M

Yarbay
30 Mayıs 2013
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
24 üye
Görüntülenme (?)
925 (Bu ay: 2)
Gönderiler Hakkında
M
8 ay
Türknet\u0027in yanıltıcı reklamı
Bir sitede dolaşırken karşıma çıkan reklama bakın, Gigafiber bölgesindeymişim, halbuki yaşadığım yerde gigafiber falan yok. Peh!!! Yahu bir firma neden kullanıcıları yanıltmaya çalışır? Son 3 senede çok değiştin Türknet...

< Resime gitmek için tıklayın >
M
12 ay
Bugün 10. yılım
Vay be zaman hızlı geçiyor.
M
geçen yıl
Sol Fiberde harici router kullanımı sansüre karşı işe yarıyor mu
Forumda gördüğüm kadarıyla Sol kullanıcıları sansür, hız kısıtlaması vb. sorunlardan şikayetçiler.

Peki harici router kullanıldığında bu sorunlarda iyileşme görülüyor mu?
M
geçen yıl
Amd kartlarda \"Sürücü Zaman Aşımı\" sorunu potansiyel çözümler ? MPO(Multi-Plane Overlay)
Merhaba Amd kullanıcılarının hemen hemen hepsinin en az 1 kere başına gelen bir hata muhtemelen. Bu hata ile karşılaşan ve çözüm bulan arkadaşlar çözümlerini paylaşırsa diğer Amd kullanıcıları da yararlanır.


< Resime gitmek için tıklayın >


Bu sorunu bir oyunda yaşadıktan sonra internette kısa bir araştırma yaptım ve kullanıcıların MPO diye bir ayardan bahsettiğini gördüm. Multi-Plane Overlay(MPO) windows'un bir özelliği ancak genel olarak ekran kartı sürücüleri ile iyi çalışmıyor ve birçok soruna sebep oluyor.

MPO'yu kapatmak ise çok basit;

1-) Arama çubuğuna " regedit " yazarak kayıt defteri düzenleyicisini açıyoruz.

2-) Yukarı kısımdaki satıra bu adresi yapıştırıyoruz " HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Dwm " ve enter'a basıyoruz.

3-) Boş bir alanda sağ tıklayarak Yeni > DWORD (32bit) değeri oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz değere sağ tıklayarak yeniden adlandır diyoruz. " OverlayTestMode " olarak değiştiriyoruz. Sonrasında oluşturduğumuz değere çift tıklıyoruz ve düzenliyoruz. Değer verisi kısmına " 5 " yazıyoruz. Taban kısmını onaltılık olarak bırakıyoruz. Tamam'a basıp pencereyi kapatıyoruz. Sistemi yeniden başlatıyoruz. MPO' yu kapattık. Bu sayede birçok potansiyel sürücü hatasından kurtulmuş olduk.

Ancak bu yaptığımız maalesef ki tüm sürücü sorunlarının çözümü değil. Sizinde potansiyel çözümleriniz varsa paylaşırsanız sevinirim.
M
geçen yıl
RX6700 için kullandığım Undervolt değerleri (Tüm Amd kartlarda uygulanabilir)
Merhabalar, Sapphire Pulse model RX6700 kartı 1 haftadır kullanıyorum. Performansından genel olarak memnunum ancak fps artışı, sıcaklık ve watt değerlerinde düşüş için undervolt yapmaya karar verdim. Bu sayede 10-15 derece sıcaklık düşüşü, 5-10 fps artışı ve enerji tüketiminde 30-40 wattlık bir düşüş yakaladım. Eğer sizde bu kartı veya farklı Amd kartlar kullanıyorsanız deneyebilirsiniz.

Uyarı: Her hızaşırtma işleminde olduğu gibi ekran kartınızı hız aşırtırken yada voltaj düşürürken de, düşük bir risk mevcuttur. Bunu bilerek işleme başlayın.

1-) Öncelikle masaüstünde sağ tıklayarak "AMD Software:Adrenaline Edition" kontrol paneline giriyoruz.

< Resime gitmek için tıklayın >

2-) Karşımıza çıkan menüde "Performans" sekmesine tıklıyoruz.

< Resime gitmek için tıklayın >

3-) Ardından "Ayarlanıyor" menüsüne giriyoruz.

< Resime gitmek için tıklayın >
4-) "Ayarlanıyor" menüsünde aşağıya kaydırarak "Gpu" kısmına geliyoruz. Sağ üst kısımdaki özel butonuna basıyoruz.

< Resime gitmek için tıklayın >

5-) İlk olarak Gpu Ayarı menüsüne bakalım.

< Resime gitmek için tıklayın >
Öncelikle GPU Ayarı'nı etkin konuma getiriyoruz. Ardından alt kısımda Gelişmiş Kontrol'ü etkin hale getiriyoruz.

Min Frekans ve Maks.Frekans değerlerini değiştirirken stok değerleri baz alıyoruz. Örneğin ben kartımı Undervolt ettiğim için kartımın Maks Frekans değerini de 2650'den 2600'e düşürdüm. Bu düşüş bana performans kaybı olarak neredeyse hiç yansımasada enerji tüketimi ve sıcaklık konularında fayda sağladı. Bu sebeple Undervolt işlemi uygularken Frekans değerini bir miktar düşürmekte fayda var.

Max Frekans: Stok değerden -50/100 mhz düşürebilirsiniz.
Min Frekans: Max Frekans-100 mhz olarak kullanabilirsiniz.

Voltaj: Voltaj kısmı en kritik kısım. Sıcaklık ve Performans olarak optimumu yakalayabilmek için voltaj değerini iyi ayarlamak gerek. Benim kartımda stok olarak voltaj 1200mv' du. İlk olarak 100mv düşürerek başladım. 1100 mv ile kartım sorunsuz ve stabil şekilde çalışıyordu. Sonrasında sırasıyla 1090-1080-1070'i denedim. 1070'de stabil çalışmadı kartım ve oyundan atmaya başladı. Bu sebeple 1075 MV denedim ve sorunsuz çalıştığını gördüm, ancak garanti olması açısından 1080 mv olarak kullanmaya karar verdim.

Voltaj konusunda size tavsiyem stok değerden 100mv düşürerek başlamanız eğer stabilse 10'ar 10'ar düşürmeniz, eğer stabil değilse de 10'ar 10'ar yükseltip stabil değeri bulana kadar denemeye devam edin. Yapmış olduğunuz Voltaj/Frekans ayarlarını FurMark yada yüksek sistem gereksinimi olan bir oyunla test edin.

6-) Bir diğer menü ise VRAM Ayarı menüsü. Yine VRAM Ayarı: Etkin seçerek başlıyoruz, ardından alt kısımda Gelişmiş Kontrol:Etkin olarak işaretliyoruz. Vram frekansını düşürmenize gerek yok ancak fazla yükseltmenizi de tavsiye etmem. Ben 2100 mhz denedim ve stabil olarak çalıştı. Vram frekansını da deneme yanılma yoluyla stabil değeri bulabilirsiniz. Bellek Zaman Ayarı seçeneğini de Hızlı Zamanlama olarak değiştirin, eğer stabil olarak çalışırsa size FPS artışı sağlayacaktır. Stabil olarak çalışmazsa Varsayılan olarak değiştirin.

< Resime gitmek için tıklayın >

7-) Fan Ayarı: Fan kontrolü ekran kartının performansını doğrudan etkilemekte. Ekran Kartı üreticileri default olarak kartları fanların düşük devirde döneceği bir fan curve hazırlarlar. Fan yüksek devirde dönmesi gerektiği yerde düşük devirde dönünce ise sıcaklık yükselir sonucunda Gpu frekansı düşer ve performans kaybı yaşanır. Bu sebeple Fan hızı iyi ayarlanmalıdır.

< Resime gitmek için tıklayın >

8-) Güç Ayarlama: Bu menüde tavsiyem çubuğu direkt en sağa çekerek Güç Limiti +%15 şeklinde ayarlamanızdır. Bu sayede kartımız anlık olarak yüksek güç gereksinimi duyduğu anlarda bu güce erişebilecek performans kaybının önüne geçilecek.

< Resime gitmek için tıklayın >
Önceden yük altında 70-75 derece aralığında çalışan ve 160-170w güç tüketen kartım, bu ayarların ardından yükte 130w güç tüketmekte ve 55-60 derecede çalışmakta. Performans kaybı ise yok aksine, kartım daha serin çalıştığı için stabil olarak yüksek saat hızlarında çalışabiliyor bu sayede iyi performans gösteriyor.

Yukarıda gösterdiğim voltaj/frekans ayarları tüm kartlar için değişiklik gösterecektir. Benimle birebir aynı karta sahip olsanız dahi. Benim kartım stabil olarak 1080 mV'da çalışırken, sizin kartınız 1030 mV'a kadar inebilir veya şanssızsanız en fazla 1150 mV değerine inebilir. Silicon Lottery tamamen.

İyi Forumlar.
M
geçen yıl
Rx 6700 kullanıcılarına sorularım var..
Kartı kullanan arkadaşlar. Sizin kullandığınız ayarlar nelerdir?

Min frekans: 2500mhz
Max frekans: 2600mhz
mV : 1050
Memory clock :2100mhz/fast timing

Olarak kullanıyorum performans olarak fena değil ama sanki daha iyi hale getirilebilir olduğunu düşünüyorum. Birde çoğu oyunda gpu kullanımı 96-97-98 olarak gidiyor bunun sebebi nedir?

Teşekkürler
M
geçen yıl
FTTB altyapımı FTTH yapmak üzere girişimlere başladım. Müdürlük Onay Vermedi :/
27 Ocak 2023 Edit: Arkadaşlar bağlı olduğum müdürlükte çalışan mühendis beyefendiye LinkedIn üzerinden mesaj attım ve Telekomun bu konuda daha önce bu şekilde bağlantı sağladığı Ozancan Kubilay ve Semih Şahin isimli arkadaşları örnek gösterdim. Ancak gelen mesajda bu sekilde kullanıcı bazlı dönüşüm yapmadıklarını, bina şeklinde dönüşüm yaptıklarını iletti. Ancak bu dönüşümler de öncelikleri değilmiş, bu yüzden sonuç hüsran. Taahhütüm 2024 yılında bitiyor, biter bitmez Superonline Ftth geçiş yapacağım.

< Resime gitmek için tıklayın >




Türk Telekom adresimde FTTB altyapı kurulumu yapmış. Ericsson T720G MDU ile fiber bağlantıyı sonlandırıp dairelere bakır kablo ile dağıtımı yapmış. Bu altyapıyla haliyle 100 mbps üzeri hızlar sunulmuyor. Bu durum da sinir bozucu. Fiber kablo çekiyorsun binalara ama sunduğun maksimum hız 100 mbps.

Bugün bir dilekçe hazırladım telekom müdürlüğüne vereceğim, mdu yanındaki kasette 3 adet boş port var, eğer ikna edebilirsem direkt kendim bina içi fiber kablolamayı yapıp bu kasetteki boş portlardan birisini kendim için isteyeceğim. Umarım süreç kolay olur.


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >

@XpressMusic34 @miskindvd

M
geçen yıl
(Bilgilendirme)Cat 7/8 ve flat kablolar hk.
Sıklıkla forumda ve diğer mecralarda kullanıcıların internet performanslarını ve ping, upload, download değerlerini iyileştirme amaçlı cat7 ve cat8 kabloları aldıklarını görüyorum. Aynı zamanda flat yani yassı kablolara da epey ilgi duyuluyor tasarım ve ergonomisi sebebiyle.

Ancak bu kablolar hakkında kullanıcıların yanıldığı birkaç nokta var.



Cat7, endüstrinin standartını belirleyen TIA/EIA ve IEEE gibi kuruluşlardan herhangi bir onay almamış ve regülasyonu olmayan bir kablo tipidir. Kağıt üstünde Cat6a kablolara ek sunduğu bir özellik de yoktur. Ancak herhangi bir standarta tabii olmadığı için Cat7 kablolarda bir kalite sabiti de yoktur. Piyasadaki cat7 kabloların çok büyük bir bölümü, kaliteli bir Cat5e kablodan daha düşük performansa sahiptir ve 10 gigabit veri de taşıyamaz.

Satın aldığınız cat7 kablolar çok büyük ihtimalle aslında cat5e seviyesinde bile değil.



Kısaca cat7 denilen kablo denetim olmayan bir piyasanın sunulan ürünüdür. Tercih edilmemesi gerekir. Cat6a gibi endüstri standartı olan kablolar tercih edilmelidir.



Cat8 kablolar ise çok yüksek bant genişliği sunan ev kullanıcısının kullanımı için fazlasıyla gereksiz olan kablolardır. Eğer ki 10gbps ve üstü hızlar kullanıyorsanız, datacenter işletiyorsanız, internet servis sağlayıcısı iseniz Cat8 kablolar size göre demektir.



Çok komik bazı yorumlar okuyorum Cat8 kablo satın alan kullanıcıların yorumları.

"Eski kablom ile Cs'de 65 ping alıyordum, bu cat8 kabloyu aldıktan sonra pingim 50'ye düştü."

"35 mbps internet kullanıyorum cat6 kablomla 25 mbps alıyordum, cat8 ile 34 mbps oldu"





Ev kullanıcısı iseniz en iyisi olsun diyorsanız alacağınız maksimum kablo cat6a'dır. Hatta bu kablo bile epey lükstür aslında. Standart bir kullanıcı için cat5e bile çok çok yeterlidir.



Ethernet kablolarında en önemli ve kullanıcıların pek dikkat etmediği konu, kablonun içeriği.



2 çeşit ethernet kablo var stranded(çok telli) ve solid(tek damar), sinyal kalitesi, uzun ömürlülük vb. birçok konuda tek damar sert olan kablolar üstündür.

Mümkün oldugunca çok telli kablolardan uzak durulmalı. Aynı zamanda kablonun bakır olduğundan da emin olunmalı. Çin ve piyasa malı kablolar genellikle cca denilen alaşım metal kullanırlar.



Son olarak flat kablolara değinmek isterim. Flat kablolar ergonomi ve tasarım açısından çok beğeniliyor ve popüler halde. Ancak bu kablolar da IEEE ve diğer kurumlar tarafından onay almış değil. Standarta uygun kablolar değil anlayacağınız. Performans ve stabilite konularında sorunlar yaşatabilir. Flat kablolar yerine, standart kabloları tercih etmenizi öneririm.



Hazır paketli ürünlerde genellikle çok telli ince kablolar kullanılır, bu yüzden size tavsiyem reçber, nexans vb. kaliteli markaların saf bakır kablolarından metreyle ihtiyacınız kadar satın almanız yönünde olur.







CAT5E ✓

CAT6 ✓

CAT6A ✓





❌CAT7 ❌ (Tercih etmeyin.)

CAT8(EĞER DATACENTER YADA İSS İŞLETİYORSANIZ ALIN)
M
geçen yıl
(Bilgilendirme)Cat 7/8 ve Flat/Yassı Ethernet Kabloları hk.
Sıklıkla forumda ve diğer mecralarda kullanıcıların internet performanslarını ve ping, upload, download değerlerini iyileştirme amaçlı cat7 ve cat8 kabloları aldıklarını görüyorum. Aynı zamanda flat yani yassı kablolara da epey ilgi duyuluyor tasarım ve ergonomisi sebebiyle.
Ancak bu kablolar hakkında kullanıcıların yanıldığı birkaç nokta var.

Cat7, endüstrinin standartını belirleyen TIA/EIA ve IEEE gibi kuruluşlardan herhangi bir onay almamış ve regülasyonu olmayan bir kablo tipidir. Kağıt üstünde Cat6a kablolara ek sunduğu bir özellik de yoktur. Ancak herhangi bir standarta tabii olmadığı için Cat7 kablolarda bir kalite sabiti de yoktur. Piyasadaki cat7 kabloların çok büyük bir bölümü, kaliteli bir Cat5e kablodan daha düşük performansa sahiptir ve 10 gigabit veri de taşıyamaz.
Satın aldığınız cat7 kablolar çok büyük ihtimalle aslında cat5e seviyesinde bile değil.

Kısaca cat7 denilen kablo denetim olmayan bir piyasanın sunulan ürünüdür. Tercih edilmemesi gerekir. Cat6a gibi endüstri standartı olan kablolar tercih edilmelidir.

Cat8 kablolar ise çok yüksek bant genişliği sunan ev kullanıcısının kullanımı için fazlasıyla gereksiz olan kablolardır. Eğer ki 10gbps ve üstü hızlar kullanıyorsanız, datacenter işletiyorsanız, internet servis sağlayıcısı iseniz Cat8 kablolar size göre demektir.

Çok komik bazı yorumlar okuyorum Cat8 kablo satın alan kullanıcıların yorumları.
"Eski kablom ile Cs'de 65 ping alıyordum, bu cat8 kabloyu aldıktan sonra pingim 50'ye düştü."
"35 mbps internet kullanıyorum cat6 kablomla 25 mbps alıyordum, cat8 ile 34 mbps oldu"


Ev kullanıcısı iseniz en iyisi olsun diyorsanız alacağınız maksimum kablo cat6a'dır. Hatta bu kablo bile epey lükstür aslında. Standart bir kullanıcı için cat5e bile çok çok yeterlidir.

Ethernet kablolarında en önemli ve kullanıcıların pek dikkat etmediği konu, kablonun içeriği.

2 çeşit ethernet kablo var stranded(çok telli) ve solid(tek damar), sinyal kalitesi, uzun ömürlülük vb. birçok konuda tek damar sert olan kablolar üstündür.
Mümkün oldugunca çok telli kablolardan uzak durulmalı. Aynı zamanda kablonun bakır olduğundan da emin olunmalı. Çin ve piyasa malı kablolar genellikle cca denilen alaşım metal kullanırlar.

Son olarak flat kablolara değinmek isterim. Flat kablolar ergonomi ve tasarım açısından çok beğeniliyor ve popüler halde. Ancak bu kablolar da IEEE ve diğer kurumlar tarafından onay almış değil. Standarta uygun kablolar değil anlayacağınız. Performans ve stabilite konularında sorunlar yaşatabilir. Flat kablolar yerine, standart kabloları tercih etmenizi öneririm.

Hazır paketli ürünlerde genellikle çok telli ince kablolar kullanılır, bu yüzden size tavsiyem reçber, nexans vb. kaliteli markaların saf bakır kablolarından metreyle ihtiyacınız kadar satın almanız yönünde olur.



CAT5E ✓
CAT6 ✓
CAT6A ✓


❌CAT7 ❌ (Tercih etmeyin.)
CAT8(EĞER DATACENTER YADA İSS İŞLETİYORSANIZ ALIN)
M
geçen yıl
Bir garip hız problemi
İyi geceler. Türk Telekom Fttb altyapı üzerinden doğrudan TT firmasından 100/8 mbps hizmet alıyorum.

Fast ethernet sınırı dolayısıyla, download hızım 94 mbps'te limitli halde ve bu hızın tamamına erişebiliyorum. Ancak iş upload hızına gelince kablolu bağlantı üzerinden yaptığım testlerde hızım %50 daha az çıkıyor. Wifi ile 8.6 mbps upload hızı alıyorken, Kablolu bağlantı ile maksimum 4-5 mbps hız alabiliyorum.

Yani kablosuz bağlantıda tam hızımı alabiliyorken, kablolu bağlantıda kayıp yaşıyorum.

Denediklerim ama çözüm olmayan şeyler,

-Birçok farklı ethernet kablo denedim,
-3 ayrı bilgisayar denedim,
-Router resetledim,
-Bilgisayarlarda ağ ayarlarını sıfırladım.

Gariptir drive'a yükleme yaparken tam hız ile yükleme yapabiliyorum ancak hız testlerinde durum farklı. Birçok farklı site denedim ancak hız testi sayfalarında hep hız eksik.

Bilgisayarlarda kablosuz bağlantı denediğimde de aynı şekilde kayıp mevcut.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.