Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
73
Cevap
2206
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Q=m.c.(t2-t1) olduğuna göre.
İ
22 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Amacım su soğutma işleminde daha geç ısınan yalıtkan bir sıvı kullanmak. Formül gayet açık. <b>(t2-t1)</b> düşürülmek isteniyor. <b>Q</b> ile biz oynayamıyoruz. Çünkü işlemcinin ürettiği ısıyı elleyemeyiz.<b>m</b> artırılabilir ancak bu sefer su çok fazla yer kaplayacaktır. Dolayısı ile bunuda değiştiremeyiz. O halde özgül ısısı (<b>c</b>) yüksek olan bir sıvı tercih edilmelidir. (Suyun 1 olarak biliyorum) Bana iletken olmayan, akışkanlığı yüksek, özgül ısısı yüksek bir sıvı lazım. Benim aklıma ilk gelen şekerli su çözeltisi ama başka öneriler istiyorum.

Biraz derinden girdik ama vardır bir kimyacı arkadaş.
Hepinize kolay gele.



*
22 yıl
Yüzbaşı

biraz daha basit anlayacagımız şekilde anlatırsan.
şu sogutmasında sana yardımcı olabiliriz



C
22 yıl
Yüzbaşı

sekerli su o sicakta karamel olur :)



C
22 yıl
Yüzbaşı

birde oz isisi dusuk olmasi gerekmez mi? c(1 den buyuk). (t2-t1) herzaman c<1 . (t2-t1) dan byuktur,??dimi?



M
22 yıl
Yarbay

tam olarak dediğini anladım arkadaşım sana lazım olan sıvı nitrojen.



A
22 yıl
Binbaşı

hehe benimde merak ettiğim ve bulduğum herkese sorduğum bir soru..
şu an için bir tek motor yağı'nı ve trafo yağını biliyorum ama bunlarda sudan daha az akışkan pompanın kuvvetli olması lazım.



G
22 yıl
Yarbay

Motor yağı; hava kabarcığı yapmaz, yalıtkandır ve iyi ısı iletir. Dezavantajı ise Hallow'un belirttiği gibi akışkanlığıdır.

Bu arada su soğutma için yukarda yazılan formül geçerli değildir. Heat exchangerlarda formüller farklıdır.



V
22 yıl
Binbaşı

Sudan iyisi yok vatandaş, sadece suya aşırı soğutma uygulamak isterseniz, donmasını engellemek için içine belirli oranlarda metanol veya etilen glikol(antifiriz) koyulabilir. Ancak methanol-su karışımında su oranı azaldıkça viskozite azalırken, antifiriz-su karışımında artar (yani iyi olmaz).



A
22 yıl
Binbaşı

viskozite nedir tam olarak arkadaşım?
bendeki bakır cpu ceketinin üstüne kaplamak için bir malzeme arıyorum nemlenmeyi önlemek için sizce çözüm nedir?



V
22 yıl
Binbaşı

viskozite akışkanlık için kullanılan bir terimdir, bir sıvı ne kadar akışkansa viskozitesi o kadar küçük olur. Motor yağlarının üzerinde ki 10-40, 20-50 gibi rakamlar yağların viskozitesini gösterir (sayı ne kadar azsa o kadar ince bir yağdır)
Ekstrem bir örnek vermek gerekirse cam viskozitesi sonsuz olan bir sıvıdır diyebiliriz.

Bakır ceketinin üzerinde nemlenme oldu mu, yoksa önlem olarak mı yapacaksın? Nemlenmenin oluşması için su sıcaklığının, hava sıcaklığından 15 derece kadar soğuk olması gerekir.



A
22 yıl
Binbaşı

Şimdi bana yalıtkan ve akışkan ve ayrıca eksi sıcaklıklarda donmayan bir sıvı lazım bunu kullanarak cpu'yu eksi derecelerde çalıştırmayı düşünüyorum böyle oluncada bakır da nemlenme olaacağı bir testlede gördüm buzlu suyu cpu ceketine verince aynen nehir oluştu, üzerini sildim bir kaç dk içinde yine oluştu su tanecikleri yani bir çözüm lazım bana..



V
22 yıl
Binbaşı

Çözüm iyi bir ısı yalıtım malzemesiyle ceketi kaplamak, yumuşak malzemeden (neopren) yapılan mouse padleri kullanmışlar bu iş için. Bunun yanısıra cpu soket deliklerini, soketin ortasındaki boşluğu, cpu-soket arasındaki boşluğu elektrik iletmeyen bir macunla doldurup bu bölgelerde hiç hava kalmamasını sağlamak lazım. Cpu ve cpu ceketinin arasındaki yaklaşık 0,6mm lik kısım için yine 1mm kalınlığında ve ortasında çekirdek kısmı için yer bırakılmış bir parça neopren kullanılması gerekiyor.



A
22 yıl
Binbaşı

Neopren dediğiniz maddeyi nerden bulabilirim.Bir mouse pad alıp kesip biçeyim mi.
Teşekkürler.



G
22 yıl
Yarbay

<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'>Nemlenmenin oluşması için su sıcaklığının, hava sıcaklığından 15 derece kadar soğuk olması gerekir.<hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>

Havadaki neme göre, hava sıcaklığına göre değişir. Örneğin havadaki nem %0 ise (imkansızdır da misal işte) hiçbir zaman nemlenme olmaz. Hava sıcaklığı, dew point, nem olayını tabloda gösteren bi yer vardı bulunca postlucam (Türkçeye bak).



V
22 yıl
Binbaşı

http://www.heatsink-guide.com/index.html

bu linkteki tabloya bakarak kendi bulunduğunuz ortam koşullarına göre yoğuşma derecelerini hesaplayabilirsiniz.



A
22 yıl
Binbaşı

himm arkadaşlar benim durumumda zaten KESİN nemlenme oluşuyor bana bir çare...



G
22 yıl
Yarbay

Water block üstüne sıcak hava üfleyen saç kurutma makinesi tut, blockun dış çeperi sıcak olacağından nemlenme olmayacaktır :D Şaka bir yana water block'un hava ile temas eden yüzeyini -bir şekilde- oda sıcaklığına yakın hale getirmen gerekir, neoprene'nin mantığı da budur. Bir diğer çözüm de kasayı hava giriş çıkışından izole edip, alt tarafa 1 parmak silica gel uygulamak olabilir. Water blockun üzerini sünger gibi geniş hacimli bir materyal ile kaplamak ve buna bir fan tutmak da bir çözüm olabilir.

Kısaca, nemlenme oluşturabilecek sıcaklıktaki nesneye hava temas etmesini bir şekilde engellemen gerekir.



İ
22 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Birde şu var. Ben kesinlikle eksi derecelerde çalıştırmak gibi bir niyette değilim. Ancak sistem uzun süre çalıştığında radyatör fanı devrede değilse su dedemin abdest suyu gibi ısınıyor. Yani bayağı bir sıcak su kavramı doğuyor. Amacım çok küçük dereceler değil. Suyun mümkün olduğu kadar 20-25 derece sıcaklıklarda kalması ve çok uzun süreler sonunda abdest suyu kıvamına gelmesi. Suyun miktarı (m) artınca benim sounum kısmen çözülüyor ancak ben su haznesini küçük tutmak istiyorum. Ve eminimki bu iş için akışkanlığı azda olsa kullanılabilir birkaç sıvı vardır. Bu çözeltide olabilir. En basitini ben söyledim şekerli su gibi. Bunuda başarabilirsem sistemdeki powersupply ve ekran kartınıda modifiye ederek fansız bilgisayarıma kavuşmuş olacağım. Herkese başarılar dilerim. Bu arada ısı ve sıcaklık söz konusu olan her yerde yukarıdaki formül geçerlidir. Amacım t2-t1 yani sıcaklık farkını en küçük duruma getirmektir. Bunuda Q sabit olarak düşünülürse c veya m artırılmalıdır diye düşünüyorum.



G
22 yıl
Yarbay

Hmm sorununu yanlış anlamışım. Sen ısınan sıvının daha az ısınması sağlamak istiyorsun, ben olayı tam okumadığımdan water block performansı gibi algıladım. Soğutma sıvısının daha az ısınmasını istiyorsan, en basit çözüm olarak ya motor yağı gibi özkütlesi ve c değeri yüksek bir materyal kullanacaksın yada sulu sistemde bir bong inşa edeceksin.



V
22 yıl
Binbaşı

Fazla miktarda ısı absorbe etmek kadar, çekirdek ısısının su ceketinden alınma ve radyatörde sıvıdan uzaklaşma hızı da önemlidir. Bu yüzden soğutma sıvısı olarak yağların kullanılması uygun olmaz.(özellikle arkadaşın fan çalıştırmak istemediğini göz önünde bulundurursak)
En mantıklısı büyük hazne ve saf su gibi görünüyor. Belki aluminyum bir hazneye pasif soğutma uygulanmış peltier takılabilir. Fantastik uygulamlar sonsuz tabii: Radyatörü buzdolabına koymak, balkona birkaçyüz litrelik su tankı koymak...