C

Haber Editörü
01 Ocak 0001
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
0 üye
Görüntülenme (?)
188 (Bu ay: 0)
Gönderiler Hakkında
C
2 yıl
Fitbit, bu yıl PC senkronizasyon desteğini sonlandıracak



Fitbit, bir destek sayfası aracılığıyla ortaya çıkanlara göre bilgisayar senkronizasyonu desteğini sonlandırıyor. Desteğin sonlanmasıyla kullanıcılar, bilgisayarları aracılığıyla cihazlarına müzik aktarma desteğini de kaybetmiş olacaklar.



Destek sonu için tarih belli oldu



İlk olarak 9to5Google tarafından tespit edilen destek sayfasıyla Fitbit, 13 Ekim 2022'de Fitbit cihazı bilgisayardaki Fitbit Connect uygulamasıyla senkronize etme seçeneğini kaldıracaklarını duyurdu. Şirket, verilerini aktarmaları için kullanıcılara Android ve iOS'ta Fitbit uygulamasını kullanmalarını söylüyor.



Ayrıca Bkz.ChromeOS 104 kullanıma sunuldu: İşte gelen yenilikler



Ayrıca desteğin sonlandırılmasıyla kullanıcıların şarkıları çevrimdışı oynatma için giyilebilir cihaza aktarma imkanı da kısıtlanıyor. Konuya dair destek sayfasındaki açıklamada: "13 Ekim 2022'de çalma listelerini bilgisayarınız aracılığıyla Fitbit saatinize aktarma seçeneğini kaldırıyoruz. Deezer uygulaması ve Pandora uygulamasıyla saatinizde depolanan kişisel müziği çalmaya ve saatinize müzik aktarmaya devam edebilirsiniz." ifadeleri yer aldı.




Kaynak:https://www.engadget.com/fitbit-end-support-pc-syncing-185642086.html
C
2 yıl
Atık su arıtımı için grafen üzerine sabitlenmiş nano sünger geliştirildi



Viyana Üniversitesi bilim insanları, organik kirleticileri sudan uzaklaştırmada oldukça verimli olan bir kompozit malzeme tasarladılar. Ekip, bunu grafen üzerine sabitlenmiş nano gözenekli, ultra ince kovalent organik çerçeve(COF) ile başardı.



 Malzeme, yeniden kullanılabilir bir yapıya sahip



COF'ler, düşük yoğunluklu ve hafif olmalarının yanı sıra oldukça gözenekli bir yapıya sahipler. Gözenekli malzemeler, aynı hacim için gözenekli olmayan bir malzemeden çok daha büyük bir toplam yüzey alanına sahip olması sayesinde adsorpsiyon sırasında yüzeyler üzerinde özellikle çok sayıda molekül biriktirebiliyor.



Endüstriyel atık sular yüksek oranda kirleticiler içeriyor. Bunlardan biri olan organik boyalar, genellikle suda yüksek oranda çözünüyor, bozunmuyor ve kanserojen etkiye sahip. Araştırmacılar, organik boya moleküllerini seçici olarak tutmasını sağlamak için COF'yi değiştirerek 0,8 ila 1,6 nanometre boyutlarındaki boya moleküllerine odaklanıldı.



Ekip, nanometre aralığında tam olarak boyutlandırılmış ve şekillendirilmiş gözeneklere ve pozitif yüklü hedef molekülleri çekebilen bir negatif yüzey yüküne sahip küçük süngerler oluşturabildi.





Her ne kadar sünger geliştirilmiş olsa da dış kenardaki gözeneklerin tıkanması nedeniyle malzemenin iç gözenekleri genellikle işlevsiz kalması problemi yaşandı. Araştırmacılar bu sorunu çözmek için de COF'yi bir grafen tabakası üzerinde üretebildi.



Nihai olarak malzemenin organik boya moleküllerini tutmak için maksimum kapasitesini sağlamak adına ekip, tek atomlu bir grafen tabakası üzerinde iki nanometre kalınlığında bir COF tabakası yerleştirdi.



Ayrıca Bkz.Yüzeyleri antimikrobiyal yapan bakır nanotel sprey geliştirildi



Araştırmacılar, geliştirdikleri malzemenin çok fazla grafene gerek duymaması ve kirleticilerden temizlendikten sonra filtre olarak tekrar kullanılabilir olmasının maliyeti düşüreceğini belirtiyor.




Kaynak:https://newatlas.com/materials/nano-sponge-graphene-water-filter/
C
2 yıl
ChromeOS 104 kullanıma sunuldu: İşte gelen yenilikler



Google, ChromeOS işletim sisteminin yeni sürümünü yayınladı. ChromeOS 104, birkaç arayüz değişikliğiyle beraber geliyor. Teknoloji devi, yeni sürümle gelen özelliklerin Chromebook'larla kullanıcıların yaratıcılığını ve üretkenliğini bir sonraki düzeye taşımasını sağlayacağını söylüyor.



 ChromeOS 104 neler sunuyor?



ChromeOS'un yeni sürümü beraberinde aydınlık temadan karanlık bir temaya geçiş desteği getiriyor. Hızlı Ayarlar'ın ikinci sayfasından etkinleştirebilen karanlık tema, düşük ışıkta veya karanlık ortamda kolay bir okuma deneyimi sunacak. Ayrıca güç tasarrufu yapmayı da mümkün kılacak. Google, temaya özel duvar kağıtları da sunduklarını ve bunun aydınlıktan karanlığa ince bir şekilde geçmeyi sağlayacağını belirtiyor.



Chrome 104, kullanıcılara Chromebook'larından tarihe dokunduklarında Google Takvim PWA'ya erişim desteği sağlayacak. Kullanıcılar, etkinliklerini yönetebilecek, diğer aylar arasında gezinebilecek ve kolay bir şekilde bugüne dönebilecek. Ayrıca aynı gönderenden gelen bildirimler artık birlikte gruplandırılacak ve bildirimler bölümü daha büyük düğmelere sahip olacak.



Ayrıca Bkz.Google, Chrome'dan çerezleri kaldırmayı yine erteliyor



Yeni sürüm, Chomebook'un varsayılan medya uygulaması olan Gallery'e formları doldurabilme, metni vurgulayabilme, belgeleri imzalayabilme ve metin açıklamaları ekleyebilme gibi PDF düzenleyebilme özellikleri getirdi.



Google Fotoğraflar'a yeni video düzenleme özellikleri de getiren ChromeOS 104, kademeli olarak kullanıcılara sunulmaya başlandı.




Kaynak:https://9to5google.com/2022/08/04/chromeos-104-rolling-out/
C
2 yıl
Motorola Razr 2022 ve X30 Pro\u0027nun lasmanı 11 Ağustos\u0027a ertelendi



Motorola Razr 2022 ve Moto X30 Pro akıllı telefonların 2 Ağustos'ta Çin'de tanıtılacağı düşünülüyordu ancak beklenenin aksine şirket, lansman etkinliğini erteledi. Yapılan yeni duyuruya göre her iki cihaz da 11 Ağustos'ta piyasaya sürülecek.



Telefonların beklenen teknik özellikleri



Ortaya çıkan bilgilere göre şirketin yaklaşan katlanabilir akıllı telefonu Motorola Razr 2022'nin, Full HD+ (1.080x2.400) çözünürlüğe sahip 6.67 inç büyüklüğünde 120Hz yenileme hızıyla OLED birincil ekranla gelmesi bekleniyor. Cihaz, saati ve bildirimleri göstermek için 3 inç büyüklüğünde ikincil bir ekran bulunduracak.



Ayrıca katlanabilir telefon, en az 8 GB RAM ve 256 GB dahili depolamayla eşleştirilmiş Snapdragon 8 Plus Gen 1 yonga setinden güç alacak.



Ayrıca Bkz.Samsung Galaxy A23 5G tanıtıldı



Moto X30 Pro'nun da Full HD+ (1.080x2.400 piksel) çözünürlüğe sahip 6.67 inç OLED ekranla piyasaya sürüleceği düşünülüyor. Şirket, cihazın 200MP sensöre sahip ilk akıllı telefon olacağını iddia ederken Moto X30 Pro, 125W hızlı şarj desteği sunacak.




Kaynak:https://www.gsmarena.com/motorola_razr_2022_and_x30_pro_launch_rescheduled_for_august_11-news-55301.php
C
2 yıl
Realme 9i 5G\u0027nin görseli ve tanıtım tarihi belli oldu



Realme, 9 serisindeki akıllı telefonlara bir yenisini daha eklemek için çalışmalar yürütüyor. Akıllı telefon üreticisi, yaklaşan cihazı Realme 9i 5G'nin görseliyle birlikte tanıtılacağı tarihin de yer aldığı bir poster yayınladı. Telefonun bütçe dostu olması bekleniyor.



Bu ayın ikinci yarısında sunulacak



Geçtiğimiz Ocak ayında tanıtılan Realme 9i'nin ardından şirket, bu ay içerisinde telefonun bir 5G destekli sürümünü piyasaya sürecek. Şirketin paylaştığı posterle gün yüzüne çıkan telefon, arkada üçlü kamera kurulumuyla kullanıcılarıyla buluşacak.



Realme'nin 'The 5G Rockstar' olarak adlandırdığı cihaz, 2,4 GHz'e kadar saat hızına sahip iki adet hız odaklı ARM Cortex-A76 çekirdeği ve 2 GHz'e kadar saat hızına sahip verimlilik odaklı altı adetli Cortex-A55 çekirdeğinden oluşan toplamda 8 çekirdekli yapısıyla MediaTek Dimensity 810 yonga setinden güç alacak.



Ayrıca Bkz.Samsung Galaxy A23 5G tanıtıldı



Şirketin 18 Ağustos'ta tanıtımını yapacağı Realme 9i 5G, 'lazer ışığı' tasarımıyla gelecek. Akıllı telefonun yaklaşık 290 dolarlık bir fiyat etiketiyle sunulması bekleniyor.




Kaynak:https://www.gsmarena.com/realme_9i_5g_launch_date-news-55307.php
C
2 yıl
Instagram, daha uzun fotoğraf formatını test edecek



Instagram, yeni bir özelliği test etmeye hazırlanıyor. Sosyal medya platformunun başkanı Adam Mosseri, haftalık Ask Me Everything programında fotoğrafların tam ekran Reels'la uyumlu olması için yeni bir test sürecine gireceklerini duyurdu.



Test süreci, iki hafta içinde başlayacak



Instagram, bir süredir kullanıcılarına TikTok benzeri tam ekran bir görüntüleme deneyimi sunmak üzerine çalışmalar yürütüyor. Şirket, bunun daha akıcı bir akışın mümkün kılabileceğini düşünüyor.Bu bağlamda son paylaşımıyla birlikte Mosseri,platformda 9:16 formatındaki fotoğrafları bir veya iki hafta içerisinde test etmeye başlayacaklarını doğruladı.



Ayrıca Bkz.2022 Instagram hesap dondurma nasıl yapılır?



Sosyal medya platformunun 9:16 fotoğrafları test etme girişimi, bazı fotoğrafçılar tarafından fotoğrafın garip bir şekilde görüntülenmesine neden olacağı için olumlu karşılanmıyor. Instagram'ın yeni fotoğraf formatını kararlı bir sürümle yayınlayıp yayınlamayacağı test sürecindeki geri dönüşlere göre belirlenecek.




Kaynak:https://www.theverge.com/2022/8/5/23293892/instagram-full-screen-photos-test-9-16
C
2 yıl
Özel uzay uçuşlarına emekli NASA astronotu bulundurma şartı geliyor



NASA, gelecekte Uluslararası Uzay İstasyonu'na(ISS) yapılacak tüm özel uçuşlarda eski bir astronotlarının görev komutanı olarak görev yapmasını isteyecek. Uzay ajansının bu politika değişikliğinin, geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleştirilen ilk özel astronot görevinin tamamlanmasıyla öğrenilen derslerin bir sonucu olduğu belirtiliyor.



Emekli astronotlar görevin güvenliğini sağlayacak



Uzay ajansı tarafından yapılan yeni bir talep bildirimine göre özel olarak yürütülen mürettebatlı görevler, emekli bir NASA astronotu tarafından yönetilmesini gerektiriyor. Bildiride yapılan açıklamada: "Eski bir NASA astronotu, görev yürütme yoluyla uçuş öncesi hazırlık sırasında özel astronotlar için deneyimli rehberlik sağlar. Geçmiş yörünge ve NASA deneyimlerine dayanarak, özel astronot görevi (PAM) komutanı, yerleşik ISS keşif ekibi ile özel astronotlar arasında bir bağlantı sağlar ve ISS operasyonları ve PAM/ISS güvenliği riskini azaltır." ifadeleri yer aldı.



Nisan ayında Axiom Space tarafından gerçekleştirilen Ax-1 misyonunda emekli bir NASA astronotu olan Michael López-Alegría dört kişilik mürettebatın komutanı olarak görev aldı. Mürettebattaki diğer üyelerin ise herhangi bir uzay uçuşu deneyimi bulunmuyordu. Şirket, yaklaşan Ax-2 misyonuna bu kez de yine emekli NASA astronotu olan Peggy Whitson'ın komuta edeceğini duyurdu.



NASA, bu bağlamda Ax-1 misyonundan elde edilen dersleri gelecek uçuşlar için önemli görüyor ve uzay ajansı, denetimsiz görevleri önlemek için bu tedbiri almak istiyor.



Ayrıca Bkz.Uydular için 3D baskılı plazma sensörleri geliştirildi



NASA'nın şu anda 200'ün üzerinde yaşayan emekli astronotu bulunuyor. Bu kişilerden kaç tanesinin tekrardan görev almak isteyeceği ya da sağlık kriterlerini karşılayabileceği ise merak konusu.




Kaynak:https://www.engadget.com/nasa-former-astronaut-private-space-flights-international-space-station-230720332.html
C
2 yıl
Yakıt olarak katı bir hidrojen formu kullanacak gemi, 2023\u0027te denize inecek



Dünyanın katı bir hidrojen formu kullanılarak çalıştırılan ilk gemisini inşa edecek şirket belli oldu. Yakıt olarak sodyum borhidrürden (NaBH4) elde edilen hidrojeni kullanacak olan Neo Orbis adlı geminin inşasını Hollanda merkezli şirket Next Generation Shipyards gerçekleştirecek.



2023'te Amsterdam kanallarında denenecek



Hidrojen tahrikli deniz taşımacılığı için bir altyapı geliştirmesinin amaçlandığı H2Ships projesi kapsamında geliştirilecek olan Neo Orbis, 20 metre uzunluğa sahip olacak. Gemide yakıt olarak yeni bir katı form hidrojen kullanacak olmasının sıkıştırılmış veya sıvı hidrojene göre çok daha güvenli ve depolanmasının daha kolay olduğu belirtiliyor.



Sodyum borhidrür, saf su ve bir stabilizatör ile karıştırılarak yanıcı olmayan bir sıvı yakıt oluşturulacak. Çözünmüş sodyum borhidrürden hidrojenin serbest bırakılmasının hızlandırılması için de bir katalizör kullanılacak. Serbest hidrojen, daha sonra bir yakıt hücresini çalıştıracak.



Ayrıca Bkz.Kuzey Denizi'ne yüzen güneş enerjisi parkı yerleştirilecek



Uzun vadede, kalan malzemelerin yeniden sodyum borhidrür yakıtına dönüştürüleceği kapalı bir sistem oluşturulması planlanıyor. Amsterdam kanallarında ve Amsterdam ile Ijmuiden şehri arasındaki deniz bölgesinde çalışması için tasarlanan Neo Orbis, planlamalara göre gelecek yıl test edilmeye başlanacak.




Kaynak:https://www.rechargenews.com/energy-transition/solid-hydrogen-worlds-first-vessel-powered-by-an-h2-storing-salt-gets-construction-green-light/2-1-1269510
C
2 yıl
Bir makinede tedavi edilen karaciğer başarıyla nakledildi



Zürih'te tıp doktoru, biyolog ve mühendislerden oluşan Liver4Life projesi araştırma ekibi, hasar görmüş bir insan karaciğerini vücudun dışında üç gün boyunca bir makinede tedavi ettikten sonra kanser hastası bir kişiye başarılı bir şekilde nakletti. Bilim insanları, operasyonun üzerinden 1 yıl geçtiğini ve herhangi bir sorunun yaşanmadığını belirtiyor.



Karaciğer nakli için yeni bir yol sunabilir



Ekip, 2020 yılında geliştirdikleri bir perfüzyon makinesi sayesinde bir karaciğerin vücut dışında hayatta kalma süresini yedi güne çıkarmayı başardı. Makine ayrıca karaciğer rejenerasyonu ve onkolojik tedaviler gibi süreçlerin gerçekleştirilmesini de mümkün kılıyor.



Tüm bu süreçleri başarabilmek için makine, insan karaciğerleri için ideal koşulları sağlamak adına insan vücudunu taklit ediyor. Bir pompa kalbin, bir oksijenatör akciğerlerin ve bir diyaliz ünitesi de böbreklerin görevini üstleniyor. Ayrıca çok sayıda hormon ve besin infüzyonu, bağırsak ve pankreasın işlevlerini yerine getiriyor.



Gerçekleştirilen testlerin ardından ilk insan çalışması Mayıs 2021'de yapıldı. Nakil listesinde sıra bekleyen ve hızla ilerleyen tümörü sebebiyle 'makul bir süre içinde bekleme listesinden karaciğer alma şansım çok azdı' diyen 62 yaşındaki bir kişi, makinenin test edildiği ilk hasta oldu.



Normal şartlarda nakil için uygun görülmeyen bir karaciğer, üç gün boyunca makinede ilaçlarla tedavi edildi ve ardından hastaya nakli gerçekleştirildi. Yapılan yeni bir açıklamada hasta, nakilden birkaç gün sonra hastaneden çıktığı ve hastanın şu anki durumunun iyi olduğu belirtildi.



ETH Zürih'te makromoleküler mühendislik profesörü olan Mark Tibbitt: "Bu projede yer alan karmaşık biyomedikal zorlukları çözmeye yönelik disiplinlerarası yaklaşım, tıbbın geleceğidir. Bu, hastaları tedavi etmek için yeni bulguları daha da hızlı kullanmamızı sağlayacak." dedi.



Ayrıca Bkz.Yüzeyleri antimikrobiyal yapan bakır nanotel sprey geliştirildi



Liver4Life projesinde gelecek adım, acil durumlarda karaciğer nakli bekleyen hastalar için alternatif bir yol olarak prosedürün güvenli olduğunu kanıtlamak olduğu gösteriliyor. Ayrıca ekip, makineyi de geliştirmeye devam edeceklerini belirtiyor.




Kaynak:https://www.news.uzh.ch/en/articles/media/2022/Liver-Transplantation.html
C
2 yıl
DeepMind, bilimin bildiği hemen hemen her proteini katalogladı



Alphabet'in DeepMind bölümünün ilk olarak 2018'de geliştirdiği ve Temmuz 2021'de halka açık olarak yayınladığı AlphaFold Protein Yapısı Veritabanı programı kullanılarak bitkilerde, bakterilerde, hayvanlarda, insanlarda bulunan 200 milyondan fazla proteinin 3D yapılarının yer aldığı açık kaynaklı bir veritabanını yayınlandı.



Bilinen tüm protein yapıları yayınlandı



Başlangıçta 100.000 bilinen protein yapısı üzerinde eğitilen sistemin milyonlarca diğer proteinin yapılarını tahmin etme yeteneği geliştirildi. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında içersinde insan proteinlerinin yaklaşık %98'i de dahil olmak üzere toplamda 350.000'den fazla protein yapısını içeren ilk AlphaFold Protein Yapısı Veritabanı  halka sunuldu.



DeepMind ekibinin yayınladığı yeni bir gönderiyle Avrupa Biyoinformatik Enstitüsü ile ortaklaşa olarak gerçekleştirdikleri çalışmaların sonucunda AlphaFold Protein Yapısı Veritabanını yaklaşık 214 milyon yapıyı içerecek şekilde güncelledikleri duyuruldu. Gönderiye göre veri tabanı artık bilimde bilinen hemen hemen her proteini kapsıyor.



Şimdiye kadar 190 ülkedeki 500.000'den fazla bilim insanı araştırmalarında faydalanmak üzere veritabanına erişim sağladı. Veritabanı, hastalık tedavileri, aşılar, antibiyotik direnci ve hatta plastik kirliliği gibi konular için çalışmalara yeni bir kaynak sunacak.



Ayrıca Bkz.Yapay zeka pazarının hacmi 2026 yılına kadar 900 milyar dolara ulaşacak



25 terabayttan fazla veriden oluşan 200 milyondan fazla yapının tümü, Google Cloud Public Datasets aracılığıyla toplu olarak indirilebilecek.




Kaynak:https://newatlas.com/science/deepmind-alphafold-protein-folding-structure-database/
Kaynak:https://www.deepmind.com/blog/alphafold-reveals-the-structure-of-the-protein-universe
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.