Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
12
Cevap
1161
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Gigabyte Gaming 3 - i7 4790k overclock sorunu
T
7 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar sitemim
Gigabtye gaming 3
i7 4790kl
Corsair h100i v2
kingston hyperx fury ddr3 2x8

Gigabyte gaming 3 anakartlarda hazır gelen overclock değerleri var. i7 4790k için 4.8 değerine çektim. Stress testi yaparken 40-50 saniye sonra 70 derecelerde iken bilgisayar donuyor. ve Reset atıyorum.
Reset attıktan sonra uzun bir süre bilgisayarı açmaya uğraşıyorum çünkü kendiliğinden açılıp açılıp kapanıyor, bazen açılır gibi oluyor fakat ekrana görüntü gelmiyor. Ramleri, bios pilini vs söküyorum 5-10 dk sonra deneye deneye tekrar açabiliyorum.
Manuel değerler mi girmeliyim ?



B
7 yıl
Teğmen

İşlemcinizin anakartın verdiği değerlerle birlikte stabil çalışmadığı ortada büyük ihtimal işlemci fazla ısındığı için stress testi anında kapanıyor,demekki 4.8 için manuel ayar deniyerek gitmeniz gerekiyor,



Önce otomatik ayarda cpu-z benzeri bir programdan 4.8 ghz'de işlemci ne kadar elektrik kullanıyor onu bir öğren daha sonra bu değer örneğin(bu tamamen kullandığın işlemci hızına ve işlemcinin yapısal olarak istediği değere göre değişir) 1.30V 1.32V 1.35V 1.37V şeklinde değerleri azar azar yükselt burda olay senin işlemciye kalıyor istediğin hıza göre değişmekle birlikte bazı işlemcilerde 1.25V iken senin işlemcinde 1.35V'de olabilir,



Tavsiyem şu şekilde elindeki işlemcine4.5Ghz vererek 1.25V değerinden başla, belirdeğin hızda bilgisayar stress testlerinde kapanma,donma ve max80 derece sıcaklığın altında kalacak şekilde başlaman eğer bu türden hatalar yaşarsan yukarıda bahsettiğim gibi voltaj değerini 1.25V 1.27V gibi yavaş yavaş arttırarak hatalar düzelene kadar devam etmen olacaktır burda soğutucun devreye giriyor voltaj arttıkça sıcaklık artacağı için soğutucun iyi soğutmalı ve termal macunun düzgün uygulanmış olmalı,ayrıca soğutucun iyi olmalı ki birazdan bahsediceğim hız ve voltaj yükseltme işleminde işlemci sıcaklığının makul derecede güvende olabilsin,



Yukarıda ki işlemi uyguladıktan sonra hız olarak kazancın 0.10 ghz olacak,ve bu değer artışını hissedemeyeceksin dolayısıyla böyle bir hız artışı için bu tür şeylerle uğraşman gereksiz olacak,



Hızı dahada arttırmak için yapman gerekenler şu şekilde ;



Diyelim ki işlemcinin 1.25V elektrik değerinde 4.5ghz ile kapanma donma ısınma reset ve açılmama gibi problemleri aştı ve stabil birşekilde çalışıyor,yapman gereken işlemcinin hız değerini 4.5 ghz değerinden 4.6 ghz hız değerine yükseltmek olacak yani bu uygulama sırasında 0.10 ghz şeklinde devam ediyorsun,çıktığın hızda kapanma,reset,donma gibi bir problem yaşarsan by sefer tekrardan Voltaj değerini yukarıda belirttiğim gibi azar azar arttıracaksın,



İşlem bu şekilde seni tatmin eden değerlere çıkana kadar devam edecek seni tatmin eden hıza ve performansa 80C (benim tercihim budur bazı kimseler daha sıcakta kullanıyor) sıcaklığın altında kalacak şekilde yükseltmeyi uygulayacaksın,



Sıcaklık için ; Core Temp

Stress testi için ; prime95 veya intel burn test programını max ram ayarında max yükte en az bir saat kullanman(benim tavsiyem İntel burn test ben genelde bunu kullanırım)

Sistemin genel sıcaklk ve çalışma performansınıda Aida64 ile gözlemlen senin için iyi olur.

İşlemci gözlem için : CPU-Z programanı kullanabilirsin anlık voltaj ve çalışma değerlerini izlemleyebilmek açısından,



Bu aşamada stress testi anında işlemcinin hiçbir çekirdeğinin çalışmayı durdurmamasınada dikkat etmen gerekli,

Eğer herhangi bir çekirdek durursa hız ve voltaj değerlerini bir gözden geçirmen gerekli,



Bu sırada sıcaklıklarıda kontrol ederken 80 dereceye özen göstermende fayda var işlemcilerin kendini koruma sistemleri vardır uygun olmayan bir sıcaklık veya durum anında kendisini kapatma dondurma gibi özellikleri var yani anlayacağın senin yaşadığın donma gibi açılmama gibi durumlarda genel olarak bunlara bağlı tabi bu koruma sistemine güvenerek bir anda 5Ghz ve 1.5V gibi değerleri bir anda hiç düşünmeden vermek gibi bir hata yapmamaya özen göstermelisin ki işlemciye fiziksel bir zarar vermeyesin,



Yukarıda bahsettiğim şekilde yavaş yavaş deniyerek gitme durumundada korkacak fazla birşey yok sabırlı olup deneyerek gittiğin sürece bir zarar vermezsin sıcaklık veya hata gibi durumlar zaten sana uygun olmayan bir durum olduğunun yanıtını verecek çünkü,



Ek bilgi olarakta şunu söyliyeyim overclock garantiyi bozar,ancak işlemci anakarttan söküldüğü anda overclock değerleri anakartta kalacaktır yani işlemci overclocksuz bir hale gelecektir,



İşlemcinin ömrü kısalır onuda şu şekilde söyliyeyim ; bir işlemcinin normal şartlarda bozulma süresi 20 yıl olarak değerlendirilir,diyelim ki overclock işlemcimizin yaşam süresini %50 oranında azalttı buda 10 yıl'a tekamül eder ki biz bir işlemciyi 10 yıl gibi bir süreyle efektif bir şekilde kullanamayız çünkü arada geçen 10 sene teknolojinin değişmesine sebep olur ve işlemci hiç kullanılmamış dahi olsa günün gerektirdiği performansın altında kalır yani işlemci ömrü hakkında aklında soru olmasın zaten 10 sene sonra bir işe yaramayacak.



Sıcaklığa,Voltaja dikkat artışlar azar azar ve kademeli olacak.



Kolay gelsin.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
7 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

teşekkürler. benim hatam anakartın otomatik değerlerine güvenmek olmuş. işlemciler seri seri üretildiği için her seride durum farklı oluyor sanırım. dediklerini uygulayıp sonucu buraya yazacağım.



T
7 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Ben
1,328 V 'da 4.7 'yi stabil yakaladım. Sıcaklık max 75
1,52 V 'de 4.8 'i stabil yakaladım. Sıcaklık max 95

4.8'de kullanmamaya kadar verdim :).





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi T@M@Y -- 26 Şubat 2017; 21:58:20 >

B
7 yıl
Teğmen

Arkadaşım sakin ol ne yapıyorsun hemen o işlemciyi 4,7 ve 1.328'e çek,



1.52V elektrik ne demek çok tehlikeli heran işlemciyi veya anakartı yakıp sistemi eline alma şansın var,



Çok yüksek 1.52v 0.1 ghz için böyle birşey kesinlikle yapılmaz.



Hiç bir şekilde fark edemeyeceğin bir hız için 0.20v ve 20 C sıcaklığı göze almaya gerçekten değmez



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

T
7 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

4.7 de sabitledim zaten ama voltajı biraz arttırdım 2-3 saat sonra 1.328 de hata aldım en stabil 1.37 olarak buldum şu an.
2 gündür kullanıyorum.
Aslında burda 100 mhz için değil delid yapıldığında 4.8-4.9 da normal sıcaklıklarda kullanılabiliyor mu diye bakmaya çalıştım fakat. 4.7 'den sonra işlemci çok fazla voltaj istiyor.

Not :
CS Go 'da işlemci normal değerlerinde iken 220-230 fps alıyor.
4,7'de ise 290 FPS civarına çıkıyor.
4k ve full ayarlarda.
BF4'te Normal değerlerde 55-65 fps 4k full ayarlarda.
4.7 de test etme fırsatım olmadı.



T
7 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar Yurtdışı forumları ile birlikte epeyce araştırma yaptım.
İşlemcinin iç kısmına sıvı metal macun, dış kısmınada şimdilik mx2 macun kullandım. noctue macuna çevireceğim fakat ilk aşamada mx2 temin edebildim.
Malesef işlemci yönünden biraz şansız olsam da. aslında 1.5v nin bu işlemciler için çokta tehlike arz edecek bir voltaj olmadığını öğrendim. Fakat üst sınırlarda olduğunu biliyorum. Gigabyte anakartlarda 4790k nın %100 performans upgrade değerleride 1,5v değerlerini veriyor.
Delid yapacaklar için çok önemli öneri. iç kısma sıvı metal macun yapmayacaksanız yapmayın arkadaşlar. noctue ile 1-2 gün sıcaklıklar düşükken, sonrasında sıcaklıklar aşırı yükseldi ve stok macunu bile aratır oldu. muhtemelen işlemci iç kısmındaki ısıdan dolayı bir süre sonra özelliğini yitiriyor.
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Şimdi 2. bir sorun Ramleri dual taktığımda sıkıntılar yaşayabiliyorum. hatta çift ram taktığımda bile bazen sorunlar yaşayabiliyorum.
Bu konuda fikri olan var mı ?
farklı ramlerle denedim.



T
7 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Yine yabancı formlarda okudum birisi ramleri 1333 'e çekerseniz düzelir demiş.
Çektim tetikleme sorunu ortadan kalktı çok garip.
Yine yabancı kaynaklarda genelde 1.48'lerde stabiliteyi yakalamışlar. o değerleri deneyip bilgi olarak tekrar yazacağım.
Şu an Anakartın Otomatik ayarları ile denedim. Haliyle biraz yüksek verebiliyor otomatik ayarlar.



N
7 yıl
Yarbay

Overclock konusunda ilk bilmen gereken şey; yazılımla, tek tuşla, önayarla vs. gibi oyucaklarla OC yapılmaz. Adam gibi en verimli şekilde oc yapmak istiyorsan giricen biosa kendin manuel yapacaksın. Yoksa ne mi olur 4.8 için 1.5v verirsin...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
7 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Güzel kardeşim :) emin ol manuelde yapıyorum.
gelip güzelce yaşadığımız tecrübeleri, sorunları ve aklımıza takılan soruları soruyoruz. otomatik değerler sadece deneme amaçlı.
ramler 1600 mhz de iken tetikleme sorunu yaşamıştım. 1333 e çekip otomatik verdim değerleri, testleri yaptım foruma koydum. Bu gün voltajı düşürebildiğim kadar düşüreceğim.
hemen :) adam gibi şöyle yapılır, böyle yapılır demeye gerek yok.
Eğer biliyorsan, ramler 1600 mhz de iken oc yaptığımda neden tetikleme sorunu veriyor onu cevapla no way out...
Bazı kaynaklar mhz leri düşürünce stabilite artar demiş.




Bu mesajda bahsedilenler: @No Way Out
T
7 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

en düşük 1.49'da yakalayabildim stabil değerleri.

< Resime gitmek için tıklayın >



S
7 yıl
Yarbay

Hocam anakartin pinlerini egmis olabilirsiniz. Firumda bi arkadasin daha basina gelmişti. Ram hizi dusurmek bana pek mantikli gelmedi. Blck oc yapmıyorsun ki.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
7 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Çözdüm sorunu. Beta bios yüklemiştim. Normal biosun en son sürümünü kurdum sıkıntı yok şu an 1600 değerinde çalışıyor ramler. O.C. denemedim ramlere.




Bu mesajda bahsedilenler: @selmand
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.