Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
32
Cevap
1775
Tıklama
0
Öne Çıkarma
İlk DDR-3 belleğimiz yolda
F
17 yıl
Moderatör
Konu Sahibi

Bir süredir DDR-3 bellek desteğine sahip yonga seti haberlerindeki artışın farkında olmamak mümkün değil. Zira iddiası olan önemli yonga seti üreticilerinin neredeyse tamamı gündemlerinde olan ve üretmeyi planladıkları DDR-3 desteği ile birlikte yeni nesil teknolojileri de kullanıcılar ile buluşturmaları beklenen yeni nesil yonga setlerine dair bilgileri gün yüzüne çıkardılar. Hatta Intel'in kod adı "Bearlake" olan yeni yonga seti ailesinin DDR-3 bellek desteğine sahip ilk üyesi olması beklenen P35 yonga setinini detayları ve yonga setini kullanan ilk anakartlardan biri olan Biostar'ın yeni anakartına ait teknik özellikler ve resimler de haberlerimizden de takip edebileceğiniz üzere ortaya çıktı. DDR-3'e yönelik artan yonga seti gelişmelerini takiben adı ülkemizde pek bilinmeyen ama kaliteli ve yüksek performanslı bellek çözümleri ile bilinen ABD merkezli Super Talent firması Samsung ile yaptıkları ortak çalışma sonucunda üretime hazır ilk DDR-3 belleklerinin prototiplerini ürettiklerini açıkladı.



Super Talent'in ürettiği DDR-3 prototipi

 

Samsung ile ortak çalışma içine giren Super Talent, bellek konusunda standartarı belirleyen JEDEC konsorsiyumu ile kordineli sürdürülen çalışmalar sonucunda DDR-3 belleklerin sahip olması beklenen spesifikasyonlar tanımlanabildi. Özel soğutma sistemleri ve yüksek voltaj ile 1300MHz'lik saat hızlarının yakalandığı ama buna paralel olarakta güç tüketiminin ciddi şekilde arttığı DDR-2 bellekler için artık geri sayım başladı. Zira yapılan ön görülere göre, özellikle bu senenin 2. yarısı içerisinde kullanımına başlanması hedeflenen DDR-3 belleklerin 2008 yılı içersinde sektörün ortak standardı olması bekleniyor. DDR-3 bellekler beraberlerinde önemli avantajlarıda getirecekler. Altı çizilmesi gereken belkide en önemli noktalar DDR-3 belleklerin DDR-2 belleklere göre çok daha yüksek saat hızlarına dolayısıyla daha yüksek bant genişliğine (25.6GB/sn) daha düşük voltaj değerleri ile ulaşabiliyor olması olarak gösterilebilir. Zira yapılan ilk çalışmalara göre, 800MHz'den başlayan ve 1600MHz'e kadar çıkması beklenen saat hızları ile DDR-3 bellekler, gelişen donanım teknolojilerine paralel olarak gerek duyulan hızları kullanıcılarına sunacakken 1.5v'lik voltaj değerleri ile de hayli iddialı olacaklar. Bu arada belirtelim 800MHz'lik DDR-3 belleklerin aynı 400MHz'lik DDR-2 belleklerde olduğu gibi açıkçası üreticiler tarafında çokta üzerinde durulması beklenmiyor. Üretici firmaların büyük bir bölümünün DDR-3 modellerini 1066MHz'den başlatması bekleniyor. Super Talent firmasının duyurduğu ilk DDR-3 belleklerin ise Samsung'un henüz resmi duyurusunu yapmadığı bellek modüllerini kullandığı ve firmanın web sitesinde duyurduğu ilk DDR-3 belleklerin 512MB'lık versiyona ait olduğu ifade ediliyor.

DDR-2 belleklerin sahip olduğu 1.8v'lik voltaj değerlerina karşılık DDR-3 belleklerin sahip olacağı 1.5v ve daha yüksek saat hızları ile daha yüksek bant genişiliğine nazaran iki bellek türününü özellikle fiziksel yapılarında ciddi benzerlikler bulunmakta. Benzer teknolojilerin ve modül paketleme yönetmlerinin kullanıldığı iki bellek türü arasındaki en önemli benzerliklerden biri de gerek DDR-2 belleklerin gerekse de DDR-3 belleklerin 240-pin'lik form faktöre sahip olmaları olarak gösteriliyor. Pin yapılarında yer alan benzerliğe rağmen DDR-3 bellekler malesef DDR-2 slotları ile uyumlu değiller çünkü DDR-3 belleklerin ortasında yer alan çentiğin yeri DDR-2 belleklere göre daha farklı konumlandırılmış. Zaten yumuşak bir geçiş sürecinin yaşanabilmesi için aynı DDR'dan DDR-2 kullanımına geçişte olduğu gibi, ilk çıkan DDR-3 destekli anakartların hybrid yapıda olmaları yani hem DDR-2 hemde DDR-3 kullanımına olanak sağlamaları bekleniyor. Aynı saat hızlarında DDR-2 belleklere göre güç tüketiminde %30'lara varan avantaj sağlaması beklenen DDR-3 belleklerin takip eden süreçte dizüstü üreticilerinin de gönlünü çalması bekleniyor. Her ne kadar JEDEC, DDR-3 belleklere yönelik standart belirleme çalışmalarını tamamlamış olsa bile yeni prototipleri üzerinde çalışmaları ve testleri devam eden yeni belleklerin bu yılın 2. yarısı ile birlikte yonga seti ve anakart üreticilerinin durumuna göre satışa çıkması bekleniyor.

Bu arada DDR-3 belleklerin sahip olması beklenen zamanlamalara yönelik Samsung'un açıkladığı ilk bilgilere göre, 1.5v'de DDR3-800 (5-5-5) / DDR3-1066 (7-7-7) / DDR3-1333 (8-8-8) gibi olacağı bildiriliyor.


Sayfanın Linki : http://www.supertalent.com/tools/DDR3.php


 Haberi Portalda Gör

A
17 yıl
Yarbay

Sinirlerim bozuluyor yavv...Daha 1 sene olmadı DDR2 ye geçtiğim.Neyse yinede teknolojinin bu şekilde hızlı ilerlemesi güzel.DDR3 geldi diye elimizdekileri de atacak değiliz ya....





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ABSOLUT -- 19 Şubat 2007; 22:19:52 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
17 yıl
Yarbay

Hadi bakalım şimdide sahnede DDR3 bellekler var bakalım neler yapacak.



B
17 yıl
Yüzbaşı

bunlarla yeni overclock rekorları kırılır



M
17 yıl
Yarbay

Haber için sağol.

Bu kadar yüksek bant genişliği 1600mhz de oluyor. Teki 128 bit bellekleri ne zaman göreceğiz? Bunlar ikili takıldıklarında 256bit olacak mı?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
17 yıl
Yarbay

F
17 yıl
Moderatör
Konu Sahibi

İlk çıkacak belleklerin olması muhtemel zamanlamalarına yönelik olarak Samsung'un açıkladığı bilgileri habere ekledim.

Samsung'un DDR-3 bellek modülleri hakkında detaylı bilgi için;
http://www.samsung.com/Products/Semiconductor/DDR3SDRAM/index.htm


Bu mesaja 2 cevap geldi.
Z
17 yıl
Yarbay

o ufak girintilerin yerini ne diye değiştirirler zırt pırt anlamam..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
17 yıl
Yarbay

Bunlar bnce cook onceden üretilmişlerdi prototip olarak yeni bir üretim oldugunu sanmıyorum çünkü geçenlerde haberini verdiginiz anakart DDR3 destekliydi zaten.E anakart üretildiğine göre de bellek modülü coktan üretilmiştir ki uyumlu olsun


Bu mesaja 2 cevap geldi.
V
17 yıl
Yüzbaşı

Habire çikartiyorlar bişeyler kim bilir bunlar ne kadar olucak



Z
17 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: ZEUS__

o ufak girintilerin yerini ne diye değiştirirler zırt pırt anlamam..



Nasrettin Hoca gibi en doğru yeri bulmaya çalışıyo olabilirler



B
17 yıl
Binbaşı

biri bu teknolojiyi durdursunnn..para kalmadı......



F
17 yıl
Moderatör
Konu Sahibi

Evet zaten DDR-3 için çalışmalar uzun süredir devam ediyor ki ilk örnekleri geçen sen Haziran ayında CES fuarında gün yüzüne çıkmıştı. Ayrıca DDR-4 için sektör içinde çalışmaların başladığı bile söyleniyor.
DDR-3 için seri üretime yönelik olarak Super Talent'de çok ciddi ve yoğun çalışmalar var bu gerçekten güzel





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fx57 -- 19 Şubat 2007; 23:15:30 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
17 yıl
Yarbay

inşallah dediğim gibi ddr2 yi atlayıp direk 3 e geçecem , baktım olmuyo ddr4 e geçerim


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
17 yıl
Yarbay

abi bismillah yaaa daha ddr2 çıkalı ne zaman oldu valla bu teknoloji adamı ipe götürür


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
17 yıl
Yüzbaşı

core2 li bir sistem toplamak isteyenler once directx 10 beklediler daha sonra ati nin r600 u .simdide ddr3 cikti .adamlar core2 nin tadina varamadilar bir turlu .yine bekliycekler. en iyisi hep beklemek


Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
17 yıl
Yarbay

yılın 2. yarısına ne kaldı ki şuan ddr bellek neyse ddr2 nin öğle olması yakın anlaşılan


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
17 yıl
Binbaşı

Timingler çok rezil duruyor. Ah şöyle BH-5 tadında bir bellek gelse de millet kullansa.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
17 yıl
Yarbay

Aslında DDR4 ler de de çok aşama kaydedilmesine rağmen bence pazalama açısından ilk ddr3 geçirecekler sonra ddr4
keşke direk ddr4 e geçilse



U
17 yıl
Binbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: BABA ADAM

core2 li bir sistem toplamak isteyenler once directx 10 beklediler daha sonra ati nin r600 u .simdide ddr3 cikti .adamlar core2 nin tadina varamadilar bir turlu .yine bekliycekler. en iyisi hep beklemek

gerçekten doğru söylüyorsun ne alırsak alalım arkadan brişeyler gelior eski bi altı ay beklerdik tadını çıkarırdık...


Bu mesaja 1 cevap geldi.