Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
2956
Cevap
845662
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: DERS : KAMERADAN GÖRÜNTÜ AKTARMA (109. sayfa)
B
17 yıl
Yarbay

arkadaşıma katılıyorum ve şunlarıda eklemek gerek birde güvenli modda deneyin ve yine anladıgım kadarıyla hiç bir algılama olmamakta sorun yüksek bi olasılıkla kameranızdan kaynaklı yani kabloda olabilir dv out çıkışı of durumunda da bi ihtimalse gerek yazılım gerekse kamera tr stndartları dışında çalışması



K
17 yıl
Yüzbaşı

Merhaba,
Bilgisayar dizüstü o yüzden slot değiştiremiyorum:) Aygıt yöneticisinden dediklerinizi yaptım ama olmadı ne yazıkki. Yarın bide kabloyu değiştiricem. Umarım bu sefer olur. Keşke deneyebileceğim başka bi bilgisayar olsaydı. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.



M
17 yıl
Onbaşı

benim kameram sony ccd trv 208 anolog kamera
bilgisayarım P4 3.0 512 ram 80 Gb HDD 128 Geforce Ekran Kartı

kamerayı aldığımda eksik parçaalr vardı ve zamanında tamamlamadık şimdi kameradan video aktarmak istiyorum fakat yapamıyorum

usb kablosu ve kameranın orjinal yazılım cd si yok elimde

forumları okudum faakt çok açıkalyıcı olmadığı kanısındayım

şimdi analşılır dilde bana nasıl aktarım yapacağımı söylerseniz sevinirim

almam gerekan malzemelerin tam listesini ve türkçe açıklamalrını yazarsanzı sevinirim

bir tavsiye size işin ehli arkadaşalr anolog kamerdan görüntü aktarımını görüntülü bir şekilde forumlara verirse bence mkemmel bir hizmet olur forumda benim gib anlamayan ve daha yolu nbaşında olna bir çok kiş ivar diye düşünüyorum

(özellikle yavuz beyden ve ilgilenen tüm arkadaşalrdan cevap bekliyorum)

iyi forumlar


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
17 yıl
Yarbay

Burada gerekli açıklamalar var:

quote:

Orjinalden alıntı: Yavuz

Arkadaşlar forumda bu konuda inanılmaz derecede soru ile karşılaşıyoruz. Hepsine birden cevap vermektense tüm arkadaşların faydalanacağı bir yazı hazırladım (özet olarak, daha sonra detayına gireceğim).

Şimdi arkadaşlar çoğu arkadaşımızın elinde bir DV kamera var. Handycam olarak ta adlandırabiliriz sonuçta bu kameraları DV yapan önemli iki faktör var.

a- Bu kameralar DV kaset kullanırlar. Bu kasetler dijital kayıt yapmaya imkan sağlarlar, üzerlerinde yüksek kalitede görüntü saklayabilirler ve kapasiteleri de oldukça yüksektir.

b- En önemli özellik ise bu kameralarda DV out çıkışının oluşudur (Bazı üst model kameralarda DV in girişi de bulunabilir ancak bunun üzerinde şimdilik durmayacağım)

Bize lazım olan kısımlara gelelim şimdi. Kırda, bayırda, piknikte, denizde vs. vs. kameranızla çekim yaptınız ve bunu akrabalara dağıtmak için, arşivinize koymak için vcd ya da artık daha çok geçerli olan dvd yapmak istiyoruz. Öncelikle bilmemiz gereken en önemli konu arkadaşlar kameradan TV.ye direkt bağlantı yaparak aldığımız görüntüyü ne dvd yaptığımızda hele hele de vcd ya da divX yaptığımızda almamız mümkün değildir. Ancak hemen moralimizi bozmuyoruz. Çünkü DVD yaptığımızda aradaki farkın uzak mesafeden çokta fazla olmadığını göreceksiniz.

BİZE NE LAZIM ?
Arkadaşlar görüntü aktarmanın tek yolu yoktur ancak biz en ucuz ve aslında sadece DV kamerada kullanacaksak en hızlı ve kayıpsız yöntem olan FIRIWIRE bağlantı yöntemini kullanacağız.

Nedir bu FIRIWIRE ?
Arkadaşlar bu kavramlarla aklımız fazla karışmasın. firiwire bildiğiniz USB gibi bir bağlantı şekli. Yani bize lazım olan

a- Firiwire kartı (PCI 1394 kartı olarakta bilinir) : Bu kart 25$ civarındadır ve Ankara ve İstanbulda tüm bilgisayarcılarda hemen hemen bulunabilir. Bu kartı almadan arkadaşlar anakartlarının kitapçıklarını karıştırsınlar. Çünkü artık hemen hemen tüm anakartlarda bu firiwire (1394) portu bulunmaktadır.

b- Bir firiwire kablosu : Burada açıklama yapmak zorundayız. Çünkü bu kablonun üç modeli bulunmakta arkadaşlar. Pin sayısına göre belirleniyor ancak kafamızı karıştırmaya gerek yok ancak bunları bilmekte de fayda var. İstistanız tüm kameralardaki DV girişi küçük olanıdır buna 4p (4 pin.in kısaltılmışı) bağlantısı diyoruz. Anakartlardaki ya da PCI kartlardaki giriş ise büyük olanıdır yani buna 6p diyoruz. Yani bize 4p-6p kablosu lazım. (Diğer modeller 4p-4p : notebook bağlantısı için ve 6p-6p : genelde iki bilgisayarı birbirine bağlamak içindir yani network kablosu yerine kullanılabilir)

c- Görüntüyü kameradan aldık ve kabloyla bilgisayara aktaracağız ancak bize bir software yani yazılım lazım. Bunu da bir şekilde bulacaksınız arkadaşlar. Ben lisanslı bir Pinnacle Studio 8 Quickstart kullanıyorum. Siz ucuz ve bedava olan mesela virtualdub programını kullanabilirsiniz.

Ancak ben size biryerlerden bir şeklide Pinnacle 8 ya da 9 ya da ulead video studio 7 ya da 8.i bulmanızı şiddetle tavsiye ederim. Çünkü bu programlarla işiniz çok kolay oluyor.

Tüm programları teker teker yazamayacağımıza göre ben Pinnacle.yi anlatmak durumundayım ancak mantık hepsinde aynıdır arkadaşlar.

Bir defa kameramızı açıp (çekim ya da video modu) kabloyu takıp, windows.u açtığımızda kameranın tanındığına dair bir uyarı alacağız. Yoksa birşeyler ters gidiyor demektir. Yani ilk aşama donanım.ın tanınmasıdır. Bilgisayarım.a tıkladığınızda mini dv kamera ikonunun muhakkak görmelisiniz. Tıkladığınızda da zaten görüntü gelir.

Programı başlatıyoruz. 3 ana aşamamız var arkadaşlar ve bu tüm programlarda aynı mantıktır.

1. capture (görüntüyü alma) bu aşamada bilgisayarınız eğer çok iyiyse direkt vcd ya da dvd olarak render edebilirsiniz ancak bunu salt görüntü almak istiyorsak (geçiş efektleri, yazı, resim, ses ekleme vs gibi düzenleme istemiyorsak) yapmamız faydalı olabilir.
2. edit (görüntüyü işleme)
3. make movie (görüntüyü istediğimiz formata render etme)

capture ekranında arkadaşlar kameraya pc.den direkt müdahale edebilirsiniz. yani geri sardırabilir, durdurabilir, oynatabilirsiniz ve istediğiniz yerden kayda başlatabilirsiniz. görüntü aynen programda karşınıza çıkacaktır. görüntüyü direkt bilgisayara kaydettiğinizde 60 dk.lık bir kasedin 11 gb kapasiteye sahip olduğunu göreceksiniz. işte burda render etme gereği ortaya çıkıyor arkadaşlar. bu kadar büyük bir dosyayı ancak 3 dvd.ye kaydedebilirsiniz kayıpsız olarak ancak bu çok masraflı olur.

BİR SORUYA CEVAP :
İşte burda şu soruya cevabı bulmuş oluyoruz. Niçin kamerayı TV.ye bağladığımızdaki görüntüyü alamıyoruz dvd yaptığımızda ?
El cevap : Çünkü standart bir dvd yaptığımızda (rakamsal değerleri sonra vereceğim) 11 gb tutarındaki bu dosyayı 1/3 oranında sıkıştırmış oluyoruz. Yani görüntü kalitesinden ödün veriyoruz.

Görüntüyü aldıktan sonra edit kısmına geliyoruz ancak bu aşamayı şimdilik anlatmıyorum çünkü tamamen programı anlatmaya giriyor. Yalnız burada bilmemiz gereken şu var. Görüntüyü bilgisayara aktardığmıızda yani birinci aşamayı bitirdiğimizde çektiğimiz görüntüler film karesi gibi gözükecektir. edit kısmına kesinlikle olmasını istediğimiz kareleri taşımamız gerekiyor. hepsini istiyorsak hepsini seçip bu kısma sürüklememiz gerekiyor yoksa film yapılacak birşey olmaz.

üçüncü kısım bizim için çok önemli. burada binbir çeşit seçenek var. ana seçenekler şunlar :

MPEG-1 VCD 352*288 çözünürlük 1150 kb/s video data rate
MPEG-2 SVCD 480*576 çözünürlük 2400 kb/s video data rate
MPEG-2 DVD 720*576 çözünürlük 6000 kb/s video data rate

istenirse divx.te yapılabilir ancak bunun için bir divx codec.inin bilgisayara yüklenmiş olması gerekiyor. divx kalitesi için gerekli kalite ayarları ayrıca yapılır ancak ben buna girmiyorum.

yukarıda görüldüğü gibi en iyi görüntü kalitesi dvd.de alınır. yukarıdaki değerler belirlenmiş standartlardır ancak programda custom (özel) denen bir ayar var. bu ayar sayesinde istediğiniz çözünürlükte ve istediğiniz data rate.de film yapabilirsiniz. data rate arttıkça görüntü kalitesi artar ancak boyut.da artar. vcd.de maximum data rate 3000 kb/s.dir. bu da bize şu sorunun cevabını veriyor aslında. niçin bazı vcd.ler gözle görülür şekilde iyiyken bazıları çok kötü. işte işin esprisi data rate olayında bitiyor arkadaşlar.

şimdilik bu kadar. sizden gelecek soruları artık bu konuya yazmanızı istiyorum. hep beraber içinden çıkılmaz durumlar hakkında beraberce fikir yürütebiliriz bu satırlarda.


Kısacası:

1.Kameran olacak
2.Kamerayı bağlamka için USB kablosu ya da 1394(firewire) kartı ve kablosu
3.Video aktarım programı. (Windows Movie Maker ya da Ulead Vide Studio 8 ya da 9)
4.Hepsi bu.

Bu arada işletim sisteminiz XP ise, kameranın CD sine ihtiyaç yok, otomatik tanıyacaktır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kıdemli Yarbay -- 29 Nisan 2007; 14:28:12 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
17 yıl
Onbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: dejaay

Kısacası:

1.Kameran olacak
2.Kamerayı bağlamka için USB kablosu ya da 1394(firewire) kartı ve kablosu
3.Video aktarım programı. (Windows Movie Maker ya da Ulead Vide Studio 8 ya da 9)
4.Hepsi bu.

Bu arada işletim sisteminiz XP ise, kameranın CD sine ihtiyaç yok, otomatik tanıyacaktır.


yardım için teşekürler

demekki bir Firiwire kartı (PCI 1394 kartı )
ve 4p-6p Firiwire kablosu almak işin çöüzmü olcaktır

teşekürler tekrardan yardımın için

bu arda hepsi bu kadarmış aklımız karışmıştı bu cevap herkeze açıklama olcaktır :)



B
17 yıl
Yarbay

MERHABA ÖNCELİKLE gelelim sizin sorunuza diyorsunuzki analog tabanlı çalışmam şart bi defa usb konusunu aklınızdan çıkarın onunla olurda olmaz şimdi analog tabanda görüntü aktarımının en başarılı sistemi s- sistemdir yani o kablo ses ses kaetından alınmalı siz diyorsunuzki kameramda usb var usb varsa mutlaka dv çıkışıda vardır ve s- de ve gördügüm kadarıyla forumu okumamışsınız ben nasıl yapılır konusunu tüm detaylarıyla anlattım matematiksel dahil siz kameranızı birkez dah kontrol edin mutlaka dv vardır yoksa tv kart yada sizden anladıgım kadarıyla daha profca bir uygulama yapmak istiyorsunuz o zaman hard ver gurubuna girecegiz yani snazzi


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
17 yıl
Yarbay

K
17 yıl
Er

( BARANEL KARDEŞE ARZ EDİYORUM )

ULEAD İLE 1394 İLE AKTARIM YAPARKEN DOĞRUDAN VCD FORMATINADMI KAYIT YAPMALIYIZ. YOKSA DV FORMATINDA KAYIT YAPIP SONRA MI VCD YAPMALIYIZ. KALİTEDE BİR FARK OLURMU
.
ŞU FORMATLAR BİRAZ KAFAMIZI KARIŞTIRIYOR


CEVAP İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
17 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: kadir25

( BARANEL KARDEŞE ARZ EDİYORUM )

ULEAD İLE 1394 İLE AKTARIM YAPARKEN DOĞRUDAN VCD FORMATINADMI KAYIT YAPMALIYIZ. YOKSA DV FORMATINDA KAYIT YAPIP SONRA MI VCD YAPMALIYIZ. KALİTEDE BİR FARK OLURMU
.
ŞU FORMATLAR BİRAZ KAFAMIZI KARIŞTIRIYOR


CEVAP İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER


"baranel" e arz etmişiniz ancak ben cevap vereyim. 1394 ile aktarım yaparken video görüntüleri AVI formatında gelir. Yani kasetteki görüntüler AVI formatındadır. En iyi görüntü formatı da AVI dir ancak dosya boyutu olark çok büyüktür.

Siz AVI formatında aktarım yaptığınızı varsayalım. İşte burda siz tercihinizi belirliyorsunuz. İsterseniz AVI olan görüntüleri VCD, MPEG formatında kayıt yaparsınız, bu size kalmış.



B
17 yıl
Teğmen

quote:

Orjinalden alıntı: mahmut1071

benim kameram sony ccd trv 208 anolog kamera
bilgisayarım P4 3.0 512 ram 80 Gb HDD 128 Geforce Ekran Kartı

kamerayı aldığımda eksik parçaalr vardı ve zamanında tamamlamadık şimdi kameradan video aktarmak istiyorum fakat yapamıyorum

usb kablosu ve kameranın orjinal yazılım cd si yok elimde

forumları okudum faakt çok açıkalyıcı olmadığı kanısındayım

şimdi analşılır dilde bana nasıl aktarım yapacağımı söylerseniz sevinirim

almam gerekan malzemelerin tam listesini ve türkçe açıklamalrını yazarsanzı sevinirim

bir tavsiye size işin ehli arkadaşalr anolog kamerdan görüntü aktarımını görüntülü bir şekilde forumlara verirse bence mkemmel bir hizmet olur forumda benim gib anlamayan ve daha yolu nbaşında olna bir çok kiş ivar diye düşünüyorum

(özellikle yavuz beyden ve ilgilenen tüm arkadaşalrdan cevap bekliyorum)

iyi forumlar


Merhabalar...

sorunuz yanıtlanmış ama verdiğiniz cevaptan

quote:

Orjinalden alıntı: mahmut1071

quote:

Orjinalden alıntı: dejaay

Kısacası:

1.Kameran olacak
2.Kamerayı bağlamka için USB kablosu ya da 1394(firewire) kartı ve kablosu
3.Video aktarım programı. (Windows Movie Maker ya da Ulead Vide Studio 8 ya da 9)
4.Hepsi bu.

Bu arada işletim sisteminiz XP ise, kameranın CD sine ihtiyaç yok, otomatik tanıyacaktır.



yardım için teşekürler

demekki bir Firiwire kartı (PCI 1394 kartı )
ve 4p-6p Firiwire kablosu almak işin çöüzmü olcaktır

teşekürler tekrardan yardımın için

bu arda hepsi bu kadarmış aklımız karışmıştı bu cevap herkeze açıklama olcaktır :)


bir yanlış anlama var gibi geldi bana.

Ben de aynı analog kamerayı kullanıyorum.

Bizim kameralarımızın IEEE 1394 (FireWire, i.LINK) çıkışı yok. Bu yüzden PCI slotuna takacağımız bir FireWire kart ile aktarma yapma şansımız yok.

Aktarma yapabilmek için analog bağlantı imkanı olan uygun bir kart ya da harici bir capture aygıtı gerekiyor.

Ben Pinnacle Studio Movie Board Plus PCI kartını aldım ve onu kullanıyorum.

Bu kart hem analog hem de digital kamera destekliyor.

Bir iyi tarafı da kartla beraber gelen yazılım ile capture işlemini yaparken görüntünün televizyonda nasıl görüneceğini aktarıma başlamadan görme şansını sunması. Kameranızı bağlantı panelinin giriş portlarına, televizyonunuzu da bağlantı panelinin çıkış portlarına bağlayıp, kameradan gelen görüntünün renk, kontrast, parlaklık ayarlarını televizyon ekranına bakarak yaptıktan sonra görüntü aktarımına başlıyorsunuz ki bu özellik benim çok hoşuma gitti. Biraz pahalı olmasının dışında iyi bir kart.

Yeniden aklınızı karıştırmak istemezdim ama sizi masrafa girmeden uyarmak istedim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi behic26 -- 30 Nisan 2007; 5:46:00 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
17 yıl
Binbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: baranel

TIKLA

ben de bunu arıyordum saol


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
17 yıl
Onbaşı

merhaba
bende lisanslı pinnacle studio 10.6 programı var bu programı sorunsuz kurdum bilgisayarıma daha sonra kaldırdım ama şimdi kuramıyorum. Elimde şifreleri de olmasına ramen programı bilgisayarıma kuramıyorum. pixietoll.exe diye bir program bu kurulumu engelliyor. benim tahminime gore bu program lisans ve mail bilgilerini internet aracılığı ile soruyor. kurulumu durduruyor.
bilgisayarımdan tamamen kaldırdım program files'ten sildim regedit ten buldum sildim bana gore bilgisayarımı pinacle programından arındırdım ama yenıden kurmayı denedıgımde ıse kurulmuyor. setup dosyasını calıstırıyorum ctrl+alt+delete ile calısan programlara bakıyorum orda pixietoll.exe programı var onu sonlandırıyorum tekrar calısıyor ve programı kurdurmuyor. Halbuki lisanslı programımı ilk seferde problemsiz kurmustum. bilgisayarımı formatlamadan bu programı kurmanın yolu varmıdır ? Lütfen bu konuda bilgisi olanlardan yardım istiyorum.

şimdiden teşekkürler



M
17 yıl
Onbaşı

quote:

Orjinalden alıntı: behic26

bir yanlış anlama var gibi geldi bana.

Ben de aynı analog kamerayı kullanıyorum.

Bizim kameralarımızın IEEE 1394 (FireWire, i.LINK) çıkışı yok. Bu yüzden PCI slotuna takacağımız bir FireWire kart ile aktarma yapma şansımız yok.

Aktarma yapabilmek için analog bağlantı imkanı olan uygun bir kart ya da harici bir capture aygıtı gerekiyor.

Ben Pinnacle Studio Movie Board Plus PCI kartını aldım ve onu kullanıyorum.

Bu kart hem analog hem de digital kamera destekliyor.

Bir iyi tarafı da kartla beraber gelen yazılım ile capture işlemini yaparken görüntünün televizyonda nasıl görüneceğini aktarıma başlamadan görme şansını sunması. Kameranızı bağlantı panelinin giriş portlarına, televizyonunuzu da bağlantı panelinin çıkış portlarına bağlayıp, kameradan gelen görüntünün renk, kontrast, parlaklık ayarlarını televizyon ekranına bakarak yaptıktan sonra görüntü aktarımına başlıyorsunuz ki bu özellik benim çok hoşuma gitti. Biraz pahalı olmasının dışında iyi bir kart.

Yeniden aklınızı karıştırmak istemezdim ama sizi masrafa girmeden uyarmak istedim.






öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ediyorum yalnız yine kafam karıştı konu hakkında fazla bilgi sahibi değilim kameram sony ccd trv 208 analog aldığımda cd falan çıkmadı usb kablosuda çıkmadı benim o kamerayı bilgisayara aktarabilmem gerekli malzemeleri yazabilirseniz memnun olurum


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
17 yıl
Teğmen

@mahmut1071 kendi kullandığım donanımı resimlerle anlatmaya çalıştım.

Size gerekli olan:

1- analog bağlantı yapabileceğiniz bir kart. Çünkü kameranız analog bir kamera.

2- Bir de aktardığınız görüntüleri yakalamak ve işlemek (capture&edit) için bir yazılım.

Kameranızla birlikte verilen, (televizyona görüntü ve ses iletmekte kullandığınız) kabloyu, kameranıza ve (bilgisayarınıza takıp tanıttığınız) analog kartın girişine bağlamanız ve programı çalıştırmanız, çekmiş olduğunuz görüntüleri ve sesleri bilgisayarınıza aktarmak için yeterli.

Piyasada çeşitli donanım ve yazılım bulunmakta. Sizi hiçbir şekilde sınırlamak istemem. Resimli olarak açiklama yapabilmek için elimdeki donanıma ait resimleri kullandım.

Bu kartı almadan evvel aktarma işini Aver Media Tv kartı ile yapmaya çalıştım. Sonuç hiç te istediğim gibi olmuyordu. Hatta önceki sayfaları okursanız arkadaşlarımdan fikir sormuş, verilen cevaplar ile tatmin olmayıp bir çok deneme yaptıktan sonra kart almaya karar vermiştim.

Bu konuda benim söz söylemek çok da haddime değil. Yanlışım varsa ustalarım düzeltir. Ustalarım kusuruma bakmasınlar lütfen.

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi behic26 -- 2 Mayıs 2007; 6:34:07 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
17 yıl
Onbaşı

behic 26 öncelikle teşekkür ediyorum verdiğin bilgiler için ilk işim pinnacle Studio Movio Board Plus PCI kartını almak olacak


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
17 yıl
Yarbay

behiç 26 sözünü ettiginiz cihaz dvd yi 6000 denmi 8000 denmi oluşturuyo ?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baranel -- 2 Mayıs 2007; 17:48:09 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
17 yıl
Teğmen

@baranel...

Sizin seçiminize bağlı olarak 8500 Kbit/sec. değerine kadar çıkartabiliyor.



< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi behic26 -- 3 Mayıs 2007; 0:23:59 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
17 yıl
Yarbay

teşekkür ederim



H
17 yıl
Er

yavuz kardeş benim trv48 sony kamaram var dijital değil çekimlermi bilgisayara nasıl aktarabilirim teşekkürler


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
17 yıl
Teğmen

arkadaşlar ben iki yıldır bu işlerle uğraşıyorum ulead 6 ile başladım 9 derken şimdi 10 u kullanıyorum,çok şükür işin %99 unu çözdüm her şeyi yapabiliyorum ama şunu sorcam,kamera kayıt yaparken tarih ve saat bilgisini görüntünün üzerine kodluyor,tv ye bağlayıp izlerkende tarih ve saati görebiliyoruz.Fakat ben ulead a aktarırken ve düzenlerken tarih saati göstermiyor.düzenlediğimiz ve vcd yada dvd yaptığımız videolarımızda tarih saati nasıl koyarız?


Bu mesaja 3 cevap geldi.