Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
54
Cevap
5487
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Lpg Kâr mı Zarar mı?
Y
6 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Tanıdığım bildiğim lpg li araç kullanıcılarının yüzde 90 ı araçların sürekli arıza çıkarmasından yakınıyor.

Kısaca yazmak gerekirse; Sağından solundan sesler geliyor, stop ediyor, arıza lambası yanıyor, falan yeri arızalandı, filan yeri dikiş tutmuyor,parçası yanmış, bi tarafı erimiş, ayar lazımmış gibi yüzlerce değişik sorun dinledim.

Bunların yanı sıra yeni alınmış araçlarda garanti dışı kalma sorunu veya lpg li araçlarla çoğu avm ye alınmama gibi bir sürü sıkıntısı var.

Hiç bilmediğimden soruyorum; Bütün bu arızalarla-sorunlarla maddi ve manevi anlamda uğraşmanın sonucunda edinilen Kâra değiyor mu?

Şimdi lpg kullanan arkadaşlar hemen bir hesap yapıp sen yılda şu kadar ben bu kadar yakıt parası veriyorum sonucunda senden bilmem ne kadar az yakıt parası harcıyorum falan diyecekler ama ben en az 3-4 bin liraya taktırılıp sonrasındada bir sürü masraf açan bir sistemin götürüsünün yanında getirisinin çok çok değecek kadar olacağını sanmıyorum.
Arabanın 50 yerinin delinmesi veya 5 yıl içerisinde arızalar nedeniyle kullanıcısını delirtecek hale gelmesi bile lpg tercih etmemek için bir neden bence.



Sürekli arıza vermesi neyse de, benim LPG takan hiç tanıdığım kalmadı. Hepsi havaya uçtu.
Yoruma Git
Formdas - 6 yıl +36
160 bin kilometrede LPG'li olarak satın aldığım 2.0 Volvo S40'a biniyorum. Şu anki kilometre 225 bin. Arabaya LPG 2008 yılında takılmış. Ben 2014 yılında aldım. Yani araç şu anda 9 yıldır LPG'li. Tahminim LPG'nin takıldığı kilometre de 80 bin civarı.

Sadece kendi kullandığım kısmı hesaplarsam 10 bin TL'den fazla kâr bırakmış. 500 lira bir enjektör değişimi masrafım oldu. Hadi bu süreçte yaktığım benzini de düşeyim 9 bin TL kâr kalmış olsun. Sübaplarım hala iyi durumda, motorda en ufak bir rölanti dalgalanması yok. Aracım yağ eksiltiyor ama bunun LPG ile alakası yok. LPG'den benzine benzinden LPG'ye geçişte en ufak bir his farkı yok. Evet motor müthiş derecede sağlıklı değil ama 17 yaşında bir motor olduğunu düşününce, LPG suçludur diyemem.

Şu da bir gerçek ki, LPG'nin yaptırdığı kâr şu anda cebimde değil ama arabayı yakıt düşünmeden kullanabildim. Memleketime otoüsle gitmek yerine arabayla gittim mesela. Her yere arabayı kullandım. Eğer benzinli olsaydı bu kadar çok kullanamazdım, kilometre daha düşük olurdu, daha az bakım yapardım ama, kapının önünde yatırmak için almadım bu arabayı. Çatır çatır bindim.
Bundan 1,5 yıl önce LPG'yi 1.80'den alırdım. 300 km mesafeyi 48 liraya giderdim. Aynı mesafe otobüs ile 40 lira falan.
Yoruma Git
Yorumun Devamı goodorevil - 6 yıl +23
2.0 arabaya biniyorum. LPG'den kaynaklı bir gün olsun "Yav bu araba gitmiyor" demedim. 1.4 arabada zaten klima açınca da araba çekmemeye başlıyor. Demek ki klima da tü kaka.

Eğer bakımsız bir tesisattan söz ediyorsanız, evet tehlike oluşturur ancak buradaki tehlike LPG değil, bakımsız tertibattır. Aynı şekilde bakımsız bir yürüyen aksamı olan araba da tehlike oluşturmaktadır. Benzin de sandığınız gibi güvenli değildir, bakalitten bir tank içinde muhafaza edilir. LPG ise parmak kadar kalın sac içinde muhafaza edilir. Dünyanın en güvenli otomobillerini üreten Volvo, fabrika çıkış LPG'li ve CNG'li bir sürü otomobil satmıştır. Fabrika çıkış derken banttan LPG ile inen arabadan bahsediyorum. Fabrika çıkışı benzinli olup, arkadan çarpmalarda cayır cayır alev alan otomobilleri de yazmıştır otomotiv tarihi.

İtibar mı düşürürmüş, işte burada güldüm. LPG'ye bakarak itibar biçilen bir ortamda zaten ben bulunmam. Bu arada giremediğim kapalı otopark olmadı henüz. Ayrıca LPG sızıntısı varsa leş gibi kokar, fark etmemek mümkün değil. O kokuyla da o arabayı süren adam zaten normal şartlarda da fazla uzun yaşamaz. Mesela evinde doğalgaz kullanıyorsa aynı şekilde havaya uçabilir. Bu arada sizin eviniz neyle ısınıyor? Elektrik mi kullanıyorsunuz soba mı? Malum doğalgazın tehlikesi LPG ile aynı. Eğer doğalgaz ile ısınıyorsanız derhal evin önündeki vanayı kapatın. Çok tehlikeli.

LPG'li aracın 100 yerinin delinmesi sizi niye rahatsız etsin ki? Deliği tavana, A sütununa ya da kaputa açmıyorlar sonuçta. Gözün görmediği yerler deliniyor. Ha arabanın nakış tutması, hiç bir zaman arabamın nakış tutmasını beklemedim. Genelde beni bir yerden bir yere götürmesini, gerektiğinde ısıtıp soğutmasını bekledim. Düzen tutması derseniz, evet arabam gayet düzen tutmuş durumda.

Takoz değilim, takoz insan nasıl oluyor onu da bilmiyorum. Cebimde de akrep yok, genelde cebimde canlı hayvan taşımayı tercih etmiyorum.

Kuruş hesabı, siz direk lira hesabı mı yapıyorsunuz? Ben mesela kuruş hesabı yapmıyorum ama aynı iki nokta arasını daha ekonomik gidebileceksem neden gitmeyeyim?

LPG akıl mantık işidir. Dizel dayatması saçmadır. İhtiyaçlara ve beklentilere göre verilecek bir karardır. Sıfır araç alırken bir üst sınıf araç parasını sırf dizel diye alt sınıf araca vermek, ya da en üst donanım seviyesi fiyatını sırf dizel diye baz donanıma vermek cazip gelmiyor belki?
Belki bütçesi 20-30 bin TL bandında, 200 bin KM'ye gelmiş, enjektör ve turbo masrafına gebe bir araba almak istemiyordur?
Belki 5-6 km gidip kontak kapatıyordur, dizelin ekonomisini, çekişini gösteremeyeceği, kısa sürede hırpalanacağı bir kullanımı vardır belki?
Belki de çok soğuk kışlar gören bir yerde yaşıyordur, dizel araba ısınamadığı için oralarda tercih edilmiyordur?
Belki de sadece dizelin sesini sevmiyordur? Benzinli tadını dizel ekonomisi ile yaşamak istiyordur?

Son olarak bir paragraf da ben ekleyeyim, LPG'li aracın nesi sizi rahatsız ediyor? Kimse başınıza silah dayayıp LPG'li araç satışı vermeye çalışmıyor. İşinize benzinli gelirse benzinli alırsınız, dizel gelirse dizel, hibrit gelirse hibrit, elektrikli gelirse elektrikli, uzaktan kumandalı gelirse uzaktan kumandalı alırsınız.
Ancak insanların seçimlerine ve tercihlerine saygı duymak zorundasınız. Hakarete varan eleştirileriniz hiç hoş değil.

Ha son olarak bir de, LPG patlar. Benim LPG'de ayda bir patlıyor ama araba eski Volvo'lardan olduğu için sacı çok kalın, sadece bagajın içi darmadağın oluyor. Arabayı benzine atıp, artık akraba olduğum LPG'ci Yaşar Usta'ya gidip yeni tank takıp devam ediyorum.
Yoruma Git
Yorumun Devamı goodorevil - 6 yıl +14
A
6 yıl
Yüzbaşı

Eğer az yakan benzinli araç varsa hiç gerek yok lpg'ye. Ben şu ana kadar LPG'den hiçbir sıkıntı çekmedim. Bakımlarını düzenli yaptırıyorum. Ne motor ışığı ne de başka birşey yok şimdilik. Ama 100 km de 5-10 tl oynuyorsa yakıt tüketimi (lpg-benzin arasında) hiç değmez lpg taktırmaya. Eğer aracım deli gibi yakmasaydı, yani karma tüketim 100 km'de 5-6 litrelerde yakan bir aracım olsaydı kesinlikle taktırmazdım.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Am I Evil ? -- 11 Aralık 2017; 16:1:38 >

O
6 yıl
Yarbay

orjinal lpg ise kesinlikle kaar
benzinli alıp iyi biyerde lpg taktırınca yine kaar
2.el yeni lpg takılmış bir araç ise zarar
2.el uzun zamandır lpg takılıysa belirsiz


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Z
6 yıl
Yarbay

(Değil ama) diyelim ki öyle yani LPG külliyen zarar. Sen LPG kullanmıyorsun, buraya gelip böyle başlık açacak kadar rahatsızlığının sebebi nedir ?



L
6 yıl
Yarbay

Eğer lpg'yi kendin ilk kez taktırırsan genelde en az 3 sene sorunsuz biniyorsun. Bu sebepten karlı bir işlem. 2.elde ise arıza yapanların çoğu genelde üzerinden 8-9 senelik lpg sistemlerinin bulunduğu araçlar. Bundan 8-9 sene önceki lpg kitleri ile günümüz kitleri arasında dağlar kadar fark var.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
Y
6 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

yeni lpg takılmışsa neden zarar? Sahibi arıza verdi diye satıyor muhtemelen ama neden arızasını yaptırmak yerine satma yolu seçilir mesela?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @o.lut03
Y
6 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

3 sene için değecek bişey değil. Satarken bile hiç lpg takılmamış araçlarla aralarında fiyat farkı oluyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Lego95
L
6 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: yagızalp

3 sene için değecek bişey değil. Satarken bile hiç lpg takılmamış araçlarla aralarında fiyat farkı oluyor.

3 sene de 10.000 km yapan için karlı değil. Ama 3 sene de 100.000 km yapıyorsan gayet mantıklı



H
6 yıl
Yüzbaşı

Şu an LPG/BENZİN fiyat oranı yaklaşık %54. LPG nin aynı miktar benzinden %20 fazla harcandığını hesap edersek %65 civarına yükseliyor oran. Yani %35 bir avantaj görünüyor kağıt üzerinde.
Geçen sene aynı hesaplamalarla %50 ye yakın kar çıkıyordu LPG fiyatı çok arttı.
Zararın neresinden dönülürse kardır, kimisi lpg kitinin montaj kalitesine önem verir lpg siz araç arar kendi montaj yaptırır. Kimisi de lpg si ruhsata işli alıp para harcamak istemez. Tamamen tercih meselesi.



U
6 yıl
Yarbay

kullanıcı için karda zararda değil.sanayi ustaları ve tüpçüler için kar diyebiliriz.yani ekonomi ve işsizlik için iyi



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

F
6 yıl
Yüzbaşı

Sürekli arıza vermesi neyse de, benim LPG takan hiç tanıdığım kalmadı. Hepsi havaya uçtu.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
6 yıl
Yüzbaşı

Lpg de en önemli ve herşeyden önce dikkat edilmesi gereken şey motor uyumu. Hafif alaşım subapları veya yüksek sıkıştırma oranına sahip direk beslemeli motorları harap edebilir.



Motor uyumu tamsa ve uzun süre kullanılacaksa tabii ki kardır. Aksi durumlarda ise işkenceye dönebiliyor. Birde fabrika çıkışı üretilmedikçe %100 lpg uyumlu motor yoktur sadece en az sorun çıkartanları vardır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

O
6 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: yagızalp

yeni lpg takılmışsa neden zarar? Sahibi arıza verdi diye satıyor muhtemelen ama neden arızasını yaptırmak yerine satma yolu seçilir mesela?

arızasıyla başa çıkamıyordur satıyodur yoksa bi insan neden masrarf edip lpg takıp arabayı satsın ki çok çok nadir ihtiyaçtan satabilir oda bize denk gelmez zaten



F
6 yıl
Yarbay

Her halükarda kardır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
6 yıl
Yarbay

Amerikan ve alman arabalarına lpg taktırmak için iyice düşünmek lazım , ciddi manada zarar olabiliyor

arabalar saçmalıyor bizzat tecrübe ettim. chevrole mondeo focus opel dahil,


ancak kaliteli bir ustada! kit demiyorum usta! tarafından takıldıysa lpg o zaman kar olabiliyor sorunsuz ve az yakınca tadından yenmiyor


usta kalitesizse prins taktır yine başın ağrır kaliteliyse atiker taktır. bakımdan bakıma gidersin. ( yeni kitlerle)



Z
6 yıl
Yüzbaşı

3 kez benzinli 2.el aldım , 3 üne de tüp taktırıp bindim. 1 kez olsun lpg sebebiyle en ufak arıza yaşamadım.



G
6 yıl
Yarbay

160 bin kilometrede LPG'li olarak satın aldığım 2.0 Volvo S40'a biniyorum. Şu anki kilometre 225 bin. Arabaya LPG 2008 yılında takılmış. Ben 2014 yılında aldım. Yani araç şu anda 9 yıldır LPG'li. Tahminim LPG'nin takıldığı kilometre de 80 bin civarı.

Sadece kendi kullandığım kısmı hesaplarsam 10 bin TL'den fazla kâr bırakmış. 500 lira bir enjektör değişimi masrafım oldu. Hadi bu süreçte yaktığım benzini de düşeyim 9 bin TL kâr kalmış olsun. Sübaplarım hala iyi durumda, motorda en ufak bir rölanti dalgalanması yok. Aracım yağ eksiltiyor ama bunun LPG ile alakası yok. LPG'den benzine benzinden LPG'ye geçişte en ufak bir his farkı yok. Evet motor müthiş derecede sağlıklı değil ama 17 yaşında bir motor olduğunu düşününce, LPG suçludur diyemem.

Şu da bir gerçek ki, LPG'nin yaptırdığı kâr şu anda cebimde değil ama arabayı yakıt düşünmeden kullanabildim. Memleketime otoüsle gitmek yerine arabayla gittim mesela. Her yere arabayı kullandım. Eğer benzinli olsaydı bu kadar çok kullanamazdım, kilometre daha düşük olurdu, daha az bakım yapardım ama, kapının önünde yatırmak için almadım bu arabayı. Çatır çatır bindim.
Bundan 1,5 yıl önce LPG'yi 1.80'den alırdım. 300 km mesafeyi 48 liraya giderdim. Aynı mesafe otobüs ile 40 lira falan.

O yüzden LPG kesinlikle kârdır. Tabii ki iki tane kaide var: 1- Uyumlu araba 2- Düzgün montaj. Araba uyumlu değilse, LPG ufak tefek masraflar açabilir. Supap mesela. Düzgün yapılmayan montaj ise, en uyumlu arabayı bile mundar edebilir.

LPG'mi Dizel mi derseniz, kullanım koşullarına göre karar vermek gerekir. Mesela çok soğuk memlekette yaşıyorsanız dizel araba alınmaz. Ya da kontak açtıktan sonra 4-5 km gidip kontak kapatıyorsanız dizel araba alınmaz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goodorevil -- 12 Aralık 2017; 8:17:9 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
6 yıl
Binbaşı

Lpg konusunda arıza sıkıntı yaşayan araçlarda,
1-Montaj sorunludur,
2-Ayar sorunludur.

50 bin km'dir Lpgli olarak kullandığım aracımda henüz arıza meydana gelmedi.Onu da bırakın arıza lambası bile yakmadı.Üstelik hassas bir araba yani.

Ha arıza lambası yakmaması iyi bir haritası olduğu anlamına gelmez.İşin uzmanından yolda kullanımda harita yaparak daha da tasarruflu ve verimli hale getirildi.

Bu arada Lpg patlar ha haberiniz olsun :D



E
6 yıl
Yüzbaşı

Memleketimde benzin 6TL'ye doğru koşuyor, LPG'ye de son dönemde toplam %50 civarı bir artış oldu. Mazot fiyatı da yerinde durmuyor. İnsanların da aldıkları araçla bir şekilde ulaşım ihtiyaçlarını gidermesi gerekiyor. En ucuz yakıt da LPG olduğundan kullanmak zorundayız.

Arıza vs meselesine değinirsek, ben 10 seneyi aşkındır LPG'li araç kullanıyorum, LPG kaynaklı sadece bir aracımda sıkıntı çıktı, 200.000km idi, söktürüp, lovato taktırdım, 100.000 km daha sorunsuz binip sattım.
LPG montajı ve kitin araca uyumu en önemli konu.



H
6 yıl
Yarbay

2014 de taktırdık tık yok maaşallah. Götürüsünden çok getirisi oldu bize. Araç 2008 civic.