Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
2055
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Anakart kondansatörü koptu
K
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Selamlar arkadaşlar,

Bilgisayarım uzun zamandır sebepsiz yere kilitleniyor, bazen de kendi kendine reset atıyordu. En son hiç açılmamaya başladı. Kasanın içini açtım ve incelemeye başladım. Bir kondansatör baya bi eğilmiş gibi geldi, netten anakartın fotosuna baktım ve normalde o şekilde durmaması gerektiğini gördüm. Azıcık da tozunu alayım derken fırça ile hafif sürtünce kondansatör düştü. Anakartın başka hiçbir yerinde korozyon veya başka bir şeye rastlamadım. Bu kondansatörden nerede bulabilirim? Ya da anakartı Çok masraflı olmadan tamir ettirebileceğim sakarya/kocaeli civarı yer var mıdır? Kondansatör bulursam kendim lehim atabilirim.

< Resime gitmek için tıklayın >

Bilgisayar baya eski, gigabyte 990xa-ud3 anakart. Tamir edilmesi çok pahalıya gelecek ise hiç uğraşmayayım diyorum.

Edit: anakartta sistem kurulu iken olay şu, görüntü gelmiyor. güç tuşuna basıldığında fanlar dönüyor, işlemci ısınıyor, 1-2 sn kadar hdd ışığı yanıyor. sonrasında ise hiçbir şey olmuyor. muhtemelen kopan kondansatör sebebiyle sistem bios açılışına kadar bile gelemediği için görüntü alamıyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Krauser DMC -- 27 Eylül 2019; 1:53:31 >

İ
5 yıl
Yarbay

Kondansatörün lehimi tam tutmamış, soğuk lehim olmalı ki ki dokununca düşmüş. Sizin arıza kondansatörden değil de soğuk lehimden kaynaklı gibi duruyor. O kondansatörler kolay kolay bozulmaz. Bir yerinde fiziksel hasarı yoksa yerine geri takınca çalışacaktır. Bu da ancak sıcak hava istasyonuyla falan olabilecek bir şey. Kart üstündeki kondansatörün lehim padlerine lehim verilecek. Kondansatör üzerine oturtulup sıcak havayla lehimlerin kaynaması sağlanacak. Uygun aleti olan biri için basit bir iş.

Katı kondansatör diye geçer o.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
5 yıl
Yarbay

anakart marka model ne? garip bir durum çünkü. keni aakartımdaki kondansatörleri elimle bir kontol edeyim var mı sallanan falan



K
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

şöyle ki kondansatörün iki bacağı anakartta hala, o fotosunu çektiğim kısım düştü. bacakları kondansatördeki deliklere soksam çalışır gibi geldi bana da ancak denedim ve sonuç alamadım. bi ihtimal kondansatöre kendim tel takıp pc yi çalıştırarak görüntü almayı deneyebilirim ama yeni bir kondansatörüm olsa daha iyi olacakmış gibi geliyor. o yüzden bu ya da benzer değerlerde bir kondansatör arıyorum.




Bu mesajda bahsedilenler: @ipli jeton
S
5 yıl
Yüzbaşı

basit tamiri var sen kondanstorun yenisini bulmalısın sonra oraya tekrar lehimle koymalısın.



İ
5 yıl
Yarbay

560 uF 6V katı kondansatör. 6V standart değer değildir bulamayabilirsiniz. 6.3V standart değerdir 6V yerine onu alabilirsiniz sorun olmaz. Türkiye piyasasında temin etmesi zor bir kondansatördür. Alternatif olarak hurda kartlardan temin etmeye çalışabilirsiniz.

Bu arada kondansatör anakartın hangi bölgesinde?



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Krauser DMC
K
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

560 uF 6.3V kondansatörlerin içinde de direnç (ohm) değerleri değişebiliyor diye biliyorum. Aliexpress ve alibaba.com da araştırdım azcık 5-8 mikroohm arası değişken dirençlere sahip olanlar varmış. Neyse bakacağım artık bir çaresine.

Üstteki pci x 16 slotunun hemen önünde. IO portların tarafında.




Bu mesajda bahsedilenler: @ipli jeton
R
5 yıl
Yüzbaşı

Bahçelievler de ekingen elektrik var oraya drğerlerin yazılarını oku genelde uyumlu bulup veriyor ama katı değil ki onların da ömrü 3 yıl kadar yeter



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

İ
5 yıl
Yarbay

LAEC1 olarak işaretlenmiş kapasitör. Sanırım LAN yongasının beslemesini filtrelemek için orada.
< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

K
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Yaptım. Kondansatörün ayakları zaten hala anakartta olduğu için onların üstüne az bi lehim attım ve lehim kurumadan kondansatörü bastırdım üstüne. Tabi 6-7 kere başarısız oldum bu işi yaparken. Yeterince hızlı yapabildiğim anda lehimler tuttu. Şimdi sistem hiçbir arıza vermeden çalışıyor. İlginç bir deneyim oldu benim için. Pek düşünmemiştim aynı kapasitörü lehimlesem çalışacağını ama oldu.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.