J

Ses Uzmanı
08 Ekim 2012
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
90 üye
Görüntülenme (?)
183 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
J
10 yıl
LG G PRO LİTE OTG KABLOYU DESTEKLİYOR MU ?
arkadaşlar lg g pro lite telefonum var. telefonda root falan yüklü değil. bu telefon otg kabloyu destekliyormu? kablo aldım denemdim hiç bir şey olmadı . kabloda mı sorun yoksa telefonda mı ?
J
11 yıl
AKTİF SİSTEM
SİSTEMİNİZE AKTİF BİR AYAR YAPMADAN ÖNCE LÜTFEN NEYİN NE OLDUĞUNU ANLAMAK İÇİN SONUNA KADAR OKUYUN. !!!

Aktif sistem yapma'nın amacı, her hoparlöre verebileceği frekans doğrultsunda ayar yapabilmektir ve bunu da yaparken bir crossover gerekir, ya bir işlemci alıcaz, ya da işlemci'ye sahip olan bir teybimiz olucak ki sistemimizi aktif olarak sürebilelim.

Öncelikle Frekans denen şeyin ne olduğunu anlatalım.

FREKANSLAR
Forumda sürekli bazı frekanslardan bahsediliyor, bunlar dinlediğimiz müziğin içindeki enstrümanların ve insan seslerinin müzikte hangi noktada bulunduklarının matematiksel tarifinden başka bişey değil. Aşağıda gösterdiğim resimde hangi enstrüman'ın hangi frekanstaki ses olduğunu görüceksiniz. Bu şemayı gördüğünüzde aklınıza lütfen aldığınız amfi veya işlemcideki şekiller gelsin ki daha iyi hakim olabilesiniz konuya. Hani kutu içinde bulunan ve çizgilerden oluşan bir diktörtgen şekil vardır ve o şeklin içinde de çizgiler içinde bilgiler mevcuttur. "crossover cut" vs vs yazar. Bu çizgiler ve rakamlar sesteki bu noktalara işaret ederler. Bu jpg dosyasını forumdan bulmuştum, kimden olduğunu hatırlamıyorum ama teşekkür ederim, konuyu çözebilmemdeki en büyük yardımcıdır kendisi...



Şimdi burada hangi enstrüman'ın hangi frekans olduğunu anladığınızı düşünerek şöyle devam edelim.
Ne tarz sistemler kurulabilir sq olarak?
1- Ön tarafa bir takım 2 yollu hoparlör koyulur, ve yeterli görülür.
2- ön taraftaki 2 takım hoparlöre bir de subwoofer eklenir ki bass daha canlı olsun.
3- Ön tarafa bir takım 3 yollu hoparlör konur ve yeterli görülür.
4- ön taraftaki 3 yollu hoparlör takımına bir de subwoofer eklenir ki bass daha bir canlı olsun.

Veya ön tarafa 2 takım 2 yollu konur(2 adet tweeter gereksizdir ama olsun, örnek işte), veya subwoofer boyut olarak küçük tutulup ön göğüse eklenir, veya 2 takım öne mid-bass bir mid bir de tweeter konur vs vs ama bu fantastik ihtiyaçlar şu anda basit olarak anlamak istediğimiz konuyu karıştırır diye abartmıyorum.

Neden sadece ön taraf diyorum çünkü amaç müziği dinlerken sanki konser alanındaymışız gibi güzel bir SAHNE yaratmaktır, yani SADE veya LENNY KRAVİTZ veya MADDONNA veya GEORGE MİCHAEL Türkiyeye konsere geldi, ve siz de oradasınız, müzik nasıl dinlenir o zaman, ortada solist ve etrafında müziği yaratan orkestra. Siz şimdi küçücük bir alanda yani araçta bunu yaratmaya çalışıyorsunuz, yani insan sesi ortadan gelicek, diğer enstrümanlar da dağılıcaklar aracın içine ama keyifle, sesi kaybetmeden.

2-yollu sistem;

Eğer bir mid-bass(16cm olur genelen) ve bir de tweeter'dan oluşan bir sisteminiz varsa, yani marka mühim değil, morel, focal, pioneer, kamasonic farketmez, amaç hep aynıdır, marka ve modelde kalite ve hoparlörlerin verebildiği güç değişir ama amaç aynıdır.

Şimdi konumuz burada birazcık da olsa karışık gözükebilir ama emin olun değildir. Her hoparlörün verebildiği bir frekans gücü vardır. Örneklendirmemizi benim de şu anda kullandığım Morel elate grubundan vericem ki değerler daha doğru olsun. Mesela ön kapınıza 2 adet hoparlör koydunuz üstteki tiz sesleri veriyor cısstak cısstak ama başka sesler de vermez mi , verir tabii ki, ya da alttaki 16cm'lik hoparlör de bass vericek değil mi gümbür gümbür, peki başka sesleri ve vermez mi, o da verir tabii ki, ama öyle bir ayar yapılır ki üstteki tweeter bass seslere yani 800hz civarından aşşağıya hiç inmeyecek ki bozmayalım küçücük mereti, o inebildiği kadar bir frekansa inecek, ve elinden geldiği kadarlık bir tiz frekansına da çıkıcak. Crossover CUT'lar burada devreye giriyor işte. Tweeter'ı aşşağıdan 1000hz'den cut ettim denen kavramlar burada başlıyor, neden tweeter aşşağıdan cut ediliyor çünkü daha aşşağısı bass seslere doğru gidiyor, yani hoparlörün yapısı gereği beceremiyeceği seslere.

Ya da başka bir anlatımla; 16cm'lik bir hoparlörünüz daha var kapıda duruyor, üsste değil altta, subwoofer kadar büyük değil ama tweeter kadar da küçük değil, peki bunu naapmak gerek? Bu meret bass verebilir, ama bir subwoofer'ın yapabildiği kadar derin ve sağlam değil, o zaman da bu meretin alt kesimini yapmak kulak ve hoparlörün kaabiliyetine kalmış, çünkü bu alet 63hz 80hz de çalabilir, ve aynı zamanda da 800hz denen mid sesleri ve hattaa 1000hz sesleri de verebilir.(lütfen frekanslara bakın,hangi ses nerede daha iyi anlıyacaksınız) Evinizde bir radyo var diyelim ki, tüm sesler tek bir hoparlörden gelir değil mi? müziği de dinlersiniz her tonda, bass da vardır, tiz de, ve mid seslerin en önemli örneği insan sesi de.

BURADA AMAÇ HOPARLÖRLERİN DOĞRU TASARIMLA HER SESİ EN YÜKSEK SESTE BİLE DOĞRU VEREBİLMESİDİR, YANİ BASS SESLER İÇİN SUBWOOFER VE ÖN KAPIDA MİD-BASS, MİD SESLER İÇİN MİD-RANGE DENEN UFAKLIK BİR HOPARLÖR, TİZ SESLER İÇİN İSE KÜÇÜK BİR TWEETER KULLANMAK BU YÜZDEN TERCİH SEBEBİMİZ.

Evdeki radyoda sesi açmazsınız ufak ufak tıngırdar, ama arabada amaç sesi kökleyip pırıl pırıl bir konser salonu yaratmaya çalışmak değil midir, yoksa nede orjinal sistemimiz yerine bunlara para harcayalım ki.

2-yollu sistemde, ayar yaparken ne yapıcaz o zaman, bir sürü ayar imkanımız var elimizde, eğer ki aktif sürüceksek bunları, o zaman alttaki 16cm mid-bass hoparlörlerimizi çok alt frekanslara yani bass sesininin en yoğun olduğu yerlere indirip yormak yerine, mid sesleri yani insan sesini de verebilicek gibi ayarlarken, tweeter'ımızı da sadece cısss cısss yapmak yerine biraz o'na destek olucak şekilde ayarlamalıyız. Bu da ne demek oluyor? Mid-bass(16cm'lik kapı altı hoparlörü, bu 13cm de olabilir tabii) hoparlörümüzün bir alt kesimi bir de üst kesimi olucak ve tweeter'ımızın da aynı şekilde bir alt bir de üst kesimi olucak değil mi?. İkisi de paylaşıcaklar müziğin tüm orkestrasını.

Mesela mid-bass'ın alt kesimini 80hz yaptık veya 100hz, yani hala bass da veriyor ama aynı zamanda üst kesimini de 800hz dedik, yani insan sesini de veriyor. O zaman nooldu, aslında bu hoparlör müziği çalmaya başladı ama boğuk olur biraz ses değil mi, çünkü üst frekanslar'ı o'na verdirtmedik, cıss cıss yok, yani ziller yok, o zaman biz de tweeter'ımıza deriz k, sen 20000hz'e kadar çıkabilirsin, senin üst kesimin budur, rahat rahat cısss cısss cıss yap ama aynı zamanda da 1000hz senin alt kesimin oldu, onları da ver, insan seslerini de ver.

BURADAKİ MÜHİM VE ANLAŞILMASI GEREKEN TARAF ŞU, NERDE O ZAMAN 800HZ VE 1000HZ ARASINDAKİ FREKANSLAR???

Kesim yaparken hep bir terimden bahsedilir, 6db, 12db, 18db, 24db gibi. Bu şudur;
Sen kesimi yaparken 6db dersen eğer, kestiğin yerden sonraki frekanslar da o hoparlöre gider ama azalarak, yani bir çizgi düşünün ki her amfi'nin ve işlemcinin kullanma kılavuzunda gördüğünüz gibi ve benim de başta anlattığım gibi bir çizelge'nin içindeki çizgiler. Bunlar o seslerin hangi şiddetle azaldığını gösterir.


BURADA YAPICAĞINIZ EN ÖNEMLİ ŞEY AYAR YAPARKEN AMFİDEN GAİNİ KISIK TUTUN, TEYPTEN DE EN MAKUL, SESİN ÇOK YÜKSEK OLMASIĞI BİR YERE KADAR SESİ AÇIN Kİ HOPARLÖRLERİN ZORLANMA RİSKİNİ EN AZA İNDİRİN, SİZ GÜZEL OLDU BU AYAR DEDİĞİNİZDE ZATEN SESİ AÇTIĞINIZ ZAMAN ÇOK AZ ZORLANICAKTIR HOPARLÖRLERİNİZ VE ONLARA ZARAR VERME RİSKİNİZİ AZALTICAKSINIZ!!!

3-yollu sistemin farkı;

3. yol denen şey bir mid hoparlördür, yani frekanslardaki orta noktaları çalabilen, ama bass veremeyen, ve tizleri tam anlamıyla çalamıycak ebattaki ortada durması makul olan bir hoparlör daha... Bu hoparlör devreye girerse, siz bassları kapınızda altta duran 16cm'lik mid-bass'tan alırken tizleri de ufaklık tweeter'lardan alırsınız, mid denen orta hoparlör ise size ortada kalan tüm frekansları, yani insan seslerini vs vs çok daha net ve temiz sunucak kapasiteye sahiptir. Bu durumda, ayarlarınızı güzel yağtığınızda her hoparlör yapması gereken işi yapar ve müzik çok daha canlı olur.

SUBWOOFER

Subwoıofer'ı aktif ayarlarken ne yapmak gerek, üst kesim, neden???
çünkü subwoofer'ın amacı ne insan sesi vermektir, ne de flüt veya piyano. Burda amaç davul sesini verebilmektir değil mi, o zaman frekanslarda üst kesim yapmak gerek, yani subwoofer'ı 80hz veya 63hz'den üst kesim yapıcaz ki ordan yukarı sesler o hoparlöre gitmesin, o sadece gümbür gümbür yapsın, sesin bizi sallayan kısmına destek olsun.
Alt sesler hoparlörün yapısı gereği gidebilir, aynı tweeter'ın yapısı gereği üst kesim'in gereksiz olması gibi. Very Happy

Bahsedilen frekansların ve kesimlerin ne olduğunu bu şemalardan rahatlıkla anlıyacağınızı düşünüyorum, buradan sonra, ayar yaparken dikkat edilecek noktalar, elinizdeki elektronik cihazlara zarar vermemek için, hoparlörlerin verebileceği frekanslara çok dikkat etmek gerekir.

Mesela morel elate'nin kullanma kılavuzuna baktığınıda mid-bass için 25hz-4000hz yazar, yani bu mid-bass hoparlörü en düşük 25hz en yüksek 4000hz ses verebilir, siz de ayarlarınızı bu yünde yaparsınız ama 25hz denen düşük sesin gereksiz oluşunu hesaba katıp mesela 63hz veya 80hz alt kesim yaparsınız ki 800hz veya 2000hz üst kesim yaptığınızda ikisini de yüksek seste düzgün verebilsin.

Veya tweeter'a baktığınızda, 1400hz-25000hz arası yazar, o zaman tweeter'ı benim örneğimdeki gibi 800hz'e düşürmezsiniz, bakarsınız ne yapabiliyor o'na göre kesim yaparsınız ki zarar görmesin, dersiniz mesela 1800hz 18db kes alttan, yani sert kes ki alt frekanslar gitmesin. o zaman da mid-bass'ı
1400hz 24db kesersin ki arada çok kayıp olmasın. Bunlar hep örnek, kullandığınız hoparlöre göre kesimleri kulağınıza göre güzelce ayarlayabilirsiniz,
o zaman da ses siz ne isterseniz o olur. Bu çok güzel bir özgürlüktür, çünkü herkes aynı ton'dan hoşlanmaz.


Mesela elinizde bir mid-bass bir mid-range ve bir tweeter'dan oluşan 3-yollu bir sistem varsa, her hoparlör ayrı bir amfi gücüyle beslenicek ve ayrı bir işlemci ile frekansları kesilicek ki aktif olarak sürülmiş olsun, o zaman da hangi hoparlör mininmum ve maksimum hangi frekansları verebiliyor, buna çok dikkat etmek gerek, bu frekanslasın dışına çıkmamak lazım ki bir zarar vermeyelim.

(Alıntıdır)
J
11 yıl
SAHTE HERTZ HSK165
Arkadaşlar Merhaba.
Youtubeda gezinirken fake hertz hsk diye bir video gözüme çarptı,izledim gerçekten çok ince detaylar var orjinali ise sahtesinin arasında.
Hsk165 alacaklar için faydalı olacağını düşünüp sizinle paylaşmak istedim.


Bu videosu;
Videoyu izlemek için tıklayınız

Buda pdf dosyası;
http://www.dosya.tc/server9/tmm4Md/hertzfake.pdf.html

Umarım faydalı olmuştur
J
11 yıl
Hiç Böyle Açılan Araba Kapısı Gördünüzmü?:)
J
11 yıl
YENİ PIONEER TS-6985!!!
Arkadaşlar gitti gidiyor.com da oval hoparlörlere bakarken yeni 6985 diye bir ilan gözüme çarptı şaşırdım ilk önce ilan detaylarına baktım resimdede 6985 yazıyor.İnanamadım pıoneer ın sitesine girdim ordada varmış 2013 model olarak çıkarmışlar yalnız eski 6985 e ne kadar benzer bilmiyorum. Burdada linkler:
http://urun.gittigidiyor.com/garaj/pioneer-ts-a6985s-550w-oval-hoparlor-81953040

http://www.pioneerelectronics.com/PUSA/Car/Speakers/A-Series/TS-A6985R
J
11 yıl
SES SİSTEMİ HAKKINDA GENİŞ BİLGİ
Watt: Bir hoparlörün ses çıkış gücünü ifade ederken kullanılan en temel ve en yaygın ölçü birimidir. RMS ile aynı anlamı taşır. Çoğu firma ürünlerinde pazarlama politikası olarak uçuk kaçık watt değerleri kullanır. Bu değerlerin birçoğu yanlıştır.
RMS: “Root Mean Square” sözcüğünün kısaltması olan RMS, matematikte karekök ortalama hesaplaması anlamına gelirken ses sistemlerinde, çıkış amplifikatörünün sağlayabildiği sürekli maksimum elektrik gücünün ölçüsüdür. Bir hoparlörün RMS değeri, o hoparlörün sürekli olarak sağlayabildiği ses çıkış gücünü gösterir. Bu ses çıkış gücü ses dalgalarının karekökünün ortalaması alınarak hesaplanır ve hoparlörün gerçek ses çıkış gücünün tam olmasa da en gerçekçi ifadesidir. Firmalar hoparlörlerinin gücünü genelde RMS değeri ile ifade eder.

Peak: Peak ise RMS’ten farklı olarak hoparlörün anlık olarak çıkabileceği en yüksek ses çıkış gücünü gösteren değerdir. Örneğin RMS değeri 500W olan bir hoparlörün peak değeri 750W olabilir. Bu değer anlık olarak hoparlörün verebildiği ses gücüdür ve bu süre çok kısıtlıdır. Bir hoparlör peak değerindeki ses gücüne çıktığında ses belirli bir oranda bozulur. Bu süre biraz daha uzadığında hoparlörün diyaframı yırtılabilir veya mekanik aksanları bozulabilir. Bazı hoparlör üreticileri peak değerini olağan dışı olarak ifade eder. Piyasada 9500W’lık peak değerine sahip ürünler görebilirsiniz. Bu oran sizi asla yanıltmasın. Bu tip hoparlöre bırakın 9500W’ı 95W verdiğinizde tuzla buz olabilir.

Amplifikatör: Kısaltması ampli olan fakat halk dilinde amfi olarak bilinen cihaz, yükseltici olarak tanımlanır. Amplifikatörün görevi ses kaynağı olan cihazdan (DVD oynatıcı, elektronik gitar, mp3 player gibi) çıkan ses sinyallerini, kendi içerisinde işler, yükseltir ve güçlendirerek hoparlörlere iletir. Amplifikatör ev sinema sistemlerinde olmazsa olmazlardan biridir. Güçlü ve kaliteli seslerde başrolü oynar.

Frekans: Frekans bir hoparlörün band genişliği yani tepki verebileceği en bas ve en tiz seslerin oluşturduğu sayı doğrusu olarak düşünülebilir. Frekans aralığı, düşük frekanslı yoğun bass sesler olarak 20 Hz’den başlar ve yoğun tiz sesler olarak 20000 Hz’e kadar çıkar. Teknik olarak bu frekans aralıklarını tek bir hoparlörden almak imkansızdır. Ses sistemleri en iyi frekans aralığını yakalamak için subwoofer, tweeter ve amplifikatör bir arada kullanır. Subwooferlar en düşük frekansları sağlarken, tweeterlar en yüksek frekansları sağlarlar.


SubWoofer: Subwoofer’lar, woofer’ların veremedikleri incelikte ve derinlikteki bass sesleri verirler. Araba ses sistemlerindeki subwooferlar tekil halde olurken, ses sistemlerindeki kutulu subwooferların içlerinde küçük amplifikatör bulunabilir. 2+1, 3+1, 4+1 ve üzerindeki sistemlerde genellikle dahili ampli bulunur. Subwoofer içerisinde dahili ampli bulunmayan ses sistemlerinde ampli harici bir panelde subwoofer’a bağlanır.

Woofer: Ses sistemlerinde bass sesleri veren hoparlör tipidir. Woofer’lar sadece kalın ve güçlü bass sesleri ile düşük frekanstaki sesleri verirler. Woofer’lar tiz sesleri çıkaramazlar.

Crossover:Crossover amfiden çıkıp hoparlöre giden frekansları düzenleyen bir cihaz. Dünyada her şeyi çok iyi çalabilen bir hoparlör olsaydı, crossover'a ihtiyaç duyulmayacaktı. İyi bir müzik sistemi için insan kulağının duyduğu frekansları düz (flat) bir şekilde kulağa vermek gerekiyor. Bunu gerçekleştirebilmek için 2 veya daha fazla hoparlöre ihtiyaç duyulur. Hoparlörlerle beraber crossover kullanırsak, crossover her hoparlöre ihtiyacı olduğu frekansı yollayarak kulağımızın bütün frekansları doğru almasına yardımcı olur. Crossover sayesinde her hoparlöre doğru sinyal gider. Böylece hoparlörler de doğru frekans bandında daha kaliteli, temiz, güçlü çalar. Üst düzey kalitede bir ses sisteminde mutlaka crossover bulunması gerekir.
Aktif ve pasif olmak üzere iki çeşit crossover vardır. Aktif crossover radyo-teyp veya cd çalar ile amfi arasına bağlanır. Pasif crossover ise amfi ile hoparlör arasına bağlanır. Genelde aktif crossover daha çok tercih edilir. Amfiden önce bağlandığı için amfinin çıkarmış olduğu gücü hoparlörün daha iyi almasını sağlar.

SPL: Sound pressure level. Amac alt frekanslarda (bass) olabildigince yüksek ses üretmektir.
SQL (SQ olarak da gecer.) : Sound quality -level-. Amaç dinlediginiz müzik türüne göre en kaliteli ve temiz sesi elde etmektir.

Hoparlörler 4 halde bulunabiliyor.
1) Dual Cone (Sadece belirli sesleri almak mümkün bir çok araçta fabrika çikişi böle olarak bulunuyor. Verebildiğini frekanslar belirliği oldugundan ses almak cok zor.
2) 2 yollu ve 3 yollu vs. (Genellikle en çok piyasada bulunan ana ünite yardımı ile direk sürülebilen hoparlör biçimidir. 3 way, 4 way, biçimde görülebiliyor. 2 yol olarak örnek vermek gerekirse woofer-tiz şeklinde denebilir.)
3) Coaxiel System. (2, 3 yol biçimde bulunabilir. Piyasada genellikle üst seri markalar bunlari üretmekte. Mümkün oldukca üzerlerinde ufak bir devre veya crossrover yardımı ile kullanılıyor. Fabrika çikişi olarak. En eski coaxiel olarak tanıdıgımız sadece tizlerinde ufak bir crossrover yardımı ile bulunan Ts-6999 modeli . ürün tek kelime ile yeni ürünlere taş çikariyor.)
4) Component System( 2-3 yol olarak genelde bulunmakta. İşlemci veya crossrover yardımı ile sürülebiliyor. Crossrover ünitesi zaten kendi kutusundan çikan bir parça olmakla birlikte bütün mid ve tiz seslerini ayırıp mid ve tize gönderiyor. Buda mükkemmel seste 1 adam daha öne çikariyor bizi. Piyasda ki component takımlari genelde kutu içeriği 1 takım mid, 1 takım tiz, 1 takım crossrover olarak çikiyor.

Arkadaşlar umarım bu bilgilerle yardımcı olabilmişimdir
J
11 yıl
500 yaşındaki insan
Herşey ilanda:http://www.sabah.com.tr/multimedya/galeri/dunya/500-yasindaki-kiz?tc=20&page=18&albumId=46293
J
11 yıl
Reklamlardan Alınan Para Miktarı
Arkadaşlar merak ettiğim konu şu tv kanalları reklamlar için saniyede kaç milyar alıyor?
J
11 yıl
Tesisat da sorun lütfen yardım
eve kurduğum tesisatımda şarkı geçişlerinde bass dan küçük bir pıt diye ses çıkıyor neden olabilir?
J
12 yıl
Ses Sistemi İçin Yardım
Merhaba

Evime sistem kurmak istiyorum tavsiyelerinizi almak istedim.

Anfi+Mid Takımı+Subwoofer uygun yollu bir şey olsun istiyorum yardım edersiniz sevinirim.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.