E

Binbaşı
19 Haziran 2008
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
18 üye
Görüntülenme (?)
302 (Bu ay: 1)
Gönderiler Hakkında
E
3 yıl
Boğaziçi Üniversitesi Öğrencisi Olarak Sorularınızı Cevaplıyorum
Merhaba arkadaşlar,

2008'den beri bu forumun üyesi, 2013'ten beri Boğaziçi Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği öğrencisiyim. (Lisans bitti, yüksek lisanstayım) 1 aydan uzun süredir okulumuza bize hiç danışmadan rektör atanmasını protesto ediyoruz. İstediğimiz şey rektörlerin okul bileşenleri (akademisyeni, öğrencisi, çalışanı) tarafından seçilmesi. Bu isteğimizi aynen olduğu gibi 1 aydır tekrarlıyoruz ancak hakkımızda çok farklı ithamlarda bulunuluyor, yalanlar söyleniyor. Hatta dün Fahrettin Altun tarafından çeşitli yalanların olduğu bir video yayınlandı. Cumhurbaşkanı "Orada öğrenciler yok teröristler var." dedi.

Ben bu konuda yetkililerin söylediği ve sık tekrar edilen şeyleri cevaplayacağım. Sonrasında da sizin sorduklarınızı konu içerisinde yanıtlayacağım. Cevapları kaybolmaması için başlığa eklemeyi düşünüyorum zaman içinde.

1 - "Boğaziçi öğrencilerinin asıl amacı hükümeti devirmek" iddiasına ne diyeceksin?

Yanlış. Eğer öyle ortak bir amacımız olsaydı yayınladığımız bildirilerde, pankartlarımızda, sloganlarımızda "Melih Bulu İstifa", "Kayyum Rektör İstemiyoruz" demez, "Hükümet istifa" derdik. Bizim amacımız çok nettir, üniversite rektörleri üniversitenin kendi bileşenleri tarafından seçilmelidir.

2 - Neden rektör seçimi istiyorsunuz? Atanmasının ne gibi bir sakıncası vardır?

Buna vereceğim yanıtın iki ayağı var. Birincisi:
Özellikle sosyal bilimlerde olmak üzere akademide hiçbir baskının olmaması gerekir. Eğer bir baskı olursa bu özgür düşünceyi ciddi miktarda engeller. Bilimsel teoriler geliştirilirken farklı ve yenilikçi düşünmeniz gerekir. Eğer rektörü siyasi bir iktidar atar ve okuldaki çalışmalar bundan etkilenirse bu özgür düşünce ortamı olmaz ve yapılan çalışmalar sadece iktidarın işine yarayan çalışmalar olur. Bu da bilim değil propaganda olur. Ayrıca buranın özgür olmadığını düşünen bilim insanları daha özgür olacağını düşündüğü yerleri tercih eder. Bu sebeplerle akademi özgür olmalıdır.

İkinci temel sebebi:
Üniversiteler işleyiş olarak asla birbirinin aynısı değildir. Hepsinin işleyişinde az da olsa farklılıklar vardır. Boğaziçi Üniversitesi'ni Boğaziçi Üniversitesi yapan aslında bu işleyişidir. YÖK'ün belirlediği ve diğer üniversitelerde uygulanan rektörün mutlak yönetici olduğu formatın aksine Boğaziçi Üniversitesi çok yatay bir yapılanmaya sahiptir. Her bölüm kendi çalışanını kendisi alır, rektör hiçbir bölüme tepeden birilerini atayamaz. (Ve benzeri birçok şey var tabi) Eğer bu gibi üniversite özelinde işleyişi bilmeyen bir rektör üniversiteye atanırsa, bu yapılar çok çabuk kırılır ve okulların iç işleyişleri bozulur. Bu yüzden rektörlerin üniversitelerin kendileri tarafından seçilmesi gerekir.

3 - Boğaziçi öğrencilerinden ve akademisyenlerinden çok az kişi bu olayı destekliyor, aslında çoğunluğun böyle bir derdi yokmuş.

Yanlış. Öncelikle hocalarımız kendi içlerinde kamuoyu yoklaması yapmışlar ve %98 Melih Bulu'nun atanmasına karşı, %1 çekimser, %1 de destekliyor çıkmış. Bugün çekilen bu fotoğraf da bunu ispatlıyordur. Öğrencilerin kendi içinde kesin herkese ulaştığına emin olduğu bir e-posta veya anket sistemi yok. Ama büyük çoğunluğunu Ak Parti destekçilerinin oluşturduğu İslam Araştırmaları Kulübü bile atamanın yönteminin yanlış olduğunu bir bildiriyle söyledi. (Bu kulüp dışındaki tüm kulüpler ortak bildiri yayınladı) Facebook öğrenci gruplarından gördüğüm kadarıyla da öğrenciler içerisinde bu atamayı destekleyenlerin oranı benim tahminimce %1-3 arasıdır.

4 - Öğrenciler okulu ve ülkeyi karıştırmak istiyor.

Hayır aksine eylemlerimizin hepsi barışçıl ve hiçbir yerin karışmasını istemiyoruz. İstediğimiz bir an önce bu yanlış durumun düzeltilmesi ve normal hayatımıza geri dönmek.


Bunun dışında benim aklıma gelen birçok soru var ama başlığı daha fazla uzatmak istemiyorum. Bundan sonra yazdıklarım tamamen sizin sorularınıza cevap olacak.
E
3 yıl
İnternet Kesintileri Servis Sağlayıcısına Bağlı Mı?
Merhaba arkadaşlar,

Evde TurkNet kullanıyorum ama her ay mutlaka 1 kere 1 saatin üstünde(geçen ay 1 kere 4 günlük kesildi çıldırdım evde), 2-3 kere de 1 saatin altında internet kesintisi yaşıyorum. Evde 3 kişi uzaktan çalıştığımız için bizi çok ciddi bir şekilde etkiliyor. Acaba aynı evde farklı internet sağlayıcıya geçtiğimizde bu kesintilerde değişiklik olur mu yoksa aynı altyapıyı kullandığımız için yine benzer kesintiler yaşar mıyız?

Çok teşekkürler şimdiden.
E
4 yıl
Airpods\u0027un sahibine ulaşmama yardım edin!
Selam arkadaşlar, Hafta sonu başkasının Airpods'unun kendi eşyalarımın arasına karıştığını gördüm ama hangi aşamada karıştığını bilmediğim için belli bir yere bırakamıyorum veya soramıyorum. Açıkçası sorduğumda da yalan söylenip alakasız birine vermiş olmak istemiyorum. (evet ya bana sormuştu biri falan dese versem ama kimse sormamış olsa karşımdakini acaba hırsızlık yapmaya mı çalışıyor diye çok rahat sorgulayamam) Apple'la konuştum, seri numarasını vereyim siz sahibine e-posta atın, kişisel gizlilik sorunu olacaksa Apple store'a falan da bırakabilirim diye düşünüyordum ama Apple bunu kesinlikle yapamayız dedi. (Bu da ayrı saçmalık, bildiğin ulaşabilecekken ulaşmıyorlar) Aklıma da başka bir şey gelmiyor. Kulaklığı geçtiğimiz hafta sonu buldum, Gayrettepe veya Tekirdağ Uçmakdere'de eşyalarım arasına karıştığını düşünüyorum ve kulaklığın sahibinin adı Bora. Sizin olduğunu düşünüyorsanız lütfen benimle iletişime geçin. Ancak sizin olduğuna emin olmam lazım bu yüzden tam nerede kaybettiğinizi, kulaklığın adını vb. de söylemeniz isteyeceğim. Lütfen saçma sapan beni kandırmaya çalışmayın, yalan söyleyenleri de ifşa edeceğim burada. (Bulamazsan bana ver vb. de demeyin) Bulunduğum en kalabalık grup burası, o yüzden buraya yazmayı uygun gördüm, (YardımRail'e de yazacaktım ama kayıp ilanı yasakmış nedense) lütfen öne çıkar tuşuyla yukarı taşıyın, ucuz bir şey değil, bulalım sahibini. Düzenleme: Kendi konun için öne çıkar butonuna basınca -1 yapmak hangi akıllının fikriydi acaba? Madem kendi Konumu öne çıkarmamı istemiyorsun butonu koyma oraya veya direkt etkilemesin. Böyle yönetimsel saçmalıklar yüzünden bırakmıştım burayı, anında hatırlatmış oldunuz.
E
4 yıl
TURKNET SİMETRİK İNTERNET SONUNDA! (UPLOAD=DOWNLOAD)
Turknet, kullanıcıların taleplerini görmezden gelmedi ve simetrik interneti kullanıma sundu. Normalde 30 Mbit download 5 Mbit upload hızım varken son 1 haftadır upload hızımla download hızım eşitlendi. Simetrik internet isteyen tüm kullanıcılara tavsiye ederim.

Soran olursa diye hız testi.
E
9 yıl
Gümrük Masrafı
Arkadaşlar yurt dışından 450 liralık bir şey alacağım da gümrüğü ne kadar tutar merak ediyorum. Bunlarla ilgilenmiş birileri var mı acaba?
E
9 yıl
Rüzgar Enerjili RC Araba
Merhaba arkadaşlar,

Bu ay okul projesi için uzaktan kumandalı rüzgar enerjisiyle çalışan araba yapmayı düşünüyorum da yardımınızı istiyorum. Aklımda birkaç soru var.

1. Pervane kanatlarını internette istediğim ölçülerde bulamıyorum. (40-50 cm civarı yarıçap) Bunu köpükten yapmam uygun olur mu? Sağlam olur mu köpükten yapsam.

2. Kanattan enerjiyi aktarmak için konik dişli kullanacağım ancak dişli kutusunu kendim yapabilir miyim acaba? Deneyimli olan var mı bu konuda?

Aklıma geldikçe soruları ekleyeceğim, yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
E
9 yıl
Resim Aranıyor!!!
Arkadaşlar araba camına biri "Kirli olan senin bakışların." yazmıştı. O resmi bulabilecek olan var mı?

< Resime gitmek için tıklayın >

Şu değil ama başka da vardı sanki.
E
9 yıl
Kısa Linkler açılmıyor
Arkadaşlar iki gündür Facebook'ta ve twitter'de kısaltılmış linkler (t.co/asdafa gibi) açılmıyor. Açmam için DNS değiştirmem gerekiyor. Başka bir forumda biri daha yaşıyormuş aynı problemi. Nedendir bu nasıl düzelir?
E
9 yıl
Su geçirmez ayakkabıya ek vergi
Maliye Bakanı 'dağa' çıktı
Çin ve Vietnam’dan ithal edilen su geçirmeyen dağ ayakkabılarından Maliye Bakanlığı yüzde 35 ek vergi alacak. Bu vergiyle 45 milyon liralık ayakkabı pazarı yüzde 25 daralacak

Maliye Bakanlığı, Uzakdoğu’dan ithal edilen açıkhava (outdoor) sporu ayakkabılarına yüzde 35-50 arasında ilave vergi getirdi. Bu karar, yılda 45 milyon liralık su geçirmeyen ayakkabının satıldığı pazarda deprem etkisi yarattı. Satışların en az yüzde 25 düşmesi bekleniyor.

YÜZDE 50 ZAM YOLDA

Millet Gazetesi’nden Elif Akın’ın haberine göre, söz konusu ürünlerin yüzde 80’i Vietnam ve Çin’den geliyor. Batı Mümessillik’in sahibi Zafer Öğüt, açıkhava sporu ayakkabılarına en az yüzde 50 zam geleceğini söyledi. Öğüt, “Ürünlerimiz zaten pahalı. Ek vergiden dolayı fiyatlar daha da yükselecek” dedi. Öğüt, Uzakdoğu’dan 84 liraya (30 euro) ithal edilen bir ayakkabının en az 460 liraya (165 euro) satılacağını ifade etti.

2015 SEKTÖRÜ ZORLAYACAK

Kalitesiz ayakkabıların ülkeye girişini engellemek için hükümetin böyle bir hamle yaptığını vurgulayan Öğüt, “Markasız ürünlerin önünü ayakkabı başına 5 dolar gibi sabit bir vergi alarak kesebilirler. Bu şekilde kurunun yanında yaş da yanıyor” dedi.

Açıkhava sporu ayakkabısı pazarında siparişlerin bir yıl önceden alındığını dile getiren Öğüt, vergilerden dolayı 2015 yılının çok zor geçeceğini söyledi.

SATIŞLAR DÜŞECEK

İthal ürünler sattıkları için mevcut fiyatların zaten yüksek olduğunu belirten Slalom Sport Genel Müdürü Erdem Gez, bu ek vergiyle fiyatların uçacağını söyledi. Gez, “Yurtdışından gelen tüm açıkhava sporu ayakkabılarına yüzde 35-50 ek vergi getirilmesi, perakende satışları yüzde 25 düşürür” şeklinde konuştu.

AYAKKABIDA VERGİ ORANI YÜZDE 53'E FIRLADI

Açıkhava sporu ayakkabısı ithalatında ek vergi Ağustos 2014’ten itibaren alınmaya başlandı. Bu tarihten önce yüzde 18 gümrük vergisi ve ayakkabı başına 3 dolarlık (yaklaşık 7 lira) ek vergi alınıyordu. Yeni uygulamayla ithal ayakkabıdan yüzde 35-50 oranında bir ek vergi daha alınacak.

Kaynak

Çıldırmış adamlar.
E
10 yıl
Gözlük Modeli [VİDEOLU]
Videoyu izlemek için tıklayınız

Arkadaşlar 1:04'teki kızın gözlüğünün modeli nedir? Bu tarz gözlük arıyorum ama tam model adı bilemediğim için bulamadım bir türlü.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.