Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
286
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Gazlar, Sıkıştırılması Ve Darbe Emiciler Hakkında Sorular
R
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Öncelikle yardımınızı istediğim konularda en ufak bir bilgimin olmadığını belirtmek istiyorum. Yorumlarınızı ona göre yaparsanız sevinirim. :)

Merhaba aklımda bir proje vardı uzun yıllardır ama aklımdaki soruları fizik öğretmenlerine bile sorduğumda cevap verememeleri yüzünden ve internette tam olarak bir cevap bulamamam nedeniyle en ufak bir gelişme bile kat edemedim.

Eğer bu konulardan anlayan birileri varsa konuya gelip numaralandırılmış olarak soracağım soruları cevaplayıp bana yardımcı olursa çok memnun olurum.

Aklımdaki proje hakkında: Çoook uzun zaman önce -belki 5 yılı bile geçmiştir- National Geographic Channel'da izlediğim bir belgeselde (yanılmıyorsam) bizonların birbirleri ile kafa tokuşturması esnasında kafataslarının bu çarpışma şiddetine nasıl dayandığını çarpışma esnasında, omurgalarındaki kemiklerin birbirine yaklaşırken, kemiklerin arasındaki gaz moleküllerini sıkıştırarak darbeyi emmesi ile açıklıyordu. Ben de bu darbe emme yöntemini araba tamponlarında kullanarak kazalardaki çarpışma şiddetini azaltıp azaltamiyacağımı merak ettim.

En basit anlatılabilir yoluyla, temel mantık bu:

< Resime gitmek için tıklayın >

Gelen darbeyi iki pistonun arasındaki gazı sıkıştırarak azaltmak.

Sorular: 1- Gazlar sıkıştırılarak darbe emebilir mi yani temel prensibimiz mümkün mü ? Ya da sıkıştırılmış gazlar darbeyi emebilir mi ?

2- Gazlar ne kadar sıkıştırılabilir ? Her gaz için farklı kurallar mı geçerli ?

3-Sıkıştırılarak veya sıkıştırılmış bir gaz, ne kadar güçteki darbeyi emebilir ? Gaza göre değişiklik mi gösterir ?

4- Hangi gaz darbe emme bakımından en iyi sonucu verecektir ?

5- Gazlar nasıl sıkıştırılır ?

Şimdilik sorularım bunlar. Proje aklımda netleştikçe yeni sorularım olacaktır tabiki.
Eğer sorularım veya bu fikir size çok aptalca geliyorsa kusura bakmayın :D Ben bile mantıklı ve işe yarar mı yoksa saçma mı
bilmiyorum çünkü başta dediğim gibi en ufak bir bilgim yok bu konularda. :)



R
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Up



R
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

:/



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

R
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Up



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
5 yıl
Teğmen

İlk bakışta çok mantıklı göründü bana ama o gazı sıkıştırdığın yerdeki maddenin herhangi bir darbede dışarıya hava kaçırmayacak kadar sağlam olması lazım. Bizonların ya da herhangi bir hayvanın birbiriyle kafa tokuşturmasıyla iki arabanın çarpışması arasında büyük fark var.
Küçük kazalarda etkili olabilir ama büyük kazalarda aynı etkiyi gösteremez.
Bu arada konuyu okuyunca aklıma geldi, küçükken dinozorlara meraklıydım ve birsürü kitap okuyordum onlar hakkında. Garip bir boynuzumsu uzvu olan bir dinozor vardı, şimdi baktım Parasaurolophus'muş. O boynuzumsu uzvunda gazlar olduğu yazıyordu (burnuna bağlı), ve bunların kafa kafaya tokuşurken yararlı olabileceğinden bahsediyorlardı. Şimdi araştırdım da o bilgi yanlışmış, ses çıkarmaya, ısıyı dengelemeye falan yarıyormuş.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Evet doğru diyorsun. Ama bunu bende düşünmüştüm, eğer iki taraftan gaz sıkışacak ve büyük bir kuvvet uygulanacaksa gaın içinde bulunduğu -örneğin bir kap- patlar diye. Bu yüzden dediğin gibi gerçekten sağlam olması lazım.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @The Smoke Of Many Fires
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.