Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
342
Cevap
13595
Tıklama
5
Öne Çıkarma
Bu Neslin Kazananı Kim Oldu? Xbox One vs PlayStation 4
Ö
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi


 
Bildiğiniz gibi bulunduğumuz neslin yavaş yavaş sonuna geliyoruz. Son konsolların çıktığı tarihten bugüne kadar hatta bundan sonra da uzun zaman boyunca tartışıldığını ve tartışılacağını biliyoruz. Bu tartışmanın da bir sonucu var gibi durmuyor ancak hep birlikte yavaş yavaş geride bıraktığımız nesildeki konsollardan, kim kazanmış gibi duruyor bakalım. PC'yi ve Switch'i bu konuya dahil etmiyoruz. Konumuzu ise 3 başlıkta inceleyeceğiz. Giriş kısmında konsolların ilk çıktığı dönemi, gelişme kısmında oyunların en yoğun şekilde çıktığı zamanı ve sonuç kısmında da bugünden 2020'nin son çeyreğine kadar olan zaman dilimlerini inceleyeceğiz.
 
Giriş
 
İki konsol da 2013 yılının Kasım ayında piyasaya sürüldü. İkisinin de çıkış oyunları yetersiz olduğu için bu konu hakkında açıklama yapmaya gerek yok. Teknoloji olarak baktığımızda ise şu an bile çok farkları olmayan konsollar. 
 
Kontrolcülere baktığımız zaman Xbox, zaten gayet kusursuz olan klasik kontrolcüsünü hafif geliştirerek çıkarttı ancak PS4 genel tasarımı korusa da kullanışlı olma açısından oldukça büyük hamleler yaptı ve PS3'ün konforsuz kontrolcüsünden bizleri kurtardı.
 
Oyunların tanıtım sunumlarına baktığımızda ise Xbox'ın, "paranız yoksa almayın" tarzı açıklamaları ve daha birçok, oyuncuların sevmediği şekilde açıklamaları yüzünden oldukça eleştirilmişti. PS4'ün ise daha arkadaşça olan tavrı gayet olumlu dönüşler almıştı. Ama bu durumun Xbox için olumsuzluğu o kadar da uzun sürmedi ve gerekli adımlar atılarak PS4'ün politikasına benzer bir politika izlendi.
 
Gelişme
 
İki konsol arasındaki farkları en net görebildiğimiz zaman dilimi. İki konsolun da çıkış oyunları hatta ilk yıl içerisinde çıkarttığı oyunlar gerçekten oldukça yetersizdi. Ama yavaş yavaş duyurulan oyunlar, konsol sahiplerini neler beklediğini göstermeye başlamıştı.
 
Ubisoft, EA gibi şirketlerin genel olarak her iki konsol için de oyun çıkarttığını biliyoruz. Burada konsolları öne çıkartan durum PC gibi donanım olarak zengin bir makineye para vermeyip daha az para vererek temel amacı oyun oynamak olan bir makine satın almak. Ubisoft gibi firmaların yaptığı oyunları konuşmaya gerek yok çünkü her platform için çıkıyor. Burada konsolları öne çıkartan nokta özel oyunlar. Her iki markanın da kendine ait özel oyun markaları gayet kaliteli ve yarıştırmaya gerek yok ancak bu nesil içerisinde çıkarttığı oyunları karşılaştırabiliriz.
 
Öne çıkan oyunlara baktığımız zaman fark ediyoruz ki PS4'ün oyunları daha kaliteli ve çeşitli. Xbox'a baktığımızda Forza, Gears ve Halo dışında pek bir şey göremiyoruz ve onlar da genel olarak serideki diğer oyunların altında kalan yapımlar. Herkes Xbox tarafından daha fazla oyun beklerken Xbox daha güçlü bir konsol çıkartmaya karar verdi ve konsola özel oyun devrini kendi markası için kapattı. Xbox'a çıkan oyunlar artık PC'ye de gelecekti. Zaten Xbox'ın kendine özel oyunu neredeyse yok gibiyken bir de böyle bir hamle yapıp konsolun da daha güçlüsünü tanıtınca insanlar şaşırdı. Xbox One X gibi sadece oyun oynanan bir makineye daha fazla para isteyerek gereksiz bir hamle yaptılar. Xbox One X'e verilen paranın üstüne bir miktar daha para koyup aşağı yukarı aynı bir PC alabilir ve gündelik işlerinizi de halledebilirdiniz Xbox One X almak yerine. Evet aynı şeyi Sony'de yaptı ama PS4'te gayet güzel oyunlar bulunuyordu ve sadece daha yüksek kalitede oynamak isteyenler için Pro'yu çıkarttı.
 
Konsollar çıktığından beri Sony'nin özel olarak geliştirdiği oyunlardan en az bir tanesi yılın oyununa adayken Xbox görüntü kalitesinin iyiliği konusunda ısrarcı olmaya devam etti. Bunun sonucunda ise gözle görülür bir satış sayısı farkı oldu. 
 
Bu aşamada Xbox'ın daha önde olduğu bir nokta vardı o da EA Access. Aylık belirli bir ücret ödenerek EA'nin kendi yaptığı oyunları oynayabiliyorduk. Sony'de bu tarz bir hizmetin olmaması oyuncular için büyük bir kayıptı. Ayrıca Xbox'ın geriye uyumluluk sistemi çok mantıklı ve güzel bir sistemdi. Xbox One konsolundan önce çıkan bazı oyunları eğer daha önce aldıysanız tekrar satın almadan oynayabiliyordunuz. 
 
Sonuç
 
Yeni nesil konsolların duyurulması ile birlikte bu neslin sonuna yavaş yavaş geliyoruz. Aşağı yukarı 1 yıl kaldı yeni konsollara. Buradan sonra henüz duyurulmayan bir yeniliğin veya yapımın geleceğini sanmıyoruz. Büyük ihtimalle yeni konsollara yatırım yapacaklardır ancak PS4'ün kozları henüz bitmedi. 
 
Death Stranding, The Last of Us Part II gibi büyük merakla beklenen yapımlar hala çıkmadı ve Sony bu oyunların PS4'e geleceğini net bir şekilde söyledi. Xbox tarafında ise bu kadar büyük ilgiyle beklenen bir yapım bulunmuyor.
 
Yeni nesil konsollara bakacak olursak Sony çok fazla bir şey açıklamadı ama Microsoft özel oyunlar konusunda fazlasıyla çalıştığı ve daha fazla oyun geleceği hakkında söz verdi. Umarız iki konsol da çok güzel şeyler yapar rekabet artar ve oyuncular kazanmış olur.
 
Bu nesli kimin kazandığının kararını ise sizlere bırakalım. Sizce güzel bir nesil miydi? Konsolunuzdan memnun musunuz ve sizce bu neslin kazananı kim oldu? Açıkça görüyoruz ki bu neslin kazananı oyuncular değil.
 




"İnternet gerektirmeyen Xbox mı istiyorsunuz? Var, adı da Xbox 360." diyerek dalga geçmişti adamlar resmen. Her ne kadar arada rekabet olmaması canımı sıksa da Microsoft başına gelen he...
Yoruma Git
Yorumun Devamı altunuz - 5 yıl +57
Demek ki büyük konuşmamak ve bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak gerekiyormuş.
Yoruma Git
Yorumun Devamı C-TRanger - 5 yıl +50
Kazanan demek az kalır ezdi geçti darma duman etti. 2 ye katladı satışlarda adamlar utançlarından satış rakamlarını açıklamama kararı aldı. Böylesi hezimet görmedi dünya
Yoruma Git
RaiTrQ - 5 yıl +46
P
5 yıl
Binbaşı

Bu neslin kazananı Sony Playstation 4 olmuştur.Ve bende PS4 Slim var. Konsolumdan çok memnunum. İyiki de PS4 Slim almışım.



< Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
5 yıl
Yarbay

Kazanan demek az kalır ezdi geçti darma duman etti. 2 ye katladı satışlarda adamlar utançlarından satış rakamlarını açıklamama kararı aldı. Böylesi hezimet görmedi dünya



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
5 yıl
Yarbay

Forza çıktıı, Halo çıktıı , Gaars of War çıktıı.He bi de Crackdown 3 çıktı.Var mı başka birşey hatırlayan


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
5 yıl
Yarbay

Oyuncular oldu



< Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

A
5 yıl
Yüzbaşı

"İnternet gerektirmeyen Xbox mı istiyorsunuz? Var, adı da Xbox 360." diyerek dalga geçmişti adamlar resmen. Her ne kadar arada rekabet olmaması canımı sıksa da Microsoft başına gelen her şeyi hak etti. Özel oyun olmadıktan sonra 8k açan Xbox One dahi yapsan ne olur?



< Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

Z
5 yıl
Binbaşı

xbox one x den sonra kazanan xbox tarafı oldu.
biriler şimdi saldırır ps4 de özel oyun var filan diye
konsol da oyun oynuyanların %10 sadece bu özel oyunları oynuyor
geri kalan %90 kesim her iki ciazada çıkan oyunları oynuyor.
illa konsol kulanacam diyosan xbox one x şu an iyisi o
ps4 de öyle 2. el ucuz özel oyun ları oynayıp kaldırmak
için kulanırsın olur biter.



B
5 yıl
Yarbay

PC...



W
5 yıl
Teğmen

bu neslin kazananı konsollar ilk duyrulduğunda belliydi, kötü bir e3 lansmanı microsoftun saçma politikaları, oyunculara uyguladığı zoraki dayatmalarla konsol mantığına ters fikirleri işin içine tv yi sokmaları zaten sonun başlangıcıydı , için aslı sonradan fikir değiştirselerde atı alan üsküdarı geçti, Sony rakibine tarihi fark atarak ezip geçti... sonuç itiabariyle giriş geliş sonuç microsoft için tam bir fiyaskoydu, umarım konsol dünyasından tamamen çekildiği günleri görürüz...



< Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >

H
5 yıl
Yüzbaşı

Bu jenerasyon boyunca E3'ler efsaneydi, ayrıca Sony fuarda olmayınca ne kadar da yavan geçtiğini öğrenmiş olduk. Microsoft tarafı exclusive anlamında zayıf kaldı, yeni ip anlamında çok çok gerideydi, şu anda isimlerini bile hatırlamıyorum, sadece Gears, Forza ve Halo geliyor aklıma. Tamam, hobi olarak yine devam ettirin serileri de, azıcık yenilik getirin yahu. Ubisoft ve EA olmasaydı, Xbox'ın hali ne olurdu acaba?



E
5 yıl
Çavuş

Sony kazandı ancak açık ara değil xbox one s/x çıkmasaydı açık ara olurdu konsol açısından xbox exclusive oyun açısından sony kazandı (birileri sizin verdiğiniz parayı alırken onun fan boyluğunü yapmayın)



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

B
5 yıl
Yarbay

Xbox One X e kadar Sony kazandı. One X yeni nesil ve şimdiki nesil arasında bir güçle oyunların zirve noktası oldu. Özellikle multiplatform tarafında. Her iki konsolada sahip biri olarak ex harici ps açmıyorum. Ps5 e kadar böyle devam eder.. Güç herşey demektir bana göre performans herşey demektir oyunlarda. Ex oyun için konsol tercih etmem multiplatform oyunları çok daha önem arz eder benim için.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackTower_35 -- 14 Ekim 2019; 7:57:8 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

B
5 yıl
Yüzbaşı

Iki firmanın da çeyrek raporlarına baktigim zaman görüyorum ki gelir anlamında xbox ile playstation neredeyse aynı parayı kazandırmış firmalarına. AAA oyunların en çok sattığı Kuzey Amerika, Okyanusya, Batı ve Kuzey Avrupa Bölgelerindeki ülkelerde satışlar kafa kafaya. Xbox One'ın rakamsal anlamda geriye dusmesindeki en büyük sebep Asya ve Orta Doğu pazarları, örneğin sadece Japonya'da 2018 yılında 7.5 Milyon ps4, 6.9 Milyon switch satılırken xbox one 100 bin satabilmiş.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bgrn7 -- 14 Ekim 2019; 8:3:30 >

< Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
5 yıl
Yarbay

Arkadaşlar ben bu sorunun cevabı olarak bişey söyleyeceğim ve hepimizin karnına gülmekten ağrılar girecek. Garanti. Hazır olun. Cevabım kazanan : Xbox.

Hahhahahnndjdkmmm muhahhaha zuuhhahahahsh



< Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

İ
5 yıl
Yarbay

Satış rakamları, ozel oyunları, oyuncu dostu uygulamaları ile bu neslin açık ara galibi Sony'dir, rakibinin adı dahi geçmiyor. Hatta MS bu başarıdan dolayı o kadar utanıyor ki, satış rakamlarını açıklamıyor bile.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
5 yıl
Yüzbaşı

Sony'nin bu nesil epey üstün çıktığı aşikar ancak bu nasıl yazı abi böyle? Tamam güzel bir kaos ortamı yaratacak başlık açmak istemişsiniz de oyun dünyasıyla az biraz alakası olan biri yazsaymış keşke.

EA Access'ten bahsedilmiş ama Gamepass'ın adı bile geçmemiş. Xbox One 500 dolar fiyat etiketiyle çıktı, sonra paketten kinecti çıkarıp 400 dolara düşürdüler fiyatı. Biraz daha fazla para isteyerek çıktığını söylediğiniz Xbox One S 300 dolara çıktı ve sürekli indirime girip 200dolar civarına satılan bir konsol. Evet üstüne birazcık daha para verip bir orta seviye ekran kartı alabiliyorsunuz.

Bu nesil girişten nasıl gideceğinin sinyalini verdi zaten. İnternet gereksinimi, 2. el oyuna izin vermeme, tv odaklı sunum derken kötü bir izlenim bıraktı zaten Xbox. Sonra 900p 1080p farkından dolayı çok geri düştü. Daha sonra da özel oyunlar Playstation'un üstünlüğünü iyice pekiştirdi ve 2 katı aşkın fark oluştu.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

F
5 yıl
Yüzbaşı

Valla kazanan belli: Sony fakat MS"a da helal olsun. Bu kadar olumsuzluğa rağmen,tahminen 50m üstü konsol sattığı konuşuluyor ve doğru olduğunu düşündüğünüzde inanılmaz bir başarı.

Konsolun tanıtımı,rakibi karşısında yetersiz bir donanıma sahip olması akabinde 100$ daha pahalı olması ve ilk duyurdukları drm saçmalıkları ile Sony'e bu nesli altın tepside kendi elleri ile sundular.

Esasen,ilk iki üç yıl içinde kanımca Xbox tarafı,exclusive konusunda çok daha başarılı idi amma ve lakin o aralar insanların tek konuştuğu şey 900p vs 1080p idi. Oyun kalitesi kimsesnin umurunda değildi. Adamlar her ne kadar güzel oyunlar çıkarlarsa da,ne konsol sattı ne de oyunları satabildi donanım muhabbeti yüzünden akabinde onlarda çareyi,oyunları PC de daha fazla satabilme umudu ile buraya yöneldiler.

OneX çıktı,harika bi konsol ama Sony bu sefer platformunu cidden kaliteli yapımlar ile doldurdu ve daha sonra OneX'in donanım gücü önemsiz kaldı. İnsanlar bu sefer de güçlü--güzel ama oyun yok dedi

Uzun lafın kısası: Sony bu nesil hiç uğraşmadan rakibinin saçmalıkları yüzünden nesli,uzak ara önde bitirdi fakat MS'un yağtığı şuanki hamlelere bakacak olursak yeni nesilde olayların çok farklı olacağı...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: aterikasedi

Forza çıktıı, Halo çıktıı , Gaars of War çıktıı.He bi de Crackdown 3 çıktı.Var mı başka birşey hatırlayan
PC ye de çıktı



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

C
5 yıl
Binbaşı

Ikisinide uzun sure kullandim. Sony bu nesil önde. Başlarda olmasa da aslında su an icin xbox gayet iyi. Ama onyargi oluştu artık xbox'a karşı. Sony daha kredi kartı işini bile halledemedi. Gecmisten gelen alışkanlıklardan dolayi ekstra satışı var ps4'ün. tıpkı pes serisi gibi. Ayrica ps4 gamepad cok kullanissiz. Neredeyse 4 nesildir ayni gamepad'i cikariyorlar. En belirgin konu exclusive oyunlar. O da görecelidir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cagcag06 -- 14 Ekim 2019; 9:32:20 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
5 yıl
Teğmen

Kazanan tabiki Sony, finansal açıdan zaten satabildikleri tek ürün olan PS4 ten iyi para kazandındılar.Ps4 sahibi olarak benim açımdan en büyük avantaj exclusive oyunlar değil çok uzun süre psn üyelik ücretinin xbox live ücretinden düşük olması, ve online oyunlarda kendi arkadaşlarımla yada yeni Türk oyuncularla tanışıp oyun oynama fırsatıydı.Handikap ise geriye uyumluluk olmaması.Açıkçası Microsoft yeni konsolda Türkiye de daha çok satış yaparsa bende Xboxa geçerim sırf geriye uyumluluk sebebiyle.



< Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.