Uzun beyin fırtınaları ve finansal durumun düzelmesiyle internette görüp imrenlediğim su sogutma olayına girdim...sistemimde bulunan P4 Prescott 3 Ghz lik CPU mun boşta 45 derecelik sıcaklığını düşürmek zorundaydım.Ve sonunda başardım. Şuan CPU sıcaklığı boşta 20-22, tam yükte 39-40. Hiç 41 dereceyi görmedim hala. Neyse artık bana hayırlı olsun...

Gelelim maliyetine;

Bu işe girmemin bir sebebide buydu maliyeti oldukça düşürdüm.En azından hazır sistemlere nazaran çok uyguna maloldu.

Öncelik işlemci bloğuyla başladım. Çünkü kendim yapmak adına birçok işe kalkıştım ama bir türlü başarılı bir sonuç elde edemedim. İnternette gezerken bu bloğu bu fiyata görünce beni kimse alıkoyamazdı bu projeden. EXE Bilgisayar'dan 20 Ytl vererek aldığım COOLER MASTER RL-CUC CNU1 modeli işlemci bloğu işimi çok güzel gördü.

Ardından radyatöre sıra geldi. Bunun için bu forumda gezerken gördüğüm benim ilham kaynağımda sayılır sertdemiry isimli abimizin yapmış olduğu sistemde kullandığı Kale Renault R9 Radyatörü kullandım. Bunu bulmak hiç zor olmadı. Kartal Oto Sanayine yakın bir konumda oturmam ve sınıf arkadaşımın babasına ait bir dükkanında burada bulunması ( Koray yardımın için çok SAĞOL...) 10 Dk.lık işlemle işimin hallolmasını sağladı. Bana masrafı 35 YTL oldu.

Su motoru işin en basit çözümlü meselesi oldu. Çünkü çalıştığım atölyede ustamın akvaryum merakı bu konudaki sorunuma çözüm oldu. Elinde birçok akvaryum motoru mevcuttu. Bende içinden en küçüklerden ama performanslı bişi seçtim. ATMAN X-800 modeli saatte 800 Litrelik bir motor buldum. Buna para vermedim.

Hortum ve radyatör baglantısı için rakorlarıda hidrolik sistemler için yedek parça satan bir dükkandan aldım. 2 metre hortum ve 2 rakor işimi gördü. Hortumun dış çapı 10 mm, iç çapı ise 6,5 mm. Kullandığım rakorlar çok basit ama çok güvenli bir yapısı var. Bunlar içinde 5 Ytl verdim.

Su Deposu olarak da kapaklı saklama kabı kullandım. Bunun İçin ise 4 YTL verdim.
Genel Toplama Gelirsek:

CPU Bloğu : 20 YTL
Radyatör : 35 YTL
Pompa : 0 YTL
Aksesuar : 5 YTL
Su Deposu : 4 YTL

Toplam : 64 YTL.......


İşte Kurduğum Su sogutma Sistemim... Mobilyacı olmam işime yaradı diyebilirim. sistemi bi kutuya topladım. altına tekerlek koydum. Kasayla gidip gelsin...Bide dikkat eden arkadaşlar olursa şimdiden söyleyelim. radyatörden su çıkış hortumu niye yok diye. çünkü bu resimleri çektiğimde sistemi küçük bir değişiklik için bakıma almıştım o sebeple. normalde radyatörden depoya bir hortum var. Orada kullandığım yeşil hortumlarda akvaryumun dış filtresine ait hortum. ondan yeşildir....
< Resime gitmek için tıklayın >

Aldığım Cooler Master AquaTrident CPU Bloğu...
< Resime gitmek için tıklayın >

Su deposu olarak kullandığım saklama kabı ve motor...
< Resime gitmek için tıklayın >

Radyatör...
< Resime gitmek için tıklayın >

arkadan görünüş....
< Resime gitmek için tıklayın >

fanı damlumbaz sistem olarak konumlandırdım...böylece daha iyi performans alabildiğimi düşünüyorum. zaten de öle oldu. 23-24 derecelik herşeyi ortaya koyuyor...
< Resime gitmek için tıklayın >

Yakın bir zamanda önceliğim sistemi kasa içine sokmak olacak kimbilir belki hemen yaparım.aslında bu pazar yapmayı düşünüyorum. bakalım zman neler gösterecek... bide ekran kartına cpu bloğu gibi uygun bir çözüm bulup bunuda su sogutmadan yararlandırmak istiyorum. çünkü şu yazıları yazdığım sırada cpu 22, ekran kartı 47 dereceyi gösteriyor. aklımdan cpu bloğundan alıp bunu ekran kartı için kullanmak var. acaba uyum sorunu yaşar mıyım? neyse bakarız artık.

Herkese İyi Çalışmalar....Yorumlarınızı Bekliyorum....