S

Yüzbaşı
20 Şubat 2009
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
4 üye
Görüntülenme (?)
45 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
S
3 yıl
Şanzıman Yağı Değişimi (Opel Astra J 1.3 CDTI[95bg] Manuel)
Merhabalar. Konu hakkında internette detaylı bilgi bulunmadığından yaşadığım deneyimi, internette arama yapan arkadaşların ulaşması için açıyorum.

Aracım, başlıkta da belirttiğim gibi, 2013 model Astra J 1.3 ctdi manuel şanzıman sedan 102bin km'de bir araç.

Şanzıman yağını değiştirmeye arkadaşlarımın ve internetteki bazı araştırmalarım sonucunda karar verdim. Bu konuda aslında ustalar ikiye ayrılıyor. Kimisi 60-80 bin km'lerde bu yağın değiştirilmesini tavsiye ediyor, kimisi de -yetkili servisler dahil- bu yağın ömürlük olduğunu söylüyor. İnternette ki videolarda şanzımandan çıkan simsiyah yağlar gösteriliyor ve her yağın bir ömrü olduğundan bahsediliyor.
Aslında ben biraz arada kalmıştım fakat aynı aracın benzinlisini kullanan bir arkadaşımın şanzımanda problem yaşaması ve yüklü bir meblağ tamir masrafı vermesi, kimi ustaların bu araçların şanzımanında kronik sıkıntılar olmasından bahsetmesi ve özelikle soğuk havalarda aracımın vites geçişlerinde zorlanmaya başlamasının ardından değiştirmeye karar verdim.

Hangi yağ konusunda internette çok farklı görüşler var, yetkili servisler çok fazla bilgi sahibi değil. Ben yerli ve yabancı forum araştırmalarım ve şasi numarasının sisteme girilmesi ile tavsiye edilen manuel şanzımanlar için olan GM'in "93165290" kodlu 75/90 şanzıman ve direksiyon yağını kullanmaya karar verdim. (Nisan 2021 itibariyle litresi yaklaşık 90tl) Burada otomatik ve manuel şanzıman yağlarının farklı olduğu unutulmamalı.

< Resime gitmek için tıklayın >
Gelelim en büyük belirsizliğe; internette kimse bu aracın ne kadar şanzıman yağı aldığı konusunda bilgi sahibi değildi. Araç 1.6-1.7 litre arasında yağ alıyor. Yani 2 litre yağ almanız işinizi rahat rahat görür. Yine aracınızın manuel olması burada önemli çünkü otomatik araçlar 6 litreye kadar yağ alabiliyorlar.
Aracın yağını değiştirmek için manuel şanzımanlarda bir tıpa yok. Şanzıman kapağının sökülmesi gerekiyor. Sökülen kapağı mutlaka temizletin çünkü tüm pislikler kapakta toplanmış ve orada yer etmiş oluyor. Yağı doldurmadan önce tabii ki şanzıman kapağının kapatılması ve ayarlı tork anahtarı ile sıkılması gerekli. Şanzıman contası mutlaka değiştirilmeli. Ben orijinal almamıştım. Sonradan pişman oldum. Yan sanayiler çok kalitesiz duruyor. Siz mutlaka orijinal contanızı da yanınızda götürün.


< Resime gitmek için tıklayın >
Doldurma işlemi bir kaç yerden yapılabiliyor. Genelde şanzımanın üstünde bulunan kapaktan huni ya da şırınga gibi bir aletle yapıyorlar. Buraya kaputtan ulaşmak biraz zor olduğu için biraz uğraştırıyor. Bunun yerine bazı yerler geri vites müşürünü çıkartıyor ve oradan yağ dolumu yapıyor. Yağın tam dolduğunu anlamak için sol teker tarafından ulaşılabilen bir kontrol deliği bulunuyor. Bu delik açıldıktan sonra delikten yağ gelene kadar yağ boşaltılıyor. Benim ustam yağ dolumu içinde bu deliği kullandı. Fakat bunun için elinizde bir pompa ya da bu işi yapabilecek bir alet lazım. Pompa ile kontrol deliğinden yağ gelene kadar yağı bastı ve kapattı. Zor bir işlem değil. Yaklaşık 45-60dk da tamamlanıyor. Asıl zamanı yağın tam boşalmasını beklemek alıyor. Eğer imkanınız varsa ve bu işlerden biraz anlıyorsanız kendiniz dahi yapabilirsiniz.

Şimdi gelelim değişim yaptığımdan memnun olup olmadığıma. Aslında tam aradayım. Bu birazda sizin aracı nasıl kullandığınıza bağlı bence. Ben aracımı fazla zorlamam, genellikle asfalt yollarda hız limitleri dahilinde kullanırım. Bakımlarını aksatmam. Benim aracımın şanzıman yağı boşaltılırken hiçte öyle videolardaki gibi siyah bir yağ ile karşılaşmadım. Gayet berrak ve temizdi. Açıkçası yağı gördüğümde; keşke elletmeseydim dedim. Öte yandan aracı yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum ve vites geçişlerinde yumuşama hissediyorum. Rölantideki şanzımandan gelen hafif dönme sesi de azaldı gibi geliyor. Yani bence burada karar sizde. Aracınızı dinleyin ve kullanım tarzınızı da göz önünde bulundurarak karar verin.
S
5 yıl
(Bitti) Andoutdoor Polyester Tente Güneşlik, Mavi/Beyaz, 300x300 cm - 121TL - amazon.com
Andoutdoor AND1029 Polyester Tente Güneşlik, Mavi/Beyaz, 300x300 cm

Amazon.com da 121,07TL den satışta. Fiyat uygun geldi. İsteyen faydalanabilir.

https://www.amazon.com.tr/Andoutdoor-AND1029-Polyester-Güneşlik-300x300/dp/B079PY8LVT/ref=mp_s_a_1_16?ie=UTF8&qid=1548483125&sr=8-16&pi=AC_SX110_SY165&dpPl=1&dpID=41mqmIKgKoL&ref=plSrch&th=1&psc=1
S
8 yıl
Otomatik kararan dikiz aynası elzem midir?
Otomatik kararan dikiz ve yan aynalarının faydasını görüyor musunuz? Olmassa olmaz mıdır?
Sonradan taktırılabilir mi?
S
8 yıl
Motorda Kopan Boru(resimli). Bilgili Arkadaşlardan Yardım.
Yaklaşık iki haftadır aracımın V Kayışından ses gelmekte. Memlekette değiştiririm diye pek önemsemedim. Dün 450km yol yaptım ve çıkan sesi incelemek için bugün yeniden kaputu açtım. Bir ıslaklık farkettiğimden boruları kontrol ettim ve resimde görülen borunun tamamen koptuğunu fark ettim.

Şimdi bilgili arkadaşlardan, yarım yamalak bilgi sahibi olduğum konu hakkında, yardım rica ediyorum. Tam olarak bu nedir, nasıl çözümlenir ve benim kendi başıma yapabileceğim bir çözümü var mıdır?

Not: Araç Opel Corsa 1.2 benzinli.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
S
9 yıl
Az kalsın km si düşürülmüş araç alıyordum.
Başka bir şehirden herşeyiyle anlaştığım aracın km sinin muayeneden önce düşürüldüğünü öğrendim.
Herkese yol göstersin diye yazıyorum.

Araç şuan 110bin km de.

Temmuz 2012, 75bin de
Temmuz 2014, 82bin de muayene ye girmiş. (nedense muayene verileri plakadan değil, şaseden çıktı)
(Satıcı ikinci sahibi. Mart 2013 de 80 küsür binde aracı aldığını iddia ediyor.)

Buraya kadar normal gibi.

Araç özel ve yetkili servislere girmiş. Özel serviste kayıt tutulmuyor. Tanıdık vasıtası ile yetkili servis kayıtlarına ulaştığımda;

Kasım 2012, 86bin
Agustos 2013, 104bin
Şubat 2014, 120bin km de yetkili servise girmiş araç.

Satıcı muayene kayıtlarına ulaşılabildiği için muayene den önce km düşürme yoluna gitmiş. Bu yüzden almak istediğiniz araçları lütfen servislere sordurmadan almayınız.
Tabii ki konuştuğumda satıcı bunu inkar etti.
S
9 yıl
Tavanı boyalı araç alınır mı? (Resimli)
Sadece ön cam degişmiş. Metalik renk olduğu için tavan komple boyanmış. Sizce alınır mı?
< Resime gitmek için tıklayın >
S
9 yıl
Yanlış girilmiş muayene km si düzelttirilebilir mi?
Bi tanıdığımın 2013 yılında Tüvtürk istasyonların da yaptırdığı muayene km si 51000 iken 91000 girilmiş. 5664ten yeni fark ettik. Düzelttirebilir miyiz, nerelere başvurmak lazım? Başına gelen var mı?
S
9 yıl
Aracı almak üzereyim, ne dersiniz? (Citroen C4)
Satıcı ile hemen hemen anlaştık. Almak üzereyim. Fikirlerinizi merak ediyorum.

2010 model Citroen C4 1.6 hdi sxpk. (sunroof hariç en dolusu)
80bin km.
Ön kaput ufak bir kazadan değişik.(resimlerini gördüm, ufak bir yamulmadan servis değiştirmiş) Hasar kaydı yok, başka boya vs birşey yok.
Düzenli yetkili servis bakımlı.
Lastikleri sıfır.
İlk sahibinden.

37.600tl ye anlaşmak üzereyiz.

Nasıl sizce?
S
9 yıl
Araç almak üzereyim. Düşüncelerinizi merak ediyorum.(2009Astra 1.3cdti)
Uzun süredir araç bakıyorum.
Bir araçta karar vermek üzereyim. Fiyat ve araç hakkında ne düşünüyorsunuz?

Opel Astra 1.3cdti Enjoy (Sedan)
2009 model
83bin km
Değişensiz-Boyasız
Servis Bakımlı
Direksiyon ve viteste hafif deformasyonlar var.
2.sahibinden
Siyah renk

36.700TL
S
9 yıl
80bin km deki aracın deri direksiyonu aşınır mı?
80binde bir araç buldum. Araç Antalya aracı. Servis bakımlı. Fakat direksiyonun üst tarafı aşınmış durumda. (resimde pek fazla anlaşılmıyor)

Bu km deki bir aracın direksiyonunun aşınması normal mi?

Bu deri direksiyonlu araçların direksiyonları kaç km de aşınmaya başlar?
< Resime gitmek için tıklayın >
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.