzur vb. konularda da miden bulanıyor mu?
Böyle konulardan hoşnut olmuyorum,senin konun da teizm-ateizm tartışması üzerine olmasa bile bir nebze benzerlik taşıyor.

Ha görüşün hakkında yorumuma gelirsek,aynı fikirdeyim.

Yok.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
4 yıl
Çavuş

Neyle aynı fikirde olduğunu anlamadım. Yok derken neyi kastettin?




Bu mesajda bahsedilenler: @ubi Panis ibi Patria
G
4 yıl
Yarbay

M.Ö 500 - M.S 100 yıllarında Antik Yunan filozofları epistemoloji ile uğraşırlarken, Orta Doğu 800 yıldır birbirini kesip, dünyaya dehşet salıyor.
Din insanlığa muhteşem bilgiler sunmuş falan değildir. Dinle bilgi olacak olsa, epistemoloji sayesinde öğrenemezdik. Geçin bunları.
Tales ve Anixamander, dinlerin yuvası Orta Doğu hala hiçbir haltı bilmezken, tartışmayı öğrenmişler, fikirlerini mukayese etmişlerdir.
Din bilgi sunmuş olsa Orta Doğu, 7-14. yüzyıl arasındaki üstünlüğünü devam ettirirdi fakat ortaya rasyonalistlik çıktı ve Avrupalı, dünyaya açılıp İncil'i çevirirken Orta Doğu ne yaptı? Madem din bilgi veriyor, neden kullanmadı?
(7-14. yüzyıldaki İslam dünyasına tek kelime etmedim. Zira Avrupa, bu dönemdeki İslam bilgilerini çevirip okumuştur.)

15. yüzyıl ve Fatih'i eklemedim zira kendisi İslam bilgini değil, Rönesans bilginidir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ggreyhame -- 7 Kasım 2019; 23:59:29 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Xfce4
C
4 yıl
Yarbay

Birincisi konuyu sen dağıtmışsın iyi bak son paragrafına.

Bence sen Türklere kolay kolay “hanımla tekrar evleneceksen buyur yardımcı olayım abi mecbur biliyorsun” diyemezsin.

Ayrıca Yeter gidin başkasıyla deneyin demek başka şey. Sen başka adamla evlenmeden, başkasının koynuna girmeden kocana dönemezsin demek başka şey.
Önermek başka şey, zorunlu tutmak başka şey.

Şu Arapların tuhaf geleneklerinin ıslahatından bana ne canım kardeşim. Hutsu kabilesinde de hanımları oyalıyorlarmış vah vah da sonra manituyla konuştum diyen biri ikinci boşanmadan sonra başkasının koynuna girmeden bir daha evlenemezsin demiş. Bak bu iki boşoldan sonra ne büyük ıslahat diye çok mu sevinip ulu manituya tapayım?
Türklere ne bu tuhaf geleneklerden?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 7 Kasım 2019; 23:56:5 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Xfce4
G
4 yıl
Çavuş

Yunanlılar birbirini kesmiyor muydu? Mısırlılar da Arap. Elbet onların da bir felsefeleri vardır. Hepsi insan olduğuna göre hepsi benzer sonuçlara az çok ulaşacaktır. İskenderiye kütüphanesi yandığında kim bilir neler kayboldu. Taraflı düşünürsen sana zararı olur. Şunu da unutma ki haklarında hayran gibi konuştuğun Yunanlılar Mısırlılar kağıt göndersin diye bekliyordu. Bu bile bazı şeylerin göstergesidir.

Muhteşem bilgi senin kendi tanımındır. Islam muhteşem bilgi sunmuş olabilir ancak bunu uygulamazsan sonuç elde edemezsin.




Bu mesajda bahsedilenler: @ggreyhame
S
4 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: ghostweb

bunlar gene mantıklı sorular müslümanlarınki hiç çekilmiyor. bide sanki gözüyle görmüş gibi yanacaksın öyle deme tövbe et demeleri yok mu kahkahayı basıyorum yani hem gözüyle görmüş gibi konuşuyor hemde kendini allah sanıp hüküm veriyor. bu ülkede müslüman falan yok kimse kusura bakmasın bu iş bir tarikat işine dönüşmüş tamamen.
Çok ateist arkadaşım oldu hiç böyle konuşmadım konuşmam da,adam bu üslupla imana gelmek yerine tepkisellikle tam zıt duygulara kapılabilir.Kutsal kitabımızda zaten bu kitap bir uyarıcı ve öğüttür der defalarca.Ateist bile olsa hatırlatır tebliğ edersin olur biter,yanmak şu bu hâşâ biz kim oluyoruz ki Allahın yerine hüküm verebiliyoruz.Bu ülkede bi gerçekten müslümanlığı özümseyip hakiki müslüman olan var,bir de dededen nineden aileden görüp dinin mânâsına ve mantığına hakim olamayıp çevreyi taklit ederek müslüman olma durumu var.Ateizmde de aynı şekilde çevreyi ve duyduklarını taklit ederek ateist olanlar çoğunlukta yoksa adama sabaha kadar yıllarca deneylerle,arge ile geliştirilen çok ciddi bir mühendislik ve bilgi birikimi isteyen teknolojiler sayesinde yüksek megapikselli kameralar anca yapılabilirken 576 megapiksellik insan gözü,optik görüntü sabitleyiciyle ve zihinde 4k video kaydıyla sırf doğal süreçlerle kendiliğinden nasıl gelişir diyorsun,bir anda olmadı ki evrim diye birşey var yüzlerce milyon yılda oluştu diyor Kanıt da çok basit yüzlerce milyon hatta milyarlarca yıl



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

J
4 yıl
Yüzbaşı

Baştan sona mükemmel bir yazı olmuş konu sahibi ellerine sağlık çok güzel noktalara parmak basmışsın
Bazı gerçekleri ateistlerin suratına şamar gibi çarpman bu yazıyı baştan okumayı bırakmalarına sebeb olacak hemen sataşmaya başlarlar



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
4 yıl
Yarbay

Yahu uygulama bu. Gerçek. Temiz saf deyip durmayın. Üç boşoldan sonra tertemiz saf duygularla biraraya gelmek isteyen iki insana kim karışırmış?
Yok hanım önce başka erkekle evlensin sonra gelsin. Hıhı tamam.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 8 Kasım 2019; 1:39:27 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Xfce4
G
4 yıl
Çavuş

Islam'ın verdiği mesaj ile insanların bunu nasıl anlamak istediği farklı şeyler. Ben uygulamadan değil Islam'dan bahsetmeye çalışıyorum.

Eylemler toplumu etkiliyorsa karışılır. Sen sınırsız boşama ve evlenme hakkının hem evliliğin hem de bireylerin ciddiyetini kaybettirdiğini görmek istemiyorsan ne denilebilir? Ayrıca Islam öncesi Arap erkekleri sınırsız boşama ve evlenme hakkını kadına ceza olarak kullanıyordu. O dönemdeki kadınların beğenmediğin bu hükme kesinlikle ihtiyacı vardı.

Islam'da iki defa boşayıp geri dönme hakkı tanınmış ve çifter toplamda üç defa evlilik yürütme şansına sahipler. Üçüncü defa boşayıp yine pişman olan kişi sorunu Islam'da aramak yerine kendini eleştirmeli değil mi?

Bu arada hayatta her pişman olduğun şeyi düzeltebiliyor musun?

(Dipnot: Allah dilediği şeyi affeder. Çok samimiysen "belki" affediliyorsundur. Ama hukuk ihtimaller üzerinden karar veremez.)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 8 Kasım 2019; 2:15:9 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @cemsinan
T
4 yıl
Yarbay

Arşimet'in konuya dair şöyle bi sözü var:
< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @prf23
Q
4 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Guest-288644A72

Araplar öyle bir anlamıyor. Anladığını zannediyor.

Ayrıca sen Kur'an okuduğun zaman anlamıyorsun ama birileri anlayıp sana aktarabilir. O ifadeki "siz" her okuyanı kastetmek zorunda değil. Sen böyle yorumluyorsun.

Belki istersen Arapça da öğrenebilirsin. O da kadim dillerden.

Meal konusunda çok sıkıntı var Türkiyede. Ingilizcen varsa Kur'an ı İngilizcesinden oku. Ama orijinalin yerini hiç biri tutamaz.

Neden boşanma konusunda sinirlerine hakim olma yetisini kazanmak yerine Islam'ı eleştiriyorsun?

Islam'da kadın boşanmak isterse ve haklı sebepleri varsa hakim onları boşar. Bu yetki kadına verilmemişse belki de sosyolojik bir durum vardır diye düşünmek lazım. Ama bu konu çok geniş bir konu olduğu için ayrı bir zamanda konuşulmalı.
Şimdi sen Türkçe kitap okusan ve ben sana; sen bunu okuyorsun ama aslında hiç bir şey anlamıyorsun desem? Hastır lan oradan dersin ;)
O ifade deki "siz" okuyanı kastedmiyorsa bu benim yorumumsa diğer türlüsüde senin yorumun olur.
Arapça kadim midir değil midir bilemem ama zengin onu biliyorum, kelimelerin bolca anlamları var neyse öğrenmeye hevesli değilim gereklide değil. İngilizcem biraz var geliştiriyorum fakat ben Kur-an okumayı çoktan bıraktım dinler islam ve Kur-an hakkındaki kanaatim belli.

Neden boşanma konusunda sinirlerine hakim olma yetisini kazanmak yerine Islam'ı eleştiriyorsun?

Güzel soru sormuşsun aslında burada islamın ayağına kurşun sıkıyorsun farkında değilsin.

Tahammül sınırı vardır islam boşanmayı en son çare olarak görür, bunun öncesinde kadına piskolojik baskı, yatakları ayırma daha da ileri giderse dövme hakkını bile vermiştir. (Sadece erkeğe!)
Biraz bilgi edinmen gerek islam kadını haklı görmez!
İslama göre kadın eksiktir! Eksik yaratılmıştır yarımdır, mahkemede 2 kadının şahitliği 1 erkeğin şahitliğine eşdeğer bile değildir. Kadın yanında erkek olmadan dışarı çıkıp uzaklaşamaz çocukta olsa yanında erkek olmak zorunda.
Sen biraz araştır güzel kardeşim, islamın savunulacak hiç bir tarafı kalmadı bu sebeple millet dinden çıkıyor. Artık adam tek tuşla ayeti açıp mealini okuyabiliyor ataştırabiliyor.
Bizlere anlatılan muhammed peygamber; açlıktan karnına taş bağlarmış, yatıp kalktığında sırtında yatağının izleri olurmuş, bir hırkasından başka mirası yokmuş.
Peki okuyunca ne görüyoruz?
Çölde kervan baskınları.
Bu baskınlarda elde edilen kadınların cariye yapılması.
Kadınları çocuklarından ayırıp; çocukları başka annelerini başka pazarda köle olarak satılması.
Savaşta elde edilen kadının (hatta genç kızın) ırzına geçmek (cariye adı altında) serbest.
Savaşta elde edilen ganimetin 5/1 peygamberin.
(Bu ilk olarak peygambere tabi olan kimselerin uyguladığı bir karar. İlk inananlar kafalarına göre baskın yaptığını peygambere söylüyor peygamber kızıyor ve adamlar ganimetin 5/1 prygambere veriyor, sonra Allah ayet ile sabitliyor)
Sonra nikah akdinin gerçekleşmesi ve kadının hamile olmadığını anlamak için belirlenen süre var fakat bu süre peygambere işlemiyor! Savaş sonrası çadır kurulup daha yeni babası kocası ailesi katledilmiş bir kadınla birlikte oluyor! (Siyer ve hadislerle sabittir bu konular)
Neyse say say bitmez, araştır güzel kardeşim oku bol bol oku ama objektir oku.

Kur-an'ı, Allah korkusu ve cehennem korkusu ve de cennet vaadi olmadan bir oku bakalım tarafsız olarak ne elde edeceksin.

Unutmadan ekliyim mevzu boşanma ve kadın olunca sadece kadınlarla alakalı durumlardan bahsetmeye çalıştım.
Yoksa buraya peygamberin yaptıklarını dökmeye kalkarsak ne senin okumaya ne de benim yazmaya vaktim yetmez.
Şunu da ekleyip kapatayım ;)
Okunan kuran mushaftır orjinal değildir aktarımdır.
Ali veliye veli ahmete ahmet mehmete öyle böyle geçişler yapmıştır.
Bu aktarımlar ne kadar sağlıklı olur artık orasınıda aen düşün.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi q9a2 -- 8 Kasım 2019; 2:36:37 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
4 yıl
Binbaşı

hangi bilgi ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Xfce4
C
4 yıl
Yarbay

Tamam canım kardeşim. İsteyen sıcak fırsatlarda konu açıp dönmek istediği hanımını kendi evlendirsin ki dönebilsin. Başka yol var mı? Yok
Ben Hutsu kabilesinin ıslahatlarına da ortaçağ Arap kabilelerin ıslahatlarına da göre hayatımı şekillendirmem. İsteyen şekillendirir istemeyen şekillendirmez değil mi? Benim böyle şeylere inanma ihtimalim hiç yok. Sizin inancınıza da saygım baki.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Xfce4
O
4 yıl
Yarbay

Konu ne olursa olsun ilk gereken şey adab-ı muaşeret. Fakat forumda bunu ara ki bulasın. Daha sonra gerekli olan bilgi. O da aynı durumda ... ara ki bulasın. Örnek olarak verilen konuyu bile irdelemeye niyeti olan tek kişi yok. Amaç dalga geçme , aşağılama , hakaret ... girişimleri. Bilgi yok , bilgiye ulaşma derdi yok , amaç yok ... sadece boş lakırdı. Herkesin dolu dolu mesajlar yazmasını beklemek ütopik bir yaklaşım olur ama birkaç tanecik olsa fena olmazdı.



G
4 yıl
Çavuş

Hastır lan oradan demem. Çünkü yıllar önce okuduğum edebi eserlerden bugün farklı şeyler anladığımı görebiliyorum. Bugün de kendi dilimdeki bir yazıyı geçmişteki gibi eksik veya yanlış anlamış olabilirim.

"Siz" ifadesi elbette ki bir yorum. Ama yorumlayan kişilerin çalışma ve inceleme yöntemleri hangi yorumun daha geçerli olduğunda bir gösterge.

Dinler hakkındaki kanaatim belli demek "Yanlışsam kendimi düzeltmem" demek mi? Ya da "Her şeyi bildiğim için yanlış olmadığımı da biliyorum." mu demek?

Bir konu tartışılırken başka konulara atlamak tartışmayı çözümsüzleştiren bir şey. Ayrı bir başlık açma imkanına sahipsiniz. Yine de açıklamaya çalışayım bildiğim kadarıyla.

Dövmek konusunda Hz. Muhammed'in hiç bir karısını dövmediğini biliyoruz. Bu bir çok müslüman için yeterlidir.
Ayrıca Islamda dövme cezası sadece kadına uygulanmıyor.
Galiba psikolojik veya fiziksel baskı yapmadan erkek boşansın demek istiyorsunuz. Peki 1500 yıl öncesinde ve bugün bile sosyal güvencenin ve güvenliğin zayıf olduğu coğrafyalarda boşandıktan sonra yeni koca bulamayacak kadınların durumunu düşünüyor musunuz? Belki o şartlarda yaşayan bir insan topluluğu görseniz boşamak yerine "suç işlediği zaman" kadının dayak yemesinden yana olabilirsiniz.
"Ateistlerin olayı her yönüyle incelememesi" ile bu gibi durumları kastediyorum.

Islam kadını haklı "görür". Hatta erkeğin karısını cinsel yönden tatmin edememesi hakim için karı ve kocayı boşamak için bir sebeptir (kadın isterse).

Kadın eksiktir diye bir ifade yok. Siz ifadeyi böyle yorumlamışsınız.
Bugün bile kadınlar hür ifade veremezken 1500 yıl önce iki kadının şahitliliğinin istenmesi çok normal. Ayrıca kadınların olaylara yaklaşımlarındaki farklılıkları ve duygusallıkları da bunu gerektiriyor olabilir. Bunu eksiklik veya ayrımcılık olarak yorumlamak kişiyle alakalı.

Siz isterseniz ilkel bir toplumun arasına karıştığınızda eşinizi serbest olarak dolaşmaya bırakın. Kabile üyelerinin de insan haklarına saygılı olmasını bekleyin. Çocuk erkek kısmı mezheplerin yorumu olabilir. Bu konuda bir hadis okumadım şimdiye kadar.

Milletin dinden çıkmasının sebebi Islam'ın yaşanmaması. Girenleri de görün. Dinden çıkan toplum daha mutlu bir noktaya mı ulaşıyor gün be gün? Dünyanın gidişatı mutluluk yönünde mi sizce?

Çölde kervan baskını demeden önce Hz. Muhammedin şehrinden sürüldüğü ve öldürülmeye çalışıldığı gerçeğini görmeniz lazım. Bu savaş ilanıdır. Savaş koşulları içinde bu baskınlar olur. Ayrıca kimin kime ilk saldırdığını bilmiyorsunuz. Taraflı görmeyin olayları.

Sizce düşman erkeklerin kadınları ne yapılmalı? Yeni düşmanlar doğurmaları için geri mi gönderilmeli? Ya da öldürülmeli mi? Daha mı hümanist? Islam barış isteyen kimsenin karısına -hemen her millette olan- cariyelik denen şeyi yaşatmaz. Tarafsız bakın.

Evli olmayan cariye ile cinsel ilişki serbest. Ancak ırzlarını korumak isteyenlerin üzerine gidilmemesi hakkında ayet var. Kadınların da cinsel ihtiyaçları olduğunu göz ardı etmeyin. O yaşam koşulları altında kadınların nasıl davranacağını bildiğinizi de iddia etmeyin.

Ganimetin 1/5'inin peygamberin olması ganimetin 5 e 1'inin devlet kasasına gitmesi demek. Bu para da tüm halkın ihtiyaçları (özellikle de ezilenler) için kullanılan para. Hz. Muhammed'in nasıl yaşadığına dair kaynaklar varken siz havadan "öyle yaşamadı böyle yaşadı" diyorsanız, sadece kendi iç dünyanızı yansıtıyorsunuz demektir. Hz. Suleymanın nasıl bir zenginlik içinde yaşadığı anlatılırken Hz. Muhammed'inki de anlatılırdı eğer zengin yaşamış olsaydı. Islam israfı yasaklar, zenginliği değil.

Bekleme süresinin Peygambere işlemediği konusu senin indirgediğin gibi değil. Cariyenin kocasının -senin soylediğinin aksine- yeni ölmemiş olma ihtimali var. Farklı açıklamaları buradan kaynaklarıyla inceleyebilirsin.https://sorularlaislamiyet.com/hz-safiye-neden-uc-ay-iddet-beklemeden-evlenmistir-ve-cariyenin-iddeti-neden-bir-aydir


Kur'an'ı, Cehennem korkusu olmadan okuduğumda, hoş bir dünya yaşamı için toplumsal ve bireysel bir rehber/öğreti görüyorum.

Okunan Kur'an orijinal değildir ne demek? Kur'an ın ufak tefek farklı okunuşları olduğu bilinen bir gerçek. Bu farklı versiyonların hepsi orijinaldir ancak bugüne bir tane yazılı metin ulaşmıştır.

Kur'an-ın aktarımı sizin indirgediğiniz gibi Ali Veli Mehmet gibi bir kaç kişiyle olmamış, binlerce insan aracılığıyla olmuştur. Ayrıca şu anki mushaf en az iki farklı kişide yazılı olarak bulunan ayetlerden oluşur. Hem binlerce kişinin ezberi, hem de yazı ile korunmaktadır. Ek bilgi olarak, Kur'an, akılda kalıcılığı arttıran özel yapılara, kalıplara, kelime seçimlerine ve ölçülere sahip. Kendi içinde bir nevi doğrulama mekanizması mevcut. Böylesi bir aktarım bence o zamandan bu zamana kadar olan en güçlü aktarım yöntemlerinden biri.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 8 Kasım 2019; 5:23:17 >


Bu mesajda bahsedilenler: @q9a2