Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
20
Cevap
658
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Tim Cook CEO oldu olalı Mac'lerin temel RAM kapasitesi hiç artmadı: Peki neden?
M
geçen ay
Moderatör
Konu Sahibi


David Schaub tarafından Mastodon'da yayınlanan grafiklere göre Mac bilgisayarların temel RAM kapasitesi, Tim Cook'un CEO'luğa başladığı 2011 yılından bu yana 8 GB'ta sabit kaldı. Bu durum şirketin geçmişte uyguladığı RAM kapasitesini artırma eğilimine ters düşüyor.



Daha önce söz konusu miktar sürekli olarak artıyordu. Ancak aynı yıl Steve Jobs, Apple CEO'luğundan istifa etti ve yerine operasyon direktörü Tim Cook geçti. Bu görev değişikliğinden sonra Apple'ın her iki yılda bir temel RAM kapasitesini artırma eğilimi sona erdi.





Cook'un politikası mı yoksa teknolojik ilerleme mi?



Bazı kullanıcılar bu durumu Cook'un politikalarıyla ilişkilendiriyor. Ancak pazar eğilimleri ve teknolojideki değişiklikler gibi diğer değişkenleri göz önünde bulundurarak Cook'un dönemindeki durağanlığı anlayabiliriz. Yazılım ve donanım optimizasyonunun ulaştığı seviye buna gerek bırakmamış olabilir.



Ayrıca Bkz.Microsoft, yapay zekayı desteklemeyen bilgisayarlara filigran ekleyebilir



Son yıllarda RAM'ler hızlandı, sabit disklerin yerini SSD'ler aldı, işlemciler ve bileşenler daha entegre hale geldi. Ayrıca Apple artık Intel işlemciler yerine kendi yüksek performanslı işlemci mimarisini kullanıyor.Bu gelişmeler, daha az RAM ile daha fazla iş yapılabilmesine olanak sağladı. Yeni nesil Mac'lerde RAM anakarta entegre olduğundan yükseltme imkanı yok. Bu sepele kullanıcılar satın alma aşamasında geleceği de düşünerek 200 dolara kadar ek ücret ödemek zorunda kalabiliyorlar.





Telefonlarda bile artık 12 GB RAM var



Fakat tüm bunlar Apple'ın 2012'den bu yana 8 GB RAM'e sahip iMac ve MacBook Pro modelleri sunduğu gerçeğini değiştirmiyor. Aynı şekilde MacBook Air da 2017'den beri aynı temel RAM kapasitesine sahip. Hele ki bugün üst düzey akıllı telefonların bile 12 GB RAM içerdiği düşünüldüğüne, bu kabul edilebilir bir durum olmaktan çıkıyor.



8 GB RAM, temel kullanım için yeterli olsa da yoğun çoklu görevlerde, video düzenlemede veya oyunlarda yetersiz kalabilir. Apple'ın yeni Mac'lerde temel RAM kapasitesini artırması, kullanıcıların farklı ihtiyaçlarını karşılaması açısından önemli. Hele ki önümüzdeki aylarda piyasaya sürülecek iPhone 16 modellerinin 8 GB RAM içerdiği ortaya çıkarsa, Apple'ın Mac bellek yapılandırma stratejisi daha da tartışmalı bir hal alabilir.




Kaynak:https://www.macrumors.com/2024/04/26/apple-mac-base-ram-boosts-ended-tim-cook/

 Haberi Portalda Gör

Mac reklamı çeviri olduğundan, asıl nedenlerini yazmamışsınız ben yazayım,
1. MacOS 8GB ram de stabil çalışıyor, işletim sistemi daha az ram istiyor.
2. Windows en az 16GB ram istiyor sta...
Yoruma Git
Yorumun Devamı yimmasabi - geçen ay +13
1) Alan avanaklar var.
2) MÇ, Özüağ gibi influencerlar gık diyemiyor. Milleti uyandırmıyorlar.

Apple toz bezi bile satıyor ve alıp ciddi ciddi inceleyenler var. Ne anlatıyorsunuz?
Yoruma Git
Yorumun Devamı LGatakan - geçen ay +7
Ekran çözünürlüğü ve video işlemede RAM çok önemlidir. Bir de Photoshop veya benzerleri için daha fazla RAM kaçınılmazdır ....

MacOS çok az r...
Yoruma Git
Yorumun Devamı smart1978 - geçen ay +5
Y
geçen ay
Binbaşı

Mac reklamı çeviri olduğundan, asıl nedenlerini yazmamışsınız ben yazayım,
1. MacOS 8GB ram de stabil çalışıyor, işletim sistemi daha az ram istiyor.
2. Windows en az 16GB ram istiyor stabil olması için. Kullanıcıların Windows kullanımında zorluk yaşaması için 16GB üzerine çıkarmıyor. Kullanıcıları MacOS da tutmak istiyorlar.
3. Adobe ve benzeri RAM gerektiren professional ürünler daha elit kesimler kullandığı için onları daha yüksek fiyatlı üst modele zorlamak için yapılıyor. Bu modeller de şu anda 64GB a kadar çıkıyor.
4. Genel açıdan 8GB ram internet vs. işleri için birçok iş için yeterli.
5. Tamamiyle satış ve pazarlama ile ilgili bir konu aslında.

Bana sorarsanız saçmalık.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 28 Nisan 2024; 16:05:58 >

Bu mesaja 3 cevap geldi.
S
geçen ay
Yarbay

Ekran çözünürlüğü ve video işlemede RAM çok önemlidir. Bir de Photoshop veya benzerleri için daha fazla RAM kaçınılmazdır ....

MacOS çok az ram ihtiyacı vardır diye ekran çözünürlüğü yüksek cihazlar ve içerik üretimlerinden kaynaklı ram kullanımı artacağını bilmemesi komik Apple için ..


Windows ta 4K standart olmaya başladı ... 8K yaygınlaşıyor. Hatta aynı anda 2 veya 3 veya 4 adet ekran aynı anda kullanılmaktadır da ...


Ram artışına gidilmemesi maliyet odaklı oluşlarıdır... Damlaya damlaya göl olur denir ya. Bu Apple için Okyanus olur ...

Yapay Zeka ile ayrıca RAM 16GB minimum şart aranacaktır ...

Windows RAM lerin kullanım şekli atıl kalmasın üzerinedir ne kadar ram varsa o kadar sisteminiz aktif kullanırsa RAM e cache yapılır ... Bende de geçen yıldan beri 64GB RAM var Windows 11 kullanıyorum ... Sanal Belleği kapadım .

Renk derinliği bit değeri 8 bit ten artık 10 bit yaygınlaştı. Elbette referans monitörlerde 12 bit 14 bit vs vardır ... Yüksek bit değerleri de içeriklerde ciddi RAM tüketimi sağlatır ...


Apple larda VRAM VideoRAM lerde kısıtlıdırlar esneklikleri de yoktur. VRAM yetersiz kalırsa da bu sefer mevcut RAM iniz paylaşılır! RAM her açıdan direk veya dolaylı yüksek olması elzemdir.

Apple rezaletiyle bu bedeli sanal ramle SSD lerinin ömrünü kısaltarak ve düşük yazmalara sebep olarak süreleri uzattıracaktır. Esneklik Apple da olsaydı Windows gibi donanımların hakkını verebilecekti (r) ...




Bu mesajda bahsedilenler: @yimmasabi
E
geçen ay
Binbaşı

Bu sene bence cihaz içi AI a odaklandıkları için 8gb ram i dayatamayacaklar gibi geliyor bana ama bakalım




M
geçen ay
Binbaşı

Apple'ın ram'i artırmamasının sebebi aslında çokta anlaşılmayacak bir şey değil tamamen duygusal, gündelik işler için kullanıcıyı baz modele yönlendirmek istiyorlar, ürün gamını konfigürasyonla destekliyorlar, ne kadar satış olduğu ve kullanıcıların modellerini ne kadar sıklıkla yenilediği şikayet ve beklentilerini analiz edip bir miktarda ++ kâr etme duygusu katınca tablo oluşuyor.
Ram miktarı özellikle 2007 sonrası tüm sistemin çalışmasında en belirgin donanım, sonrasında SSD işlem I/O kapasitesi geliyor. apple ram'ı 16gb yada 24gb'lık seviyeye çıkarsa satış rakamları etkilenir döngü zarar görür.

Yakında 16gb yada 24gb 'a çıkarıp devrim yaptık derler tores kafalılar :))




S
geçen ay
Binbaşı

İki senedir bu konuda çok ağır eleştiri alıyor Apple. M3 ile politika değiştirir sandım ama değiştirmediler. Fakat daha da eleştiri aldılar ve hatta bir exec açıklama yapmak durumunda kaldı. Sanırım bir sonraki model 12 GB olur.



T
geçen ay
Teğmen

Almasınlar o zaman.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

M
geçen ay
Binbaşı

Asil problem 8GB sunmasi da degil, artis icin istedigi fiyatlar absürt.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

F
geçen ay
Yarbay

8 degilde standart 10 felan olmali standart zaten fazla ram kullanmiyor gündelik isler icin




S
geçen ay
Yarbay

M3 işlemcilere bile 8GB'dan başlatmalarının sebebi bu senenin sonuna doğru piyasaya sürecekleri Apple'ın kendi yapay zekasının bir noktada 8GB'lı PC'ler için yeterli olmayacağını bilmeleri. Bu da insanlara daha yüksek kapasiteli Bilgisayar alma zorunluluğunu ortaya çıkarmak olacaktır. M1,M2 ve M3 bilgisayarların şu andaki ömürleri çok uzun. Bu uzunluğu kesmek istiyorlar ama bir türlü yapamadılar. Ta ki Yapay zeka gelene kadar.

Bu hali ile bile MacBook'un bir kullanıcı içinde kullanım döngüsü 5-7 yıl arasında. Apple'da iPhone ve Mac satışları hatta hatırladığım kadarıyla iPad satışları iyi gitmiyor. Bir noktada kullanım döngüsünü kısmak için bir plan yapıyorlar ki kendilrince de haklılar. Şirket çok daha fazla kar etmek zorunda bir noktada.

Benim insanlara tavsiyem, Eğer taşınabilir bir bilgisayar almak isterlerse mutlaka minimum 16GB Ram ile almaları. En azından yapay zeka yaygınlaşsa bile bir 5 sene sıkıntısız götürür. Amaç 8GB kullanıcılarını 1-2 sene içinde zorlayıp minimum 16GB Ramli MacBook almaya zorlamak.



L
geçen ay
Yarbay

1) Alan avanaklar var.
2) MÇ, Özüağ gibi influencerlar gık diyemiyor. Milleti uyandırmıyorlar.

Apple toz bezi bile satıyor ve alıp ciddi ciddi inceleyenler var. Ne anlatıyorsunuz?



B
geçen ay
Yarbay

iPad Air’de 8GB bellek varken Mac bilgisayarlarda 8GB bellek olması cidden garip. Sadece kararlılıkla açıklanabilecek bir şey gibi durmuyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bkaakco -- 29 Nisan 2024; 1:15:47 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
geçen ay
Yüzbaşı

Kullanan biri olarak net bir şekilde belirteyim; Mac'in daha az ram tükettiği iddiası, Apple'ın sizden 200 dolar daha koparmak için ortaya attığı kocaman bir pazarlama yalanıdır. iOS ile macOS'u birbirine karıştırmayın, çok farklı kulvarlar. Kaldı ki iPhone tarafında bile 8GB RAM var şuan, neden 4GB RAM'li Pro Max satmıyorlar o halde? Multitasking yapamaz da ondan, çünkü o kadar da uzun boylu değil. Üstelik Apple M işlemcili Mac'lerde ekran kartı da tümleşik olduğu için, RAM'i GPU da kullanmaktadır(VRAM). Bu yüzden RAM tüketimi daha da artmaktadır. Şu an bu mesajı M1 işlemcili bir Macbook'tan yazıyorum, 16GB RAM var cihazda. 5-6 Chrome sekmesi ve Spotify açık, ram tüketimi anlık 11GB! Bunun neresi düşük tüketim :)





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cleancoder -- 29 Nisan 2024; 1:28:7 >



Bu mesajda bahsedilenler: @yimmasabi
C
geçen ay
Yüzbaşı

Ben hem 8GB RAM'li, hem de 16GB RAM'li M1 Macbook kullandım. Şu an 16GB olandan size yazıyorum. Koca bir yalan! 8GB RAM yetmiyor, dolmaya yakın SWAP sistemiyle SSD'nize GB'larca veri yazarak onun da ömründen götürüyor. 8GB RAM'lisini alırsanız 2 seneye SSD'yi de elinize alırsınız.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cleancoder -- 29 Nisan 2024; 01:31:09 >



Bu mesajda bahsedilenler: @bkaakco
V
geçen ay
Yüzbaşı

Neden böyle yapıyor? Çünkü karşısında düzgün işletim sistemli rakip yok bundan faydalanıyor gayet doğal, donanım ve yazılım konusunda huawei gibi rakipler çoğalmadıkça kuk bunu kullanacak.. zaten macos eskisi gibi stabil değil internette dolanmada veya film izlemede zaten 8gb ramin yarısından çok fazlasını kullanıyor yani tam çizgide sayılır 16gb olan ise biraz rahat eder..




D
geçen ay
Yarbay

Buna kar maksimizasyonu diyorlar. Parası az olana 8 gb, parası çok olana 16 gblık satıyorlar. Aralarındaki maliyet farkı yok denecek kadar az. Aynı ürünü fakire de zengine de satarak karı maksimuma çıkarıyorlar. Ürünleri 16 gb yapıp pahalı yapsalar fakirler alamaz. Yok ucuz yapsalar zenginden çok kar edemez. O yüzden iki farklı model üretip hem zengine hem fakire satıyorlar. Bunu ram içeren her teknolojik üründe görebilirsiniz. Aynı şekilde cpularda da. Aynı cpuyu on farklı hızda üretip fakire de zengine de satıyorlar. Hepsi aynı mimariye ve maliyete sahip halbuki.




V
geçen ay
Yarbay

Mac istediği kadar stabil olsun, birçok yazılım için 8GB yeterli değil. Mesela bir oyun geliştirici olarak Macbook pro alsam 8GB ram ile
ne Unity ne Unreal editörlerini adam akıllı çalıştıramam. Bu durumda bu cihaz ne işime yarayacak ve neresi "Pro" ? Mac kullanan arkadaşlar zaten
36GB bellekli olanını kullanıyor ekstra tonlarca para vererek. Baz model tamamen gereksiz ve tamamen Macbook fiyatları çok fazla değil izlenimi yaratmak için.
Zamanında aynı diretmeyi Iphone belleklerini 2GB tutarak da yapmışlardı, iOS sorunsuz çalışabiliyordu ama oyun geliştiricileri aşırı ötesi kısıtlıyordu bu durum bellek
yetersizliği yüzünden.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
geçen ay
Yüzbaşı

bendeki 8gb ramli macbook'u windows bi notebook ile değiştirmek zorunda kaldım, 2 excel 10 chrome sayfası açıkken vlookup yapamıyordu lanet makine... ancak internette gezmeye, sunum göstermeye, kolunun altında gezmeye, starbucks'ta kitap okumaya yarar yani light işler.





Bu mesajda bahsedilenler: @yimmasabi
K
geçen ay
Yüzbaşı

iphone cep telefonu gibi macbook'unu kullanan insanlar için bu laptop bence, biraz ciddi işlere girince patlıyor maalesef.





Bu mesajda bahsedilenler: @Vain