A

Yarbay
15 Ağustos 2009
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
11 üye
Görüntülenme (?)
418 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
A
3 yıl
A101 Aldın Aldın 7 Ekim Stanley Termos Fırsatları
A
4 yıl
Kilitlenen icloud hesabını açmak.(İcloudŞifresiBiliniyor)
Arkadaşlar merhaba. Anneme ait iphone 5 telefon arızalandı. Telefon hiçbir şekilde açılmıyor. icloud hesabında ki bilgileri Yeni aldığımız cihaza Yedekleme yapacaktım şifreyi bir kaç sefer yanlış girip hesabı kilitledim. Daha sonra google şifreler bölümünde icloud hesabının şifresini öğrendim. Şimdi şifreyi bilmeme rağmen hesabı açamıyorum, şu şekilde uyarı veriyor
quote:

Bu Apple kimliği güvenlik nedeniyle devre dışı bırakıldı. Hesabınızı sıfırlamak için iForgot sayfasını ziyaret edin (http://iforgot.apple.com).

iforgot.apple.com sitesine girince şifreyi kurtarmak için eposta gönderiyor yada güvenlik soruları soruyor. Eposta hesabını açamıyorum nasıl maile bakacağım. Güvenlik sorularınıda bilmiyorum.

< Resime gitmek için tıklayın >
Hesap kilidini nasıl kaldırabilirim?
A
4 yıl
Daha iyi verim alabilmek için neler yapmalıyım?
Arkadaşlar merhabalar.
3+1 96m2 bir evdeyim. 6 katlı evin 3. Katındayım. Ev sıfır ve yalıtımlı, alt kat yeni birisi taşınıyor yerler soğuk. Üst kat dolu. Peteklerden Sadece salon yatak odası mutfak ve havlupan açık. Mobil sistem döşeme yapılmış, koridorda petek yok. Salonda 2 pencere mevcut ve boydan camla kaplı.

Kombi Arçelik DGK 20 EGT M Balkonda mütahit malı sadece plastik dolap içinde.
Salon 27m2 petek ölçüleri 700x600 2 adet (Kuzey,Batı Cephe)
Yatak Odası 17m2 petek ölçüsü 1200x600 1 adet (Kuzey Cephe)
Mutfak 11m2 petek ölçüsü 600x600 1 adet (Batı Cephe)

Mutfak haricinde çoğu yer, 21 derece civarında ve sıcak sayılmaz. Günlük ortalama 10-11m3 harcama yapıyorum.
Sizden tavsiyem bu evde daha ucuza ve verimli şekilde nasıl ısınabilirim.
Kombinin değişmesi mi lazım? Balkona cam balkonla kapatsam faydası olur mu? Hangi Oda termostatını kullanmalıyım.
A
5 yıl
Bireysel Tüketici Heyeti Masraf Iadeleri Geri Alma Konusu
Arkadaşlar forumda bir bilgi kirliliği ve çift başlılık mevcut. Bu konu üzerinden krediler için zorunlu olmaması rağmen bankaların zorunlu olduğu söylenen hayat sigortası, ferdi kaza, bes, konut ve yangın sigortası vs gibi masrafların Türkiye Bankalar Birliği Tüketici Hakem Heyeti aracılığı ile nasıl alındığına dair bilgileri paylaşalım.

Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyeti uygulaması, ücretsiz bir hizmet olup, Heyetin 2022 yılında 6.437 TL’ye kadar müşteri lehine vereceği kararlar, yargı yolu açık olmak üzere banka için bağlayıcıdır.


Lütfen bu konuya faiz oranları, yapılandırma vs gibi konularınızı sormayınız.


Hukuki Dayanaklar
1)6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “Sözleşmeden Cayma” başlıklı 1489. maddesinde “Sigorta ettiren, sigortacının kendisine cayma hakkını kullanabileceğini bildirmesinden itibaren onbeş gün içinde sözleşmeden cayabilir. Bilgilendirmenin yapıldığı sigortacı tarafından ispatlanır. Bilgilendirme yapılmamışsa cayma hakkı ilk primin ödenmesinden bir ay sonra sona erer.”

2)6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Satıştan Kaçınma” başlıklı 6. maddesinin 3. fıkrası “(3) Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edenler; aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa; bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz.”

3)6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Sigorta yaptırılması” başlıklı 38. maddesinde “Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorundadır. Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir.” hükmü yer almaktadır.


Bu kanun maddelerine göre Bankalar size sigorta yapmaya diretemez. Sigorta yapsanız dahi sonrasında bu kanun hükümlerine dayanarak iptal etme hakkınız vardır. Başvuru yaptıktan sonra bankalardan müşteriye şu şekilde dönüş yapılmaktadır. Şikayetinize geri almazsanız, kredi oranının değişir, mahkemeye vereceğiz, bir daha kredi alamazsınız vs. vs. Bunlara aldırış etmeyin. Telefonu direk kapatın ve muhatabınızın ben olmadığımı. Bu söylediklerinizi Bankalar Birliğine de söyleyin deyin :)
Herkese bol şans. Acele etmeyin. Başvurunun sonuçlanması max 90 gün. Bu 90 gün başvuru yapıldığı tarihten itibaren değil başvurumuzun kabul edilmesinden sonra başlar. Karar verildikten sonra 15 gün içinde banka gerekli işlemleri yapmak zorunda.
Türkiye Bankalar Birliğinin çalışma şartlarını belirleyen tebliğ mutlaka okuyun. Özellikle 12. maddehttps://www.tbb.org.tr/Content/Upload/Dokuman/813/Musteri_Sikayetleri_Hakem_Heyetinin_Olusumu_Calisma_Esas_ve_Usulleri_Hakkinda_Teblig1.pdf

Heyetin gündemine girmeyen konular.

Heyete iletilecek başvuruların kapsamı
MADDE 7- Heyet, bankalar hakkında aşağıda belirtilenler dışında kalan tüm başvuruları inceler. Aşağıda belirtilen başvurular Birlik tarafından Heyet gündemine alınmaz:
a. Banka genel müdürlüğü veya ilgili şubenin cevap tarihini izleyen altmış gün içinde ve başvuru formu ile birlikte Heyete iletilmek üzere Birliğe ulaşmayan başvurular,
b. Başvuruya konu işlem veya eylemin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yıl içinde Heyete iletilmek üzere Birliğe ulaşmayan başvurular,
c. Yargıya, Sigorta Tahkim Komisyonuna veya Tüketici Hakem Heyetlerine intikal etmiş olanlar,
ç. Bireysel nitelik taşımayan ticari, zirai vb faaliyet konularıyla ilgili bankacılık işlemlerinden kaynaklananlar ile tüzel kişiler tarafından yapılan başvurular,
d. Bankaların personeli hakkındaki başvurular veya sundukları ürün ve hizmetler hakkında genel mahiyet taşıyan başvurular,
e. İflas veya tasfiyesine karar verilen bir bankanın aldığı kararlarla ilgili olanlar, f. Kanunlarda suç olarak öngörülen fiiller,
g. Henüz gerçekleşmemiş işlemlerle ilgili olanlar,
ğ. Daha önce Heyet tarafından incelenmiş ve karara bağlanmış olanlar,
h. Başvuru sahibinin itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla, başvuru sahibi ile banka arasında çözüme kavuşturulmuş olan başvurular,
ı. Bankaların kredi politikaları ve kredi değerlendirme, izleme, risk yönetimi ile ilgili olanlar,
i. Bankaların yurt dışı şubelerince yapılan işlemlerle ilgili olanlar,
Heyet gündemine alınmayan başvurular hakkında, başvuru sahibine başvurunun kayda alındığı tarihten itibaren 30 gün içinde yazılı bilgilendirme yapılır.
Heyete iletilmesinden sonra, Sigorta Tahkim Komisyonuna, yargıya veya Tüketici Hakem Heyetlerine intikal ettirilen başvurulara ilişkin Heyetin görevi son bulur. Yargıya, Tüketici Hakem Heyetlerine veya Sigorta Tahkim Komisyonuna intikal ettirilen başvurular, başvuru sahibi veya ilgili banka tarafından Heyete bildirilir.

Arkadaşlar öncelikle kendimden örnek vereceğim. Vakıfbank'tan 60000TL ihtiyaç kredisi kullandım ve tarafımdan kesilen iadeler şu şekildedir.

< Resime gitmek için tıklayın >

315 TL Dosya Masrafı
614.77 TL Hayat Sigortası
572.25 TL Halden anlayan full paket
24 TL Feri Kaza Sigortası


Öncelikle Dosya masrafları yasal olduğu için bu ücretin iadesi hariç diğer iadeler için bankamızın iletişim bölümünden bankamıza aşağıdaki gibi bir talep göndereceğiz. Bu talep mobil bankacılık kullanan çoğu bankanın iletişim bölümünden atılmaktadır.

< Resime gitmek için tıklayın >

Talep oluşturulduktan sonra aşağıdaki gibi kayıtlı e-postanıza talebin alındığına dair bir mail gelecek. Bu maili saklayınız.

< Resime gitmek için tıklayın >

Benim bankam 3 gün içinde tarafıma şu şekilde bir dönüş yaptı.

< Resime gitmek için tıklayın >

Şimdi bankanın bize verdiği cevap ile Türkiye Bankalar Birliğine talep oluşturacağız.
İlk önce turkiye.gov.tr üzerinden giriş yapıp arama kısmına aşağıdaki gibi yazıp giriş yapıyoruz ve sırayla işlemleri takip edin.


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Evet şimdi önemli yerlere geliyoruz.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Ve en son ekranda bilgileri kontrol edip BAŞVUR'a basarak işlemleri tamamlıyoruz.
Sonuç


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Ariyetten Ziraat Bankasından Konut Kredisi kulllandım ve Hayat Sigortası ve Ziraat Yangın Sigortasınıda iptal ettirip iadesini aldım.
< Resime gitmek için tıklayın >
A
6 yıl
Bu Ankastre Set için Yorum alabilir miyim?
Bir kaç aydır almayı düşünüyoruz ha alıcaz derken fiyatlar gün geçtikçe artıyor. Ufak bir araştırma sonucu şu ürüne baktım. Yorumlarda iyi gibi. Buna muadil önerebileceğiniz ürün var mı?
https://urun.n11.com/ankastre-setler/hoover-beyaz-ankastre-set-3lu-hot3161w1hgv64smcwhdm656wtk-P113144238
A
6 yıl
Motul 8100 X-Clean Fe 5w30 4lt Yağ 69TL
https://www.hepsiburada.com/motul-8100-x-clean-fe-5w30-4x4l-araba-yagi-p-OTYAGCRSI592
Sanırım çok sıcak


edit: fiyatı düzeltip yükseltmişler
A
6 yıl
LG G4 Şebeke Sorunu
Arkadaşlar lg g4 telefonda ne arama yapabiliyorum ne de karşı taraftan arama gelmiyor. Ama ilginç bir şekilde hücresel veri açıkken internet kullanılıyor whatsapp dan vs mesaj gönderebiliyorum. Simkartı sök tak yapınca bazen düzeliyor bir kaç gün sonra tekrar aynı sorun. Resme dikkat ederseniz mobil internet aktif görünüyor ama arama yapamıyorum. Turk Telekom 4.5g simkartlı hat kullanıyorum
< Resime gitmek için tıklayın >
A
7 yıl
Yurtdışından Araç Getirme - Yolcular için Taşıt Rehberi
Arkadaşlar herkese merhabalar. Yurt dışından araç getirme ile ilgili bir rehberi sizlerle paylaşmak istiyorum.


1. Kimler Yabancı Plakalı Taşıt ile Türkiye'ye Giriş Yapabilir?

- Yurt dışında ikamet eden kişiler, ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı bir adet yabancı plakalı kara taşıtını geçici olarak Türkiye'ye getirebilir.
- Taşıt getirecek kişilerin öncelikle yurt dışında yerleşik olma koşulunu sağlaması gerekir.
- Yurt dışında yerleşik olma; olağan durumda yurt dışında ikamet eden kişinin Türkiye'ye giriş yapmak istediği tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurt dışında bulunmasını ifade eder.
- Yurt dışında yerleşik olma koşulunu 185 günlük süre hesaplaması yapılırken kişinin sadece taşıtı ile Türkiye'ye girdiği tarihler değil aynı zamanda taşıtsız olarak örneğin uçakla giriş çıkış yaptığı tarihler de dikkate alınır.
- Taşıt getirecek kişilerin yurt dışında ikamet tesis etmeleri şarttır. Gemilerde çalışan şantiyede geçici süreyle görev yapan veya otelde kalan vatandaşlarımız son 1 yılın 185 gününü fiilen yurt dışında ikamet tesis etmediklerinden dolayı yurt dışında yerleşik sayılmazlar
- Yurt dışında çalışma, eğitim veya geçici görevle gidip kesin dönüş yapan vatandaşlarımız ikametlerini Türkiye'ye naklettiklerinden yabancı plakalı kara taşıtlarını geçici olarak Türkiye'ye getiremezler.
- Türkiye'ye giriş yapılmak istenilen tarih itibariyle yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlamıyor ise taşıtın Türkiye'ye girişine izin verilmez.

2. Yurtdışında Yerleşik Olma Koşulu Olan 185 Gün Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?

- Taşıt getirebilmek için gerekli olan yurt dışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre hesabı Emniyet Genel Müdürlüğünden temin edilen pasaport veya Türkiye Cumhuriyeti kimliğinin giriş çıkış kayıtlarına göre bir program vasıtasıyla yapılır. Pasaport veya kimlik bilgileri programa girilir, program Türkiye'ye giriş yapılmak istenilen tarihten geriye doğru 1 yıl(365gün) giderek Türkiye'de ve yurtdışında kalınan süreleri hesaplar.
- Hesaplama sonucunda kesintili veya kesintisiz son bir yılın toplamda 185 günden fazlasını yurt dışında geçiren ve olağan durumda yurt dışında yerleşik olma koşulunu sağlamış olur.
- Her girişte 185 gün yurt dışında bulunma şartı gümrük idaresince kontrol edilir ve bu şartı sağlayanların taşıtlarına ülkemize giriş izin verilir.
- Yurt dışında yerleşik olma durumunun hesaplanmasını aşağıdaki örnekle açıklayalım.
Almanya'da yaşayan ve Almanya'da adına kayıtlı taşıtı ile 01.06.2017 tarihinde Kapıkule Sınır Kapısından Türkiye'ye giriş yapmak isteyen kişinin 01.06.2017 tarihinden geriye doğru 1 yıl yani 01.06.2016-01.06.2017 tarihleri arasında yurt dışındaki kalış süreleri hesaplanır ve 185 günden fazla yurt dışında kalan ve olağan durumda yurt dışında ikamet eden bu şahsın yurt dışında yerleşik kabul edilir. Bu süre hesabında taşıtlı ve taşıtsız deniz, hava, kara veya demir yoluyla yapılan tüm giriş ve çıkışlar dikkate alınır.
- Yolcular yurtda giriş çıkış bilgilerini türkiye.gov.tr adresinden öğrenebilir. Bu öğrenmeyle gümrük kapılarında yaşanacak mağduriyetler engellenir.

3. Taşıt Getirebilmek için Gerekli Belgeler Nelerdir?

- Yurt dışında yerleşik kişiler tarafından Türkiye'ye taşıt getirilirken aşağıdaki belgelerin gümrük idaresine sunulması gerekmektedir.

* Taşıtın ikamet edilen ülkede kayıtlı olduğunu gösterir mülkiyet belgesi, başka bir ifadeyle aracın ruhsatı
* Taşıtı getiren kişinin ehliyeti
* Türkiye'de geçerli bir sigorta poliçesi
* Kişinin pasaportu veya pasaport yerine geçen kimlik belgesi, İkamet edilen ülkede kayıtlı taşıtın vekaletname veya kiralama yoluyla getirilmesi durumunda geçerli bir vekaletname veya kira sözleşmesi
Bu taşıtların gümrük kayıt işlemleri herhangi bir ücrete tabi değildir. Aksi yöndeki taleplere itibar edilmemesi gerekir.

4. Türkiye'ye Getirilen Taşıtlara Verilen Süre Ne Kadardır?

- 2015 yılında yapılan yeni bir düzenleme ile yurt dışında ikamet eden çalışan veya yurt dışından emekli olan vatandaşlarımız ile oturma izni bulunan yabancı uyruklular, yabancı plakalı taşıtlarını hiçbir ücret ödemeden 2 yıl (730gün) kadar Türkiye'de bulundurma ve kullanma imkanına sahiptir.
- Yabancı uyruklu kişilerin (mavi kart hamili olanlar hariç) taşıtlarına verilecek süre bu kişilerin Türkiye'de kalma süresinden uzun olamaz. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre de ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir ve bu süre 730 günden uzun olamaz. Örnek olarak Türkiye'de 1 yıl oturma izni almış olan kişinin, getirdiği araca en fazla 1 yıl süre verilir.
- Oturma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişilere ise toplam 90 gün süre verilir.
- Kiralanarak getirilen taşıtlar için, taşıta verilecek süre, kişinin vatandaşlık ve oturumuna bağlı olarak, kiralama sözleşmesinde belirtilen süreden uzun olamaz.
- Taşıtla verilen süre, tek seferde kullanılabileceği gibi parça parça da kullanılabilir.

5. Vekaletname ile Bir başka Kişiye Ait Taşıt Türkiye'ye Getirilebilir mi?

Başkasına ait olan yabancı plakalı taşıtların vekaletname veya kiralama yoluyla Türkiye'ye getirilebilmesi aşağıdaki durumlarda mümkündür.

- Hem vekaleten taşıtı getiren kişi hemde taşıt sahibinin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olma koşulu sağlaması
- Taşıtı getiren kişinin ikamet ettiği ülkede kayıtlı olması
- Kiralanmak suretiyle getirilen taşıtlar için kira sözleşmesinin bulunması
- Taşıtın vekaletname veya kiralama yoluyla Türkiye'ye getirilmesi halinde duruma uygun olarak aşağıdaki belgelerden birinin gümrük idaresine sunulması gerekir.
* Elçilik, konsolosluk veya noter onaylı bir vekaletname yada taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idaresinde hazır bulunmaları halinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrüğün onaylayacağı bir vekaletname
* Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet veya mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış bir belge
* Otomobil firmaları veya diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekaletname
* Kiralanmak suretiyle getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi
* Yukarıda sayılan belgelerin noter veya konsolosluk tercümelerinin de gümrüğe sunulması gerekir. Ayrıca tüzel kişiliğe ait taşıtları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu da ispatlaması gerekmektedir.

6. Türkiye'ye Getirilen Taşıtlar Kimler Tarafından Kullanılabilir?

- Yurt dışında yerleşik kişilerce Türkiye'ye getirilen yabancı plakalı taşıtlar, sahibi, taşıt sahibinin sadece yurt dışında yerleşik eşi veya usul yada füru kişilerce (anne, baba, çocuklar) kullanabilir.
- Taşıt sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması mümkün değildir.
- Yurt dışında yerleşik olma koşulunu sağlamayan anne, baba, eş ve çocukların da bu aracı kullanması mümkün değildir.

7. Türkiye'ye Taşıtı ile Giren Kişi Taşıtsız Yurt dışına Çıkabilir mi?

- Yurt dışında yerleşik vatandaşlarımız Türkiye'ye getirdikleri yabancı plakalı taşıtlarını Türkiye'de bırakmak suretiyle yurt dışına çıkabilirler.
- Vatandaşlarımızın taşıtsız yurt dışına çıkmak istemesi durumunda en yakın gümrük idaresine başvurarak aşağıdaki işlemlerden birisini yapması gerekmektedir.
* Taşıtın gümrük idaresinin gözetimine bırakılması
* Taşıtın başkası tarafından kullanılmayacağına ilişkin iki nüsha düzenlenen taahhütnamenin gümrük idaresine sunulması ve bu talebin gümrük idaresince uygun bulunması
- Türkiye'de oturma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişilerin taahhütname ile yurt dışına çıkışına müsaade edilmemektedir. Bu kişilerin taşıtlarını gümrük gözetimine bırakması gerekmektedir. Gümrük idaresinin gözetimine bırakılan taşıtın süresi durmaktadır. Huna karşın taahhütname verilmek suretiyle yurt dışına çıkarılması durumda taşıtın süresi işlemeye devam etmektedir.
- Taahhütname verildiği durumda taşıtın gümrük idaresine beyan edilen adreste park halinde bulunması gerekmekte olup taşıt sahibinin yurt dışında yerleşik eşi, çocukları, anne ve babası dahil taşıtın kullanılması mümkün değildir.

8. Türkiye'ye Getirilen Taşıt Vekaletname ile Yurt dışı Edilebilir mi?

- Yurt dışında yerleşik vatandaşlarımızca Türkiye'ye getirilen yabancı plakalı taşıtın geçerli bir vekaletname yoluyla yurt dışı edilmesi mümkündür.
Bunun için;
* Geçerli bir vekaletnamenin ibrazı
* Taşıtı yurt dışı edecek kişinin yurt dışında yerleşik olması
* Vekalet veren ve vekalet alan kişilerin gümrük idaresine birlikte müracaatı.
Vekaletname ile yurt dışına çıkarılacak taşıtların işlemleri, haklı sebeplerin haricinde taşıtın yurt dışına son çıkış tarihinden 15 gün önce yapılır.
Ayrıca Yurt dışı yerleşik kişilerce Türkiye'ye getirilen yabancı plakalı araçların mülkiyet devri başkalarına yapılmaz.

9. Gümrük Denetimine Bırakmadan veya İzin Almadan Yurt dışına Çıkış Yapılabilir mi?

- Taşıtlarını gümrüğün denetimine bırakmadan veya taahhütname ile gümrükten izin almadan yurt dışına çıkan kişiler için taşıt programına ihbar kaydı konulur. Bu kişiler haklı bir sebepleri bulunduğunu ispat edemezlerse haklarında Gümrük Kanunun 238. maddesi uyarınca aracın gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında para cezası uygulanır.

10. Türkiye'ye getirilen Taşıtlar ile İlgili Olarak Hangi Durumlarda Ceza Uygulanır?

- Türkiye'ye getirilen taşıtların getiriliş amacı dışında kullanılması, bir başkasına kiralanması, ödünç verilmesi, başka bir şahsa izinsiz devredilmesi veya satılması
- Hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması
- Taşıtla birlikte giren ve belgelerinde kayıtlı olan parçalarının Gümrük İdaresinden izin alınmaksızın değiştirilmesi
- Yurtta kalma süresinin bitimini takip eden ilk 3 ay içerisinde yurt dışına çıkarılmaması veya bu sürede herhangi bir gümrük idaresine teslim edilmemesi
- Son bir yıl içinde Türkiye'ye birden fazla pasaport veya kimlikle giriş yapıldığı halde buna ilişkin bilginin gümrük idaresine verilmemesi ve bu şekilde 185 günlük süre hesabının hatalı yapılmasına sebebiyet verilerek yurt dışı yerleşik şartı sağlanmadığı halde söz konusu şart sağlanmış gibi gümrük idaresince işlem yapılarak taşıtın geçici ithaline izin verilmesine neden olunması

Yukarıda belirtilen durumlarda 4458 Sayılı Gümrük Kanununun 238. maddesi uyarınca gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında para cezası uygulanmakta ve taşıt gümrük idaresince teslim alınarak yurt dışı edilmektedir.
Taşıtların kanuni yurtta kalma süresinin bitimini takip eden ilk 3 ay içerisinde Türkiye'den çıkarılması halinde ise 4458 Sayılı Gümrük Kanununun 241/5 maddesi uyarınca usulsüzlük cezası tahsil edilir. Bu ceza yaklaşık 534TL dir.
Yukarıda sayılan durumların dışında usulsüzlük hallerinde ise Kanunun 241. maddesi kapsamında ceza uygulanmaktadır.

Olabildiğince her şeyi yazmaya çalıştım. Mutlaka atladığım noktalar olmuştur. Eksik kalan yerler için soru sorabilirsiniz. Mavi plaka ve misafir plakalı araçlar hakkında çok bilgi sahibi değilim. Biraz Emniyet Genel Müdürlüğüne ilgilendiren konular. Belki ilerde tam öğrenip bilgilerimi sizlerle paylaşırım. Kalın sağlıcakla..
Bu bilgiler resmi belge için kullanılmaz.
A
7 yıl
Yurtdışından Araç Getirme - Yolcular için Taşıt Rehberi
Arkadaşlar herkese merhabalar. Yurt dışından araç getirme ile ilgili bir rehberi sizlerle paylaşmak istiyorum.


1. Kimler Yabancı Plakalı Taşıt ile Türkiye'ye Giriş Yapabilir?

- Yurt dışında ikamet eden kişiler, ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı bir adet yabancı plakalı kara taşıtını geçici olarak Türkiye'ye getirebilir.
- Taşıt getirecek kişilerin öncelikle yurt dışında yerleşik olma koşulunu sağlaması gerekir.
- Yurt dışında yerleşik olma; olağan durumda yurt dışında ikamet eden kişinin Türkiye'ye giriş yapmak istediği tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurt dışında bulunmasını ifade eder.
- Yurt dışında yerleşik olma koşulunu 185 günlük süre hesaplaması yapılırken kişinin sadece taşıtı ile Türkiye'ye girdiği tarihler değil aynı zamanda taşıtsız olarak örneğin uçakla giriş çıkış yaptığı tarihler de dikkate alınır.
- Taşıt getirecek kişilerin yurt dışında ikamet tesis etmeleri şarttır. Gemilerde çalışan şantiyede geçici süreyle görev yapan veya otelde kalan vatandaşlarımız son 1 yılın 185 gününü fiilen yurt dışında ikamet tesis etmediklerinden dolayı yurt dışında yerleşik sayılmazlar
- Yurt dışında çalışma, eğitim veya geçici görevle gidip kesin dönüş yapan vatandaşlarımız ikametlerini Türkiye'ye naklettiklerinden yabancı plakalı kara taşıtlarını geçici olarak Türkiye'ye getiremezler.
- Türkiye'ye giriş yapılmak istenilen tarih itibariyle yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlamıyor ise taşıtın Türkiye'ye girişine izin verilmez.


2. Yurtdışında Yerleşik Olma Koşulu Olan 185 Gün Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?

- Taşıt getirebilmek için gerekli olan yurt dışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre hesabı Emniyet Genel Müdürlüğünden temin edilen pasaport veya Türkiye Cumhuriyeti kimliğinin giriş çıkış kayıtlarına göre bir program vasıtasıyla yapılır. Pasaport veya kimlik bilgileri programa girilir, program Türkiye'ye giriş yapılmak istenilen tarihten geriye doğru 1 yıl(365gün) giderek Türkiye'de ve yurtdışında kalınan süreleri hesaplar.
- Hesaplama sonucunda kesintili veya kesintisiz son bir yılın toplamda 185 günden fazlasını yurt dışında geçiren ve olağan durumda yurt dışında yerleşik olma koşulunu sağlamış olur.
- Her girişte 185 gün yurt dışında bulunma şartı gümrük idaresince kontrol edilir ve bu şartı sağlayanların taşıtlarına ülkemize giriş izin verilir.
- Yurt dışında yerleşik olma durumunun hesaplanmasını aşağıdaki örnekle açıklayalım.
Almanya'da yaşayan ve Almanya'da adına kayıtlı taşıtı ile 01.06.2017 tarihinde Kapıkule Sınır Kapısından Türkiye'ye giriş yapmak isteyen kişinin 01.06.2017 tarihinden geriye doğru 1 yıl yani 01.06.2016-01.06.2017 tarihleri arasında yurt dışındaki kalış süreleri hesaplanır ve 185 günden fazla yurt dışında kalan ve olağan durumda yurt dışında ikamet eden bu şahsın yurt dışında yerleşik kabul edilir. Bu süre hesabında taşıtlı ve taşıtsız deniz, hava, kara veya demir yoluyla yapılan tüm giriş ve çıkışlar dikkate alınır.
- Yolcular yurtda giriş çıkış bilgilerini türkiye.gov.tr adresinden öğrenebilir. Bu öğrenmeyle gümrük kapılarında yaşanacak mağduriyetler engellenir.


3. Taşıt Getirebilmek için Gerekli Belgeler Nelerdir?

- Yurt dışında yerleşik kişiler tarafından Türkiye'ye taşıt getirilirken aşağıdaki belgelerin gümrük idaresine sunulması gerekmektedir.

* Taşıtın ikamet edilen ülkede kayıtlı olduğunu gösterir mülkiyet belgesi, başka bir ifadeyle aracın ruhsatı
* Taşıtı getiren kişinin ehliyeti
* Türkiye'de geçerli bir sigorta poliçesi
* Kişinin pasaportu veya pasaport yerine geçen kimlik belgesi, İkamet edilen ülkede kayıtlı taşıtın vekaletname veya kiralama yoluyla getirilmesi durumunda geçerli bir vekaletname veya kira sözleşmesi
Bu taşıtların gümrük kayıt işlemleri herhangi bir ücrete tabi değildir. Aksi yöndeki taleplere itibar edilmemesi gerekir.


4. Türkiye'ye Getirilen Taşıtlara Verilen Süre Ne Kadardır?

- 2015 yılında yapılan yeni bir düzenleme ile yurt dışında ikamet eden çalışan veya yurt dışından emekli olan vatandaşlarımız ile oturma izni bulunan yabancı uyruklular, yabancı plakalı taşıtlarını hiçbir ücret ödemeden 2 yıl (730gün) kadar Türkiye'de bulundurma ve kullanma imkanına sahiptir.
- Yabancı uyruklu kişilerin (mavi kart hamili olanlar hariç) taşıtlarına verilecek süre bu kişilerin Türkiye'de kalma süresinden uzun olamaz. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre de ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir ve bu süre 730 günden uzun olamaz. Örnek olarak Türkiye'de 1 yıl oturma izni almış olan kişinin, getirdiği araca en fazla 1 yıl süre verilir.
- Oturma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişilere ise toplam 90 gün süre verilir.
- Kiralanarak getirilen taşıtlar için, taşıta verilecek süre, kişinin vatandaşlık ve oturumuna bağlı olarak, kiralama sözleşmesinde belirtilen süreden uzun olamaz.
- Taşıtla verilen süre, tek seferde kullanılabileceği gibi parça parça da kullanılabilir.


5. Vekaletname ile Bir başka Kişiye Ait Taşıt Türkiye'ye Getirilebilir mi?

Başkasına ait olan yabancı plakalı taşıtların vekaletname veya kiralama yoluyla Türkiye'ye getirilebilmesi aşağıdaki durumlarda mümkündür.

- Hem vekaleten taşıtı getiren kişi hemde taşıt sahibinin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olma koşulu sağlaması
- Taşıtı getiren kişinin ikamet ettiği ülkede kayıtlı olması
- Kiralanmak suretiyle getirilen taşıtlar için kira sözleşmesinin bulunması
- Taşıtın vekaletname veya kiralama yoluyla Türkiye'ye getirilmesi halinde duruma uygun olarak aşağıdaki belgelerden birinin gümrük idaresine sunulması gerekir.
* Elçilik, konsolosluk veya noter onaylı bir vekaletname yada taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idaresinde hazır bulunmaları halinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrüğün onaylayacağı bir vekaletname
* Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet veya mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış bir belge
* Otomobil firmaları veya diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekaletname
* Kiralanmak suretiyle getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi
* Yukarıda sayılan belgelerin noter veya konsolosluk tercümelerinin de gümrüğe sunulması gerekir. Ayrıca tüzel kişiliğe ait taşıtları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu da ispatlaması gerekmektedir.


6. Türkiye'ye Getirilen Taşıtlar Kimler Tarafından Kullanılabilir?

- Yurt dışında yerleşik kişilerce Türkiye'ye getirilen yabancı plakalı taşıtlar, sahibi, taşıt sahibinin sadece yurt dışında yerleşik eşi veya usul yada füru kişilerce (anne, baba, çocuklar) kullanabilir.
- Taşıt sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması mümkün değildir.
- Yurt dışında yerleşik olma koşulunu sağlamayan anne, baba, eş ve çocukların da bu aracı kullanması mümkün değildir.


7. Türkiye'ye Taşıtı ile Giren Kişi Taşıtsız Yurt dışına Çıkabilir mi?

- Yurt dışında yerleşik vatandaşlarımız Türkiye'ye getirdikleri yabancı plakalı taşıtlarını Türkiye'de bırakmak suretiyle yurt dışına çıkabilirler.
- Vatandaşlarımızın taşıtsız yurt dışına çıkmak istemesi durumunda en yakın gümrük idaresine başvurarak aşağıdaki işlemlerden birisini yapması gerekmektedir.
* Taşıtın gümrük idaresinin gözetimine bırakılması
* Taşıtın başkası tarafından kullanılmayacağına ilişkin iki nüsha düzenlenen taahhütnamenin gümrük idaresine sunulması ve bu talebin gümrük idaresince uygun bulunması
- Türkiye'de oturma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişilerin taahhütname ile yurt dışına çıkışına müsaade edilmemektedir. Bu kişilerin taşıtlarını gümrük gözetimine bırakması gerekmektedir. Gümrük idaresinin gözetimine bırakılan taşıtın süresi durmaktadır. Huna karşın taahhütname verilmek suretiyle yurt dışına çıkarılması durumda taşıtın süresi işlemeye devam etmektedir.
- Taahhütname verildiği durumda taşıtın gümrük idaresine beyan edilen adreste park halinde bulunması gerekmekte olup taşıt sahibinin yurt dışında yerleşik eşi, çocukları, anne ve babası dahil taşıtın kullanılması mümkün değildir.


8. Türkiye'ye Getirilen Taşıt Vekaletname ile Yurt dışı Edilebilir mi?

- Yurt dışında yerleşik vatandaşlarımızca Türkiye'ye getirilen yabancı plakalı taşıtın geçerli bir vekaletname yoluyla yurt dışı edilmesi mümkündür.
Bunun için;
* Geçerli bir vekaletnamenin ibrazı
* Taşıtı yurt dışı edecek kişinin yurt dışında yerleşik olması
* Vekalet veren ve vekalet alan kişilerin gümrük idaresine birlikte müracaatı.
Vekaletname ile yurt dışına çıkarılacak taşıtların işlemleri, haklı sebeplerin haricinde taşıtın yurt dışına son çıkış tarihinden 15 gün önce yapılır.
Ayrıca Yurt dışı yerleşik kişilerce Türkiye'ye getirilen yabancı plakalı araçların mülkiyet devri başkalarına yapılmaz.


9. Gümrük Denetimine Bırakmadan veya İzin Almadan Yurt dışına Çıkış Yapılabilir mi?

- Taşıtlarını gümrüğün denetimine bırakmadan veya taahhütname ile gümrükten izin almadan yurt dışına çıkan kişiler için taşıt programına ihbar kaydı konulur. Bu kişiler haklı bir sebepleri bulunduğunu ispat edemezlerse haklarında Gümrük Kanunun 238. maddesi uyarınca aracın gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında para cezası uygulanır.


10. Türkiye'ye getirilen Taşıtlar ile İlgili Olarak Hangi Durumlarda Ceza Uygulanır?

- Türkiye'ye getirilen taşıtların getiriliş amacı dışında kullanılması, bir başkasına kiralanması, ödünç verilmesi, başka bir şahsa izinsiz devredilmesi veya satılması
- Hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması
- Taşıtla birlikte giren ve belgelerinde kayıtlı olan parçalarının Gümrük İdaresinden izin alınmaksızın değiştirilmesi
- Yurtta kalma süresinin bitimini takip eden ilk 3 ay içerisinde yurt dışına çıkarılmaması veya bu sürede herhangi bir gümrük idaresine teslim edilmemesi
- Son bir yıl içinde Türkiye'ye birden fazla pasaport veya kimlikle giriş yapıldığı halde buna ilişkin bilginin gümrük idaresine verilmemesi ve bu şekilde 185 günlük süre hesabının hatalı yapılmasına sebebiyet verilerek yurt dışı yerleşik şartı sağlanmadığı halde söz konusu şart sağlanmış gibi gümrük idaresince işlem yapılarak taşıtın geçici ithaline izin verilmesine neden olunması

Yukarıda belirtilen durumlarda 4458 Sayılı Gümrük Kanununun 238. maddesi uyarınca gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında para cezası uygulanmakta ve taşıt gümrük idaresince teslim alınarak yurt dışı edilmektedir.
Taşıtların kanuni yurtta kalma süresinin bitimini takip eden ilk 3 ay içerisinde Türkiye'den çıkarılması halinde ise 4458 Sayılı Gümrük Kanununun 241/5 maddesi uyarınca usulsüzlük cezası tahsil edilir. Bu ceza yaklaşık 534TL dir.
Yukarıda sayılan durumların dışında usulsüzlük hallerinde ise Kanunun 241. maddesi kapsamında ceza uygulanmaktadır.

Ek olarak Yurtdışından Emekli olan Türk vatandaşları ve Avrupa Birliği Vatandaşları Hakkında Bir Tebliğ Yayınlandı

GEÇİCİ İTHAL EDİLEN KARA TAŞITLARINA İLİŞKİN GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 4)


quote:

“Bu kişilerden emeklilik tarihinden sonra Türkiye Gümrük Bölgesine ilk defa getirecekleri kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için Türkiye’ye son giriş tarihinden geriye doğru bir yılda en az (185) yüzseksenbeş gün Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunması koşulu aranmaz. Ayrıca, bu fıkra uyarınca verilen geçici ithalat izin süresinin tamamını kullanmadan taşıtıyla Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkan emeklilerin, izin süresi içinde olmak koşuluyla, izinden kalan sürelerini kullanmak üzere taşıtıyla yeniden Türkiye Gümrük Bölgesine girişlerinde Türkiye’ye son giriş tarihinden geriye doğru bir yılda en az (185) yüzseksenbeş gün Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunma koşulu
aranmaz.”
Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik kişilerin ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı olan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına Türkiye Gümrük Bölgesine giriş yapılmak istenilen tarihten geriye doğru 365 (üçyüzaltmışbeş) gün içerisinde bir kez olmak üzere bir ay süre verilir.”


Emeklilik belgesi: Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilere, emekli olduklarına dair ilgili ülke sosyal güvenlik mevzuatı gereğince verilen ve elçilik, konsolosluk veya noter onaylı Türkçe tercümeli olmalıdır.

Ayrıntılı en güncel mevzuat için ; GEÇİCİ İTHAL EDİLEN KARA TAŞITLARINA İLİŞKİN GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ
(SERİ NO: 1)


Olabildiğince her şeyi yazmaya çalıştım. Mutlaka atladığım noktalar olmuştur. Eksik kalan yerler için soru sorabilirsiniz. Mavi plaka ve misafir plakalı araçlar hakkında çok bilgi sahibi değilim. Biraz Emniyet Genel Müdürlüğüne ilgilendiren konular. Belki ilerde tam öğrenip bilgilerimi sizlerle paylaşırım. Kalın sağlıcakla..
Bu bilgiler resmi belge için kullanılmaz.
A
7 yıl
N11.com 2600Mah Batarya 8.90TL Kargo Bedava
Mobile özel.. Şimdi bildirim geldi. Yorumlar iyi gibi. Kargo parasına batarya. Çabuk olun tükeniyor....


http://urun.n11.com/tasinabilir-sarj-cihazi/ee-powerbar-2600-mah-tasinabilir-sarj-cihazi-P131038624
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.