Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
1828
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Fiber İnternet Daire İçi Tesisat Soru
S
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhabalar,

Haziran ayında Türk Telekom yetkilileri eve sarı kablo çektiler(Bütün sıkıntı evin içine çekilen kablonun kısa olması). Ben o sırada Türknet VDSL paketi kullanıyordum. Geçen hafta VDSL hizmetimi iptal edip, Fiber için başvuru yaptım. Bugün hizmetim aktif hale geldi.

Salı günü Türk telekom yetkilileri geldi fiber kurulum işlemini tamamlamak için. Evin kapı girişinde bulunan bakır kabloların hangisinin modemi kurmak istediğim odaya gittiğini buldular. Ardından, kapı girişine gelen fiber kabloyu sabunladılar ve bakır kabloya bağladılar. İstediğim odadaki rj11 girişinden bakır kabloyu çekmeye başladılar ancak fiber optik kablo yetişmedi.

Fiber kablosunu geri çektiler ancak bunu yaparken bakır kabloyu kestiler. Bakır kablo geri çekerken bir yere takılırsa fiber optik kabloyu kırabilirmiş. Sonradan araştırdım ki fiber kabloya ek yapılabiliyormuş. Bakır kabloyu kesmeleri yüzünden duvarları kırmadan oraya fiber optik kablo çekemeyeceğim sanırım.

Ardından fiber optik kablonun yetiştiği başka bir girişe bağladılar ancak modemin bulunduğu konum ile masaüstünün bulunduğu odaya ethernet çekmek çok çirkin bir görüntü yaratacak. Şimdilik çözümü eski modemimi router olarak kullanarak buldum. 5Ghz frekansında yeni modem ile routerı bağladım. Ancak kablo kadar sağlıklı olmadığını biliyorum. İstediğim oda ve modemin konumu arası çok uzak değil ancak ethernet kablosu çekmek için çok ters bir pozisyonda. Tek bir duvardan devam ettirip odaya varamıyorum, ters kalıyor.

Duvarları kırmadan, kestikleri bakır kablonun bulunduğu odaya fiber kablosunu getirebilir miyim? Bu işin kolay ve verimli bir yolu var mı?

Powerline adaptörler ne kadar işe yarar? Sonuçta elektrik tesisatı üzerinden dağıtmak ile vdsl'in çok da bir farkı yok. Fiber olmasının bir anlamı kalmıyor gibi düşünüyorum. Binaya fiber çekip ardından bakır kabloyla dağıtmaktan bir farkı kalmıyor sanırım.

Her türlü tavsiyenize açığım. Gelen Türk telekom yetkilelerinin bakır kabloyu kesmeleri doğru mu yanlış mı ondan bile emin değilim.



A
3 yıl
Yarbay

Sıva altı kanallar açıksa getirilir ben dubleks dairenin en uzak dairesine kadar çektim var olan tesisatı kullanıp susta yardımıyla cekebilirsin.



H
3 yıl
Yüzbaşı

bende ethernet kablosunu modemden baska odaya çektim susta olmadan puat ları ıyı takıp edersen götürebilirsin kabloları istedigin yere



S
3 yıl
Yarbay

Buna cevabını burada bulman çok zor.
Kılavuzlarla sıva altı kablo borularından, tıkanma ve kötü yapılmış dirsekler yoksa her odaya çekilebilir.
Ancak bunu, bu konuyu bilen ve kılavuz ile kablo çekebilen birisi yerinde deneyerek görebilir.
Eğer kendim yaparım dersen dene.

Olmadı en mantıklı çözüm kablo kanalları ile süpürgeliklerden ve kapı kasalarının aralarından geçirerek RJ11 ya da RJ45 taşıyabilirsin.

Yine de belirttiğim gibi, bu birebir daireniz ile alakalıdır ve buradan ne desek boş.

Bu arada powerline adaptörün istediğin gibi çalışmama riski, özellikle yeni dairelerde var.
Yeni dairelerde 3 faz kullanılıyor genelde, ve bağlamak istediğin prizler aynı fazda değilse çalışmayacaktır, ayrıca farklı sigorlalar kullanıldıysa da verimli olmayacaktır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suphion -- 25 Mart 2021; 13:42:34 >

S
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhabalar,

Geç cevap için kusura bakmayın.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.


@AMC Sıva altı kanallar ne kadar açık bilmiyorum. 20 Yıllık bina. Bundan önce bakır kabloyla bağlanıyorduk. Kablolar kapıdan odalara doğru uzanıyor.

@hhd82 82 Bunu yapmaktan korkuyorum. Sebebi ise istemeden fiber kabloyu kırarsam daha büyük uğraş çıkabilir. Fiber kabloyu sıva altı kanallardan geçirirken bile kırılmasın diye sabun sürüyorlar.

@suphion Kendim denemek istiyorum ancak fiber kabloya istemeden zarar vermekten korkuyorum. Diğer taraftan işi bilen birisi de kırabilir fiber kablosunu. İnce CAT7 kabloları gördüm Aliexpress'te, duvar kenarlarından çift taraflı bantla yapıştırırsam gözükmeyebilir ama köşeleri dönerken görüntü sıratabilir. Powerline'dan vazgeçtim, powerline aracılığıyla bağlansam bakır kablodan bir farkı kalmıyormuş. Şimdilik eski modemi router olarak bağladım 5Ghz frekansında. Router'ı da kabloyla masaüstüne bağladım. Şimdilik idare ediyor ancak bazen kopma gibi sıkıntılar yaşanıyor. Konuyla ilgili Türknet ile iletişime geçmeli miyim bilmiyorum. İstediğim odaya fiber kablosunu çekebiliyorlardır belki.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @AMC , @hhd82 , @suphion
N
3 yıl
Yarbay

Duvar dibinden götürebilirsin tan 90 derece dik bükmemeye dikkat et eğim verdiğinde sorunun kalmaz.

Bu işi bilen bir elektrikçi çağırırsan daha rahat olur.




Bu mesajda bahsedilenler: @semiramist1
R
3 yıl
Yarbay

https://www.n11.com/urun/tenda-ac5-1200-mbps-5-ghz-cift-bant-access-point-router-1736182?magaza=btb&utm_source=comp_cimri&utm_medium=cpc&utm_campaign=cimri_genel

Bu cihazi modemden 20 metre uzaklıkta 2 dış duvardan ethernet ile pc'ye bağladım kayıp sıfırdı.

Ama ethernet yerine bu cihaza wifiyle bağlanınca kayıplar oluyordu.

Sanırım senin ev içinde bir sorun olmaz.




Bu mesajda bahsedilenler: @semiramist1
S
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

@NitroNos Yassı Cat 7 kablosu satın aldım. Süpürgelikler ile saklayarak götürmeyi deneyeceğim.

@yukleniyor Masaüstüne ethernet ile bağlanmak durumundayım. Şimdilik deneme amacıyla Wifi 6 destekli Xiaomi Router AX1800 satın aldım. Bakalım nasıl olacak.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @NitroNos , @yukleniyor
A
3 yıl
Yarbay

Router'dan memnun musunuz? Wifi 6 desteklemeyen cihazlarla performansı nasıl merak ediyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @semiramist1
S
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Şimdi test etme imkanım oldu. Wifi 6 destekli bir laptopum var. 5 metreden neredeyse kayıpsız internete bağlıyor. Çekim gücü anlamında pek de bir fark yok. Laptopu ethernet kablosuna bağlamışım gibi gerçekten.




Bu mesajda bahsedilenler: @achfighter
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.