A

DH Yönetici
16 Kasım 2013
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
30 üye
Görüntülenme (?)
1023 (Bu ay: 1)
Gönderiler Hakkında
A
6 ay
ABD’nin Orta Doğu’ya sevk ettiği THAAD füze sistemi çok şey anlatıyor olabilir

Orta Doğu’da dozu her geçen gün biraz daha artan gerilim, ABD, Rusya, Çin gibi ülkelerin askeri hamleleri ile farklı bir boyut kazanıyor. Bölgeye hava savunma sistemi personeli ile birlikte Patriot ve THAAD sistemlerini gönderdiğini duyuran ABD’nin THAAD sistemi ile savunma gücünü desteklemesi aslında gerilimin boyutunu ortaya koymak adına da son derece kritik.



https://twitter.com/cnnbrk/status/1717627701312242005



Balistik füzelerin imha edilmesi maksadıyla geliştirilen THAAD sistemi, 200km’nin üzerinde menzile sahip. 150km irtifada balistik füzeleri imha edebiliyor. Aslında bu da bir anlamda bölgedeki İran, Rusya, Çin gibi ülkelerin olası nükleer saldırı tehditlerine karşı elinizi görüyorum hamlesi olarak da düşünülebilir. Böylesi bir hamlenin söylemden çıkıp eyleme dönüşmesi bile gerilimin dozunu fazlasıyla yukarı çekiyor.



Orta Doğu’dan çıkan tehditle geliştirildi



THAAD füze sistemi aslında Körfez Savaşı döneminde Irak tehditi sonrasında geliştirilmiş bir sistem. Irak’ın sahip olduğu ve etkin bir şekilde kullandığı Scud füze saldırıları sonrasında ABD bu tür balistik sistemleri yok edebilecek bir sistem arayışına girmişti. Proje başlangıçta bir ordu projesiyken zaman içinde paydaşları büyüdü ve 1992 yılında Lockheed firması ana yüklenici olarak belirlendi.



1995 ve 1999 yılları arasını kapsayan dönemde başarısızlıklarla sonuçlanan testlerin ardından sistem 2 Ağustos 1999 yılında termosfer katmanında 147km irtifada bir hedefi vurarak seri üretim aşamasına geçti. Her biri 8 füze ile donatılmış halde, 6 Launcher bulunan yapının tüm taktik istasyonlar ve radar sistemleri ile ABD tarafından belirlenmiş satış fiyatı 800 milyon doların üzerinde. ABD’nin güncel sevkiyatta İsrail’e birkaç batarya konuşlandırdığı söyleniyor.



Türkiye'de de bulunan AN/TPY-2 radarları



Türkiye’de THAAD radarı konuşlu



ABD makamlarınca aktarılan resmi bilgilere göre 2012 yılında Malatya’da bulunan Kürecik Hava Üssü’ne THAAD radarları yerleştirilmiş. AN/TPY-2 radarları, 4700km menzile sahip. Patriot ve THAAD sistemlerine uzun menzilli olarak ve yüksek irtifada veri sağlayabiliyor.



THAAD bataryaları hangi ülkelerde var?



İsrail’e Mart 2019’da sevk edilen THAAD batarya sistemi Negev Çölü’ne yerleştirilecekti ancak güncel senaryoda ne olduğuna dair bir bilgi yok. İsrail dışındaysa bölgede Birleşik Arap Emirlikleri 2 adet THAAD bataryasına sahip. Hatta 2022’de sistemin ilk gerçek müdahalesini yaptığı duyurulmuştu. Suudi Arabistan ise 15 milyar dolarlık anlaşma ile 2017’de 360 füzenin ve radar sistemlerinin de yer aldığı bir satın alım yapmıştı.



Bunun dışında Kuzey Kore tehdidine karşılık ABD, Güney Kore’ye de THAAD sisteminin satışına onay verdi. Hatta bu durum Çin ile Güney Kore arasında da bir tür gerilime neden olmuştu. Romanya da Rusya tehdidi ile bataryaların yerleştirildiği ülkelerden ancak bu sisteme Romanya sadece ev sahipliği yapıyor. Üzerinde herhangi bir etkisi söz konusu değil. Bunun dışında THAAD füzelerinin yerleştirilmesi konuşlan çok ülke var ancak güncel olarak bilinen resmi bir yerleşim söz konusu değil.





Böylesine pahalı bir sistemi Orta Doğu’da artan bu gerilime karşılık daha çok kendi üs bölgelerini, sistemlerini ve personelini koruma maksadıyla göndermiş gibi bir tavır sergileyen ABD’nin aslında THAAD bataryalarını konumlandıracağı konumlar da sürecin seyri adına çok önemli. 400km’lik bir çapta operasyon yapacak sistemlerin kaç batarya geldiği veya takviye yapılıp yapılmayacağı bölgedeki tansiyonun seviyesini da anlamamızı sağlayacak.



Bunun yanı sıra belki İran’ın nükleer füze yetkinliğine dair bilmediğimiz ancak ABD istihbaratınca elde edilmiş kaygı duyulası bir durum da mevcut olabilir. Arap Baharı sonrasında Suudi Arabistan başta olmak üzere Arap coğrafyasının koruyusu imajına bürünmeye çalışan ABD’nin bu durumu kullanarak İsrail ve Suudi Arabistan’ı denklemin aynı tarafına çekme girişimi de bölgedeki dengeleri Batı’nın ve ABD’nin istediği şekilde İsrail lehine güçlü bir şekilde kalıcı olarak bozmuş olacaktır.


A
9 ay
DreameBot D10s Plus akıllı robot süpürge: “Fark yaratan bir deneyim!”

Dünyanın en büyük akıllı ev temizlik cihazları üreticilerinden biri olan Dreame Technology, kendi markasını taşıyan akıllı robot süpürgeleri ile ülkemizde de bir süredir dikkat çekmeyi başaran isimlerden. Bazı modelleri Xiaomi ekosistemi altında Mi Home uygulamasıyla da kullanılabilen markanın en etkileyici deneyime sahip modellerinden biri olan DremeBot D10s Plus, yazıyı yayına hazırladığımız sırada Mi Home uygulamasına eklenmemiş olsa da kendi uygulamasıyla çok daha üstün bir deneyim vadediyor.





Haritalama ve Gelişmiş AI Desteği



Öncelikle en temelden başlayalım. Karşımızda LDS’li bir akıllı robot süpürge var. Yani rotasını sadece önüne yerleştirilen kamera ve sensörler ile bulmuyor. Bu da cihazın daha iyi yön tayini yapmasını, daha hızlı rota çizmesini, düşük ışık koşullarında bile sorunsuz çalışabilmesini sağlıyor. Lidar cepte dursun zira akıllı robot süpürgeler lidar olmadan kesinlikle bir parça eksik kalıyor ancak parantez açmamız gereken bir diğer önemli konu da DremeBot D10s Plus’ın sahip olduğu gelişmiş AI teknolojisi. Bu sayede geleneksel bir ev içerisinde ortalıkta bulunabilecek nesneleri tanıyarak etrafından dolaşabilen, evde bir evcil hayvan varsa olası bir pisliği tanıyarak üzerinden geçmeyen, etraftaki kablolara takılmayan bir ürün var karşımızda.



Yukarıda bahsettiğimiz özellikler yeni nesil bir çok akıllı robot süpürgede yer almış olsa da markanın kendi teknolojisi olan AI destekli yapı, cihazın çok daha hızlı olmasını da sağlamış. Bizim bugüne kadar kullanıp deneme şansı bulduğumuz modeller içinde en hızlı haritalama yapan model olduğunu da açıkça belirtmeliyiz. Yaklaşık 120 metrekarelik 3 oda 1 salon büyüklüğündeki ve tüm odaları aktif kullanılan bir dairenin haritasını çıkarması 10dk’dan kısa sürdü. Bunun temelinde ise cihazın tüm köşeleri dolanmasına gerek kalmadan odanın içinde bir iki tur atmasının yeterli olmasını sağlayan teknolojisine borçlu. Bu konuda gerçekten etkilendik.



Bu arada evdeki objeleri tanıyarak, odaların 3D bir görünümünü uygulama içinden sunabiliyor olmasını da beğendiğimiz bir özellik olarak ifade edebiliriz.





Temizlik Performansı



DremeBot D10s Plus hem ıslak temizlik hem de süpürme yapabiliyor. Özellikle süpürme konusunda fark yaratan bir deneyim sunduğunun altını çizmekte yarar var. Cihaz otomatik boşaltma istasyonuna sahip. Bu sayede temizlik bitince veya toz haznesi dolunca gidip içindeki kiri boşaltabiliyor. İstasyona yerleştirilen toz torbası bir aydan uzun süre değişime gerek kalmadan kullanılabiliyor.



Ürünün emiş gücü ise 5000Pa olarak ifade edilmiş. Bu yüksek emiş performansına karşın 65db seviyesinde kalabilen gürültü düzeyi gayet iyi. Dreame D10s Plus ana dövücü fırçası ise kauçuk olarak kutudan çıkıyor. Bu sayede çok daha kolay temizlenebilen bu kauçuk fırça, hem daha uzun ömürlü hem de birçok yüzeyde görece ağır toz taneciklerini cihazın içine daha iyi süpürüyor. Bu arada artık birçok modelde gördüğümüz üzere halı üzerine geldiğinde gücü artırma, sert zeminlerde belirlenen performansta çalışma gibi temel birçok özellik bu cihazda da yer alıyor.



4 farklı süpürme gücünde görev yapabilen DremeBot D10s Plus, dijital bir su akış kontrolcüsüne sahip. Bu sayede 235ml kapasiteli su deposunun su kullanım yoğunluğunu istediğiniz gibi kontrol edebiliyorsunuz. Temizlik esnasında su kullanım yoğunluğunu ve süpürme gücünü değiştirmeniz de mümkün.





Ön Kamera ile Evi İzleyebilme



DremeBot D10s Plus’ın ön kısmında bir kamera da yer alıyor. Bu kamera sadece nesne tanıma için değil uzaktan bağlanarak evi izleyebilmeniz için de kullanılabilir hale getirilmiş. Bu sayede evde olmadığınız zamanlarda robot süpürgenin görüş açısından evi izlemek veya siz yokken evcil hayvanınızı takip edebilmek eğlenceli bir özellik olmuş. Ayrıca cihaz hafızasına video veya fotoğraf kaydı da yapabiliyor. Sonrasında bu medyaları telefonunuza uygulama üzerinden kolayca indirebiliyorsunuz.





Pil Performansı



Artık alıştığımız şekilde bu üründe de 5200mAh kapasiteli bir batarya bulunuyor. Bu batarya sürekli turbo temizlik modunda çalıştığında biraz hızlı tükeniyor olsa da şarj süresinin de gayet hızlı olduğunu söylemeliyiz. Biz yaptığımız kullanım testlerinde 120-150 metre karelik bir evi tek şarjda en yüksek temizlik modunda rahatlıkla temizleyebileceğini gördük. Markanın açıkladığı azami temizlik süresi ise 280 dakikaya kadar olarak ifade edilmiş. Gerçi zaten cihaz şarjı azalınca yeniden şarj olup sonrasında kaldığı yerden temizliğe devam edebiliyor. Bu haliyle fazlasıyla yeterli.



Ürünün kutusunun içinden 2 adet toz torbası, ana dövücü fırça ve temizlik bıçağı, su haznesi, toz boşaltma istasyonu, temizlik bezi gibi her türlü aksesuar çıkıyor.



Hali hazırda ülkemizde birçok noktada 12.999TL’lik fiyat etiketi ile birçok noktadan satışta olan DremeBot D10s Plus’ı burada yer alan bağlantıdan satın alabilirsiniz. Fiyatıyla sunduğu özelliklere baktığımızda an itibariyle bu noktada rakipsiz olduğunu açıkça söyleyebiliriz.



DremeBot D10s Plus’ı satın almak için tıklayın.


A
10 ay
Bu sene Amazon Prime Day’de hangi ürünlerde indirim bekliyorsunuz?



Amazon Prime Day bu sene 11 - 17 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. Prime üyelerine özel olacak indirim döneminde tüm kategorilerde önemli indirimler kullanıcılarla buluşacak. Bu sene DonanımHaber’e özel de bir sürpriz hazırlayan Amazon, DonanımHaber takipçilerinin hangi kategorilerde veya ürünlerde indirim beklediğini soruyor.



Bu haberde ve buradaki forum konusunda indirim beklediğiniz ürünleri yorum olarak gönderebilir ve anketi oylayabilirsiniz. Sonrasında sizlerden gelen tüm geri bilgileri toplayıp en çok talep edilen kategorileri ve ürünleri Amazon ile paylaşacağız. Sonrasında bir pazarlık sürecine başlayıp en iyi indirimleri Amazon'dan almaya çalışacağız.



Konuyu paylaşarak ve yorum yazarak daha fazla kişiye ulaştırabilir, daha fazla indirim almak için destekleyebilirsiniz.





 


A
10 ay
Amazon’un Prime Day indirimleri başlıyor: Bu sene DH’ye özel bir sürpriz var!



Amazon’un hizmette olduğu tüm ülkelerde düzenlediği Prime Day indirimleri bu sene 11 Temmuz Salı günü başlayacak ve 17 Temmuz Pazartesi süresince devam edecek. Prime abonelerine özel indirimlerin sunulacağı bu kapsamda her kategoriden binlerce üründe birçok indirim yer alacak.



Amazon Türkiye bu sene daha etkileşimli bir kampanya dönemi uygulamaya karar verdi. DonanımHaber kullanıcıları etkinlik öncesinde hangi kategorilerde veya hangi ürünlerde indirim istediğini forumda ve anasayfada açılacak konularda talep edebilecek. Sonrasında sizler tarafından en çok talep gören kategoriler veya ürünler için Amazon ile görüşüp seçtiğimiz indirimleri isteyeceğiz.



Sizlerin belirlediği ürünlerden oluşan bir sayfadan istediğiniz ürünleri uygun fiyatlarla satın alabileceksiniz. Dünyada ilk kez Türkiye’de gerçekleşecek olan bu çalışma bizim için de ilginç bir deneyim olacak.



Bu hafta bitmeden indirimlerin talep edilmesi için ilgili konuyu açmayı ve sizlerle paylaşmayı planlıyoruz. Sonrasında hem anketlerden hem de konu altına gelen yorumlardan taleplerimizi doğrudan Amazon’a ileteceğiz. Amazon’un İNDİRİMİNİ SEÇ, PRIME MODUNA GEÇ! Mottosuyla başlayacak indirim döneminin bu sene de önceki senelerde olduğu gibi etkileyici olmasını bekliyoruz. Amazon Prime'ın aylık üyelik ücreti 39TL.



Süreç nasıl işleyecek?



- Bayram tatili öncesinde indirimlerin talep edilecek forum konusu ve ana sayfa haberi yayınlanacak.



- Gelen yorumlar ve anket sonuçlarına göre en çok talep edilen kategorileri ve ürünleri Amazon'a ileteceğiz.



- Amazon'un ilgili kategori yöneticilerinden maksimum sayıda ürün ve indirim için pazarlık sürecini yöneteceğiz.



- 11 Temmuz'da ilk ürünler listelenmeye başlayacak ve kampanya dönemi boyunca sizlerin seçtiği ürünlerde indirimler yüksek stok adediyle satışta olacak.


A
11 ay
AOC U27P2CA 27 inç 4K monitör incelemesi: Özellikleri ve yorumlarımız
en iyi monitör AOC U27P2CA inceleme
AOC’nin fiyat - performans dengesini iyi kurgulamış 4K bir monitör olarak pazarla buluşturduğu ürünü AOC U27P2CA, 27 inçlik bir 4K monitör.



Performansının yanı sıra sahip olduğu yan nitelikler ile ürün bir kaç adım öne geçmeyi başarıyor. Öncelikle belirtmekte yarar var bu monitör, oyuncuların için tasarlanmış bir ürün değil. Daha çok ev ve ofis kullanımı maksatlı gibi düşünülebilir. Artık 4K çözünürlüklü bir ekrana terfi etmek isteyen kullanıcıları uygun bir maliyetle seviye yükseltecek türden bir ürün. Tabi uygun fiyat demişken beklentilerin düşürülmesi gerektiği anlamına da gelmiyor. AOC’nin bu modeli parasını gerçekten hakeden ürünlerden bir tanesi.



Ergonomik stant ve kullanım



AOC U27P2CA kurulumu
AOC U27P2CA 27 inç monitörün kurulumu son derece kolay. Kutu içerisinden çıkan standa monitörü yerleştirmek için yardıma veya bir uzmanlığa ihtiyacınız kesinlikle yok. Sezgisel olarak kurulumu kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Monitörün yerleştiği standı tek bir hareketle monitöre oturtmak son derece kolay. Yüksekliğini ve sağa sola dönüş açısını tek bir parmakla kontrol edebiliyor olmanız gerçekten büyük kolaylık. Bu haliyle kurulumu ve kullanımı en pratik monitörlerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu arada monitörü dikey bir şekilde konumlayıp, görüntü çıkışını döndürerek dikey olarak da kullanabilmeniz mümkün.



Toparlayacak olursak monitörün 150mm yükseklik, 90 derece dikey kullanım, 180 derece sağa sola döndürme, 35 derece geriye yatırma sınırlarında hareket kabiliyeti bulunuyor.



AOC U27P2CA 27 inç şarj özelliği
AOC U27P2CA 27" kutusunun içinden çıkan HDMI kablolar ve USB-A USB-C kablolar birçok kullanıcının ihtiyacını görecek türden. Monitörü USB-C üzerinden de bilgisayara bağlayıp görüntü aktarımı yapabiliyorsunuz. Ayrıca artık birçok dizüstü bilgisayarın USB-C üzerinden şarj edilebilir olduğunu düşününce masanın üstünde ek bir bilgisayar şarj kablosuna monitör üzerinden alacağınız bağlantı ile ihtiyaç duymayacak olmanız güzel bir kazanım.



Bu arada USB-C üzerinden aktarılan güç 65W. Bu da temelde birçok cihaz için fazlasıyla yeterli. Monitörün üzerinde yer alan arayüz düğmelerinin ön yüzde konumlanmasını ben kişisel olarak seviyorum. Bazıları ön yüzde olmasını tasarımsal olarak rahatsız edici bulabilir ancak ben burada işlevselliği daha önemli buluyorum ki bence ofis kullanımında da bu konu daha önemli. Önde sizen bakan fiziksel tuşların olması güzel. Ayrıca arayüz kullanımı da son derece kolay ve sezgisel.



AOC U27P2CA 27 inç 4K monitör özellikleri



AOC U27P2CA monitör özellikleri




  • 27 inç ekran boyutu ve çerçevesiz tasarım

  • 24,15 x 21.44 x 7.88inç ebatlar

  • 7.1 kilogram ağırlık

  • 3840 x 2160 piksel UHD 4K çözünürlük

  • 60hz yenileme hızı 

  • 4ms tepki süresi

  • 2x2 watt hoparlör

  • DisplayPort 1.2, 2 adet 2 HDM 2.0, 1 adet USB 3.2 girişi



IPS LED panellere sahip AOC U27P2CA 27" monitör, 16:9 oranda 3840 x 2160 piksel çözünürlük üretiyor. Maksimum parlaklığı 350 nit seviyesinde. Göz yorgunluğunu en aza indirmek için titreşimsiz ve düşük mavi ışık teknolojisi de panele entegre edilmiş yetkinlikler arasında sıralanmış. Yüksek yenileme hızına sahip bir monitörden geçiş yaptığınızda biraz yadırgamış olsanız da genel olarak ofis ve ev kullanımında yeterli bir monitör ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz.



Biz test esnasında M1 işlemcili bir MacBook Pro kullandık. Genellikle 27inçlik boyutta 4K çözünürlüğün ne kadar gerekli olduğu tartışmaya açık bir konu olsa da bu yazıyı hazırlarken ve uzun süreli kullanım deneyimimizde yorucu bir deneyim yaşamadan canlı renk detaylarıyla kullanım sağladık. Tabi burada işletim sisteminin özelleşmesinin de etkisi olacaktır ancak hem Windows 11 hem de güncel MacOS sürümlerinde bizde pozitif bir etki bıraktığını söyleyebiliriz.



Sürdürülebilirlik ve garanti süresi



AOC U27P2CA 27 inç 4K monitör garanti süresi
Sürdürülebilirlik konusu artık dünyamız için kritik bir önemde ve herkesin hem aldığı üründe hem de yaşam döngüsünde hassasiyet göstermesi gereken hususların tepesinde yer alıyor. AOC’nin bu monitörü de %85 oranında geri dönüştürülmüş plastikten üretilmiş ve enerji verimliliği değerleri ile tatmin edici bir seviyede konumlanıyor. Ayrıca marka AOC U27P2CA monitör için 3 yıl garanti verdiğinin altını çiziyor.



AOC U27P2CA monitör yorumlarımız



AOC U27P2CA 27 inç 4K monitör yorumları
AOC U27P2CA 27 inç 4K monitör modeli ülkemizde satılan 4K monitörler arasında fiyat performans dengesini en iyi konumlandıran ürünlerden biri durumunda. Eğer evde temel işlerde veya ofiste kullanmak içim uygun fiyatları bir 4K monitöre yükseltmek istiyorsanız bu sizin için güzel bir seçenek olabilir. Özellikle ergonomik standı kesinlikle bu cihazı öne çıkaran kıymetli yanlardan.



 



İlgili bağlantı: https://aoc.com/tr/products/monitors/u27p2ca?utm_source=donanimhaber&utm_medium=review&utm_campaign=U27P2CA_donanimhaber_review_TR_june


A
geçen yıl
Sunucuların arkasındaki gizli güç: Vertiv ve sıvı soğutma teknolojileri



Müşterilerinin sahip olduğu alt yapıların sürdürülebilirliğinin yeni nesil gereksinimler doğrultusunda sağlanması adına enerji devamlılığı, soğutma teknolojileri ve enerji destek sistemleri geliştiren Vertiv, 30 yıldan bu yana ülkemizdeki her türlü sistemin devamlılığını sağlamak adına çalışmalarını sürdürüyor. Son dönemde ülkemizdeki mega yapılarda da imzası bulunan Vertiv'in ülkemizdeki en yetkili ismiyle İtalya'da sohbet etme şansı yakaladık.


A
geçen yıl
Gökdelenlerdeki enerji ihtiyacının %40’ı sadece PV pencereler ile karşılanabilir

Gökdelenler hem içeriklerindeki aşırı elektrik tüketimi hem de fazla miktarda olan camlarının sera etkisi yaratması ile genelde ısınmadan çok soğutmaya ihtiyaç duyar. Uyguladığımız çözüm ise karartıcı film camları veya yansımalı camlar ile ısıyı dışarıda tutma çabasından ibaret. Bu çözüm, içerisi için kışın karanlığa yazın ise bina etrafının ekstra ısınmasına yol açarak ısı adalarının oluşmasına neden oluyor.



Fotovoltaik camlar ise görünür ışığın tamamen geçmesi şeklinde ya da yeterince şeffaf kalacak biçimde elektrik üretebiliyor. Tabi açık alana ya da çatıya uygun açıda monte edilmiş özel paneller kadar verimli değiller ama güç üretmekte başarılılar. Sonuçta cephe kaplamasında bu tür paneller, mimari açıdan taviz vermeden enerji üretimini sağlamakta.





ABD’ye ait Ulusal Yenilenebilir Enerjiler Laboratuvarı'nın (NREL) yaptığı araştırmaya göre gökdelenlerdeki cam yüzey alanı gittikçe artmakta. Bu alanı güneş enerjisini rahatsız etmeden elektrik enerjisine dönüştüren bir sisteme geçersek binanın ihtiyacı olan elektrik enerjisinin yarısına yakınını üretebiliriz.





Araştırmacılar açık kaynak kodlu olarak binaların simülasyonunu yapan bir yazılım da geliştirmiş. Bu yazılım sayesinde Denver’da yaptıkları simülasyonda bina uzadıkça binanın dışa bağımlılığı azalmakta, önce sıfır enerji binaya, ardından enerji fazlası veren binaya dönüşmekte.




Kaynak:https://www.cell.com/one-earth/fulltext/S2590-3322(22)00540-1
A
geçen yıl
Beklenen ÖTV matrah düzenlemesi resmen yürürlüğe girdi

ÖTV matrah düzenlemesi 23 Kasım Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Buna göre Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli listede bazı malların matrahlarının yeniden tespitine yönelik ek güncellenmiş oldu. Bu güncelleme ile birlikte alt baremler yukarı çekilerek oranlardaki dağılım dengelenmeye çalışıldı.



ÖTV matrah düzenlemesi sonrası otomobil fiyatları düşecek mi?



Düzenleme ile birlikte en alt kalem olan %45’lik vergi oranı 184 bin TL’yi aşmayanlar olarak güncellenmiş. Güncelleme ile birlikte yaklaşık bir hesaplama ile 600 bin TL ve üzeri araçlarda herhangi bir vergisel indirim durumu ortaya çıkmamış oldu. Fiyatı 550 bin TL ve altında olan araçlar içinse yaklaşık 30 bin TL ile 65 bin TL arasında bir vergisel avantaj durumu oluşabilir. Yani ÖTV matrahı düzenlemesi sonra otomobil fiyatlarında indirim söz konusu olabilir. Daha önce 200 bin lira olan matrah üst limiti ise 280 bin liraya yükseltilmiş durumda. Listenin tam hali şu şekilde:



2022 ÖTV matrah oranları
Motor gücü/ÖTV matrahı ÖTV Oranı

Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyenler

 
ÖTV matrahı 184.000 TL’yi aşmayanlar 45
ÖTV matrahı 184.000 TL’yi aşıp 220.000 TL’yi aşmayanlar 50
ÖTV matrahı 220.000 TL’yi aşıp 250.000 TL’yi aşmayanlar 60
ÖTV matrahı 250.000 TL’yi aşıp 280.000 TL’yi aşmayanlar 70
Diğerleri 80

Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen fakat 2000 cm3’ü geçmeyenler

 
Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kW’ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3’ü geçmeyenler  
ÖTV matrahı 228.000 TL’yi aşmayanlar 45
ÖTV matrahı 228.000 TL’yi aşıp 350.000TL’yi aşmayanlar 50
Diğerleri 80


ÖTV indirimi sonrası sıfır otomobil satışları artabilir



ötv matrah düzenlemesi 24 kasım
Bu düzenlemelerin otomobil piyasasına nasıl yansıyacağı ise büyük merak konusu. Zaten lojistik, yedek parça sıkıntısı, enerji sorunları gibi nedenlerle otomobil fiyatları ÖTV matrah düzenlemesinin konuşulmaya başlandığı dönemden bu yana sürekli yukarı yönlü bir hareket halindeydi. Oluşacak bir satış ve alış hareketliliği de fiyatların yukarı yönlü seyrine katkıda bulunabilir.




Kaynak:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221124-2.pdf
A
2 yıl
Sony LinkBuds WF-L900 kablosuz kulaklık incelemesi



Sony, LinkBuds WF-L900 ile yeni ve heyecan verici bir çığır açıyor: Açık tasarımı ve otomatik işlevleriyle günlük yaşamlarımıza çok daha derinden entegre olmak isteyen ve saf müzik tüketiminin konseptin sadece bir parçası olduğu akıllı gerçek kablosuz kulaklıklar.



Sony LinkBuds WF-L900, şirketin en yeni gerçek kablosuz ürünü ve açık tasarımı, kulak kanallarınızı engellemeden aynı anda müzik dinlemenizi ve çevrenizde olup biteni duymanızı sağlar. Kulağa yenilikçi geliyor, değil mi? Gürültü önleyici WF serisinin tam karşıtı olan Sony'nin yeni LinkBuds modeli, uzun süre kulaklarınızda kalacak şekilde tasarlanmış ve halka gibi görünen fiziksel bir delik sayesinde ortam gürültüsünü de almanızı sağlıyor.



Sony bunu, Always-On konseptiyle adlandırıyor: Fikir, etrafınızdakilerle sohbet ederken veya evden çalışırken, postacı veya kuryenin sesini duymaya devam ederken aynı anda müzik veya podcast dinleyebilmeniz. Peki bu konsept işe yarıyor mu ve Sony LinkBuds WF-L900 müzik konusunda ne kadar iyi?





Tasarım



LinkBuds amiral gemisi kulaklıklardan %51 daha az hacim kaplıyor ve ağırlıklarının neredeyse yarısı kadar. Her biri sadece 4,1 gr ağırlığıyla süper hafiftirler ve bir kez taktığınızda kulağınızda unutmanız şaşırtıcı derecede kolay diyebiliriz.



Diğer kulaklık modellerinden ayırt edici özelliği ise sekiz şeklindeki görünümü. Zira bu haliyle Polo naneli şekeri andırıyor. 12 mm'lik bu halka DAC ve amplifikatör teknolojileri içeren bölüme bitişik şekilde konumlandırılmış. Pakete beş farklı destek halkası dahil, bu nedenle çoğu kulak boyutuna uygun olduğunu söylemek mümkün. Onları kulağınıza sokmak biraz pratik gerektirse de, zamanla bu duruma alışıyorsunuz ve bu işlem de kolaylaşıyor.



LinkBuds aslında araba parçalarından elde edilen ve taş elementlerle karıştırılmış geri dönüştürülmüş ABS'den yapılmış. Beyaz, siyah veya gri renk seçenekleri sunan Sony LinkBuds WF-L900, IPX4 suya dayanıklılık sertifikasına da sahip. Bu nedenle su sıçraması ve ter kulaklıları etkilenmiyor.





Özellikler



Bluetooth 5.2 desteğine sahip Sony LinkBuds WF-L900 birçok özellikle birlikte geliyor. Önceki Sony kulaklıklardan aşina olduğumuz Chat to Chat, siz konuşmaya başladığınızda otomatik olarak oynatmayı duraklatıyor, daha sonra siz konuşmadığınız zaman kaldığı yerden devam ediyor. Uyarlanabilir Ses Kontrolü ise ortamınızın gürültüsüne göre ses düzeylerini otomatik olarak yönetmenizi sağlıyor.



Bir başka Sony özelliği olan DSEE (Dijital Ses Geliştirme Motoru), akışları yükseltmek ve Bluetooth üzerinden oluşan kayıpları telafi etmek için hazır durumda. Markanın XM4 kulaklıklarında da kullanılan Sony'nin V1 işlemcisi, bu özellikleri etkinleştirmek için tüm ağır işleri yapıyor. Bununla birlikte, pil ömrünü etkilediği için, Sony uygulamasında kaç özelliği etkinleştirdiğinize dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.



Kulaklık, Google Asistan ve Alexa ile çalışıyor ve Windows 10 Swift Pair'in yanı sıra Google Fast Pair özelliğini de desteklemekte. Apple iOS kullanıcıları ise Microsoft Soundscape ile kullanabilirler. Sony bu modelde, Üzerinde çalışılacak çok az kulaklık yüzey alanı olduğu için, yeni bir kontrol yöntemi geliştirmiş: Kulağınızın önündeki boşluğa parmağınızla iki veya üç kez dokunmak. Kesinlikle kusursuz değil, ancak bir arama yapmak, müzik duraklatmak veya çalmak ve parçaları atlamak için bu tekniği kullanabilirsiniz.





Ses Kalitesi



LinkBuds WF-L900, çok küçük olmasına rağmen, yüksek bir ses çıkarabilen 12 mm'lik büyük sürücülere sahip. Alışılmadık tasarımları göz önüne alındığında, ince ayrıntıları ve nüansları ayırt etme yeteneği sunduğunu söylemek mümkün. Olumsuz tarafları da yok değil. Bas derinliği sınırlı ve daha derin vuruşlar arıyorsanız yetersiz bulabilirsiniz.



Sony, LinkBuds WF-L900'ün dinleme deneyimini değerli kılmak için mümkün olan her şeyi yaptığını söylemek mümkün. Bu, 360 Reality Audio, DSEE ve V1 işlemci gibi tescilli teknolojileri kulaklığa dahil etmeyi içeriyor.



Pil Ömrü



Pil ömrü beş buçuk saat olarak açıklanırken, şarj kutusu 12 saat daha enerji depolamayı mümkün hale getiriyor. Herhangi bir gürültü engelleme özelliği olmayan kulakiçi kulaklıklar için bu biraz kısa olarak kabul edilebilir, ancak bunun sebebi olarak küçük boyutları gösteriliyor.



Daha önce de belirttiğimiz gibi, çeşitli akıllı özelliklerin açılması ve kullanılması çalışma süresini kısaltacaktır. Hızlı şarj sayesinde 10 dakika, yaklaşık 90 dakikalık oynatma süresi anlamına geliyor. Kasanın şarj edilmesi ise beklediğiniz üzere USB-C üzerinden yapılmakta.





Sonuç



Sony LinkBuds WF-L900'ün başarılı bir kablosuz kulaklık modeli olduğunu söyleyebiliriz. Yenilikçi ergonomik tasarımıyla olağanüstü kompakt ve uzun süreler boyunca takması da şaşırtıcı derecede kolay. Ayrıca, tasarımı için bas özelliklerini feda etmeye hazır olmanız koşuluyla, takdire şayan bir deneyim sunuyor.



Öte yandan bazı durumlarda Bluetooth bağlantısının kesilme eğilimi sinir bozucu olabiliyor ancak Sony'nin bu küçük kulaklıklara ne kadar teknoloji sığdırabildiği hayret verici. Ayrıca Sony, alışılmışın dışında düşündüğü için takdiri hak ediyor, zira LinkBuds WF-L900, hem müziği ve hem de çevresinde olup biteni duymak isteyenler için tasarlanmış. Çok fazla ses yalıtımı olmasa da olur, kulaklığımı çıkarmadan etrafımdaki kişilerle iletişim kurabileyim diyorsanız Sony LinkBuds WF-L900'ün tam size göre olduğunu söyleyebiliriz.


A
2 yıl
Viomi Alpha 2 Pro: Türkiye’de üretilen en iddialı akıllı robot süpürge!



Ülkemizde WebOS işletim sistemine sahip akıllı televizyonlar ile Samsung’un da bazı akıllı televizyonlarının üretimini yapan Sunny fabrikaları, 2022 yılına Viomi ile yapılan anlaşma neticesinde üretimine başlanan akıllı robot süpürgeler ile çok iddialı başladı.



Dünyanın en önemli akıllı robot süpürge markalarından biri haline gelen Viomi’nin üst düzey 3 modeli arasında yer alan V5 Pro, Alpha 2 Pro ve V5 artık ülkemizde de üretiliyor ve ilk modeller de üretim bandından çıkmaya başladı.



Üretim noktalar arasında ülkemizdeki Sunny tesislerinin de yer aldığı ve Türkiye sınırlarında üretilen en iddialı akıllı robot süpürge olarak ifade edebileceğimiz Viomi Alpha 2 Pro, 4000Pa emiş gücü ve otomatik toz boşaltma istasyonu ile son derece ilgi çekici bir model. Üstelik bugüne kadar gördüğümüz otomatik toz boşaltma istasyonlarına kıyasla çok daha kompakt ve şık bir yapıda üretilen ürün, 2022 yılında alınabilecek en heyecan verici akıllı robot süpürgelerden biri konumunda.



< Resime gitmek için tıklayın >



Dörtlü Lidar Sensör Sistemi ve Yapay Zeka



Auto Damping 2.0 olarak adlandırılmış ve toz boşaltma istasyonunda son derece kısa konumlanmış hava kanalları sayesinde çok daha verimli bir model Viomi Alpha 2 Pro. Ayrıca HEPA filtre sayesinde toz boşaltma esnasında dışarıya toz sızması da engellenmiş. Tepeye ve cihazın ön kısmına yerleştirilmiş lidar sensörler ile çok hassas bir konumlama yapabiliyor. Bunun yanı sıra yapay zekadan da faydalanan Viomi Alpha 2 Pro, sahip olduğu donanımı en verimli şekilde kullanarak 3,5cm’den büyük 150’ye yakın ev eşyasını kamera kullanmadan yüzey alanlarına göre algılayıp sınıflandırabiliyor. Bu sayede temizlik yaparken evin toplu olması ihtiyacını da ortadan kaldırmış oluyor. Cihaz temizliğe engel olabilecek veya robot süpürgenin takılmasına neden olabilecek objeleri algılayıp onlardan kolaylıkla kaçınabiliyor. Ayrıca evdeki çizilme ihtimali olan eşyalara 1,5cm’ye kadar yaklaşarak riskleri de ortadan kaldırabiliyor.



Viomi Alpha 2 Pro, standartlara göre %12 uzun ana fırça ve yan fırçaları ile tek seferde daha geniş bir alanda temizlik yapabiliyor. Bu da daha az enerji tüketerek ve daha hızlı bir şekilde temizliğin bitirilebilmesini sağlıyor ki bir akıllı robot süpürge adına bu değerler son derece önemli.



< Resime gitmek için tıklayın >



9,75cm yüksekliğindeki akıllı robot süpürge, sahip olduğu donanım ve LDS düşünüldüğünde kendi sınıfı için ince sayılabilir. Bu sayede kolaylıkla eşyaların altına sokulabilecektir. Diğer tüm robot süpürgelerde olduğu gibi 2cm’ye kadar engelleri aşabilme, ıslak silme ve süpürme yapabilme, sesli komutlar ile kontrol edebilme gibi özellikler vadediyor. İstasyonda tozları otomatik olarak birikten Viomi Alpha 2 Pro, ortalama bir evde 15-20 gün boyunca toz boşaltma sıkıntısı olmadan temizlik yapabilecek niteliklerde. (Toz depolama haznesi 3L kapasiteli.)



200ml toz, 320ml kapasiteli su haznesine sahip olan Viomi Alpha 2 Pro, 5200mAh kapasiteli bataryası ve 4000Pa emiş gücü sunan güçlü motoruna karşın 220 dakikaya kesintisiz temizlik yapma süresi sunuyor. Viomi burada cihazın pil tüketimini ciddi anlamda düşüren yeniliklere de imza atmış gibi görünüyor.



Ülkemizde Üretilip İhraç Edilecek



Ülkemizde Sunny fabrikalarında üretilmiş Viomi modellerini hem Türkiye’de satma hem de bölgedeki birçok ülkeye tek üretim noktası olarak Türkiye’den ihraç etme hedefleri taşıyan tesis, ülkemize bir yetkinlik kazandırma ve istihdam yaratma gibi konularda son derece kıymetli. Umarız gelecek dönemlerde büyüyen üretim süreçlerine dair heyecan verici haberler almaya devam ederiz.




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.