Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
5
Cevap
456
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Paylaşma Hastalığı
.
6 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Cep telefonlarıyla her anımızı kaydediyor, anında paylaşıyor, özel hayatımızı herkese sunuyoruz. Sosyal medyada paylaşılanlar ise genellikle "parıltılı hayatlar" oluyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

Peki, bu durumun psikolojik açıklaması nedir? "Paylaşma" bir hastalık mıdır? Psikiyatrist Prof. Dr. İlhan Yargıç'a göre sosyal paylaşım siteleri insandaki gizli kalmış ya da bastırılmış beğenmişlik duygusunu açığa çıkarıyor, kendine aşık olma durumu diğer bir adıyla da narsisizm yaratıyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

OLMAYACAK YERLERDE FOTOĞRAF ÇEKİLİYOR

Akıllı telefonlar, tabletler o kadar hayatımızın içindeki her saniyemizi fotoğraflıyor, sosyal medya hesaplarımızdan o fotoğrafları süslüyor yine saniyeler içinde paylaşıyoruz. Kimisi fotoğrafların içinde olmayı tercih etmiyor ama kimisi için fotoğrafın öznesi olmak çok önemli. Üstelik zaman mekân fark etmiyor, en üzücü anlardan biri olan cenazede dahi selfie çeken ya da ölmek üzere olan birinin son anlarını görüntüleyene rastlıyoruz.

< Resime gitmek için tıklayın >

"PAYLAŞMA HASTALIĞI"



İşte buna psikiyatride paylaşma hastalığı deniyor, hastalık kendine aşık olmakla başlıyor. Prof. Dr. İlhan Yargıç; kendine aşık olanların temel özellikleri arasında üstünlük duygusu, beğenilme ihtiyacı, hayranlık beklentisi ve empati yapamama olduğunu söylüyor ve “Diğer insanlara kıyasla özel ve üstün biri olduğunu düşünen narsist kişinin tüm çabası; yaşadığı dünyada yeterli, değerli, sevilen, anlamlı ve meşru bir varlık olduğunu diğer insanlara tasdik ettirmektir diyor. Paylaşma hastalığı da kendine aşık olmaktan doğuyor. Çevresinde daha fazla beğenilmek istenen kişi en olmaz yerlerde bile fotoğraf paylaşmaktan vazgeçemiyor.

< Resime gitmek için tıklayın >

BOŞANMA NEDENİ

Psikiyatride kişilik bozukluğu olarak tanımlanan bu durum ise ilerlediğinde hem kişiyi hem de ilişkilerini etkileyebiliyor. Evli çiftler arasında anlaşmazlıklara neden oluyor, aldatılma ya da boşanma olaylarına zemin hazırlıyor; depresyon ise bu bozukluğun en hafif etkisi… Prof. Dr. Yargıç; kendine aşık olma durumunun kişinin yakın çevresi tarafından fark edilip mutlaka psikiyatrik alanda yardıma yönlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Aksi halde süreç madde bağımlılığına varıncaya dek ilerleyebiliyor.



H
6 yıl
Çavuş

Ben yapmam öyle şeyler.



G
6 yıl
Binbaşı

Donanım haber ve whatsapp dışında kullandığım başka şey yok. Neden kullanmıyorsun diye sorduklarinda bahane uyduruyorum. Eski arkadaşlarimla sıkintı yaşadım bana ulaşmasınlar diye yaptım diyorum. Merak ediyorlar daha ilgi çekici oluyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

P
6 yıl
Yüzbaşı

Tamamen ego masturbasyonu, azcık sosyal medyadan uzaklaşın.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
6 yıl
Yarbay

instagramda sadece komik sayfalari takip ediyorum eglencesine



flickr i sadece resimlerimi arsivlemek icin kullaniyorum



facebooku kapatmistim,bi fitografcilik sayfasina uye olmak icin actim



onun disinda hep dh deyim,vaktimin cogu burda geciyo



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

H
6 yıl
Er

yaşamı berbat olanlar böyle paylaşımlar yaparak tatmin oluyorlar
yaşamı duzgun ve huzurlu olanlar bunlarla uğraşmazlar
yaptığım oldu ama şu anda da iyi olmasada böyle şeyler paylaşmıyorum paylaşanada karışmam
ama bir kere bir tatile gittik arkadaşla resmen şipşakcıya döndum
yok şurda fotomu çek yok burda fotomu çek
cerpediem desemde anlamıyordu herşeyi fotola paylaş



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.