Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
27
Cevap
1187
Tıklama
2
Öne Çıkarma
İSVİÇREYİ MERAK EDENLER (SORU-CEVAP)
F
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Öncelikle kendimi tanıtayım kısaca isviçre zürihte doğdum büyüdüm 12 yıl kaldım orada ve türkiyeye kesin dönüş yaptık bundan 13 sene önce. Hala irtibat halinde olduğumuz aileler vardır arkadaşlarım vardır. Sorduğunuz bilmediğim sorular da onlardan yardım alacağım.

Gelelim isviçreye, Dünyanın en zor vatandaşlık alınan ülkesidir.İsviçrelilerin nüfus oranı %10 u geçmez herkes göçmendir. Firma sahipleri ya da zenginleri hep isviçrelidir. Para birimi franktır 3 ayrı kanton vardır almanca, italyanca ve franzızca konuşulur. İş dünyası ne iş olursa olsun ingilizce konuşulur.

Burdan sonrasını oradaki eğitimi hayatı çalışma şartlarından vs bahsedeceğim. Ancak sağda solda okuduğunuz tüm BLOG yazıları saçmalıktan ibaret değildir. 1 hafta tatile gidip o ülkeyi yaşamsal olarak tanıman münkün değildir hepsi öyle bir zırvalamış ki gerçekten bu konuyu yazma gereği duydum.
çok uzun tutmak istemedim baymasın diye gene uzun oldu ama okumayıp gene soru sorabilirsiniz cevaplayacağım forumdaşlarım

SOSYAL HAYAT
Bu konuyu hem almanya hem de isviçre olarak ele alacağım çünkü birebir aynı. Arkadaşlar isviçrede sosyal hayat yok denecek kadar azdır. Zaten sabah işe gidiyorsunuz akşam 5 6 gibi eve geliyorsunuz. Restorant dışında her yer kapanıyor. Özellikle akşam 8 den sonra hayalet şehre dönüyor hatta insanlar çıkmasın diye sokak ışıkları bile kapatılıyor özellikle parklarda. Hafta sonları tatille geçer. Ctesi pazar tatildir. (Restorant dışında) ya evde oturursunuz ya da etkinliklere katılırsınız( Dağa çıkmak, buz pateni, alplere gitmek gibi) Genellikle durumu iyi olanlar hafta sonları trene atlayıp fransaya ispanyaya maçlara ya da gezmeye giderler. Güneş hiç yoktur diyebiliriz. Güneşin açtığı günler sıradan bütün parklarda bikiniyle güneşlenen bir sürü kadın görmek münkün. Hep soğuktur hava hep yağacak gibidir. Elektronik eşyalar gerçekten ucuzdur bu arada. Özellikle telefona hiç para ödemiyorsunuz. 12 ay taahütlü paket aldığınızda son model dilediğiniz telefonu ücretsiz veriyorlar. Taahüt bitince telefon sizin oluyor. Paket fiyatları 20-60 frank arasıdır ve internet kotası yoktur. Aslında elektronik eşyalar ucuz değil sadece saçma sapan vergiler yüklenmiyor ve para birimi güçlü olduğu için maaşa göre çok ucuz geliyor. Burada insanlar hep göçmendir yugoslav sayısı çok yüksek olmakla beraber her kıtadan insan bulunuyor. Türklere karşı bir ırkçılık gerçekten var. Eğer ki lokantaya gittiğiniz de yemek istediğinizde sizin Türk olduğunuzu anladıgınızda ya yemeğiniz az gelir yada özellikle domuz eti koyarlar. Bunlar dışında kanunlar tıkır tıkır işliyor hiç kimseye kanunsuz bir iş yapmaya müsade etmiyorlar. Tükürmek para cezalıdır ve hemen şikayet ediliyorsunuz.( Güzel birşey). Uyuşturucu serbest bu ülke de ancak şöyle serbest bazı bölgeler ve parklar belirleniyor. Orada uyuşturucu kullanmak serbest. Eğer bu bölgelere gittiğinizde çok rahat bir şekilde yerlerde bir sürü iğne bulabilir ve bizzat uyuşturucu vuran insanları çok rahat görebilirsiniz gerçekten iğrenç bir olay. Bu kadar geniş olmaması gerekir diye düşünüyorum. Buradaki insanlar yılda 2 hafta tatil yaparlar bu tatillerde hep gece hayatı ve gezmenin rahat olduğu yerler tercih edilir. Çünkü kendi ülkelerinde bu müsaade edilmiyor insanların sadece işe odaklanması isteniliyor. Bu yüzden avrupadaki türkler ülkelerinin değerini bilin diyorlar. Daha fazla merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Tüm içtenlikle samimiyetimle cevap vereceğim

EĞİTİM
Arkadaşlar orada eğitim sistemi gerçekten çok üst düzeydir. 4 yaşında zorunlu olarak Kindergarten ( kreş) e başlarsınız sizi okula hazırlarlar ve el becerisi ağırlık olarak eğitirler. 6 yaşında okula başlarsınız ve 12. sınıfa kadar okursunuz. Ben 6. sınıfa kadar okudum. Sonra türkiye de devam ettim. Neyse ingilizce öğrenmeye 3. sınıfta başlıyorsunuz ve 4. sınıfta 2. yabancı dil seçmek zorundasınız bunlar fransızca, italyanca, gibi dillerden oluşuyor çoğunlukla fransızca tercih ediliyor. Sınıflar 20 kişiliktir. Sınıf sistemi bizdeki gibi sıralar yok toplantı masaları gibi masalar vardır ve sınıfınız 6. sınıfa kadar sabittir. Her türden dersler vardır genellikle hoca anlatıp geçmez sürekli etkinlik yaptırır. Her hafta yüzme kursuna gidersiniz sınıf olarak hafta 2 saat zorunlu havuza gidip eğitim alırsınız.
Her 2 haftada bir bilim merkezine götürülürsünüz. (AVM büyüklüğündedir) ve burada her böcekten tutun hayvanlara kadar ölü ama çürümesine engel bir gaz içerisinde görebilirsiniz. Tüm böcek ve örümcek türleri yine ölü ama bir cam içerisindedir ve onları mikroskopla inceliyorsunuz her böceğin üstünde bir mikroskop vardır. Tilki bile vardır onu bile inceleyebiliyorsunuz o derece geniş bir yer. Onun dışında dinozor kemiklerinden yapılmış dinozorlar vardır onları inceleyebiliyorsunuz ve kütüphane bölümü vardır. Bu kütüphanede sadece ansiklopedi bulunur. Ayretten sinema salonu vardır burada dünyanın oluşumu, dinozor nesli tükenmesi, belgeseller tarzı filmler izleyebiliyorsunuz sınıf olarak. Hepsi aşama aşama size her 2 haftada bir gösterilir.
Beden eğitimi aşırı zordur her türlü fiziksel zorlamalı hareketleri zorla yaptırılıyor. O yüzden dersiniz ya bunlar domuz eti yediğinden öküz gibi hayır işte spor çok çok önemli birşey orada. Herhangi bir yeteneğiniz keşfedildiğinde direk ailenizi çağırıp bunu söylüyorlar. Ben çok hızlı koşabiliyordum ve iyi dans ediyordum çocukken bu yüzden ailemi çağırıp bu durumu bildirip gidebileceğim eğitimlere yönlendirdiler. Ancak gitmedim çünkü dönüş yaptık.
Sınıflar da genellikle herkes göçmen oluyor bizim sınıfta 6 yugoslav 4 italyan 2 srilankalı 3 türk gibi arkadaşlarım vardı. Ve haftada gene 2 saat okul sonrasında zorunlu olarak kültür dersine gidiyorsunuz. Bu ders ben de Türk hocam tarafından veriliyordu ülkenin yöreleri, coğrafyası, tarihi, bayrağı, Atatürk gibi dersler veriliyordu. Sadece Türk için değil tüm göçmenler için bu tarz dersler zorunluydu.
Üniversiteni bir yaştan sonra diplomana göre seçeceğin lise belirliyor. Burdaki gibi fen liseleri meslek liseleri var burdan aldığın diploma notuna göre yine üniversiteye gidebiliyorsun. Puan isteyen bölüm ve istemeyen bölümler olarak ikiye ayrılıyor. Yani çok tembel biri olsan dahi free bölümleri tercih edip gidebiliyorsun. Yaz tatilleri 1 aydır bu çok güzel birşey burada niye 3 ay hala anlamıyorum bu kadar tatile alıştırmak çok yanlış bir eğitim umarım bu değişir. Ancak orada yaklaşık ayda 3 4 kez bir gün tatiller oluyor bu tatilleri topladıgınızda gene toplamda öğrenciler 3 ay tatil yapmış kadar oluyor. Daha fazla merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Tüm içtenlikle samimiyetimle cevap vereceğim

İŞ HAYATI ( MAAŞLAR,KİRALAR, VERGİLER VS)

İş hayatı nın prensibi dakik olmaktır. 1 dakika geç kalamazsın kalırsan azarı yersin. Her türlü iş imkanı bulunuyor fakat maaşları diplomalar belirliyor. Diploman yoksa ona göre az maaş alırsın varsa daha yüksek maaş alırsın. Haftada 5 gün çalışırsın ctes-pazar tatildir. Restorantlarda ise hafta içi 2 gün tatil verilir hafta sonları tatil yoktur. Asgari ücret 2500 franktır ancak vergiler aşırı yüksek bir ülke isviçre yani para biriktirmek zordur. Bisiklete bile vergi veriyorsun. Bisikletlerin plakaları vardır(ciddiyim) Ev kiraları çok yüksektir. Bizim kaldıgımız bölge ucuz bir bölgeydi kiralar bakımından ancak ona göre de uyuşturucuların bölgesiydi. Burada 3+1 70m2 ev 1200 franktı. Üstüne devlet sizden sağlık sigorta parasını maaştan kesmiyor. İstediğiniz özel bir sağlık sigortası firmasıyla isteğinize göre yatırıyorsunuz. Buda kişi başı 600 frank demek. 4 kişilik bir aile de 1200 (çocuktan alınmıyor)frank da sadece sağlık sigortasına gidiyor ve kira ile beraber bu 2400 frank yapıyor.(Asgari ücret 2500 frank) Eğer ben sağlamım ne gerek var diyorsan ölsen dahi devlet seni ölüme terk ediyor yani sağlık sigortanı yapmazsan hiç bir şekilde yardım alamazsın. Ancak o yıl hiçbir şekilde hasta olmazsan sigortanın büyük kısmını geri ödüyor. Yararlanmak istediğin herşey vergidir (Çöp vergisi, evcil hayvan besleme vergisi, bisiklet vergisi, ısınma vergis yani herşeye vergi veriyorsun. Bunları yaşamayanlar bilmiyor aynısı almanya da da vardır. Evin önüne araba park edemezsin gene para ödüyorsun o yüzden her bölgede otopark tarzı yerler vardır oraya aylık ücret ödeyip arabanı park edebilirsin. O yüzden göçmenler çalıştıkları işlerin yanı sıra ek iş yapıyorlar ve izin günü kullanmıyorlar. Mesaii parası çok yüksek bir gecede çok yüksek para kazanabilirsin. Yani yattığınız yerden para vermiyor bu yüzden ne kadar çalışıyosan o kadar para kalıyorsun. Bir aileyi 1 kişi geçindiremiyor mutlaka eşiniz de çalışmalı. Daha fazla merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Tüm içtenlikle samimiyetimle cevap vereceğim.

Şu soruyu çok yerde görüyorum. mesela almanyayı kötüleyen adama şu soruluyor e gel ülkene madem beğenmiyorsun vs
Şu soruyu ben hepsinin adına cevap vermek istiyorum

Şimdi biliyorsunuz ki emeklilik için sigorta ücreti alınıyor. Orada yıllarını vermiş gurbetciler o parayı istediklerinde almanya özellikle çok sıkıntı çıkarıyor ve bu parayı vermesi 5-10 sene sürüyor. Az bir meblağ değil buradan 2 daire çekecek paradır. Aynı zamanda burada emekli olmak için gününü bekliyorlar ve günü dolduktan sonra toplu sigorta ödemesi yapıp emekli olup ikramiyesiyle ödediklerini geri alıyorlar. Gelemeyenler bu yüzden gelemiyor emekli olmayı bekliyor ya da bunca çekilen sigorta parasını vermedikleri uzattıkları için bırakamıyorlar.

Bunun dışında çok uzun tutmak istemedim baymasın diye gene uzun oldu ama okumayıp gene soru sorabilirsiniz cevaplayacağım forumdaşlarım



G
6 yıl
Yüzbaşı

Yazının hepsini okumadım, Türkiye'ye neden geri dönüş yaptınız?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
6 yıl
Yüzbaşı

Herkes sarı mı



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
6 yıl
Yarbay

İlk cümleden sonra direkt yazayım dedim:

13 yıl önce yapılmış büyük bir hatanız var.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: MrbBenBurak

Yazının hepsini okumadım, Türkiye'ye neden geri dönüş yaptınız?

Bu soruyu babam adına cevaplıyorum En düşük ev satın alma fiyatı 700 bin frank (2.8 milyon tl) ve oturdugun evin kendisinin olmasını ister bir insan. Çok fazla çalışmak zorundasın çünkü geçinmek kolay değil herşey vergi. Sosyal hayat yok denecek kadar az. Akşam hayalet şehire dönüşüyor. İş kurmak çok zor. Türkiye de 10 bin tl ye çiğ köfte dükkanı yada bakkal aç aile geçindirirsin. Göçmen olduğun anlaşılırsa karşına zorluklar çıkarılıyor gibi gibi sebeplerden dolayı. Dünya sağ'a doğru kayıyor ilerde can güvenliğin olmayabilir. Ki şuan ki gidişat böyle dünya gündemini takip edersiniz. Bu gibi sebeplerden dolayı dönmüşüz


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: AFK_is_now_AFK

Herkes sarı mı



Yok çok ırktan insan var. Srilankalı, afrikalı, hintli, rusu, yugoslavı, italyanı bu yüzden her türden çok fazla insan görebilirsin. İsviçreliler çok az ancak onlar sarı evet



F
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: programmer_onur

İlk cümleden sonra direkt yazayım dedim:

13 yıl önce yapılmış büyük bir hatanız var.

Amcamın oğlu benimle yaşıt kendisi şuan orada ama Türkiyeye dönmek için uğraşıyor. Bu yüzden hata mı değil mi bilemiyorum ama ilk başlarda babama çok kızsam da şuan aslında haklıymış diyorum


Bu mesaja 1 cevap geldi.
P
6 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: FaLkenAuGe


quote:

Orijinalden alıntı: programmer_onur

İlk cümleden sonra direkt yazayım dedim:

13 yıl önce yapılmış büyük bir hatanız var.

Amcamın oğlu benimle yaşıt kendisi şuan orada ama Türkiyeye dönmek için uğraşıyor. Bu yüzden hata mı değil mi bilemiyorum ama ilk başlarda babama çok kızsam da şuan aslında haklıymış diyorum

Hocam bir ara İsviçre'de refrandum mu yapılmıştı asgari ücret artışı için ve halk hayır demişti. Öyle hatırlıyorum. Vergilerin yüksekliği ilgili değerlendirmenize şaşırdım. İsviçre'de vergiler yüksekse Türkiye'deki vergileri tanımlamak için ne tür bir kelime kullanabiliriz siz söyleyin. :) Bildiğim ve sorduğum tandıklar kadarıyla İsviçre Türkiye gibi bir ülkeye göre refah zehirlenmesi geçirecek kadar yüksek bir refah düzeyine sahip varlıklı ve sosyal bir hukuk devleti.

http://www.bbc.com/turkce/haberler/2014/05/140518_isvivre_sonuc





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 17 Şubat 2018; 17:41:7 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: programmer_onur


quote:

Orijinalden alıntı: FaLkenAuGe


quote:

Orijinalden alıntı: programmer_onur

İlk cümleden sonra direkt yazayım dedim:

13 yıl önce yapılmış büyük bir hatanız var.

Amcamın oğlu benimle yaşıt kendisi şuan orada ama Türkiyeye dönmek için uğraşıyor. Bu yüzden hata mı değil mi bilemiyorum ama ilk başlarda babama çok kızsam da şuan aslında haklıymış diyorum

Hocam bir ara İsviçre'de refrandum mu yapılmıştı asgari ücret artışı için ve halk hayır demişti. Öyle hatırlıyorum. Vergilerin yüksekliği ilgili değerlendirmenize şaşırdım. İsviçre'de vergiler yüksekse Türkiye'deki vergileri tanımlamak için ne tür bir kelimr kullanabiliriz siz söyleyin. :) Bildiğim ve sorduğum tandıklar kadarıyla İsviçre Türkiye gibi bir ülkeye göre refah zehirlenmesi geçirecek kadar yüksek bir refah düzeyine sahip varlıklı ve sosyal bir hukuk devleti.

http://www.bbc.com/turkce/haberler/2014/05/140518_isvivre_sonuc

Evet referandumda hayır çıkmıştı. Hocam hukuk olarak çok yüksek bir ülke burada kabulüm ama sosyal derken bir düşünmek lazım ne bakımdan sosyal ama gezmek tozmaksa bunu yılda 2 hafta yapıyorsun ve kısmi izinler alıp 1 haftalık tatil yapıyorsun onun dışında sosyalleşecek birşey yok eve kapanmanı istiyor. Rahat bir yaşam sunduğu doğru ekonomik açıdan ancak ne zevkine yöneliceksen bunlardan vergi alınıyor. O yüzden hiçbirşey yapmazsan kenarda paran birikir yapmak istediğin birşey varsa paran birikmez.



K
6 yıl
Yüzbaşı

En sevdigim konu cesidi

Hocam oralarda kari kiz isleri nasildir

Birde orda kizlar hep süper mini giyiyormus bu dogru mu?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Kanatlandırmayan_Redbull

En sevdigim konu cesidi

Hocam oralarda kari kiz isleri nasildir

Birde orda kizlar hep süper mini giyiyormus bu dogru mu?

karı kız işleri çok basit beğendiğin bir kıza direk seni beğeniyorum diyip numarasını alabilirsin eğer ki o seni beğenmediyse bunu güzelce söyleyip üzmemeye çalışıyor. Süper mini giydikleri doğru değil yani öyle canlanmasın ama ergen kızları gerçekten çok abartı giyiniyor bu kadar da olmaz dedirtiyor

Gece hayatı ise sadece cumartesi günü akşamları club açılıyor tüm gençler orada onun dışında diğer günlerde club yok ne dönüyorsa orada dönüyor zaten



G
6 yıl
Binbaşı

İsviçreliler neden saat konusunda aşmışlar? Onlarca 200 yıllık dünya çapında saat markaları var nasıl bu sektörü domine edecek hale gelmişler?
Romansh dilini kimler kullanıyor ve İsviçre'de yaygın mı?
Şu meşhur İsviçre Türkiye maçındaki tutumlarının sebebi neydi? Genel olarak halkta bize karşı o tür bir tutum mu hakim?
Avrupa'nın çatısı gibi bir bölgede yaşıyorlar, iklimi de soğuk mu bi Ege insanı için?
Kar yılın kaç zamanı yerde kalıyor?
Halkın ağırlıklı olarak politik tutumu nedir, göçmenlerin olduğu yerde sağ fikir de vardır diye düşünüyorum ne derece var? Apolitik çok insan var mı?

Merak ettiklerim bunlar, yanıtlarsan sevinirim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
6 yıl
Yüzbaşı

ooo milletin o kadar övdügü isvicre bu mu la

Sosyal hayat yoksa ben gelmem oraya kusura bakma abi



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

N
6 yıl
Yüzbaşı

Arkadaşım daha 2 sene önce Isviçreye gitti , abisinin yanına gitti , 1.5 ay kaldı , gayet memnun kalmıştı sizin aksinize. Akşamları kartinge filan gitmişlerdi ( Sizin dükkanlar kapalı oluyor dediğiniz saatlerde . Akşamları gayetde dükkanlar açıktı demişti . Ayrıca trafiğin az olması da güzel sevdiği yönlerden biriydi. Verginin çok olması normal değil mi hocam sizce ? Sonuçta ülkenin sosyal imkanları çok iyi. Çocuğa yüzme eğitimi veriyorlarmış en basitinden. Türkiye de o imkanlar olmamasına rağmen İsviçre halkından çok daha fazla vergi veriyoruz. Vicdanınızı rahatlamak için İsviçreyi gömmüyorsunuzdur umarım hocam.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @FaLkenAuGe
P
6 yıl
Yüzbaşı

Çifte vatandaşmısınız?

İsviçre neden avrupa birliğine girmek istemiyor?

Oranın vatandaşlığına sahip olmak avrupada avantaj sağlıyor mu?



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: XXX Tentacion

İsviçreliler neden saat konusunda aşmışlar? Onlarca 200 yıllık dünya çapında saat markaları var nasıl bu sektörü domine edecek hale gelmişler?
Romansh dilini kimler kullanıyor ve İsviçre'de yaygın mı?
Şu meşhur İsviçre Türkiye maçındaki tutumlarının sebebi neydi? Genel olarak halkta bize karşı o tür bir tutum mu hakim?
Avrupa'nın çatısı gibi bir bölgede yaşıyorlar, iklimi de soğuk mu bi Ege insanı için?
Kar yılın kaç zamanı yerde kalıyor?
Halkın ağırlıklı olarak politik tutumu nedir, göçmenlerin olduğu yerde sağ fikir de vardır diye düşünüyorum ne derece var? Apolitik çok insan var mı?

Merak ettiklerim bunlar, yanıtlarsan sevinirim.

Saat konusunda gerçekten aşmışlar sebebini bilmiyorum
İsviçre türkyie maçındaki tutum işte bir dolmuşluk var ben de anlamıyorum o maçta herkes şaşırırken biz gayet beklenir vaziyette karşıladık.
İklimi soğuk ama tatlı bir soğuk yani soğuk seven insanlar için ideal bir soğuk var. Güneş seven biriysen hiçbir şekilde güneşten ısı alamıyorsun
Kar aralıkta başlıyor bir gece ansızın bir bakmışsın her yer bembeyaz şubatın sonuna kadar devam ediyor( şehir için konuşuyorum dağlarda oluyor)
Politik konusunda çok garip bir olay var has isviçreliler o kadar sağcı bir millet değil. Asıl sağcılık dan ziyade ırkçılık yapanlar sırplar, brezilyalılar almanlar, fransızlar. Oysaki onlarda göçmen ama anlamak gerçekten güç. Zaten çocukluktan başlıyorlar.

Sana kısa bir anımı anlatıcam. Ben baya küçüktüm sanırsam 7 8 yaşlarında bisikletimle hep gezerdim bir park vardı oraya giderdim çok büyük bir park. Orada böyle müstakil villa tipi evler vardı zenginlerin bölgesiydi parkın yanında oturanlar. Birtanesinin kedisi kaybolmuş her yere kağıt asmışlar şu kediyi bulup getirene para ödülü diye. Ben de bir gün akşam hava kararıken eve gidiyordum kediyi gördüm kucagıma alıp direk adrese gidip kediyi teslim ettim. Orada kadının bana söylediği şuydu kediyi senin çaldığını biliyorum. Ama yinede ödülünü vericem diyip kuruş para verdi elime çikolata alacak bir para bile değildi. Ne hissederdin hocam





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FaLkenAuGe -- 17 Şubat 2018; 19:34:33 >

F
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: neroXIII

Arkadaşım daha 2 sene önce Isviçreye gitti , abisinin yanına gitti , 1.5 ay kaldı , gayet memnun kalmıştı sizin aksinize. Akşamları kartinge filan gitmişlerdi ( Sizin dükkanlar kapalı oluyor dediğiniz saatlerde . Akşamları gayetde dükkanlar açıktı demişti . Ayrıca trafiğin az olması da güzel sevdiği yönlerden biriydi. Verginin çok olması normal değil mi hocam sizce ? Sonuçta ülkenin sosyal imkanları çok iyi. Çocuğa yüzme eğitimi veriyorlarmış en basitinden. Türkiye de o imkanlar olmamasına rağmen İsviçre halkından çok daha fazla vergi veriyoruz. Vicdanınızı rahatlamak için İsviçreyi gömmüyorsunuzdur umarım hocam.

Yok hocam isviçrenin hayat standartlarının yüksek oldugunu sağır sultan biliyor ben birazda bu yazımda kötü taraflarından bahsetmek istedim. Herkes sürekli iyi yanından bahsedip överken bir de olayın şu yönünden bakın anlamında bir yazı yazdım. Karting gibi yere zaten giderrsiniz o problem değil trafik az doğru az olmasının sebebi ise otobüs dahi geleceği dakkayı sana durakta bildiriyor tabelada Kimse araba almıyor istediği kadar ucuz olsun. O yüzme eğitimini verdiklerini bende yazdım eğitim kısmındaki yazımı okursanız eğitimde ne kadar ücretsiz imkan sağladıklarından bahsettim. Ancak son cümlenize katılmıyorum bu tarz cümleyi orada yaşamadan çalışmadan çocuk yapmadan ev geçindirmeden söyleyemezsin. İsviçrede sadece nefes alman aylık 2500(10 bin tl) frank vergi. (İstediğin yerde araştırabilirsin bu durumu) O yüzden vergi konusunda türkiye daha fazla vergi alıyor demek biraz acımasızca değil mi sizcede?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
6 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: PantheraPardus

Çifte vatandaşmısınız?

İsviçre neden avrupa birliğine girmek istemiyor?

Oranın vatandaşlığına sahip olmak avrupada avantaj sağlıyor mu?



Çifte vatandaş değilim hocam sadece türk vatandaşıyım.

İsviçre avrupa birliğine giremez çünkü tarafsız kalmak zorunda anlaşmaların hepsi orada yapılıyor. Üstelik kendi kurulu düzenleri ve para birimleri çok güçlü. Avrupa birliğine girmek kendi bacağına sıkmaya benzer böylesi zengin ülkeler için.

İsviçre vatandaşı olmak dünya vatandaşı olmak gibidir. İstediğin her yere vizesiz gidebilirsin bu bakımdan avantajı çok büyük


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
6 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: FaLkenAuGe


quote:

Orijinalden alıntı: neroXIII

Arkadaşım daha 2 sene önce Isviçreye gitti , abisinin yanına gitti , 1.5 ay kaldı , gayet memnun kalmıştı sizin aksinize. Akşamları kartinge filan gitmişlerdi ( Sizin dükkanlar kapalı oluyor dediğiniz saatlerde . Akşamları gayetde dükkanlar açıktı demişti . Ayrıca trafiğin az olması da güzel sevdiği yönlerden biriydi. Verginin çok olması normal değil mi hocam sizce ? Sonuçta ülkenin sosyal imkanları çok iyi. Çocuğa yüzme eğitimi veriyorlarmış en basitinden. Türkiye de o imkanlar olmamasına rağmen İsviçre halkından çok daha fazla vergi veriyoruz. Vicdanınızı rahatlamak için İsviçreyi gömmüyorsunuzdur umarım hocam.

Yok hocam isviçrenin hayat standartlarının yüksek oldugunu sağır sultan biliyor ben birazda bu yazımda kötü taraflarından bahsetmek istedim. Herkes sürekli iyi yanından bahsedip överken bir de olayın şu yönünden bakın anlamında bir yazı yazdım. Karting gibi yere zaten giderrsiniz o problem değil trafik az doğru az olmasının sebebi ise otobüs dahi geleceği dakkayı sana durakta bildiriyor tabelada Kimse araba almıyor istediği kadar ucuz olsun. O yüzme eğitimini verdiklerini bende yazdım eğitim kısmındaki yazımı okursanız eğitimde ne kadar ücretsiz imkan sağladıklarından bahsettim. Ancak son cümlenize katılmıyorum bu tarz cümleyi orada yaşamadan çalışmadan çocuk yapmadan ev geçindirmeden söyleyemezsin. İsviçrede sadece nefes alman aylık 2500(10 bin tl) frank vergi. (İstediğin yerde araştırabilirsin bu durumu) O yüzden vergi konusunda türkiye daha fazla vergi alıyor demek biraz acımasızca değil mi sizcede?

Valla hocam sizle tartışacak kadar bilgim yok. Anca kulaktan duyma şeyler. Hazır sizi yakalamışken bir şeyler öğrenelim bari.
Türkleri pek sevmiyorlar demişsiniz. Mesela diğer milletlere karşıda mı böyleler ? Siyah saçlı biri ırkçılık görür mü mesela ? Siyah saç beyaz ten İsviçreli olmadığımız 10km öteden belli


Bu mesaja 2 cevap geldi.
F
6 yıl
Yarbay

Her yaz ben de gidiyorum 1 2 aylığına. Su an akrabalarimin % 80 i Zurichte. 91 den beri bir dayim 2003 ten beri de diger dayim orada yasıyor. Bir tanesi Stäfa gibi pahali bir bolgede kalmasina ragmen para da artirabiliyor ve dediginiz kadar donuk bir yer değil bence. Ozellikle mutfak cok pahali ama kazanclar ve paralarinin degerli olusu dengeliyor

Ancak havanin genellikle kapali olmasi ve insanların çok çalıştığı doğru ona bir sey diyemem



Denge nereye kayarsa kaysin Isvicre gibi yillarca tarafsizligini korumuş bir ülkede sorun yaşanmaz. Bu kadar muntazam sistemle isleyen baska bir ulke görmedim. Hata etmissiniz donmekle ben gitmeye cabaliyorum



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @FaLkenAuGe