Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
380
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Anayasa Mahkemesi: OHAL KHK'LARINI İNCELEYEMEM
C
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Yok artık. AYM resmen kendi görev ve yetkilerinden vazgeçiyor. Bu kadarı da biraz fazla artık. Neymiş, Anayasa Mahkemesi güya OHAL KHK'larını ne şekil bakımından ne esas bakımından denetleyemezmiş.

Mmadem OHAL KHK'ları denetlenemiyor, bir OHAL KHKsi ile Anayasa Mahkemesi kaldırılabilir mi? Dün Anayasa Mahkemesi buna cevap verdi aslında: Gerek yok, biz kendi kendimizi kaldırdık!


Haber;


***


Anayasa Mahkemesi, iptali istenen OHAL kararnamelerine ilişkin verdiği ret kararının gerekçesinde ‘Anayasa ihlali iddiasını denetlememiz mümkün değil’ denildi.


Anayasa Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan iki kanun hükmünde kararnamenin iptal isteminin reddine ilişkin verdiği kararın gerekçesini açıkladı.


1991, 1992 ve 2003 yıllarındaki içtihatlarında değişikliğe gittiğini açıklayan Anayasa Mahkemesi, bu kararlarını eleştirirken, “Bu yaklaşım, anayasanın 148. maddesindeki şekil ve esas bakımından denetim yasağını tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirmektedir. Anayasanın 148. maddesi karşısında esasa geçilerek yargısal denetiminin yapılması mümkün değildir” değerlendirmesini yaptı.


668 ve 669 sayılı Olağanüstü Hal kanun hükmünde kararnamelerinin bazı kurallarının iptallerine yönelik CHP’nin taleplerini, yetkisizlik nedeniyle 12 Ekim’de reddeden Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararını dün açıkladı. “Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerinin düzenlendiği anayasanın 148. maddesinde olağanüstü dönem KHK’lerinin şekil ve esas bakımından anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’nde dava açılamayacağının açıkça belirtilmiş olması karşısında anayasanın, anılan düzenlemelerin herhangi bir ad altında yargısal denetime konu yapılması bakımından Anayasa Mahkemesi’ne bir yetki tanımadığı açıktır” denilen kararda; hangi, kriter esas alınırsa alınsın yapılan nitelemenin anayasanın çizdiği çerçevenin dışına çıkılmaması, olağanüstü hal KHK’lerinin şekil ve esas bakımından anayasaya uygunluk denetiminin yapılmaması gerektiği öne sürüldü.


‘Denetlenme için yetkimiz yok’


Olağanüstü hal KHK’lerinin anayasaya aykırı düzenlemeler içerdiğinin ileri sürülmesinin, bunların anayasallık denetimine tabi tutulmaları için yeterli olmadığı savunulan kararda, “OHAL KHK’lerinin Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenebilmesi için bu yöndeki bir anayasal yetkinin açıkça tanınması gerekir. Anayasanın 148. maddesinin lafzı, Anayasa koyucunun amacı ve ilgili yasama belgeleri göz önünde bulundurulduğunda, olağanüstü dönem KHK’lerin herhangi bir ad altında yargısal denetime tabi tutulamayacağı açıktır. Anılan hükme rağmen yapılacak yargısal denetim, anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğünü düzenleyen anayasanın 11. maddesiyle ve hiçbir kimse veya organın kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamayacağına ilişkin anayasanın 6. maddesiyle bağdaşmaz” değerlendirmesi yapıldı.


http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/626320/AYM_den__OHAL__reddinin_gerekcesi__Yetkimiz_yok.html



C
7 yıl
Yüzbaşı

hukuk uzmanı konuştu



L
7 yıl
Binbaşı

Hukuk ele geçireli çok oluyor. Sırada meclis var. Ama suç bunlarda değil. Suç Kemal Kılıçdaroğlu denen herifte. Yıllardır düzgün muhalefet olamayıp istifa edemeyen, koltuk sevdası yüzünden kendisine oy veren kitleyi de ateşe atan adamda. Zaten Mhp'yi adamdan bile saymıyorum artık, onların kimin arka bahçesi olduğunu herkes biliyor. Hdp desen terörist parti zaten, kafama kurşun sıkarım bunlara avuç açacağıma.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
7 yıl
Yarbay

Anayasa mahkemesi incelemez zaten ohaldeki khkları



B
7 yıl
Yarbay

Anayasa 148/I'e bir zahmet bakıverin, tribünlere oynamanın veyahut cehaletin lüzumu yok.

Ekleme: Zaten haberde de geçiyormuş.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be All My Sins Remembered -- 6 Kasım 2016; 3:50:30 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
7 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Düşünen Biri

Anayasa 148/I'e bir zahmet bakıverin, tribünlere oynamanın veyahut cehaletin lüzumu yok.

Ekleme: Zaten haberde de geçiyormuş.

OHAL dönemi KHK'ları AYM tarafından denetlenemez diye bir şey yok, sadece yürütmeyi durdurma kararı verilemez bu KHK'lar hakkında.


Oysa CHP, yürütmeyi durdurma değil iptal davası açtı.


Yargı yolu kapalı olan sıkıyönetim KHK'sıdır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
7 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: Civitas Terrana


quote:

Orijinalden alıntı: Düşünen Biri

Anayasa 148/I'e bir zahmet bakıverin, tribünlere oynamanın veyahut cehaletin lüzumu yok.

Ekleme: Zaten haberde de geçiyormuş.

OHAL dönemi KHK'ları AYM tarafından denetlenemez diye bir şey yok, sadece yürütmeyi durdurma kararı verilemez bu KHK'lar hakkında.


Oysa CHP, yürütmeyi durdurma değil iptal davası açtı.


Yargı yolu kapalı olan sıkıyönetim KHK'sıdır.

Bence siz kullandığınız terimlerin muhtevalarını bilmiyorsunuz. Her neyse, ikinci dediğiniz de yanlış:

Anayasa 148/I: "... şekil bakımından inceler ve denetler. Ancak, olağanüstü hallerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesinde dava açılamaz."



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
7 yıl
Yarbay

Orduya güvenemedikleri için sıkıyönetim ilan edilemedi.
Aslında durum sıkıyönetim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
7 yıl
Yüzbaşı

Sanırım KHK'lar mecliste görüşülüp kanun haline geldikten sonra Anayasa Mahkemesi'ne gidebilir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
7 yıl
Yarbay

Anayasa mahkemesi ilk kez karar değişikliğine gitmiyor kardeş 2013 te km düşürme dolandırıcılık sayılmazken 2015 te nitelikli dolandırıcılık olduğuna kanaat getirdi ki bu öyle bir durum bile değil,



İlke olan Aym nin Ohal Khk larını denetlememesidir,

İstisna : Ohal Khk kapsamını aşan , sınırlarını aşan Ohal Khk denetlenir zaten bu durumda usulsüzdür ohal khk diyemeyiz (Yerindelik denetimi değil hukuka uygunluk denetimi)



Verdikleri ilk incelemeden rettir önü kapatılan bir durum yok genede istisnayı teşkil edecek bir durum değildi zaten usulüne uygun çıkarılmış bir ohal khk yı neden denetlesinler...


Hocam meclisin onayı parlemento kararı niteliğindedir Aym içtüzük , mv dokunulmazlık kaldırılması ve mv bazı durumlardaki feshi durumu (bağdaşmayan görev , art arta 5 oturuma katılmama) hariç parlemento kararları şekil ve esas bakımından denetlemez

Bir istisna Aym eylemli içtüzük kuralı gibi olan kararları demetleme yetkisini elinde görür onay ve ret kararı bu kapsamda değil yani denetlenme imkanı yoktur...

@Sierra 117





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Raider -- 6 Kasım 2016; 11:26:11 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @Sierra 117
F
7 yıl
Yarbay

MHP böyle olmasaydı CHP-MHP koalisyonu zaten kurulacaktı. Kılıçdaroğlu düzgün adamı oynuyor ama çirkefleşemiyor sorun orada. Bazen çirkefleşmek de gerekiyor. Ama koltuk sevdasından bahsedeceksek başta MHP ve Bahçeli gelir muhalefet partilerinde. Ben küçücük çocuktum Bahçeli vardı, ben üniversiteyi yarıladım, hala Bahçeli var. Sorun Kılıçdaroğlu'nda değil, sorun halkın ve parti üyelerinin(parti ayırt etmeksizin) kafalarındaki şey haricinde hiç bir şeyi kabul etmemesi. a+b=c ise o sonuç hep c olacak, asla d olamaz diyorlar. c=d olsa bile hayır o c olacak diyorlar. Sorun burada. Kılıçdaroğlu bunu aşmış biri. Kılıçdaroğlu sonuca ulaşmak istiyor ancak sonuca pek bakmıyor. Sorunu burada. HDP seçmenine de yakın durmak ve sempatilerini kazanmak istiyor olabilir ama yer yer yanlış yaklaşımlarda da bulunuyor. Sorun MHP'de ve Bahçeli'de. Bugün MHP için ne diyorlar? Stepne parti. Böyle olmaz. Bahçeli çekilecek kenara, adam gibi çalışıp CHP+MHP koalisyonu kuracaklar. Çözüm yolu, çıkarı budur. Başka çıkar yolu yok. MHP milliyetçi tarafı dengeleyecek, CHP ekonomi, hukuk vs. sosyal sistemleri düzenleyecek. Bizim HDP gibi PKK'nın billboard'u bir partiyle veya dini sömüren AKP gibi bir partiyle bu kötü gidişatı durdurma şansımız yok.




Bu mesajda bahsedilenler: @abc123xyz
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.